Skocz do zawartości
IGNORED

Przejście z odtwarzacza CD QS na ES

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie posiadam obecnie odtwarzacz CD -Sony CDP XB 720 Qs ( używam go od nowości), zastanawiam się na wymianę na używany w dobrym stanie Sony CDP-X555ES (1100zł), wzmacniacz to Sony 730 ES, powiedzcie czy zyskam dużo zmieniając odtwarzacz CD, słucham dużo reggae oraz ostrzejsze gatunki rocka.

CDP X555ES + to bardzo udany CD Sonego,zbierajacy pochlebne recenzje w fachowych pismach i u sluchaczy.

Z mojego doswiadczenia (mialem takie CD) bardziej nadaje sie do sluchania Jazzu,wokali,muz klasycznej.

Gra bardzo ladna srednica i basem,gora jest szczegolowa ale nie natarczywa.

Do ostrego rocka moze zabraknac nieco zywiolowosci i "mocnego" uderzenia.

Jesli masz okazje go posluchac - zrob to - 1100 pln wydaje sie rozsadna cena pomimo ze sprzet bedzie mial pewnie okolo 10 lat.

pozdrawiam :

Pitrek

Darek zobacz, nim kupisz tego ES, jaki tam jest laser i czy latwo mozna go kupic, moze sie okazac ze bedzie wystepowal problem z czytaniem plyt nawet nowych, ale to moje takie gdybanie i moze sie okazac ze nieuzasadnione.

Pozdrawiam kaszanka7

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Panowie z serii ES są dostepne 222ES,333ES obydwa za 600 zł, za to 555ES jest już o wiele droższy czyli 1100 - 1200 zł,czy jest sens dawania jeszcze raz tyle kasy za model 555ES?

Ja bym troszku poczekał wydaje mi się że to za dużo. Z tego co wiem to ten es 222 był kupiony na allegro za 200 zł ten gośc kupuje z róznych kont i sprzedaje dwa razy drozej. 555 widziałem na giełdzie RTV za 800 zł miesiąc temu w Krakowie

222ES jest do dupy, realnie wart może z 200zł (chyba za wygląd, dla mnie gra na poziomie 100zł).

333ES już trochę lepiej, ale nadal bez wielkich rewelacji.

555ES to całkiem inna bajka. Jest wart tych 1000-1100zł.

a może to ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aczkolwiek nigdy nie miałem okazji posłuchać

Ukryta Zawartość

cena jest z penością odpowiednia a róznica w jakości dzwieku bedzie spora. Chociaz zalezne jest to w znacznej mierze od pozostałych elementow toru. Z tego co zauważyłem ceny odtwarzaczy cd na eBay w ostatnim czasie poszły w góre. Nie ma sie co temu dziwic. Są to znakomite odtwarzacze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szkoda, że w mojej mieścinie nie ma takiej giełdy za 800 zł brał bym od razu, jednak jak kupię to nie zejdę poniżej 555 ES, czego mi brak przy moim obecnym odtwarzaczu CD to właśnie basu, myślę, że zakup 555ES to sprawę by załatwiło.

nie mialem okazji posłuchac odtwarzacza sony scd - xa3000es. Sprawdzili go goście z miesiecznika Stereo / 1/04/

Zddobył 41 pkt. /a kosztował 1200EUR/ , wiecej punktów zdobył np. Marantz SA 8400 - 48 pkt gdzie jest on tanszy os Sony o 200eur. Czyli sony nie zdobyl przychylnosci niemców. Sprzwadz sam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wybierz zakladke "test"

Ukryta Zawartość

darek2

Faktycznie ponizej 555es nie ma co schodzić osobiście mam x202es ale słuchałem 333es i jakiejś zanczacej poprawy nie słyszałem

dodam że 333es ma mój kolega i testowliśmy je jeden po drugim on tez nie dopatrzył się jakiegoś wielkiego postępu jakosciowego jeśli były róznice to minimalne. Warto polować na allegro czasami się zdarzy coś fajnego, niestety jeżeli jest tanio odrazu schodzi przewaznie kupowane do dalszej odsprzedaży. jakiś czas temu widziałem na allegro 777 es za 1200 ale zszedł odrazu.

Jeżeli zależy Ci na basie to poszukaj CDP-XB 930 QS. Mam go od paru lat, ma bardzo wysokiej jakości bas, świetne rozciągnięcie, kontrola i dynamika. Średnica i wysokie na dobrym poziomie. Ma taki regulowany 4-pozycyjnty filtr. Dobry do tunningu. Kiedyś porównywałem go z 555 ES (wtedy kosztował chyba ze 3 razy więcej) i nie było przepaści. 555 ES gra z większą kulturą, wyrafinowaniem. Do rocka CDP-XB 930 QS to „strzał w 10”

Konradskała wybacz ale nie rośmieszaj mnie ;)

930QS to ledwie poprawne CD w wersji seryjnej. Gra w miarę poprawnie dopiero po ingerencji Piotrka608, lub jak kto woli ze Stelmachem.

Wygląd owszem piękny, budowa zacna, funkcji dużo, dźwięk cienki jak naleśnik.

Żeby jasne było mam takie CD jakiś już dłuższy czas (pewnie ok 1,5 roku).

>Konradskała wybacz ale nie rośmieszaj mnie ;)

>930QS to ledwie poprawne CD w wersji seryjnej. Gra w miarę poprawnie dopiero po ingerencji

>Piotrka608, lub jak kto woli ze Stelmachem.

>Wygląd owszem piękny, budowa zacna, funkcji dużo, dźwięk cienki jak naleśnik.

>

>Żeby jasne było mam takie CD jakiś już dłuższy czas (pewnie ok 1,5 roku).

Dlatego napisałem: dobry do tunningu.

Zwróć uwagę, że darek2 słucha ostrzejszego rocka i ma zamiar wydać (chyba) niewiele ponad 600 PLN. Wg mnie taki CD spełni jego oczekiwania. Ja mojego kupiłem w sklepie za 1890 zł kila lat temu i dołożyłem prawie 900 na tunning. Porównywałem przed tunningiem z 555 ES i tak jak napisałem różnica była, ale przepaści nie usłyszałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.