Skocz do zawartości
IGNORED

SERIALE ZAGRANICZNE

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli chodzi o te obecnie nadawane to Miasteczko Twin Peaks i te niby gospodynie domowe, zdesperowane:), a poza tym, z tego co widziałem - to Na wariackich papierach (Moonlighting - świetny Bruce Willis) i Cudowne Lata -Kevin Arnold i Weenie Cooper:)

To zależy dobry serial np Lost, to zapewniona rozrywka na długo. Lubię obejrzeć ambitne kino, posłuchać DOBREJ muzyki, ale gdybym oglądał cały czas tylko np. Kieślowskiego i słuchał Brahmsa to chyba bym po 3 tygodniach wylądował w psychiatryku. Film wybrany za "najlepszą Polską produkcję roku 2006/7 - "Świadek Koronny" to taka kicha, że aż łzy smutku po plecach ciekną w odniesieniu do seriali które znam i oglądam po prostu żenada ( seriale wymienione w pierwszym wpisie)

>psg

Myślę,że różnica między kinem artystycznym(które wcale nie musi być nudne) a serialem jest taka jak między literaturą a np. gazetą.Jest to oczywiście moja subiektywna opinia.Uważam się za kinomana,seriali nie oglądam programowo ( bo mnie nudzą!) a na filmy chodzę do kina.

ostatnie 4 Losty od momentu jak Ben pozabijał wszystkich pokazują ogólną klasę serialu : )

Jak dla mnie bomba !!!!

A 23 odcinek to masakra z tymi flashbackami Jacka które wcale ... : ) Ci którzy widzieli wiedzą o co chodzi : )

Moim skromnym zdaniem - warto ogladać seriale (nie mam tu na myśli M jak miłość czy Klan oczywiście).

Biorąc pod uwagę, że w kinach mamy coraz gorsze pozycje, często po prostu chłam, seriale są od tego odskocznią.

O ile - w tzw. blockbusterach kinowych - stawia się na efekty specjalne, w serialach stawia się na ich fabułę - która potrafi przyciągnąć i zaintrygować widza.

Co oglądam/oglądałem:

Lost, Prison Break, Jericho, Heroes, 24H, Veronica Mars, Medium, Regenesis, Spooks, Alias, Ugly Betty, Battlestar Galactica, The Unit, Stargate SG1 / Stargate Atlantis, Farscape, Angel, Buffy.

nie bede powtarzal po co poniektorych w/w tytulow, ale dodam cos czego nik nie wymienil a jest reeeeweeelacyjny :)

"Dead Like Me"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam kawal dobrego czarnego humoru i klimat zdecydowanie nietuzinkowy. niestety sa tylko dwa sezony

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

U mie zaczyna leciec druga seria Heroesow, naprawde wciaga:)

Ulubiony i ukochany(nawet bardziej od Miasteczka Twean Peaks!) jest serial "Krolestwo"(org."Riget"), ogladal ktos z Was?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

"Królestwo" było świetne, ale o ile dobrze pamiętam, trochę rozczarowało mnie zakończenie. Spodziewałam się, że przynajmniej niektóre wątki się wyjaśnią. Niemniej jednak umiejętność budowania klimatu i typowe dla von Triera połączenie grozy i humoru, groteski i metafizyki zasługuje na najwyższą ocenę.

Ale niestety to ociekające śluzem przerośnięte paskudztwo urodzone przez lekarkę śniło mi się po nocach... :-(

>Potem nastąpiła era Lostów : ) Pierwsza seria super. druga tak do polowy również. Trzecia seroia dobra od około 8 odcinka

Trzecia seria już nieźle nuży - do 6tego odcinka jeszcze jest jakaś akcja ale potem juz sie zaczynają miłosne losy bohaterów, testy ciążowe co mnie na tyle skutecznie zniechęciło że zaprzestałem oglądać zagubionych, a naprawdę murem oglądałem 1 i 2 sezon

ja polecam 'the office' z bbc, jest sezon 1 i 2 na dvd, normalnie najlepszy serial od dawna i nie ma nic zspólnego z lostami i innymi prizon brejkami, raczej stara dobra szkoła angielskiego teatru

• 2 tygodnie później...

Ja lubuję się w brytyjskim Green Wingu - 2 serie po 6 odc.

