Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser HD 595

Machidiel

Rekomendowane odpowiedzi

mod HD580@HD600 zrobił jeden koleś z innego forum i opisał wrażenia, a miał on do czynienia z HD600 i HD650 też. HD580 bywają po 120-140$ na ebay'u, nawet nówki. W USA jako nieprodukowane i schodzący model są masowo wyprzedawane, stąd te ceny.

Co do słuchawek do "łupanki", albo do "wszystkiego", to właśnie HD 595 są dobrym pomysłem IMHO. Nadają się jak dla mnie i do elektroniki, i do poważnej, i do nu metalu.

Brak basu w HD 595 to jest banalna sprawa do rozwiązania. Chodzi o to, by w szereg z każdym kanałem była rezystancja około 75 ohm. Jeżeli wzmacniacz nie ma żadnych rezystorów w środku na wyjściu, to takie trzeba dać w szereg z każdym kanałem, i wtedy HD 595 grają ciepło, równo, i z potężnym, ładnym basem. Już to doradzałem ludziom w innym wątku i potwierdzili.

Pisanie, że HD555 to prawie to samo co HD595 jest kompletną bzdurą. Pomóc w odnajdywaniu różnic może lepszy sprzęt lub laryngolog. W HD555 bas nie schodzi tak nisko, a średnica się zlewa na skomplikowanym materiale, HD 595 są bardziej wyrównane i selektywne, ogólnie co najmniej o klasę wyżej.

discomaniac71, 16 Maj 2007, 17:57

>michelangelo

>o mnie | ignoruj | PW

>stat: 118 / 176 / 0

>

>16 Maj 2007, 17:54

>mod HD580@HD600

>

>Wbrew temu co pisza niektorzy HD 580 i HD 600 to dwa roznie grajace modele sluchawek.

discomaniac71,

Ja tylko powtarzając opinię "odkrywcy" wskazuję, na czym ta różnica polega, i jak ją wyeliminować. ;-)

ZARAZ ZARAZ

zarowno ja jak i roland sprawdzilismy ile wygrzewaj sie pionki

z tego co wiem pienio nie mial ich za dlugo

wiec moze to jak graja pozostawmy testowi gdzie bedzie troche wiecej sluchawek

poza tym tu widac jak disco jest nastawiony, zupelna stronniczosc, widac ze gloryfikuje sennki,

wiec nie robmy testu ok

opieniu wygrzales je z 200h jezeli nie to nie wiesz jak naprawde brzmia

Miałem je około 3 tygodni -- na początku chodziły non-stop - godzin nie liczyłem - natomiast senki były świeżuteńkie! (porównywałem je tez na wygrzanych ale wtedy były podpięte do Pianocrafta - wyjątkowo dobrze sobie radził)

zresztą napisałem że za ta cenę to dobre słuchawki i wolałbym je od hd555 które są prawie o 100 zł droższe -- być może miałbym je do dzisiaj gdyby nie problem z uciskiem na ucho -- dla mnie wygoda to priorytet i nawet przy kapitalnym dźwięku wymieniłbym je na coś po czym nie odpadną mi uszy z bólu

...jeden powie ci ze hd 595 grają po roku tak samo jak po wyjęciu z pudełka a inny ze po powrocie następnego dnia do domu sennheisery zagrały zupełnie inaczej. Także nie spierajmy się - ja napisałem swoja opinie i niech tak zostanie - na pewno pioneery ze swoja cena to best -buy a senki hd595 mogłyby kosztować 500-600 u nas ale w moim odczuciu prezentują sie lepiej w muzyce niż se-a1000 (nie żeby to była jakaś przepaść ale szczegółowość i ogólnie kultura dźwięku przemawia za senkami które z kolei nie były w stanie przebić pionkow przy ''Flags Of Our Fathers'' na DVD)

chciałbym zaznaczyć że nie odsłuchiwałem żadnych z wymienionych słuchawek na lampowcu ( słyszałem ze nie nadają sie one specjalnie do słuchawek o niskiej impedancji - czy ktoś mógłby potwierdzić/zaprzeczyć ?)

skoro juz w temacie o hd595 to prosiłbym użytkowników w/w słuchawek z jakimi wzmakami ich probowali

Pienio, 16 Maj 2007, 18:43

>skoro juz w temacie o hd595 to prosiłbym użytkowników w/w słuchawek z jakimi wzmakami ich probowali

1) Dziurka Pianocrafta - bardzo przyjemnie i poprawnie w całym paśmie, ale to było krótko i na nieznanej mi wcześniej muzyce.

2) ProJect Head Box II - ogólna anemia, grały z daleka, tylko soprany mi jako tako leżały. Reasumując - raczej blado.

