Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica - cewka z rdzeniem czy bez?

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zapytać doświadczonych konstruktorów kolumn, jaka jest przewaga soniczna stosowana cewki powietrznej nad rdzeniową? Moje pytanie wynika stąd, że nie do końca jestem zadowolony z jakości średnicy w moich kolumnach (konstrukcja 3-drożna), gdzie w torze średniotonowym jest wykorzystana cewka z rdzeniem. Średnica jest wg mnie nieco za sucha, chciałbym dodać jej trochę barwy i zastanawiam się czy wymiana cewki na powietrzną może przynieść poprawę.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

https://www.audiostereo.pl/topic/33411-zwrotnica-cewka-z-rdzeniem-czy-bez/

Oczywiście zastrzeżenia co do średnicy odnoszą sie tylko do kolumn, reszta toru została sprawdzona, na innych kolumnach gra ok.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zależy jak mocno jesteś niezadowoliny ze średnicy. Zmiana cewki z takiej na śmaką może przyniesć co najwyżej kosmetyczne różnice i to w niektórych przypadkach wcale nie na plus (trzeba pamiętać że rdzeniówki mają mniejszą rezystancję) tak więc jeśli niedostatek jakościowy jest duży to właściwszym posunięciem byłoby przekonstruowanie lub wymiana tych kolumn, to ze dokonać rewolucji przy pomocy cewki lub kawałka drutu wewnątrz kolumny to są baśnie 1001 nocy.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Różnica jakościowa którą chcę zniwelować nie jest duża, jestem bardziej na etapie strojenia niż tuningu... Macie rację, faktycznie nieco lepsza liniowość kosztem zwiększonej rezystancji wcale nie musi przynieść oczekiwanego efektu. Wobec tego przyjrzę sie uważniej innym elementom zwrotnicy oraz wytłumieniu komory średniotonowej.

Jeśli chodzi o rdzeniowe to wszystko zależy od projektu. Jak ktoś nie umie projektować podzespołów indukcyjnych, to niech nie robi rdzeniowych, bo jak się rdzeń zacznie nasycać, to będzie kakofonia. Z drugiej strony dobre materiały magnetyczne dobrze wykorzystane mogą uprzyjemnić dźwięk.

Jednak cewka z rdzeniem w torze średniotonowym to nienajlepszy pomysł. Po wymianie na powietrzną odżyły instrumenty strunowe typu fortepian, skrzypce, gitara. Różnica faktycznie nie jest duża, ale wpływa na barwę instumentów. Myślę że w torze niskotonowym rdzeń specjalnie nie ma znaczenia bo słyszalne zniekształcenia są poza pasmem zainteresowań woofera.

>cewki z niezamkniętym obwodem magnetycznym trudnej wchodzą w nasycenie...

Myślę że problem raczej leży w nieliniowości histerezy rdzenia.

Gwoli ścisłości poprzednia cewka była na podłużnym rdzeniu więc raczej nasycenie nie wchodzi w grę, zwłaszcza że różnice słychać też przy stosunkowo niewielkich poziomach głośności.

mlb, 14 Maj 2007, 16:40

>>cewki z niezamkniętym obwodem magnetycznym trudnej wchodzą w nasycenie...

>

>Myślę że problem raczej leży w nieliniowości histerezy rdzenia.

Tak, ale szczelina znacznie linearyzuje krzywą magnesowania. Robi się ją po to, by rdzeniu mógł pracować na dużym natężeniu pola magnetycznego pochodzącego od przepływu prądu. Obniża to przenikalność, a w konsekwencji zależność B od H.

Gdybym robił cewkę dla siebie, to na pewno wolałbym bezrdzeniową, ponieważ porządne materiały magnetyczne są bardzo drogie, a popularny i tani ferryt ma niską indukcję nasycenia, średnio 1/4 tego co stal i pochodne.

Jeszcze gtorsze dla dźwięku, szczgólnie basu, jest zbyt duża rezystacja drutu w cewce powiertznej. Dobre taśmy są droższe od dobrego rdzenia.

Lepiej wydać więcej pieniędzy na dobry rdzeń i obniżyć R w cewce. Dlatego Proac używa induktorów z rdzeniem.

zgodzę się że dla woofera ważniejsza jest niska rezystancja i dobry rdzeń jest wskazany. Ale na średniotonowym już trochę słychać zniekształcenia nawet przy cewce z dość grubego drutu na stalowym rdzeniu jaki był u mnie oryginalnie. Ciekawe czy pomiary wykazałyby tę różnicę...

>mlb

Skąd wiadomo, że te zniekształcenia pochodziły własnie od cewki? A co ze rdzeniami ferrytowymi? Muszą być stalowe? 1 mm wystarczy na cewkę dla średnich tonów przy rdzeniu ferrytowym.

Dla znających angielski wyjątki z angielskiego forum WAD, autor Peter J. Cameou, konstruktor kolumn w HiFi World:

"Changing the ferrite cores to air cores is inadvisable. Unless absolutely enormous the air cores will increase the DCR to the bass units and the bass is likely to become flabby as a result... There is very little wrong with good quality ferrites... You take your choice - slightly higher dynamic distortion at high listening levels with good ferrite cores, or flabby, uncontrolled bass with air cores - I know which I prefer. (Of course for speakers designed for the higher resistance of air cores you'd be mad to use ferrites!)....

