Skocz do zawartości
IGNORED

Wkladki do tanich Duali.

mmphs

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, stoje przed wyborem mojego pierwszego (zatem niskobudzetowego) gramofonu. Ciekawie wygladaja:

Dual CS 502 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i

Dual 2115 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Martwi mnie jednak to, ze slyszalem o problemach z dostepnoscia wkladek do Duali. Nie mam pojecia jak stwierdzic, czy jakas wkladka bedzie pasowac, czy nie. Potrafilibyscie wskazac jakies ogolnodostepne zamienniki do tych modeli ? Jesli wiedzialbym o istnieniu takich, moglbym kupowac bez przeszkod. Oprocz nich rozwazam jeszcze Unitre GS 464, poniewaz w takim przypadku nie bylo by podobnych problemow.

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33405-wkladki-do-tanich-duali/

Nie moge znalezc opcji edycji, popelnilem maly blad przy wpisywaniu linkow, oto poprawne:

Dual CS 502:

Ukryta Zawartość

Dual 2115:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Dual 2115:

Ukryta Zawartość

ten wg. opisu ma standardowe mocowanie 1/2'' wiec we wkladkach mozesz przebierac

Ukryta Zawartość

Z Dualami trzeba wybierac ostrożnie .Niektore modele mają mocowanie wkladki poprzez specjalny klips.Nie wszystkie potem wkladki sa kompatybilne. Pasuja wersje dla Duala prod Ortofona , Shura, i innych prod OEM.Ale dostepnosć jest w pewnym sensie ograniczona.

Szukaj z ramieniem pod mocowanie wkładki na 1/2 "

Nie polecam tych Duali. maja tania mechanike. Bedzie problem ze satbilizacja i trzymaniem obrotow. Ramiona maja takie sobie. Sprzet porownywalny do polskich Fonic. Z seri 5xx polecam model 505( produkowany do dzis). Z serii 2xxx nie polecam nic. Plastik i badziew w srodku( ostatnia produkcja Duala chcacego zrownowazyc zalew taniego platiku z Azji).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jeden z najlepszych Duali. Miałem model 721 i w porównaniu do Thorensa 318 nie miał kompleksów :-).

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

asterix:

Jak juz pisalem wczesniej, w takim przedziale cenowym (do 200 zl) nie mozna chyba oczekiwac jakosci wiele wyzszej, niz nasza Fonica. Jestem tego swiadomy :). Moze w takim razie nie warto zawracac sobie glowy zachodnimi produktami i brac cos polskiego za te same pieniadze ?

ahaja:

Moze kiedys przyda mi sie taka rekomendacja, ale teraz poszukuje czegos mozliwie najtanszego - do 200 zl. Dla biednego studenta to i tak towar eksluzywny ;). Ma tylko grac.

Jak juz pisalem wczesniej, w takim przedziale cenowym (do 200 zl) nie mozna chyba oczekiwac jakosci

>wiele wyzszej, niz nasza Fonica. Jestem tego swiadomy :). Moze w takim razie nie warto zawracac

>sobie glowy zachodnimi produktami i brac cos polskiego za te same pieniadze ?

No za 200 stówki to chyba pozostaje ci tylko polskie. Pisałem już gdzieś o tym, ale się powtórzę.

Za 50 PLN, kupiłem na allegro Bernarda (70 z przesyłką) z uszkodzona oryginalną wkładką. Dokupiłem do tego wkładkę AT95E za 95 PLN z przesyłką. Trochę pracy (dwa wieczory): podniesienie podstawy ramienia i wymiana kabla na kabelek z dodatkową masą (koniecznie). A jak pięknie gra......... Rachunek końcowy 165 PLN.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

a oto rachunek za mój "piękniegrający" system gramofonowy :-)

* gramofon Pioneer PL-12D - 112,5 pln (+15 pln koszty przesyłki)

* igła Dual DN345 (do wkładki Shure/Dual DM103ME) - 70 pln

* preamp monacor spr-6 - 85 pln (+6 pln koszty przesyłki)

-----------------------------------------------------------------------------------

* razem: 267,5 pln + 21 pln kosztów transportu = 288,5 pln

aby złożyć w/w system sprzedałem wcześniej daniela g-1100fs, za którego uzyskałem za 285 pln;

czyli do nowego systemu phono dopłaciłem... całe 3,5 pln ;-D

x.

• 1 miesiąc później...

>Ponawiam pytanie. Czy ten dual może być do pierwszego kontaktu z winylowym światem?

jesli w dobrym stanie to jak najbardziej. Wg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mocowanie wkladki jest standardowe 1/2'', problemem moze byc naped przez idler (jesli zuzyty).

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Dual 1234 dotarł wreszcie do mnie. Solidnie zapakowany i zabezpieczony. Kiedy otworzyłem przesyłkę nie mogłem uwierzyć własnym oczom! Dual w stanie idealnym, jak ze sklepu! Kupiłem go w końcu za 45 zeta na Allegro, więc radość była tym większa. Polecam sprzedawcę "machawiec" z Allegro!

Po podłączeniu i zapodaniu boskiej Barbary S. okazała się,że automatyka działa poprawnie, obroty stabilne, tylko dźwięk jest dość cichy i matowy.

Moje lamerskie pytanie jest następujące: czy jest to wina wkładki ( oryginalny dual), czy też potrzebuję przedwzmacniacza gramofonowego, ponieważ podpiąłem go do normalnego wejścia cd wzmacniacza. Sygnał z Duala wyprowadzony jest chinch.