3) Dziurka Technicsa SL-PS840 - ogólnie ta sama klasa co HeadBox, ale szerzej, bliżej, dużo basu, zimno, chwilami nieprzyjemnie.

4) Rio Karma - jedyny player mp3, który potrafi zagrać z HD 595 jak należy, ale przez wzmacniacz jest zdecydowanie lepiej. Sama Karma daje ładną średnicę, dźwięki ciepłe i okrągłe, bez szorstkości. Fajny mrukliwy basik.

5) Wzmacniacz DIY - przerobiłem wiele konfiguracji, i wiem, że HD 595 potrafią zagrać bardzo różnie, wgłąb, wszerz, z daleka lub z bliska. Na wersji finalnej wzmacniacza + interkonekt DIY miałem niejednokrotny opad szczeny, dźwięki potrafią być wszedzie, blisko i daleko, nawet nieco z tyłu głowy. Przy mocniejszym basie można poczuć skakanie po głowie. Barwę dźwięku wybrałem sobie taką, jak mi odpowiada, ciepłą i słodką. Ma być kolorowo i jest. Detaliczność dla mnie wystarczająca, i na tym parametrze akurat średnio się skupiałem, bardziej cenię muzykalność, oddanie barwy, intymność prezentacji.

Pienio, 16 Maj 2007, 18:43

>skoro juz w temacie o hd595 to prosiłbym użytkowników w/w słuchawek z jakimi wzmakami ich probowali

To by było tak:

1) Dziura słuchawkowa z laptopa IBM - padaka na całej linii, UR-40 zagrały z tej dziury znacznie lepiej,

2) Dziura słuchawkowa z laptopa Acer - j/w,

3) Discman Philips jakiś-tam - j/w,

4) Dziura słuchawkowa z Edirola UA-1EX - tu już o niebo lepiej, no i Kossy pobite zdecydowanie; ale w porównaniu z kolejnymi punktami: płasko, bez energii, bez głębi, dźwięk mało wciągający,

5) Holdegron wersja podstawowa, z pierwszych serii - bez porównania z poprzednimi punktami, nie ma mowy o płaskim dźwięku, dynamika z innej beczki, duże składy zaczęły mieć power; dość powiedzieć, że wcale mnie nie ciągnęło do wymiany wzmaka, gdyby nie dość okazyjna możliwość zakupu wzmaka z kolejnego punktu;

6) XiangSheng 708B full-seria - jeszcze o cztery oczka wyżej, niż Holdegron; pierwsze oczko - mikrodynamika i ogólnie rozumiana pewność i siła brzmienia; drugie oczko - niższy, bardziej mięsisty i ładniej ubarwiony bas; trzecie oczko - znacznie więcej szczegółów na górze, więcej wybrzmień, świetnie zarysowane, ale nie nazbyt wyostrzone blachy; czwarte oczko - wokale, bardzo ludzkie, może odrobinę zmiękczone, świetnie się ich słucha i nie ma żadnych problemów ze zrozumieniem słów.

Co do pytania "skąd wziąłem XiangShenga" - kupiłem od zafopa. Jego się pytaj, skąd go wytrzasnął, bo ja w sumie nawet nie pytałem... :)

witam!

jako uzytkownik HD595 musze zabrac glos - otoz sa to bardzo dobre sluchawki, swietna przestrzen, przyzwoity bas, wyrownany dzwiek, nic sie nie wybija, nic nie przeszkadza, duza szzcegolowosc i nienachalnosc , niska impedancja czynia z nich bardzo dobre sluchawki w cenie do 500-600zl.

Mam tez sr60 i HD580 wiec latwo mi porownac. Generalnie faktycznie na Milletcie HD580 wypadaja sporo lepiej niz 595, za to na wzmacniaczu Michelangelo (polecam mimo ze sluchalem tylko wersje 1 a niedlugo zostane posiadaczem 2giej) 595 gra juz naprawde klasowo ( HD580 juz nieco gorzej). Przy tym 595 to sluchawki do wszystkiego - kazdej muzyki ( i w zadnej nie zawodza),mozna tez spokojnie ogladac na nim filmy itp itd. Dobrze graja na dobrym mp3 ( iRiver, Rio Karma) ale myli sie ten co mysli ze nie maja potencjalu - a ukazuja go dopiero na niezlym wzmacniaczu czy CDku.

