Skocz do zawartości
IGNORED

Rach-ciach, Zen na kostce! ;)

dudivan

Rekomendowane odpowiedzi

Mam za zadanie sklecić wzmacniaczyk do komputera. Moc - maksymalnie 2x5W, choć może być tylko 2x1.5W. Pewnie że mogę sięgnąć po pierwszy lepszy chip np. LM383, TDA7231A, TDA7235 czy nawet poczciwy UL1481 ale zależy mi na tym aby to była naprawdę przyzwoicie grająca kostka. Nie znam się na tym i w datasheetach nie siedzę ale wyobrażam sobie że są bardziej i mniej udane chipy...a może ktoś z was bawił się takimi malutkimi wzmacniaczami w ramach podobnego zadania?

Podejrzewam że jakość będzie można usłyszeć bo obciążeniem docelowo mają być bardzo fajne, stare ale jare i przyjemnie grające głośniki szerokopasmowe.

Macie jakieś doświadczenia z takimi śmiesznymi chipami? Wiem ze niektóre mają podły charakter i potrafią się wzbudzać jak np. o mniejszej mocy ale niezwykle popularny LM386 - takich wolałbym uniknąć!

Czy istnieje ukryty w czarnej kostce Zen (Passa)? :)

https://www.audiostereo.pl/topic/33340-rach-ciach-zen-na-kostce/

LM1875T (pojedynczy)

LM1876T

TA7769P AMPL. 2*1W DIL16

TA7299P 2XPOWER AMPL.5,8W SIL12

TA7263P AMPL. 2*5,8W SIL12

TA7241AP AMPL. 2*5,8W SIL12

TA7269P AMPL. 2*7W SIL12Q

TA7292P AMPL. 2*5,8W SIL12

LA4620

Dudivan, jeżeli nie musi to być koniecznie DIY, to polecam T-Amp. Kosztuje około 40-50$ z przesyłką, a z szerokopasmowcami może zagrać miodnie.

W poniższym linku opisane są wrażenia z odsłuchu T-Ampa z kolumnami na 4,5" Fostex'ie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ptyś

Ukryta Zawartość

RAF, 7 Maj 2007, 12:44

>Skoro wystarczy Ci 2 x 1.5W to może klasa A? Kwestia tylko większego spożycia prądu przez układ.

Masz na myśli jakiś scalaczek czy własną wyplatankę z tranzystoruff?

>>>>bodo_z --- tez uwazam ze to dobry wybor, choc nigdy tego nie slyszalem aale prezentuje sie ciekawie.

pare(nascie) lat temu gdzies znalazlem tego schemat i chcialem kupic ale w polsze mozna bylo tyko pomazyc. przypomniales mi to i chyba sie szarpne....

pozdr

Witam :)

Od pewnego czasu stosuje TDA2822M . Jest to wypasiony wzmacniacz stereo w DIP8 . Stosowałem kiedyś trzy takie kostki które słyżyły mi jako wzmacniacz 5.1 do kompa . Urządzenie było umieszczone na płytce uniwersalnej w miejscu wolnej karty PCI ( sam dół obudowy komputera )zasilane 12V . Po dobrym odfiltrowaniu syfu z przetwornicy . Projekcik miał takie powodzenie że połakomilo sie na niego dwóch kolegów wiec wykonałem im to za przysłowiową flaszke .

Zalety :

- małe rozmiary

- stereo/mostek

- dobry dźwiek

- nie trzeba nic regulować/włączać muzyka włącza sie sie razem z komputerem

- minimalnej długości kabelki do wzmacniacza

Wady :

- duże wzmocnienie >> dzielnik napięcia na wejściu załatwia sprawe

- mała moc >> coś za coś

Obecnie z powodzeniem układ został zapakowany w małą obudowe i jest w wersji stereo stosowany do nagłaśniania imprez w plenerze ( taki soundsystem ) , zasilanie z akumulatora 45 A/h , napędza dwa głośniki szerokopasmowe 3,2OHM . Źródłem sygnału są przeróżne odtwarzacze MP3 . Całość mieści się w niewielkiej torbie podróżnej . Dla mnie bomba :)

Ukryta Zawartość

cena ok 2,5 PLN

Ukryta Zawartość

Ooo! John Linsley-Hood. daweno nie było.

Tu trochę nowsza wersja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze wersja wykombinowana przez Passa. Na mosfetach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te kostki Toshiby będą najodpowiedniejsze bo możesz je zasilić wprost ze złącza Molex od zasilania HDD/CD-ROM pojedyńczym napięciem +12V przefiltrowanym prez dławik i kondensator a grają przyzwoicie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.