Skocz do zawartości
IGNORED

Magia progresywnych rarytasów lata 60/70

alias

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Postanowiłem rozpocząć temat progresywnych (i okołoprogresywnych) znalezisk. To było moje pierwsze muzyczne zauroczenie. Pamiętam, jak wpadł mi do rąk jeden z pierwszych katalogów płytowych Megadiscu p. Leśniewskiego (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi) i zaczęło się poszukiwanie barw w zapomnianej muzyce... Szybko okazało się, że tamte dźwięki były pełne magii. Jazzowo-rockowe brzmienia łączono z wyprawami na wschód, blues szedł w parze z amerykańskim folkiem, a rock topił się w psychodelicznej magmie. Każda poznana płyta z tamtych rejonów do dziś otwiera przed nami coś zupełnie niebywałego.

STWÓRZMY LISTĘ PROGRESYWNYCH PEREŁEK. Jeśli podobny temat był już kiedyś rozpoczęty - chyba nie szkodzi do niego w tej formie wrócić. Proponuję, aby każdy z zainteresowanych napisał kilka zdań o swej ulubionej płycie. Będzie to swoiste zaproszenie dla tych, którzy tych płyt jeszcze nie znają, a dla tych, którzy je znają, może to być zachęta do próby odczytania ich na nowo.

To zaczynam:

AFFINITY - AFFINITY (1970) - cudowne bluesowo-jazzowo-rockowe granie ze zmysłowo śpiewającą Lindą Hoyle. Kompozycje z najwyższej półki z subtelnie brzmiącymi hammondami i dęciakami. Senny klimat świetnie komponuje się z niezwykle sugestywną okładeczką... Piękna ścieżka dźwiękowa do scenerii rodem z epoki dzieciaków-kwiatów:) No i All Allong The Watchtower. Kto nie słyszał jeszcze tej płyty może czuć się szczęśliwy - najlepsze dopiero przed nim.

pzdr

Może z tym linkiem bedzie łatwiej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

no spoko, wiadomo jest, że już są takie tematy. Chodziło mi raczej o to, aby każdy wymienił 1 płytę i ją trochę opisał. Wtedy innym ciekawiej podchodzi się do takiego albumu. Nie miałem na myśli rankingu: moje ulubione 278 płyt progresywnego rocka:) pozdr

Witam

prrzedstawienie płyty ew wykonawcy z okolic rocka progresywnego to świetny pomysł i uważam że warto go

kontynuować - jak wspomniano przebogata niekomercyjna muzyka z tego okresu trafia prosto do duszy

i powoduje niesamowitą przyjemność słuchania .

Obecnie rozkoszuje sie - James Gang płyta YER

dorzucę jeszcze na moim topie - Jeff Beck

pozdrawiam

dodam jeszcze cover płyty YER

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy moglbym prosic o jakas sensowna i jasna DEFINICJE - "progresywnego rocka" ?

Jedyna jaka znalazlem to ta, ze : "rock progresywny brzmi jak rock progresywny" !

Czyli ze Electric Light Orchestra brzmi mniej wiecej jak Frank Zappa, Henry Cow, Can lub Skaldowie ?!

Boje sie ze jest to kolejne - pieprzenie o WSZYSTKIM i o NICZYM ! :)

Pozdrawiam

>soso

Jezeli tak, to czemu tak wlasnie nie brzmi - tytul watku :

"Malo popularni lub srednio popularni z lat 60/70 !"

Prosilem tylko o definicje !

I kto tu się natęza ;)

Pozdrawiam

Vlad, 20 Maj 2007, 10:48

>>soso

>

>Jezeli tak, to czemu tak wlasnie nie brzmi - tytul watku :

>

>"Malo popularni lub srednio popularni z lat 60/70 !"

A to chyba pytanie nie do mnie :-)

pzdrw

soso

>soso

Fakt ! :)

Czy autor wątku przystaje na TAKA definicję, czy jednak myslal o - CZYMS innym ?

