Skocz do zawartości
IGNORED

PROJEKTOR DO 3000 zł

pikacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!. Przymierzam się do zakupu projektora. Mam pokój 16 m^2 i będzie on znajdował się w odległości 3.8 m. Użytkowany raczej w półmroku lub całkowitej ciemności. Chcem go używać do oglądania filmów z kompa jak i do gier czasami nawet tv. Zastanawiam się nad benq w100. Zastanawiam się czy lepiej wydać więcej na projektor (do 3000 zł) i puścić na biłą ścianę czy lepiej troche mniej i kupić ekran(ekran + projektor do 3000 zł)

a jeśli tak to jaki. Zastanawia mnie też rozdzielczośc WVGA (854 x 480) jak to będzie wyglądało. Może ktos ma inne typy projektorów oczywiście w tej cenie. Jak z efektem tęczy u benq w100. Czekam na opinie i sugestie z góry dziękuje

https://www.audiostereo.pl/topic/33317-projektor-do-3000-z%C5%82/

No i tu masz problem. Za tą kwotę, pole manewru zawęża się do maksimum. Ja akurat jestem posiadaczem W100 i jest to mój pierwszy projektor w kinie domowym. Mając określoną kwotę i wielkie chęci oglądania filmów na dużym ekranie postanowiłem zaryzykować i.......na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z tego co widzę, po pierwszej projekcji chciałem obejrzeć wszystkie filmy jakie posiadam, a uśmiech miałem od ucha do ucha. Wiem że za jakiś czas będę szukał w nim mankamentów, ale o lepszej maszynie pomyślę jak stanieją i bardziej spowszednieje HD i Blu Ray. Co do rozdzielczości- nie przeszkadza, wszystko zależy od jakości materiału, w moim przypadku DVD. Efekt tęczy?, a co to jest. Na tym forum jest tyle ostrzeżeń które zwracają na to uwagę, i dobrze, jednak ja tego nie widzę. Zdecydowałem się na tego Benq w momencie gdy porównałem go z Epsona/ LCD/, nie pamiętam modelu, tej samej rozdzielczości. Obraz z Epsona z odległości 3m wyglądał jak jedna wielka szachownica.

w tej cenie to tylko BenQ W100 lub Benq 5120. Sprawdzaj czesto allegro ludzie sprzedaja te projektory zeby kupić lepsze. Na pewno ty tez bedziesz go chcial sprzedac za jakis czas jak Bluray zawita w wypozyczalniach. Zastanów sie czy na nie lepiej pozbierac jeszcze na coś lepszego. Jesli ostatecznie stwiedziłeś ,ze wydasz max 3000zł z ekranem to kupuj tego Benq. W tej cenie to tylko DLP

A tu masz profesionalny ekran w dobrej cenie prawie nowy(link) w sklepach są po 600zl. Formatu 16:9 tak jak wyświetla Benq. Wiekszy ekran nie jest wskazany do tego projektora. Pasuje do pokoju w odleglosci 3-5metrów projektorekran.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dlaczego akurat ten ekran do tego projektora (benq w100)??.

Ukryta Zawartość

On jest formatu 16:9. Zastanawiam się bo takiej rozdzielczości 854x480 nie mam ani na karcie graficznej(filmy z kompa) ani na tunerze tv. Jedynie dvd zostaje choć nie jestem pewny czy puszcza sygnał 16:9. Najbardziej zbliżoną rozdzielczośc jaką posiadam na karcie(gf 5700 le) to 1088x612 (16:9). Tylko czy benq mi ją obsłuży. Co będzie jak mu puszcze 4:3 czy zmieni mi wymiary z 16:9 do 4:3. Jeśli tak to wtedy jaki ekran wziąść 16:9 czy 4:3. Producent podaje VGA 640 x 350 do SXGA 1280 x 1024.

z góry dziękuje

Ukryta Zawartość

>Dlaczego akurat ten ekran do tego projektora (benq w100)??.

>

Ukryta Zawartość

>On jest formatu 16:9<

Bo komp ci go obsłuży, bo dvd daje 16:9, a i telewizja powoli wchodzi z obrazem w 16:9, bo dobra firma, bo cena jak za roletę na okno a nie ekran.

>Jedynie dvd zostaje choć nie jestem pewny czy puszcza sygnał 16:9<

Zadałbym ci inne pytanie, a które dvd nie puszcza obrazu w 16:9?. Spotkałem sie parę razy z obrazem 4:3, ale dlatego że był tak zapisany na płycie. Co do kompa, gdy go podłączysz do projektora zobaczysz że ustawienia związane z kartą co do rozdzielczości zmienią się,karta dostosuje się do urządzenia, które będzie wyświetlać obraz.

Jeszcze jedno, Benq W100 obsługuje obraz w formacie 16:9, 4:3, Real będziesz więc mógł sobie dopasować obraz w zależności od tego czy podłączyłeś tuner satelitarni czy co tam jeszcze przyjdzie ci do głowy.

