Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana systemu - Jadis, Cary itd

poirot

Rekomendowane odpowiedzi

Poradźcie mądre głowy - od dłuższego czasu noszę się z zamiarem stopniowej zmiany systemu. Pokój 25m, dość trudny w ustawieniu, kolumny raczej blisko ściany i trochę niesymetrycznie, ale raczej tego nie zmienię i świątyni ałdiofilskiej przeznaczonej do samotnych odsłuchów w izolacji nie wybuduję. Sprzęt jak w o mnie - AP Tempo, Delta Studio KT88, Naim. Gramofon porządny, raczej nie do wymiany. I teraz dlaczego zmieniam: KT88 w połączeniu z AP gra dość neutralnie, żeby nie powiedzieć suchawo. Słabym stosunkowo ogniwem jest Naim 5i - przyzwoity w swojej klasie ale nie do końca się sprawdza w tym systemie.

Kierunek zmian: nie zależy mi na specjalnej neutralności, nie boję się lekkiego ocieplenia, muzyka to głownie klasyka i jazz, czasem starszy rock czy blues - a więc ważne barwy, średnica. Ale nie wystarczy ałdiofilskie plumkanie i zachwyt nad śpiewającymi kobietami, trochę wykopu i wypełnienia też musi być. Warunki brzegowe: przeznaczam na źródło 15-20k PLN, wzmacniacz podobnie (raczej lampa), kolumny na razie chętnie bym zostawił bo nie mam pomysłu, może coś doradzicie.

W tej chwili zachwycam się AA Capitole ale pioruńsko drogi, z wzmacniaczy patrzę na Jadisa ale w wydaniu DA-88 trochę za bardzo szczegółowy mi się pokazał i trochę za drogi, może jakieś Cary?

https://www.audiostereo.pl/topic/33415-zmiana-systemu-jadis-cary-itd/

Poirot a nie wystarczy wymiana odtwarzacza. Nadal ze Stempurem wspominamy jak u ciebie zaspiewali Chorwaci z lepszym odtwarzaczem niz Naim. Robiles przeciez odsluchy zrodel. Przytargales cos do domu do testu?

Jak wymienisz wzmacniacz to i tak zostanie ci Naim ktory gubi najwiecej informacji z plyty i nawet super wzmacniacz juz tego nie odzyska.

Powiedz dlaczego zaniechales poszukiwan lepszego zrodla?

Cześć, no pewnie że pamiętam jak zagrał u mnie Primare Stempura, od tego się zaczęło przyspieszenie...Tylko sobie pomyślałem, że prosta wymiana na cieplej grający cedek usunie część mankamentów, ale nie przeniesie całego systemu o klasę-dwie wyżej. A więc jak pamiętasz sięgnąłem na próbę po źródła z wyższej trochę półki.

Właśnie w tym sęk, że przytargałem do domu na ładnych kilka dni AA Capitole którego razem słuchaliśmy na Waliców. Wtedy jak słyszałeś w sklepie z integrą lampową Cary i AP grało fenomenalnie...Ale u mnie w domu było owszem bardzo fajnie, ale system nie pozwolił AAC rozwinąć skrzydeł do końca. W końcu podłączyłem do systemu źródło trzy razy droższe niż reszta, no i "reszta" pokazała swoje ograniczenia.

A więc oczywiście myślę o zmianie źródła, tylko widzę że to nie wystarczy, dysproporcja jest za duża. A z kolei zawsze życia zabraknie żeby sprawdzić wszystkie kombinacje cedeków z Jadisem, Cary, Air Tightem i nie wiadomo czym jeszcze, może coś doradzicie żeby zawęzić poczukiwania.

poirot, a słuchałeś CECa z ich DACem? Sporo osób z forum ma to zestawienie i są zadowoleni. Łącznie rząd 11kzł. Wydaje mi się, że ma wszystkie cechy, na których Ci zależy. Odsłuchiwany był kiedyś w KAiM.

O ile pamiętam jesteś z Ursynowa czy okolic, masz blisko do mnie np., także do pp, więc z posłuchaniem nie powinno być problemu. Ja zapraszam do siebie.

Posłuchaj może końcówki Accuphase A30, cena chyba ok 16kzł Jeśli AA to wysteruje to obejdzie się bez pre. z rabatem na oba powinieneś się w zakładanych 40k zł zmieścić. Nie jestem jak będzie z tym wykopem, słuchałem 550-ki (integry) i wolałbym mocniej ale grało to z kolumnami KEF`a, które chyba nie są najszczęśliwszym partnerem dla klocków Accu. Załadam, że końcówka będzie ciut dynamiczniejsza od integry - choć to niby to samo obie 30W 8ohm klasa A (może się łudzę). Ewentualnie 550`ka + tańsze CD. Lub MBL 1531 + A30 to zestawienie chyba będzie bardziej dynamiczne, ale może nie tak analogowe jak z AA, za to kilka tysiaków tańsze.