Mimo wszystko HD580 oceniam szczebelek wyzej (prawdopodobnie bede je sprzedawal takze jakby co pytac za tydzien, dwa wystawie) ale tez dziady nie na wszystkim zagraja tak dobrze, szzcegolowosc jest chyba nieco mniejsza, scena rowniez wezsza, a moze dlatego ze sa po prostu trudniejsze do napedzenia od 595 i przyznam szczerze mi ciezko jest wyciagnac z nich potencjal jaki z cala pewnoscia maja - jednak barwowo, brzmieniowo prezentuja sie byc moze nawet ciekawiej od HD595, slucha sie ich z wieksza przyjemnoscia, mozna spokojnie wyciagnac nogi i miec usmiech na twarzy podczas blogiego relaksu ( zwlaszcza na millecie i Vincencie) -ale co to za radocha jak nie potrafie z nich wyegzekwowac tego co zapewne potrafia ( bo Millet i Vincent nie sa niestety moje a ten pierwszy nielatwo dostepny, ten drugi drogi jak pies)

Ogolnie dajac ocene za mozliwosci dam :

HD595 5- (oceny szkolne), HD580 ocenie wyzej na 5, ze sluchawek jakie slucham wyzej cenie tylko sr325i ( na 5+) jednak podkreslam mimo potencjalu i kapitalnego dzwieku trzeba miec czym napedzic HD580 ( niekoniecznie drogi ale koniecznie odpowiedni sprzet), zas HD595 da sie napedzic z Creativa MuVo - inna sprawa jak to zagra...

HD595 sluchalem na Vincent s 1.1, wzmak Creek, Rio Karma + Moonlight, Millet , CD Denon DCD890 -wiec rozne sprzety.

hmm. Mam kombinację o którą pytano wyżej tzn. HD595 + PMA1500AE + DCD700AE. Niestety nie mam ich z czym porównać i nie potrafię ich ocenić względnie tzn. porównać do innych modeli. Podłączając do dziurki PMA1500AE odczuwam jedynie nieco ograniczenie przestrzeni, lub inaczej ujmując zawężenie sceny. Ale być może to wina wzmacniacza. Reszta wydaje mi się OK. Korzystając z okazji chciałbym zapytać o polecane przez Was wzmacniacze słuchawkowe do HD595 oraz czy zastosowanie takowego da wyraźną poprawę w porównaniu z dziurką PMA1500AE lub dziurką DCD700AE. Wiemy jednocześnie, że HD595 zagra prawie ze wszystkim. Cena ... no powiedzmy ... w pobliżu ceny słuchawek (lub mniej oczywiście). Czego można się spodziewać po zaaplikowaniu takowego. Oczywiście czytałem już wszystkie powyższe wpisy. Stąd pomysł.

max_p, 17 Maj 2007, 19:06

>hmm. Mam kombinację o którą pytano wyżej tzn. HD595 + PMA1500AE + DCD700AE. Niestety nie mam ich z

>czym porównać i nie potrafię ich ocenić względnie tzn. porównać do innych modeli. Podłączając do

>dziurki PMA1500AE odczuwam jedynie nieco ograniczenie przestrzeni, lub inaczej ujmując zawężenie

>sceny.

A skąd wiesz, że ta scena ma być szersza? Tak w ogóle to scena ma być taka, jaka jest na płycie. Dziurka w Technicsie SL-PS840 gra zazwyczaj szeroko, ale to jest "oszustwo". Na moim DIY wzmaku szeroko jest wtedy, kiedy... jest szeroko. Skrzypce mogą siedzieć daleko z lewej, i precyzyjnie je tam zlokalizujesz a muzyka typu nu metal, rock, trip-hop, elektroniczna potrafi się rozlokować w bardzo różny sposób, o mniejszej lub większej punktowości źródeł, a zależy to od konkretnego albumu lub utworu, niemniej zazwyczaj nie jest zbyt szeroko.

Wzmacniacz nie powinien kreślić sceny muzycznej w ogóle, bo ta na każdej płycie jest inna. Ma grać tak, że jeśli słuchasz na nim jakiejś płyty po raz pierwszy, to każdy nowo pojawiający się w utworze instrument powinien Cię zaskoczyć tym, gdzie się pojawił. Chodzi o lokalizację wgłąb jak i wszerz, oczywiście z pominięciem tego, że wiesz co gra z lewej, z prawej, w środku, albo gdzieś pomiędzy. Zaskakuje rozmiar, odległość i dokładność położenia instrumentów, i to jest piękne. Po prostu dowiadujesz się, co sobie realizator dźwięku wymyślił, lub jak w danym studio to wychodzi. Jeśli scena ma kształt płaszczyzny prostej lub półkolistej, bliskiej lub odległej, to to jest bzdura, i powinieneś szukać dalej. Winny może być wzmak, źródło, a nawet interkonekt. Wszystko to do uzyskania na HD 595.

dzieki za opisy , jest jakis tranzystor do 1000 zł ktory lepiej zagra od Holdegrona ?

i czy ktos mial okazje bawić sie lampowcem Little Dot 2 ++ ? (*na zdjeciu)

podobno dobrze gra z tymi senkami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

"Field sound faithfulness is the route which is different, but it can enjoy very."