Ukryta Zawartość

na kompie mozesz ustawić rozdzielczosc 854x480 ale troche bedzie z tym zabawy. Rownie dobrze tez wyswietli obraz 800x600.

DVD wyswietla format taki jaki ma film DVD. Czyli 16:9 , 4:5 itd. zalezy od filmu.

Co do ekranu to czy w takiej cenie dostaniesz ekran firmowy?

Albo byle gówniane ekrany "no name" ktore zaczną sie fałdować za kilka miesiecy. Lub nie bedziesz ich mogł zamknąć do konca bo beda mialy słabą sprezyne. Autor tego ekranu napisał na aukcji prawde.

Jesli chcesz nówke ze sklepu to tylko PROJECTA. Ale cena wyzsza. ewentualnie inne firmy ale moim zdanien nie warto bo niczym sie nie różnią tylko wiekszą ceną. Są jeszcze tansze ekrany firmowe tylko one nie mają formatu 16:9. Do tego projektora szukaj 16:9.

Mialem kiedys ekran 4:3 do Benq i beznadziejnie sie ogladało bo było za duzo białej powierzchni widocznej.

Witam

Jako zadowolony uzytkownik Benq W100 polecam z czystym sumieniem. Za 2100+450 za ekran+200 kabel HDMI otrzymalem obraz o wielkosci i walorze kinowym. Daje mi naprawde wiele przyjemnosci. Z 3 metrow uzyskuje obraz o podstawie 180 cm. Czyli przekatna ekranu ok. 70-80 cali. To naprawde inny sposob przezywania filmu, niz w jakimolwiek telewizorze (za rosnadna cene). Laczac to z przyzwoitym dzwiekiem - nawet dwukanalowym - czlowiek naprawde znajduje sie w kinie!

Oczywiscie, rozdzielczosc jest niska, ale podczas ogladania filmow zupelnie tego nie odczuwam (widac np. wloski powiewajace na glowie galopujacego konno jezdzca itp.). Obraz DLP jest plastyczny, naturalny, nie-cyfrowy (jak w tanszych LCD). Troche jest gorzej przy ogladaniu zdjec z komputera - wtedy rzeczywiscie przydalaby sie wyzsza rozdzielczosc, chociaz bez problemu da sie ogladac. Ale poniewaz mnie interesowalo ogladanie filmow - wybralem w100. Jasne - mozna lepiej, ale za te pieniadze - jest to propozycja wiecej niz satysfakcjonujaca.

pzdr

Dziękuje za pomoc. W sumie juz jestem prawie na 100 % przekonany na tego benq. Tylko zastanawiam się nad zamontowaniem go przy suficie. Czy ktos mógłby polecic mi jakiś tani uchwyt któryby pasował do tego benqa (w100). A no i jakiś kabelek (podłączenie do kompa) bo w sumie w w swojej karcie graficznej mam dvi. A tuner to będe miał podłączony przez s-video. Czy lepiej jakieś inne podłączenie będzie lepsze czy wystarczy s - video do palu. Z góry dziękuje wszystkim którzy mi pomogli

Tak jak napisałeś, kompa dobrze by było podłączyć DVI, natomiast ja tuner podłączyłbym componentem. Jeśli nie masz takiego wyjścia to zostaje ci s-video. Kable które będziesz wpinał w tor wizyjny będzie trzeba wybierać patrząc na ich długość, im dłuższy tym jakość jego będzie musiała być lepsza, a co za tym idzie będą droższe. Z mojego doświadczenia wynika że do 5m/DVI/ można się przejść do MM i kupić np. Vivanco. Mam również kabel s-video z MM o długości 10m/coaxial 75 ohm/ który stosuje przy DVD do przekazu 5.1 cyfrowo, sprawdzałem przy podłączeniu z tunerem i chodzi. Koszt około 40zeta. Biorąc kable z MM masz czas do 7 dni wymienić je jak coś nie pasuje, przy zakupie przez internet jak coś pójdzie nie tak zostaniesz z kablem i wydanymi pieniędzmi. Ja tak został z DVI Bandridge CL14215X 15m za 260zeta, który przy kompie szedł bez zarzutu, natomiast przy podłączeniu z DVD dał du.......

• 2 miesiące później...

Czy w cenie do 3000 zł - ten projektorek jest dobrym wyborem ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Istotne jest koło barwne, tj. jego szybkość i ilość segmentów. W benq w100 jest 7 segmentowe obracające się z szybkością 4x, co daje bardzo stabilny obraz nie męczący wzroku na dłuższą metę.

DVD a komputer zupełnie inne zadania i optymalne projektory do tych celów są zupełnie inne. ZUPEŁNIE inne. Do komputera najlepsze są projektory LCD wysokiej rozdzielczości, ostre w obrazie, czyli dające widoczną siatkę na filmach DVD i niestety nie tak dobry postrzegany kontrast (w cenie 3000 zł)

Z czegoś trzeba zrezygnować, albo filmy DVD, albo komputer, albo - większa kwota niż 3000zł, np. 4500-5000 zł.