Projektowałem dławiki wysokoprądowe i inne podzespoły indukcyjne kawał czasu, i nie mieści mi się w głowie, jak cewka bezrdzeniowa może źle grać. Problem tylko polega na tym, że takie wymagają dużej ilości drutu na zwoje i przegrywają dobrocią z rdzeniowymi. Alternatywnie trzeba użyć dużego przekroju drutu i wyjdzie niezły ciężarek, a poza tym można zacząć wchodzić w efekt naskórkowy. Wtedy lepiej wziąć litzę, czyli bat z kilku wzajmenie odizolowanych cieńszych drutów.

Taśma miedziana do zastosowań DC i niskich częstotliwości (czytaj: duże prądy) się średnio nadaje, gdyż występuję w niej efekt zbliżenia, jak się zrobi z niej zwoje. Polecam poczytać o takich zjawiskach w literaturze traktującej np. o przetwornicach impulsowych.

>michelangelo

Problem tylko polega na tym, że takie wymagają dużej ilości drutu na zwoje i przegrywają dobrocią z rdzeniowymi.

I na tym wic polega.

Po co wydawać majatek na cewki taśmowe np. 6 mH, kiedy za te pieniadze można kupić lepszy głośnik?

>Po co wydawać majatek na cewki taśmowe np. 6 mH, kiedy za te pieniadze można kupić lepszy głośnik?

Tys prowdo! Zwłaszcza na taśmową, w której zapewne chodziło o maksymalne upakowanie, ale wcale nie jest optymalna. Poza tym można zrobić przewymiarowany dławik rdzeniowy, któremu daleko będzie do nasycenia, a rezystancję będzie miał bardzo przyzwoitą.

>Skąd wiadomo, że te zniekształcenia pochodziły własnie od cewki?

Nic innego nie zmieniałem - moje ucho mi to powiedziało ;-) Jeszcze raz powtarzam, że to cewka w torze midwoofera (włączona szeregowo), po zamianie na powietrzną dla instrumentów strunowych i dętych (czyli z większą ilością harmonicznych) dało się zauważyć poprawę barwy. Zmiany z gatunku subtelnych, ale słyszalne.

Powtarzam, może wystarczyło dać 0,5R w szereg ze średniotonowym? Nie wiadomo, czy po prostu głośnik nie był przesterowany, a cewka powietrzna o tej samej indukcyjności ma większą rezystancje i dlatego Ci się poprawiło. Przypadek. Wartałoby to sprawdzić.

toptwenty, a skąd wiesz że mlb na pewno dał cewkę powietrzną o rezystancji większej o 0,5 ohm od poprzedniej rdzeniowej? A może wstawił kawał kloca o identycznej rezystancji?

Skąd wiesz poza tym czy poprzednia cewka rdzeniowa była dobrej jakości? A może była nawinięta cienkim drutem na kawałku pręcika ferrytowego? Nie masz podstaw do twierdzenia że słyszalne zmiany zostały wywołane zmianą rezystancji.

Niczego nie wiem na pewno, tylko spekuluję. 0,5 R to był przykład, różnice mogą być większe. Szczegółów nie podał, więc rozważałem różne kwestie. Nie pisał, że miał przedtem jakąś cieniznę.

OK. Skąd wiesz, że miał kawał kloca? Skąd wiesz, że była z cienkiego drucika na jakimś pręciku? Nie masz podstaw do twierdzenia, że to nie była wyłącznie zmiana rezystancji.

Pozdrawiam

Jakość cewki jest słyszalna. Jak wymienisz w torze DOBREGO midwoofera cewkę rdzeniową na powietrzną o identycznej indukcyjności i rezystancji, to usłyszysz poprawę. Coś takiego właśnie zrobił mlb.

dzięki McGyver, liczyłem na jakiś głos rozsądku - widać że rzeczywiście budujesz kolumny a nie tylko liczysz w SW :) Ten midwoofer to GDN 13/40/3 ze stożkiem - nie ma tej szybkości co Davis ale gra całkiem przyzwoicie.

toptwenty. Usłyszysz zmiane nie poprawe. McGyver w temacie częsci ma nieco ekstrawaganckie podejscie...jednym razem wima mkp do bardzo dobej wysokotonówki(gdzie faktycznie słychać, ze to nie jest najszczescliwszy na wysokie tony kondensator, nawet przy tanich ruskich olejakach - naturalność) i OK, a innym razem wymiana cewek rdzeniowych na powietrzne daje poprawe niesamowitą...w jakims tam lekko domulonym systemie moze i daje...bo cewki rdzeniowe brzmia plastyczniej(ktoś mogłby powiedzieć cieplej) od powietrznych.

Tak, ze może nawet nie tyle zależy od tego jak dobry jest ten woofer do którego podmieniasz cewkę, tylko co chcesz w ten sposób uzyskać.

Kolumny Adama/Grzegorza najczesciej grają ciepło i tam sie nie dziwię, ze jak posłucha rdzeniówki vs powietrzna to ta druga brzmi obiektywnie lepiej....z rdzeniowką to byłby nadmiar szczęscia:)

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.