Bo jesli Skaldowie, Soft Machine, ELO i Frank Zappa to JEDNO, to moze wartoby zmienic

tytul wątku na jeszcze bardziej ogolny np. : "Napiszcie cuś o jakimś czymś z muzyki (albo coś okolo tego) ",

wtedy jeszcze więcej zespolow mogloby się zalapac ! :)

Witam:)

W sumie jest tak, że lepiej darować sobie definicję rocka progresywnego, a uznać, że mamy na myśli muzykę, która gdzieś tam z rockiem ma coś wspólnego... Wiadomo, bardzo to nieścisłe, ale tamte lata naprawdę były takim okresem, że wszystko...pływało - nawet określenie muzyki, którą się właśnie tworzyło...

Dodatkowo jak pisałem na wstępie, wychowany na katalogu Megadiscu jakoś (pewnie niesłusznie i dąc trochęna łatwiznę) pojęcie rocka progresywnego kondensowało wszystkie gatunki (właśnie przez ową wielobarwność, która sama w sobie może być uznana za progresywną). Kończąc wątek: zamiast oddawać się strukturalistycznym dywagacjom (z całym szacunkiem) - piszmy o muzyce, o tej jednej jedynej ulubionej płycie, którą poznać muszą WSZYSCY, rozkoszujący się dźwiękami z przeszłości.

ps. natomiast tytuł "zapomniani artysci lat 60/70" mógłby się okazać trochę zbyt obszerny, bo przecież jednak pozostajemy ciągle w okolicach rocka, a nie np. w kręgu muzyki sakralnej, flamenco czy ludowej (którą także czasami wykonują zapomniani atyści)

serdeczności

Koledzy,Koledzy nie chcę ale muszę być adwokatem diabła.

Przeczytajcie do cholery tytuł wątku, no może wybiórczo MAGIA i niech każdy myśli sobie o płycie,zespole,stylu,utworze

jakim chce. Encyklopedie, prezenterzy i autorytety do wora progresywne wrzucają tak różne tematy,że czasami w największym pijanym widzie nie pomyślałbym że to jest progresja. Ponadto nie można określić precyzyjnie ram progresji , tak samo jak prostytucji czy k**estwa. Więc albo piszemy o tym jednym magicznym tytule ze swojego doświadczenia albo czekamy i czytamy co innych zauroczyło. Ja sam myślę od kilku godzin o mojej magicznej płycie i ciągle wychodzi mi ich kilkaset.

1. "progresywny rock z lat 60/70 to po prostu malo popularni lub srednio popularni z lat 60/70"

2."MAGIA i niech każdy myśli sobie o płycie,zespole,stylu,utworze jakim chce."

No dzięki tym wypowiedziom mam wrażenie, że niektórzy jednak wiedzą o co mi chodzi:) Jak najmniej definiowania a jak najwięcej wrażeń!!! - to miałem na myśli, WŁASNE odczucia do płyty z tego (ciężko definiowalnego) muzycznego poletka.

3. krzystekov - prośba, mógłbyś nam coś napisać o tej płytce James Gang:) - jaka ona jest, na co szczególnie warto zwrócić uwagę, co Cię w niej powala... Wtedy sięgając po nią (bo ja znam Gangów tylko riders again i thirds) będę patrzył już trochę wzbogacony o wyobrażenia. Później konfrontacja z moimi odczuciami jest prawdziwą przyjemnością.

serdeczności!!!

ps. A jak tam moje Affinity? powaliło na kolana kogoś tak jak mnie?

Cytowny na początku wątku James Gang-"Yer'album" jest moim skromnym zdaniem przykładem mieszanki blues-rocka z progresją , wszystko na tej płytce jest piękne:muzyka,wykonanie,klimat,jakość produkcji. Z następnych produkcji lubię tylko Live-czysty hard rock, no i koniec dla mnie zespołu.Tak niestety było z większością amerykańskich zespołów.