Cudowne tłumaczenie googla ; )

Sam mogę dodać iż jadę na 595 z Holdegronem.. I cóż, lubię to połączenie, choć pewnie dziś kupiłbym inne słuchawki. ale nie narzekam, nei planuję też w najbliższym czasie zmieniać.

Ukryta Zawartość

michelangelo -

Słuchałem przed wyborem łeb w łeb 600-tek i 580-tek na tym samym nagraniach. Róznica dla mnie była na tyle znacząca na plus, że wybrałem 600tki. Ciekawe, ze "inny grill" spowodował, że bas ma o wiele niższe zejście i kontrole w 600tkach, zaś wysokie tony są czystsze i bardziej szczególowe. Różnicy żadnej nie udało mi się namierzyć na średnicy. Uwaga - odsluch byl w M1 na wyjsciu sluchawkowym jakiegos CD harmana kardona, wiec mozna zalozyc ze na porzadnym wzmaku sluchawkowym roznica bylaby zdecydowanie wieksza.

Te teorie spiskowe pt "roznica grilla" przypominaja mi BMW 316tki z 1.6 benzyna na pokladzie z doklejonym znaczkiem M3. W sumie prawie takie same, z tym, ze prawie robi wielka roznice.

>barni,

Ja Tobie wierzę, podobnie jak autorowi tego wątku:

Ukryta Zawartość

Obaj mieliście do czynienia z HD 580 i HD 600, a autor moda także z HD 650. Mnie na razie cieszą Sennheisery, a kolejne moje słuchawki z wyższej półki to chyba nie będą Sennheisery. Myślę o jakichś Sony MDR-75**, albo AKG K701. Byle nie wysokoomowe, bo dla mnie to jakaś zaszłość konstrukcyjna z tymi 300 ohmami.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Wznawiam posta.

Znacie może jakieś ciekawe miejsca, gdzie można wyrwać w dobrej cenie nowe Senki 595? Mogą być linki do sklepów internetowych itp. Jestem z Pomorza, więc sklepy w których trzeba być by kupić mnie nie interesują.

Pozdrawiam

Moje Sennheisery HD 595 podłączyłem pod wzmacniacz słuchawkowy Qaudio H-100 i jestem bardzo zadowolony zarówno ze wzmaka jak i też ze słuchawek. Oprócz w/w opini na temat szcegółow itd. mogę dodać, że słuchawki mają bardzo duży zapas swoich możliwości. Doskonale słychać zmianę źródła czy IC. Dlatego do osłuchu i porównań słuchawek proponuję wzmacniacz słuchawkowy oraz interkonekt srebrzony (bardzo szczegółowy) oraz dobre źródło. Nie polecem do odsłuchu sklepów typu "nie dla idiotów". Notabene w tych sklepach HD 595 mozna kupić najtaniej (na promocji kosztowały 500 zł obecnie CH Targówek 650 zł).

• 1 rok później...

... łał ale odzew:P

ps. a może ktoś porównywał WYGODĘ w korzystaniu ze słuchawek hd 595 z hd 600?

(z tego co zauważyłem to 600'tki są o 10g lżejsze i chyba mają większe "otwory" - przez co ucho swobodnie siedzi w słuchawce....

• 5 miesięcy później...

Witam, chciałem się podpiąć pod temat tych słuchawek. Otóż zakupiłem je dzisiaj po przeczytaniu wielu recenzji na forum. Gdy słucham na nich muzyki, do pewnego czasu grają bardzo fajnie, jednak w pewnym momencie, zaczynają strasznie :pierdzieć". Nie ma żadnych przejściowych zniekształceń, tylko jest taka bariera i przepaść, tzn. gra OK i nagle straszne "pierdy". Czy to normalne czy powinienem je reklamować. Proszę o pomoc, Pozdrawiam :)

Testowałem na 3 wzmacniaczach (stereo, nie słuchawkowych) i na każdym było to samo ( Onkyo, HK, Yamaha). Czyli powinienem je reklamować, czy sprawdzić jeszcze na wzmaku słuchawkowym ?? Dla porównania Sony MDR-V700 DJ dochodziły dalej na potencjometrze głośności i nic takiego sie nie działo.

• 3 lata później...

Witam. Mam w planach zakup słuchawek hd 595 i wzmacniacz do nich. Ostatnio czytałem sporo dobrych opinii o Fiio e10. Czy ktoś z forumowiczów słuchał takiego zestawienia, a może ktoś ma ten wzmak i mógłby coś o nim powiedzieć?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.