Do filmów DVD zresztą nie trzeba zresztą 3000 zł, wystarczy 1900 zł za Benq w100 (ekran 80 cali szary).

Rozumiem.

Rzutnik chcę wykorzystać do odtwarzania filmów DVD - ewentualnie filmiki DiVX'a z komputera (rzadko). Nie będę fizycznie wykorzystywał projektora do robienia pokazów i tp rzeczy z komp'a - więc większa rozdzielczość nie jest mi potrzebna.

Zerknąłem na allegro - chodzi o ten projektor ?

Ukryta Zawartość

Jaki proponujesz do tego ekran ?? Chciałbym go przykręcić do sufitu ....

Ukryta Zawartość

Projektory BENQ są dostepne w firmie ACTION - jest to hurtownia komputerowa. A wiec mozna taki projektor kupic w sklepie komputerowym i czesto znacznie taniej niz na allegro czy w sklepie z projektorami.

I najwazniejsze kupujesz w swoim miescie nie płacąc za wysylke i nie narazasz sie na inne niebezpieczenstwa jakie są na allegro.

Moim zdaniem dobry i tani sposób na ekran:

1. Malujemy całą ścianę (na której ma wisieć ekran) na ciemny kolor, np. ładny brąz czekoladowy lub inny

2. Instalujemy projektor i ustalamy na ścianie (na materiale filmowym 4:3) wymiary ekranu jakie nam odpowiadają.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wymiary ekranu: tutaj uwaga dla nowicjuszy, często popełniany błąd to zbyt duży ekran!

Wiem, że b. duży ekran robi na początku duże wrażenie, ale nie warto przesadzać. Format DVD jest za słaby, żadna interpolacja nawet na b. drogich projektorach czy odtwarzaczach DVD nie usuwa braku ostrości! Pierwsze oczarowanie mija szybko. A potem zaczynamy dostrzegać wady obrazu - kompresja MPEG, rozmyte kontury, niesatysfakcjonujący kontrast. Moje doświadczenia są takie - pokój 15m kw. ekran 60-65 cali, pokój 25m kw. ekran 80 cali dają najlepsze efekty na dłuższą metę. W zupełności wystarczą dla wrażeń kinowych, gdy siedzimy 3-4.5 m od ekranu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Mając wymiar idziemy do marketu np. OBI i każemy sobie wyciąć prostokąt o danych wymiarach z płyty MDF o grubości 6mm. Wycinają za darmo, koszt wychodzi 30-40zł. MDF świetnie się maluje, nie marszczy się od wilgoci, jest b. tani, choć nie we wszystkich marketach budowlanych go mają. Płaci się za m. kwadratowy, a nie całą płytę.

4. Płytę malujemy na szaro emulsją mat, odcień szarości można dobrać dodając do białej emulsji czarny pigment. Świetna emulsja - dekoral "fasady". Malujemy małym wałeczkiem z drobnym włosem, 1.5 zł wałeczek ;)

Ponieważ ściana za ekranem jest ciemna, nie musimy robić żadnej czarnej ramki na ekranie. Wygląda to bardzo elegancko, nawet lepiej jak z ramką! Tutaj sprawdza się powiedzenie "less is more" ;)

Szary kolor nie jest optymalny dla wszystkich projektorów, ale z jasnym DLP (jak Benq w100) i przy ograniczonej przekątnej do 80 cali wychodzi to znacznie lepiej od białego matu na ekranach po 1000 zł i więcej. Lepsza głębia czerni, pokój się tak nie rozświetla, biały kolor jest biały ale nie razi jaśnością.

CASKP, 17 Lip 2007, 11:11

>Niestety nie - mam w tym miejscu okno :(

>Jest to jedyne słuszne rozwiązanie ....

Może ktoś inny doradzi, nie wiem czy są inne ekrany niż białe maty łatwo dostępne... Ale ostatecznie może być biały mat, nie będzie źle. Tylko nie przesadzać z wielkością...

americano

Najfajniejszym rozwiązaniem byłoby zrobic ekran tak jak proponujesz. Szkoda że nie mam takiej możliwości. Może zaproponujesz coś z ekranów rozwijanych. Bawiłeś się takimi ??

Co sądzisz o czymś takim :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CASP

ten jest po pierwsze za duży, po drugie nie lubię Projecty bo miałem dwie ręcznie rozwijane i zawsze miałem problemy ze zwijaniem - zacinały się, marszczyły, śmierdzą jak cholera. Może ktoś inny coś doradzi, ja nie kupię nigdy zwijanego ekranu chyba, że dobry elektryczny Steward Screen (ale te są b. drogie).

Może są dostępne jakieś elektryczne tanie i dobre, ale ja nie znam. Jak patrzę na allegro to nie widzę nic sensownego. Nie potrafię uczciwie nic doradzić, sorry.

znalazłem coś takiego: elektryczny 180cmx102cm szary mat 0.8 gain za 1509 zł.

Ukryta Zawartość

Może ktoś znajdzie coś jeszcze lepszego. W każdym razie nie bierz większego jak 180cm szerokość.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.