Skocz do zawartości
IGNORED

AUDIONOVA AURORA

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od 5 dni nowy interkonekt firmy Audionova, o nazwie AURORA. Kablelek dość cienki, z rdzeniem ferrytowym pośrodku (?) i npisami sugerującymi serię Reference. Odsłuchuję to z kablami Illuminator i sieciówkami Starpower, w systemie Cambridge Audio 640 v.2 i kolumnami Avance Omega 503 MK II. Muszę przyznać, że dżwięk w porównaniu do wcześniej wpiętej Galatei nabrał ogromnej rozdzielczości, scena wyszła poza boczne ścianki kolumn. Jestem mile zaskoczony. Mam zamiar przetestować jeszcze ten system, wymieniając głośnikowce na Quasarusy.

Pytanie do forumowiczów: zy ktoś już może wcześniej zetknął się z IC Audionova Aurora i ma jakieś opinie na ten temat? TYlko proszę nie pisać, że kable Audionovy to syf i porażka, bo przeskakują dużo droższe druty super uznanych firm, a wielu ludzi pisze o przewodach bez odsłuchu i dlatego, że coś gdzieś od kogoś słyszeli ?!!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/

Na poczatek proponuje posluchac kabli w innym towarzystwie, anizeli podlogowce Avance Omega 503 MK II - te kolumenki mocno ograniczaja jakosc pozostalych elementow toru, dlatego opiniowanie okablowania przy ich wykorzystaniu jest... co najmniej karkolomne.

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-767506

Nalezaloby przetestowac w domu kilka zestawow i wybrac te, ktore beda odpowiadaly preferencjom brzmieniowym oraz zagraja odpowiednio w systemie.

Jezeli chodzi o konkrety, to na pewno warto zainteresowac sie zestawami opartymi o przyzwoitej jakosci przetworniki (dobrej klasy kopulka wysokotonowa, przyzwoity midwoofer lub w wersji 3-droznej osobno sredniotonowiec i niskotonowiec).

Przyklady:

Jezeli pomieszczenie ma do 20m kw., mozna sprobowac powalczyc z monitorami -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (wysokiej jakosci przetworniki Ushera i dobre komponenty + wykonanie)

Rozwiazanie bezkompromisowe jak na system, ktory posiadasz (powinno pozwolic na pokazanie wszystkich mozliwosci pozostalych elementow toru i zyskac zapas na ewentualny dalszy rozwoj systemu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ale cena juz spora)

Troche taniej, ale takze dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inny przyklad, ciekawe monitory na dobrych komponentach

Ukryta Zawartość

Ciekawe sa rowniez te zestawy

Ukryta Zawartość

Cena troszke przesadzona, ale mysle ze mozna sie dogadac

Ukryta Zawartość

Lepiej od Avance 503 i tanio

Ukryta Zawartość

Te glosniczki budza zaufanie

Ukryta Zawartość

Ciekawe, ale troszke przydrogie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest tego troche... Oczywiscie najlepiej posluchac, bo w ciemno to chyba nikt tu nie doradzi niczego w sposob odpowiedzialny...

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-767562

Mam też taki interkonekt od stycznia, wtedy jeszcze nie miał nazwy i był to prawdopodobnie jeden z pierwszych przewodów tego typu. Jest istotnie bardzo cienki

Wygląda na to, że interkonekt jest szczególnie dedykowany do sprzętu Cambridge Audio gdyż u mnie też gra z Azurami 640v.2. Głośniki to Tottemy Mite na podstawkach Audio Philar z kablami Moonwalk Bi-wire Audionovy.

W systemie poprzednio grał kabel Oasis 5 Wireworlda ale teraz poszedł do tunera (któremu wyszło to na dobre).

Wrażenia odsłuchowe (pokrótce):

- Bardzo lubię muzykę fortepianową więc na pierwszy ogień sprawdziłem nabytek z jakimś Szopenem. W porównaniu z innymi interkonektami fortepian zabrzmiał dużo lepiej, szczególnie wybrzmienie akordu. Moja żona skomentowała to krótko: "Te twoje plum-plumy grają coraz lepiej."

- Druga sprawa to metamorfoza płyty Żaczka "Mutru". Po przesłuchaniu jej z poprzednim interkonektem wydała mi się bardzo nerwowa i nieuporządkowana. Wyglądało na to, że będzie leżała i porastała kurzem. Ale ponieważ leżała jeszcze na wierzchu włożyłem ją do CD-ka aby przetestować nowy nabytek i z tą płytą. No i teraz jest to jeden z najczęściej odtwarzanych krążków. Cały materiał muzyczny jest na miejscu, uporządkowany i chce się słuchać. Jest dużo więcej szczegółów i co najważniejsze można się wsłuchiwać z przyjemnością w niuanse nagrania.

- I na koniec jeszcze jedno. Do chwili zakupu tego interkonektu szukałem, zmieniałem, porównywałem a teraz to już tylko słucham muzyki.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-768383

Witam. Aktualnie też jestem w trakcie testowania Audionova Aurora. Co do głębokości dźwięku i super szerokiego stereo nie mam zastrzeżeń. IC gra bardzo przyjemnym dla ucha dźwiękiem, ponadto jest bardzo analityczny. Jeśli chodzi o bas jest on niestety nieśmiały i trochę mi tego brakuje. Gdyby Aurora posiadała taki bas jakim dysponuje Proteus byłby to interkonekt nr.1 w moim systemie. Jeszcze jedno kable głośnikowe jakie posiadam to Audionova Moonwalk BI-WIRE i jestem z nich bardzo zadowolony. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-768908

Strona Audionovy ma byc odmlodzona i uaktualniona,tak wynikalo z rozmowy z panem Soltysiakiem.Jesli jestes zainteresowany kabelkiem,najlepiej zadzwon (numer podany na stronie) i omow szczegoly. Jakis czas temu wypozyczylem na odsluchy nowa wersje Illuminatora i powiem,ze u mnie zaskoczylo na tyle, ze sie na niego skusilem (wyparl Moonwalka bi-wi). Wersja MkII jest teraz czarna z zoltymi nitkami. Aurore rowniez mialem u siebie,bardzo dobry IC za te cene.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-769796
  • 9 miesięcy później...

Witam.

Mam wrażenie ,że wątek jest sponsorowany.

Pyzatym projekt już gdzieś widziałem...tak wątek 27033 z przed dwóch lat.

Jak zwykle Audionova zrzyna co popadnie. ani jeden z "ich pomysłów" nie jest nowatorski.Wszystkie pomysły są ściągane od firm z całego świata i z miernym skutkiem przenoszone w polskie realia.

Tylko i wyłącznie ukłon dla działu marketingu.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-1020525

Drogi Joku proszę napisać o jakie "dyrdymały" panu chodzi.

I pan chce komuś wmówić ,że posiada kabel konektowy który kosztuje tyle co pański wzmacniacz.

Czegoś tu nie rozumiem.

I co Joku takiego zmieniło się w twoim kinie po zastosowaniu Aurory ,bo że jest fajny to trochę enigmatyczne.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-1020706
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja miałem proteusza, moonwalki, phantoma, phobosa (ten to jeszcze ujdzie w tej cenie jest ok), ten niebieski chyba illuminator - żadnego nie polecam. Za Aurorę nawet nie mam ochoty się brać.

https://www.audiostereo.pl/topic/33493-audionova-aurora/#findComment-1020709

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.