Skocz do zawartości
IGNORED

technicznie - przetwornik PCM58P

vasco

Rekomendowane odpowiedzi

PCM58P-K to najlepsze dace jakie kiedykolwiek ludzkosc opracowała...np wyzsze modele 20 bitowe PCM63P-K to tylko takie rozbudowane 58 o wyzszych szumach..dlatego nie maja nazwy "precision"..

PCM58P-K maja realne szumy ponizej 100dB..natomiast PCM58P-S to wersja nieco gorsza o lepszym współczynniku THD ale szumy i liniowosc maja gorsza od wersji K.

Prawdopodobnie Ski maja ładna barwę dźwieku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PCM 58 to 18-bitowe przetworniki produkcji BB. Zaczeto je wytwarzac w okolicach 1987 roku. Produkowano do ok 1990. Sa rzeczywiscie znacznie lepsze od 16-bitowych poprzednikow PCM 56. Ale czy od PCM 63(20bitow)? Mam cdeka na tym DACu w wersji K. Spisuje sie znakomicie. Pozdrawiam.

discomaniac71, 7 Maj 2007, 13:00

>Ale czy od PCM 63(20bitow)? Mam cdeka na tym DACu w wersji K. Spisuje sie znakomicie. Pozdrawiam.

Ten znowu swoje, jak dziecko;-)

"Nieplawda, mój kalabin jest najlepszy"

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Walery jestes nudny. Nie mam ani czasu ani ochoty na polemiki.

Przetwornikow generalnie sie nie wymienia. Mozesz sprobowac wymienic zwykla wersje na wersje selekcjonowana. Slyszalem ze mozna wymieniac BB na odpowiednik AD ale ile jest w tym prawdy musisz sprawdzic. Inna sprawa czy jest sens...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla malego sprostowania:

Obecny cdek jest na PCM 58 PK ale osobiscie wyzej cenie PCM 63. Jednak najistotniejsza jest aplikacja. Niewazne czy to bedzie 16 18 20 24 czy 1bit mozna zrobic bardzo dobre i bardzo zle CD. Moze z wyjatkiem starych 14-tek ktore maja jednak swoje ograniczenia.

vasco, 7 Maj 2007, 13:16

>oki. ale czy je wymieniac? jezeli tak na jakie? U mnie sa PCM58P s

Chłopie, daj se spokój z wymianą DACów. To akurat bardzo niewiele da, o ile w ogóle. Lepiej wyślij tego CDP-S7 do kompleksowej modyfikacji u Piotrka608, zrobi wszystko co trzeba żeby grał jak najlepiej.

discomaniac71, 7 Maj 2007, 13:29

>Dla malego sprostowania:

>

>Obecny cdek jest na PCM 58 PK ale osobiscie wyzej cenie PCM 63.

E tam, przejdzie Ci niedługo.

>Jednak najistotniejsza jest

>aplikacja. Niewazne czy to bedzie 16 18 20 24 czy 1bit mozna zrobic bardzo dobre i bardzo zle CD.

>Moze z wyjatkiem starych 14-tek ktore maja jednak swoje ograniczenia.

Disco poproś Lukara o możliwość automatycznego dodawania podpisu, to już byś powyższego nie musiał klepać co drugi wpis;-)

McGyver

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1013 / 7721 / 5

Chłopie, daj se spokój z wymianą DACów. To akurat bardzo niewiele da, o ile w ogóle. Lepiej wyślij tego CDP-S7 do kompleksowej modyfikacji u Piotrka608, zrobi wszystko co trzeba żeby grał jak najlepiej.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

------------------------------------------------------------

śmiem twierdzić i idę o zakład że najlepszą modyfikację zupełnie ktoś inny mógłby zrobić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

artur

Ukryta Zawartość

artPaw, 8 Maj 2007, 16:01

>McGyver

>o mnie | ignoruj | PW

>stat: 1013 / 7721 / 5

>Chłopie, daj se spokój z wymianą DACów. To akurat bardzo niewiele da, o ile w ogóle. Lepiej wyślij