Cary - które? słuchełm CAD 500Mb u Elberoth`a te z pewnością są warte grzechu, jeśli mnie pamięć nie zwodzi miały lepszy drive od Accu, a już na pewno potrafią być bardziej drapieżne gdy zachodzi taka potrzeba.

Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził V12R Carego @ 16k zł w detalu. Mam go teraz u siebie i nie powiem - bardzo mi sie podoba. Poziom słodkości mozna w nim regulować przełączając pomiędzy trybami Triode/Pentode - trioda gra znaczne cieplej i bardziej misiowato, w trybie triodowym jest znacznie bardziej transparentnie (i ogólnie o klase lepiej IMO).

Zamiast Capitole wolałbym MBLa 1531 - raz że tańszy (niewiele - ale tańszy), a dwa że sporo lepszy. Nie ma co prawda preampu - ale jak rozumiem dla ciebie i tak nie jest to rozwiązanie skoro masz gramofon.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przepraszam, w powyższym wpisie wkradł się błąd. Miało być:

"w trybie PENTODOWYM jest znacznie bardziej transparentnie"

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja miałbym nadzieję że AAC z wejściem analogowym podepnie mi też pre gramofonowe do V-12

To jest jedna z opcji - jeśli już AAC to można wykorzystać jego stopień wyjściowy.

Ciekawe, posłucham tego V-12 za kilka dni!

No chyba że sprzedasz mi MBLa ;-))

Wtedy integra albo dobre pre. Szkoda że w Polsce nie ma Air Tigtha, słyszałem go kiedyś u znajomego w SF i do dzisiaj pamiętam..

Jeżeli chcesz skorzystać z pre wbudowanego w AAC to faktycznie jest to jakaś opcja.

poirot -->

Kupiłeś wyśmienite źródło analogowe !!! Czytałem Twój wątek w zakładce Analog i cierpliwie czekałem na co się zdecydujesz :)

Teraz masz 20kPLN do wydania i zastanawiasz się jakie źródło cyfrowe tym razem wybrać?

Mając tak dobry gramofon w życiu nie spojrzał bym na jakąkolwiek płytę CD.

Moja rada ... sprzedać Naim'a, sprzedać tą MULĄCĄ lampkę Delta Studio i zakupić dobry wzmacniacz który napędzi Ci gramofonik.

A za resztę kup kilkadziesiąt jeśli nie kilkaset LP.

zdezintegrowany_3PO

ps. a tak na marginesie pamiętam jak zachwalałeś tego Naim'a w KAIM i aż nie mogłem uwierzyć, że Ci ten CD tak przypadł do gustu ... wtedy już mówiłem Ci że to "niewypał" jeśli chodzi o Naim'a.

Zdezi,

A jaki wzmacniaczyk radzisz zamiast mulacej Twoim zdaniem mojej lampeczki?

Nic się nie martw, gramofon będzie podstawowym zródłem, cedek tylko na wypadek gdyby dzieciaki chciały jakiegos hiphopu posłuchać ;-)) dlatego patrzę tylko na skromniejsze modele.

-> Cloudior

Dobry trop, tyle, ze jesli Poirot ma 40 kzl (?) do wydania, to sprobowalbym MC-252 (taniej niz MA6900) + AAC bezposrednio. Do tego wbudowany pre analogowy w AAC, do ktorego mozna sprobowac podlaczyc gramofon. Mozna tez sprobowac lampowej koncowki MC-2102 (jesli glosniki nie sa zbyt trudne, to bedzie lepiej niz z MC-252). Podobna do MC-2102 to tez 2xMC275 jako monobloki.

MC-252 mialem w domu przez kilka tygodni i musze powiedziec, ze jak za te pieniadze, jest to bardzo mila i co wazniejsze, bardzo uniwersalna koncowka. Z taka konfiguracja nalezaloby jednak troche pomieszkac. MC-252 + Tempo to bedzie raczej szybkosc i przejrzystosc niz mis, jesli AAC potrafi wysterowac MC-252 (20 kOm na XLRach wiec latwo nie jest) to system ma szanse zagrac dobrze. Cary 500 bedzie chyba za to latwiej napedzic z AAC niz Mac'a, a z tego co piszecie to jest to opcja zdecydowanie warta grzechu.

Propozycja Accuphase A30 tez mi sie podobala.

Jesli chodzi o zrodla, warto moze pomyslec tez o Accuphase DP-67/DP-500. DP-75 lub DP-78 bylyby mile, ale tutaj cena zaczyna juz byc absurdalna.

Moj umiarkowanie pozytywny ;-) stosunek do MBL 1531 jest znany, ale jak juz wczesniej pisalem, jest to b. dobre zrodlo, ktore zasluguje na porownanie z AAC.

Pozdr.