Serial o niezle popieprzonych lekarzach. Mozna sciagnac z torrentow.

oraz niezle zapowiadajacy (jak na razie 2 odc.) sie serial z Davidem Duchovnym - Californication. Podaje adres stronki z serialem:

Ukryta Zawartość

W serialu są przekleństwa, nagie cycki, nagie dupy, troche bzykania i rewelacyjna gra Duchovnego.

UWAGA! Nie ma to kompletnie nic wspolnego z X-Filesami

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...
  • 5 miesięcy później...

jeżeli ktoś lubi seriale kryminale to polecam

CSI Crime Scene Investigation Las Vegas, jeżeli kogoś nie rażą nieskończone bazy danych.

oraz

Cold Case - jeżeli ktoś lubi seriale kryminalne oparte bardziej na dedukcji niż na technice.

ostatnio też zacząłem oglądać kreskówkę Futurama - w którym bryluje robot Bender.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Zdecydowanie polecam:

DRESDEN FILES (Akta Harry`ego Dresden`a)

Za: świetny klimat, potraktowana na poważnie i w sposób przekonujący tematyka magii i zjawisk nadprzyrodzonych, dobra gra aktorska

FRASIER (Frasier)

Za: najinteligentniejszy serial jaki powstał, perypetie dwóch braci, snobów, ich rodzin i przyjaciół;

ze smakiem, bez przekleństw, ale zabójczo zabawnie i na poziomie

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Bzdura. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Proszę, uzasadnij.

Dresden jest tytułem nieco kontrowersyjnym, kwestia gustu, specyficzna tematyka.

Frasier jednakże w żadnym wypadku nie mogę się zgodzić, psychologia, sztuka, opera, to nie tematy interesujące/bawiące nastolatków, a ludzie w wieku powyżej 30 lat nie są wzorcami, którzy takie pokolenie interesują.

• 2 tygodnie później...

Jeżeli ktoś ma ochotę na trochę psychologii i na coraz modniejsze sesje z psychoterapeutą to powinien zwrócić uwagę na serial In Treatment.

Paul przez cały tydzień wysłuchuje problemów z jakimi przychodzą do niego pacjenci, a w piątek... no tak w piątek, jak kogoś interesuje co będzie w piątek to niech sam się przekona.

Na koniec dodam, że tak dobrej gry aktorskiej w serialu dawno nie miałem okazji oglądać.

• 3 miesiące później...
Gość Przemski

(Konto usunięte)

Warto wspomnieć także o "Cheers". Serial zapoczątkowany w 1982 roku, którego akcja dzieje się w Bostońskim barze. Inteligentny humor, bardzo dobrze nakreślone charaktery postaci.

http://www.tv.com/cheers/show/66/summary.html

• 4 tygodnie później...

Polecam Nip Tucka, jest 5 sezonów i każdy jest tak samo fajny. Nie są kręcone na siłę a jednocześnie poruszają naprawdę hardcorowe tematy.

Ze smaczków filmik rysunkowy produkcji japońskiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Długo myślałem nad tą lawiną tytułów, z której można wybierać i myślę, że na wyróżnienie zasługuje Medium. Serial absolutnie niedoceniany. Nie tak okrutnie sformatowany, jak 90% produkcji (zwłaszcza na AXN), gdzie każdy odcinek jest kopią poprzedniego. Pomysłowy, różnorodny, bez przeciągania na siłę i sztucznego budowania napięcia, w czym przoduje przereklamowany Lost (ponoć planują 8 czy 9 sezonów - Boże!) czy Prison Break (gdzie ostatnią godzinę ucieczki rozciągnęli na 3 odcinki - swoją drogą 2. sezon był najlepszy - 3. nie da się już w ogóle oglądać). No i mamy postaci z krwi i kości. Wiarygodne i ludzkie, a nie roboty, jak w C.S.I., które jest kwintesencją najgorszych cech współczesnych seriali.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Kolejnym godnym polecenia tytułem wydaje mi się:

"Eureka"

http://www.tv.com/eureka/show/58448/summary.html

http://www.scifi.com/eureka/

Utworzone według zamysłu Albert`a Einstein`a odseparowane miasto, w którym rząd Stanów Zjednoczonych skupia najwybitniejszych naukowców świata pracujących dla ściśle tajnego ośrodka. Główny bohater - szeryf owego miasteczka. Serial posiada doskonale wyważony humor i zawartość poważną - w tym wypadku nawiązującą do zagadnień nauki takich jak załamanie czasoprzestrzeni, cybernetyka....

• Pokaż nowe odpowiedzi