>tego CDP-S7 do kompleksowej modyfikacji u Piotrka608, zrobi wszystko co trzeba żeby grał jak

>najlepiej.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>

>------------------------------------------------------------

>śmiem twierdzić i idę o zakład że najlepszą modyfikację zupełnie ktoś inny mógłby zrobić

>

Ukryta Zawartość

>artur

Nie mam nic przeciwko lampkom na wyjściu CD, wręcz przeciwnie, bardzo lubię lampki.

Śmiem jednak twierdzić, że sama wymiana analogówki w odtwarzaczu CD to zdecydowanie za mało. Warto popracować również nad pozostałymi obwodami.

Całkiem niedawno słuchałem CD Denona DCD690 bodajże ze "zlampizowanym" analogiem. Grał zdecydowanie lepiej niż nieruszony oryginał, ale nadal bardzo mu było daleko do poziomu choćby mojego Meridiana.

Oczywiście im lepsze CD podda się lampizacji, tym lepsze rezultaty można osiągnąć. Dlaczego jednak nie zadbać również o optymalizację pozostałych obwodów?

Dlatego też uważam że Piotrek608 jest właściwą osobą. Zna te odtwarzacze CD na wylot i wie jak sobie radzić z ich ewentualnymi słabymi punktami.

Można przeczytać również i to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, drodzy koledzy. Ja niczego nie chce zmieniac no jedynie nad czym powaznie sie zastan to nad zmianią przewodu sieciowego. Jest to dosc - dla mnie - trudne z uwagi na to, ze transformator ukryty jest w metalowej puszcze. Dlaczego nie chce zmieniac - to proste - dla mnie jest oki, a zmiana nie wiem co przyniesie. Kilka lat temu chyba w Audio przeczutalem artykul gdzie muzycy dokonywali na slepo odsluchu trzech systemow. Zganijcie jaki wg. nich wygral - ten najtanszy. Kilka dni temu kupilem listwe sieciową Audionova Powerstation mk2 i dla mnie jak na razie droga sie konczy. Pora zaczac sluchac muzyki a nie sprzetu. Poza tym gdzies na formu czytalem ze kolumny Audi Psyhic Yare graja tak sobie, maja przecietny bas. Bzdura - do czego one byly podlaczone ? Wiec nie ma sie o co spierac. Jak zauwazylem grono osob spiera sie, ze bas jest taki a innym razem inny. Wszystko zalezy od nastroju, muzyki, plyty i naszych odczyc.

P.s. Dzieki Potrek608

o taka odpowiedz mi chodziło. /"PCM58P-K to najlepsze dace jakie kiedykolwiek ludzkosc opracowała...np wyzsze modele 20 bitowe PCM63P-K to tylko takie rozbudowane 58 o wyzszych szumach..dlatego nie maja nazwy "precision"..

PCM58P-K maja realne szumy ponizej 100dB..natomiast PCM58P-S to wersja nieco gorsza o lepszym współczynniku THD ale szumy i liniowosc maja gorsza od wersji K.

Prawdopodobnie Ski maja ładna barwę dźwieku"

Wiem, ze u mnie siedzi PCM58P S. Szukając w necie informacji na ich temat spotkalem sie jeszcze z oznaczeniem "K" - zastanowila mnie roznica miedzy "S" a "K"

A jescze z innej strony siedzi u mnie przewod zasilający z napisem OFC - to chyba nie jest taki zwykly przewod jak np. od radia z budzikem :).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

K to najwyzsza i najdrozsza wersja selekcjonowana. Nie zgadzam sie z Piotrkiem608 choc bardzo go cenie i prywatnie lubie: PCM 58 jest nieco gorsze od 63. Ale to tylko moje zdanie. Sam jak pisalem mam 58 PK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.