Macie rację - Maca nie należy wykluczać. Zresztą również posłuchałem źródła 201 - niezłe chociaż AAC i MBL zdecydowanie lepsze, nie wiem jak wypadłoby porównanie z RA Opus 21 i lub Cary 303/300. Źródełko niezłe choć jak dla mnie trochę za głośno chodzi napęd więc się wycofałem.

Z lampkami Maca to ciekawe, nie wykluczam. Bałem się trochę integry 2275 bo nie z każdymi kolumnami zagra, chociaż w sklepie z Thielami mi sie podobała. Końcówki mogą nie mieć wad 2275, kto wie może to też być kierunek w zestawieniu z AAC jeśli wysteruje?

Jeśli Mac w tej cenie, to MC352 + C2200. U mnie gra to w 50 m2 napędzając wielkie Duntechy (185 cm wysokości) bez żadnego problemu. W audioclassics mają te końcówki jako NOS po 3600 USD. Konwertują na 220V za 75 USD. Z cłem i transportem do W-wy wychodzi około 13500 zł. Połaczenie z C2200 jest synergiczne.

W Niemczech jest para Duntechów Crown Prince za 2650 euro, tylko 25 m2 może być troche mało. Ja w każdym razie poszukiwanie kolumn mam już za sobą.

PP,

właśnie dla tego, że pisał o lampach padają propozycje m.in. takich a nie innych tranzystorów. Zwracam uwagę na zapis o pożądanej większej dawce drive`u w dźwięku.

Co do lamp niech proponują ci co się na nich znają na tyle by móc coś polecić.

PMD, 10 Maj 2007, 13:34

>PP,

>

>właśnie dla tego, że pisał o lampach padają propozycje m.in. takich a nie innych tranzystorów.

>Zwracam uwagę na zapis o pożądanej większej dawce drive`u w dźwięku.

A co ma "drive" w dzwięku do sposobu amplifikacji??????

Możesz mi to wyjaśnić bo nie rozumiem.

Mniemam że słyszałes o MPM, czy one maja "większą dawkę drive" czy nie wg Ciebie?

Pozdrawiam

poirot, 10 Maj 2007, 12:03

>Macie rację - Maca nie należy wykluczać. Zresztą również posłuchałem źródła 201 - niezłe chociaż

>AAC i MBL zdecydowanie lepsze, nie wiem jak wypadłoby porównanie z RA Opus 21 i lub Cary 303/300.

>Źródełko niezłe choć jak dla mnie trochę za głośno chodzi napęd więc się wycofałem.

>Z lampkami Maca to ciekawe, nie wykluczam. Bałem się trochę integry 2275 bo nie z każdymi kolumnami

>zagra, chociaż w sklepie z Thielami mi sie podobała. Końcówki mogą nie mieć wad 2275, kto wie może

>to też być kierunek w zestawieniu z AAC jeśli wysteruje?

W HiFiClubie sluchalem pare miesiecy temu zestawienia MC-2102 bezposrednio prowadzonego z mojego Resolution Audio Opus 21 i zasilajacego kolumny Wilson Benesch Discovery (do tego glosnikowy Transparent Reference + IC MIT Magnum MA). Gralo bardzo bardzo dobrze, system byl bardzo precyzyjny i dynamiczny. Podlaczenie MC-501 poprawilo brzmienie symfoniki, bylo troszke gorsze w muzyce kameralnej.

Jesli Opus poradzil sobie z wysterowaniem MC-2102 to Capitole tez sobie poradzi. Nie namawiam na kupno, ale namawiam na odsluch. Capitole chyba gra troche lepiej od Opusa. Gdyby nie brak preampu to warto byloby tez sprobowac CD SimAudio SuperNova.

Pozdrawiam

PP,

nie wypowiem się nt MPM bo go nie znam. Nie słuchałem wielu lamp dla tego nie proponuję w tej materii niczego. Zwróć uwagę na ostatnie zdanie mojej poprzedniej wypowiedzi, niech proponują ci co znają. Z tych lamp, których słuchałem, w większości przypadków, dynamika w skali makro raczej ustępowała przyzwoitym tranzystorom - to a propo mojej uwagi do rytmiki i dynamiki.

qb_1, 10 Maj 2007, 14:51

>Jesli Opus poradzil sobie z wysterowaniem MC-2102 to Capitole tez sobie poradzi. Nie namawiam na

>kupno, ale namawiam na odsluch. Capitole chyba gra troche lepiej od Opusa. Gdyby nie brak preampu to

>warto byloby tez sprobowac CD SimAudio SuperNova.

Widzę że zakładasz tu pewien "automatyzm cenowy" - droższe, znaczy lepsze = napewno sobie poradzi.

Nie zapominajmy jednak, że AAC ma w przeciwieństwie do tranzystorowego Opusa stopień na lampach, a więc z definicji znacznie wyższą impedancję wyjściową.

To oczywiście może, ale nie musi byc problemem w tym przypadku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.