Skocz do zawartości
IGNORED

SHURE V15 - gdzie kupić?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

>zafop

szukaj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nr 89075 i 89076,

76 jest nowsza tansza ma lepsze parametry, 75 jest starsza bardziej kompatibilna, gorsza i drozsza :-), podobno... oryginal kosztuje w okolicach 200zl...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ABs,

dzięki za podpowiedź. W ostateczności u nich kupię. Kiedyś szukałem replacementu dla Audio Technica i tam się zaopatrzyłem - niestety. U mnie się nie sprawdziła.

Chyba jednak najpierw będę szukał oryginału :-)

Ostatnio wersje shure V15 widzialem kilka miesiecy temu w jakims zapomnianym internetowym sklepiku dla DJotow mieli tam tez sporo dejotowskich plyt, oczywiscie w polsce. Kosztowala cos ponad 1200zl, jesli ktos bardzo chce moze uda mu sie znalesc przykro mi nie pamietam sam nowki nigdy bym nie kupil.

ja zrobiłem tak - kupiłem gramofon z wkładką Shure V15 III. Ze względu na wkładkę. Gramofon oddałem za piwo, wkładkę zostawiłem. Igłę wyrzuciłem, nową kupiłem w Stanach (Ebay) - zamiennik produkowany w Szwajcarii (17 $), oryginalnej nie produkują. Wszystkie wydatki 60% tego co żądają za kompletna wkładkę. Pozdr

obudowa pod wkręty w V15 III wkładce powinna być z jasnego metalu o fakturze _groszkowanej . Na bocznej ksciance wkladki napis bialy lub zolty V 15 III. Igła jest w plastikowej obsadzie .Natomioast jesli to wersja z Duala V 15 III LM to plastikowy czarny uchwyt pod cienkie 2/2,5 mm wkręty"w mięso"obudowy

Dzięki.

W takim razie, czy te plastikowe uważne są za równorzędne do tych metalowych? Tak cenowo jak i brzmieniowo. Domyślam się, iż igły są kompatybilne. Mam możliwość kupienia właśnie tej plastikowej myślę, że tanio tylko trochę tandetnie wygląda tak jak te enerdowskie:)

Ta moja wkładka to SHURE V 15 TYP III L-M. Rzeczywiscie ma mocowanie na wkręt w "mięso" obudowy jak napisał corni. Czyli wkładki na zdjeciach powyżej nie są metalowe tylko taki maja kolor? Czyli wkładka L-M różni sie tylko mocowaniem? Warto dać za nią 150zł? Igła nie wiem w jakim jest stanie.

Może jeszcze zdjecie takiej samej z internetu niestety nie mam cyfrówki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

belmondo

150 to dobra cena . Nawet jeśli czarna obudowa jest plastikowa .tonalnie V15 róznią się niuansami mam V15 II i III

i grają bardzo pięknie , acz podobnie. zasadniczo zroznicowac można w modelach 75-91-95- potem V15 M97, 111,

i zamyka grupe Pro6, RTX6, RXT5 , PRO4. o ich grupowej klasyfikacji swiadczyły by igly uzywane zamiennie w danej grupie bez szkody dla dżwięku.

Ostatnio do RTX6 zalożylem igłę od 111 i grała bajecznie.Podobnie jak do PRO4 czy 104 od 97E.

>>>Belmondo

w uzupelnieniu .

Obudowy z Lekkiego metalu są metalowe(;-)

Plastik jest w Dualowskich adapterach tych V15 III L-M.Same przetworniki mają metalowa skuwke ,z kontaktem do masy.co nie zminiejsza ich podatnoosci na pole EM np.od silnika czy trafa.A niestety potrafią zbierać.Stąd dobrze stosowac headshell typu SME z maksymalnym kryciem wkladki

conri, ja się chyba kiedyś wproszę na odsłuch jak będę w Warszawie ;)

zawsze chiałem nabyć drogą kupna któryś ze starszych modeli V15 (new old stock), ale nie mogłem znaleźć, a używane mnie nie interesują (dotyczy to również zamienników igieł).

przymierzam się do AT150MLX.

>>>Pietro

95,5% moich wkladk to pozyskane z second handu, co nie przeskadza w ich obecnej eksploatacji. I to z rooznej maści

iglami.Wierz mi jest 3 producentów igiel na świecie i potem to tylko kwesja logo i ceny. Pfansteil , Pfaifer , Jico, Kiedys Generic. To zawsze jest OEM z sortowaniem (Był wątek)

Przegladaj www -tam trafiają się "rodzynki".

Zamiast AT 150 poszukaj amerykańskiego prawie odpowiednika .Signet. Tk9La lub chocby Tk7 LCa.Ta 150 to tez tylko NOS bo już nie produkowana

ja mam HE w V15IV bo jak sie juz dotrze to roznica jest miejsza po wielu godzinach sluchania niz w przypadku bardziej wymyslnych szlifow i dzieki temu wymieniac na nowa sie nie chce - nie musimy nie robimy jak mawia moj kumpel z pracy :) No ale w koncu jak kto woli.

zafop

toto nowe warte jest najwyższej uwagi.

zamiast starszej V15 do której zdobyć igły to graniczy z cudem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.