Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do muzyki techno, trance..

wladziu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem prosić o pomoc w wyborze tanich monitorów do muzyki trance, techno, dance.

Mój pokój jest nie wielki bo tylko 7m2, jednak lubie dosyć głośno muzyki posłuchać.

Jeśli chodzi o budżet to chciałbym kupić coś taniego w granicach ok 500 zł.

Z tego co zdązyłem sie zorientować na forum to Paradigm 3 były by bardzo fajnym wyjściem dla mnie, z uwagi na dynamikę i bas, jednak cięzko dostać je i kosztują sporo więcej niż 500 zł.

Czy można coś znaleść co zagrałoby podobnie do Paradigm'ów i kosztowałoby mniej?

Czekam na te i inne propozycję co do zakupu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33652-monitory-do-muzyki-techno-trance/

Jeszcze Cervin Vega:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skibus bardzo debilnej odpowiedzi udzieliles. Wladziu poszukaj tannoy m1, bardzo uniwersalne glosniki, sluchalem ich kiedys w pomieszczeniu okolo 70m2 (Pub "Niebo" w Toruniu) i bylem cholernie zaskoczony iloscia niskich tonow, coprawda nie bylo to techno tylko jazz, ale do techna powinny sie nadawac.

Wcale nie debilnej. Nie ma znaczenia jakość dźwięku przy tej "pseudomuzyce". Najpierw autor nagrał potem jakiś dekiel popsuł to co autor stworzył i mówi, że to jego. Wiocha i tyle, a to czy czysto zagra ? A jakie to ma znaczenie skoro wcześniej ktoś już to skopał ?

Jak głuchy jestes to może nie ma, ale dla mnie będzie miało. Rozumiem że słuchasz innych klimatów, nawet nie chce wiedzieć jakich, ale ja uwielbiam trance i pewnie nie tylko ja..

nookie736

Tannoy'e m1 napewno nadaja się do tego rodzaju muzyki?

Ja proponuje Paradigm np. titan, tylko ciężko dostać uzywki. Sam z powodzeniem ich używałem.

Tannoy nie nadają się do takiej muzyki-mówię to jako dawny wielbiciel tej muzyki i posiadacz m2 :)

Titan to "wulkan dynamiki i basu" co w połączeniu z mocną, ale nie kłującą i nie metaliczną górą jest idealnym rozwiązaniem za ok. 300-400zł. Polecany kabel głośnikowy o gładkiej charakterystyce.

Ej Ludziska nie przesadzajcie z tym techno (że to nie muzyka i że niewiele trzeba od głośników)

moim skromnym zdaniem Do techno to takie najtańsze głośniki które np mulą do techno wogule się nie nadają bo nieczuć tej potęgi tylko buczenie:/

A tak w ogóle to techno nie tylko miksy innych wykonawców ale również własne produkcje.

Pozdrawiam

wladziu -> Ja też słucham muzyki elektronicznej Techno,Goa, Trance, House ale i Klasyki,Jazzu Symfoniki i uważam,że nie mam się czego wstydzić. Dla mnie odpowiedź w stylu,że to nie brzmi i nie jest muzyką jest po prostu śmieszne,prostackie i pozbawione minimum zastanowienia (bez obrazy).

Dobrze nagrana płyta z muzyką elektroniczną (nie mówię o manieczkach bo to i dla mnie shit) ale powiedzmy Jarre czy Paul Oakenfold lub Dj.Tiesto są twórcami muzyki,która ma w obie to coś i nie jest tylko sztuczną plontaniną przypadkowych sampli i na pewno nie będę się wstydził i ukrywał czego słucham bo słucham tego co mi się podoba,a jak już słucham to czemu mam na słabo grającym sprzęcie, prawda panowie?

Teraz konkrety. Byłoby dobrze jakbyś podał jaki masz amplituner,żeby jakoś dobrać te kolumny do sprzętu.

Ukryta Zawartość

Jeżeli "Normalne użytkowanie" nie oznacza upadku z 3 piętra to warto dołożyć te 100 zł bo kolumny pokażą klasę i można je w przyszłości z powodzeniem tuningować, chociaż na pierwszy ogień polecałbym zmianę amplitunera na jakiś przyzwoity wzmacniacz.

Ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

=> marcinw899, skibus

Tak to jest jak wypowiadają sie osoby które pojęcia o danej muzyce nie mają..

Nie liczy sie tylko żeby bas nawalał, ale do techna czy trancu potrzebne są głośniki przedewszystkim z szybkim basem, a takiego nie ma pierwszy lepszy głosnik!

Wiec nie wypowiadajcie sie, że gatunek ten to nic innego jak łupanie, bo ja słysze o wiele więcej.

Po pierwsze chyba nie do mnie była odpowiedz Twoja bo ja słucham własnie Tiesto, ATb, Cosmic Gate, Tomcraft itd.

Po drugie nie mam zadnego wzmacniacza narazie, bo zakupy zaczynam od głośników.

wladziu

ja bym się mimo wszystko czaił na paradigmy 3 :) czasem się trafiają, np tu

Ukryta Zawartość

napisz do gościa i spytaj, może jeszcze nie opchnął a trochę zejdzie z ceny

Ukryta Zawartość

Desant, dzieki za info spróbuje sie coś dowiedzieć, już wczesniej obserwowałem tą aukcję, ale cena troche mnie przerażała. Obawiam sie że na 7 m2 mogą sie marnować takie kolumny, a w takim wypadku to troche strata pieniędzy.

wladziu ---> Do Ciebie była tylko może nieprecyzyjnie napisane;) Miałem na myśli nie zwracanie uwagi na takie docinki oraz to,że ja też słucham RÓŻNEJ muzyki:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Panowie, a ja uważam że na początek te głośniki doskonale zdadzą egzamin w takiej muzyce.

Ukryta Zawartość

i w dodatku są nowe z gwarancją.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

-> wladziu, widzę, że należysz do wyjatków, którzy mimo upodobań do takiego rodzaju muzyki noszą "łeb na karku". Słusznie kombinujesz, że Paradigmy 3 w 7 metrach to troche przesada, ale ja nie skreślałbym Paradigma z listy, lecz skierował swoją uwagę na serię Mini Monitor. Ewentualnie Tannoy, jak już koledzy zauważyli. Próbowałbym również szukać czegoś z firmy IQ, Arcus. To mniej znane konstrukcje, ale również bardzo udane. A co do piecyka.. bez śmiechów poleciłbym z pewnego źródła Radmora serii 51xx (sam mam 5102TE, choć wykorzystuję do innego rodzaju muzyki) lub Diorowskiego WS 504/704. To wzmacniacze z "wykopem".

Luxmany i winyle 

Viniu,

Dzieki za wyrozumiałość. Co do Paradigmów to juz szukam jakiekolwiek monitory, ale na allegro niestety nie urodzaj, a o innych źródłach niż allegro niestety mi nie wiadomo.

Jeśli chodzi o Tannoy'e to ktoś wyżej napisał, że nie bardzo nadają sie do tego rodzaju muzyki.

do Mieczysław

Może i pomieszczenie małe ale lubie i głośno nieraz posłuchać a nie chce zeby mi charczały jakies komputerowe bzyki, zresztą myśle że jestem dosyć wymagający co do dźwięku więc tym bardziej komputerowe odpadają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.