Odpuść sobie Monacora .To bardzo blisko jakosci MF fonicy.

Raczej doradziłbym AT 95 E(tez z allegro).

Sądząc z zainteresowania- klasa niższa budżetowa ,interesują cie wkladki tanie-co nie znaczy złe.

Ten mocacor to laczej dla mało wybrednych adeptów sztuki DJ.(nacisk na plytę.chyba ok. 2-3 g)

najlepsza z najtanszych wkladek to dosc czesto naszczescie spotykana audiotechnica at13e bedzie ze 150zl-200zl +nowa slaba igla 50zl badz nowa oryginalna ok 180zl. Taniej nic rewelacyjnego nie ma. No moze jeszcze przy odrobinie szczescia shure 70. Nie widze sensu w oszczedzaniu 100zl lepiej poczekac kilka miesiecy i dozbierac zamiast sie meczyc bez sensu i miotac, nawet nowy gloldring electra za 250zl to dobry wybor.

Tak jak wiekszosc zabytkow klasy podstawowej co nie znaczy ze mamy wprowadzac goscia na mine w czasach gdy dobry sprzet sprzed lat bywa w cenie zlomu. Jesli ktos chce kompletowac caly system-zlom to jest albo nawiedzonym kolekcjonerem albo poprostu trzeba mu pomoc nawet jak ma 200zl w skarpetce.

wg. mnie np. wszystko mozna tylko czasem to bardzo slychac, a wiec teoretycznie piezo z bardzo wysokim napieciem beda bardziej tolerancyjne dla kiepskiego ramienia i glosnego silnika niz mm a mm bardziej od mc tak samo szlify sferyczne wiecej wybacza w ustawieniu od eliptycznych a eliptyczne od microridge a microridge od shibata i vdh itd. poprostu czym dalej w las tym wiecej drzew ale choera grzybow na miejskim deptaku zbierac chyba nie bedziesz :)) A jak juz Ci zbrzydnie to pozbadz sie syfa, z duali przecietne byly tylko: 714, 721, cs 503 cs 731Q, cs 741Q, cs 750Q, cs 505-4, a dobre byly tylko: cs 5000 i cs 7000, a z wkladek duala jedynie dobry byl shure V15 III w obudowie dla duala.

Ludzie przestancie zbierac analogowe bylegowna - to mialo sens kiedy takie szroty byly warte 20 razy mniej od najlepszych konstrukcji ale dzis po wielu latach te najlepsze i bylejakie naprawde podobne sa w cenie, czy to takie trudne do zrozumienia? i nie dlatego ze za dobre malo ,tylko dlatego ze trupy wam wciskaja za niewiadomo ile bo nikomu sie nie chce zaglebic w temat!

Nie bierzcie gowna bo tansze o 50zl na smietnik z tym tak samo jak z polskimi adamami, danielami, bernardami, emanuelami i calym tym talatajstwem - na eksport do bangladeszu to!

>>>chick

Założyć możesz , tylko nie iwadomoczy efekt jaki uzyskasz Cię zadowoli.

Mozesz usłyszec wecej niż zapisane na płycie.

Sądac po silniku to konstrukcja bliska Bambino (Ew ZK 140) a napęd przez kólko posrednie do ideału nie nalezy.Wiek gumy na nim i ewentualne odkszałacenia moga dac się słyszeć .

Stąd nasze propozycje -Nie szalej we wkładkach. Kup średniej klasy.

Sredniej klasy czyli popularne shury i audiorechniki, ale nie te podstawowe i najgorsze- wywalisz gramofon jak Cie ewentualnie bedzie irytowal i wezmiesz dobry a nie przecietny, wkladka zostanie nie ma co rownac do dolu, najwyzej potem znajdziesz jeszcze lepsza. Jak ma sie cos w prezencie to ok, potem mozna dalej sprezentowac i wymienic na lepsze - ZNACZNIE LEPSZE, ale ludzie nie zaczynajcie od dna kiedy jest tysiac innych rownie kosztownych, a znacznie ciekaszych propozycji na rynk uzywek.

przede wszystkim wysokim napieciem - podpinasz to pod aux a nie phono, potem niszceniem plyt przez zalecane duze naciski i rodzaj igly, a na koncu brzmieniem czasem przeklamuja zabardzo i zniesc sie tego wrecz nie da ale np niektore maja taka dynamike i bezporsredniosc o jakiej hi-endowcy z drogimi mc moga tylko pamarzyc tylko biarac poduwage poprzednie wlasciwosci co z tego - chyba tylko przez ciekawosc mozna sprawdzic - taki swiat nie ma nic do konca wybitnego i nic do konca gownianego ;)

Ni pies ni wydra. Podłaczyłem to przez normalne wejście lampiaka-gra za cicho i sucho jak diabli; u kumpla podpięliśmy przez phono - przester i tragedia. Najlepiej grało prze wejście tuner -całkiem dobra dynamika, ogólnie przyjemnie się tego słuchało. Teraz już zgłupiałem kupić ten przedwzmacniacz , czy nie? chyba wpakowałem się w niezłe G...

Dodałbym jescze najpoważniejsą wadę tych wkładek: niemal całkowity brak basu, ogólnie dźwięk klasy botoom end ;) A miało się kiedyś Emmanuela z piezo - mój pierwszy gramofon, prezent na pierwszą komunię :)

<><

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.