Z Hendrixa to najbardziej nie mogę się odczepić od HEAR MY TRIN A COMIN w wersji z RAINBOW BRIDGE,już 35 lat słuchania i pogrywania na gitarze w zaciszu domowym,to ogrony ładunek dynaizmu Hendrixa,jak chcę sobie dogodzic i nasycic się muzą do bulu.Pozdrawiam!

Uzbierały nam się raptem opisy dwóch płyt, ale dobre i to na początek:) Czekamy na jeszcze:)

Wśród naszych ukochanych, magicznych płyt są:

Affinity - Affinity (1970)

James Gang - Yer Album (1969)

kto coś dołoży:)???

NO tylko nie wiem wlasciwie czemu by zawężac rocka progresywnego tylko do lat 60 i 70? Później też wyszło wiele ciekawych rzeczy tego nurtu. Może ja dam przykłady mojego rozumienia rocka progresywnego. A więc zaliczyłbym do tego nurtu m.in. King Crimson, Yes, wczesne nagrania Genesis.

W latach późniejszych na pewno MARILLION. Ostatnio również Tr3nity a także Jack Foster III. (tego ostatniego polecam plytę Evolution of Jazzraptor)

A polskie przykłady rocka progressive?

Skaldowie - Krywań,Krywań zupełny unikat na skalę światową.

Nigdzie tak nie grano,jak ktoś nie słuchał to warto kupić i umieścić w kolekcji.

Ukryta Zawartość

post-803-100001563 1179676337_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak... o Krywań Krywań Skaldów mówi się przeważnie same dobre rzeczy... więc całkiem słusznie, że się o tej płycie wspomniało... Oczywiście czekamy dalej na magiczne rarytasy!!!

Kolejna płyta warta uwagi Sir Lrd Baltimore - kingdom come z 1970 r

Trochę zblizona klimatem do Atomic Rooster ale chyba z wiekszym wykopikiem

ekspresją rocka oraz nalotem progresji

w kazdym razie wysłuchałem z przyjemnościa i napewno nieraz powrócę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Mrowisko" Klanu, gdyby wyszło ze dwa lata wcześniej i w normalnym kraju to myslę, że byłaby perła na skalę światową.

Ukryta Zawartość

post-8986-100001514 1179767506_thumb.jpg

post-8986-100001515 1179767506_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sir Lord Baltimore - kapeli nie znam, a fakt porównania do Atomiców nakazuje mi poznać, gdyż Death walks behind you to prawdziwy majstersztyk. Taki klimat jak mało co!!!

Mrowisko - genialna płyta

Świetnie, lista magii się rozszerza...

Mój magiczny utwór z tego gatunku to " Gates of delirium" YES. Słuchane głośno, na dobrym sprzęcie, pod wpływem... Polecam. Doskonale oddaje emocje człowieka uwikłanego w wyścig szczurów w betonowej pustyni wielkiego miasta. Podobną dozę szaleństwa jak ze środka utworu znaleźć można np. w "The end" THE DOORS. Instrumentalnie jednak YES jest klasą samą w sobie. Zresztą wszystko YES z tamtych lat jest świetne.

Aby nie prowokować zbędnej dyskusji dodam: w/g mnie.

Pozdrawiam

> alias

Sir Lord Baltimore - warto nawet bardzo ale do Death walks behind you bym nieporównywał...hmm troszkę inaczej Sir gra.

Fanom Atomic polecam niegdyś popularną kapelę Lucifer`s Friend, debiut jest powalajacy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, pierwsza płyta Lucifer's Friend to rzecz naprawdę godna polecenia. Mnie najbardziej powala otwierający Ride in the sky z tym przwodnim motywem brzmiącym jak jakieś strażackie trąby:))) świetna płyta - to prawda. No i stąd mamy już niedaleko do Uriah...

Ale my zostajemy przy zapomnianych magikach...

Skoro Uriah Heep to polecam Weed i Head Machine

Ukryta Zawartość

post-8986-100001491 1179783470_thumb.jpg

post-8986-100001492 1179783469_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.