Skocz do zawartości
IGNORED

AudioNemesis DC-1 i Prima Luna - zagra?

fitrus

Rekomendowane odpowiedzi

Chcialem zapytac czy ktos probowal podlaczac DC-1 pod lampowca? Przymierzam sie do zakupu Prima Luna prologue one albo two i nie wiem czy nie bedzie problemem, ze ten DAC bardzo scisza sygnal. Teraz mam Nad 320BEE i slucham tak na pol galki głośności..

Ma ktos doswiadczenia w tym temacie ??

prosze o pomoc, z gory dzieki za wpisy

https://www.audiostereo.pl/topic/33308-audionemesis-dc-1-i-prima-luna-zagra/

Tak się jakoś złożyło że nie podpinałem AN do żadnej lampy... Ale z tego co słyszałem po podpięciu do różnych tranzystorów może być nieźle, pod warunkiem że lampa nie będzie typu "ciepłe kluchy" ;)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

A, nie odpowiedziałem na pytanie o głośności - jeżeli lampa radzi sobie z kolumnami (czytaj: nie odkręcasz na 15 żeby cokolwiek usłyszeć) będzie OK. Mój AVM ma regulację czułości wejść i podbicie sygnału AudioNemesisa o 6 dB (sporo ale bez przesady) wyrównało poziom z innymi źródłami.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Ja akurat podpiąłem AN do Prima Luny Prolog One i dlatego zdecydowałem się na Xindac-a DAC-5.

Nie żeby od razu żle brzmiało i kluchowato ale mam u siebie w systemie dwa wzmacniacze wspomnianą

Prima Lunę i Xindac-a XA6950 i chciałem żeby brzmiało dobrze w obu zestawieniach.

Teraz jak już jestem "trochę mądrzejszy" w temacie lamp to bym wymienił lampy w Prima Lunie i też

by zabrzmiało.Wymieniłem lampę w buforze DAC-a na Telefunkelan-a /zakupioną dzięki uprzejmości

naszego Forumowicza/ gra to teraz nieżle z obydwoma wzmacniaczami.

W Primce oryginalne lampy mocy EL34 wymieniłem na Electro Harmonics /Rusia/ wersja gold trochę

się zmienił dzwięk ale teraz wiem ,że jednak trzeba iść w trochę innym kierunku, zresztą był na Forum

wątek na ten temat.

Uważam,że i tak wszystko zależy od preferencji słuchającego Prima z AN brzmi fantastycznie/głębia,

stereofonia ,przestrzeń/ ale brakuje trochę góry co powoduje,że brzmią dobrze tylko niektóre płyty.

W moim przypadku przełączam sie po prostu na "tranzystora".

tadeo, 6 Maj 2007, 11:07

>Ja akurat podpiąłem AN do Prima Luny Prolog One i dlatego zdecydowałem się na Xindac-a DAC-5.

....

>Uważam,że i tak wszystko zależy od preferencji słuchającego Prima z AN brzmi fantastycznie/głębia,

>stereofonia ,przestrzeń/ ale brakuje trochę góry co powoduje,że brzmią dobrze tylko niektóre płyty.

>W moim przypadku przełączam sie po prostu na "tranzystora".

I nie dziwię się. Dwa grzyby w barszcz, to już może być dla niektórych (płyt) niestrawne. AN co prawda buduje fantastyczną scenę ale kosztem wycofania i "skremowania" góry. Lampa dźwięk jeszcze "ulampia" i może wyjść za tłusty i za słodki tort kremowy. AudioNemesis (IMHO) lepiej zgrywa się z ostrzejszym tranzystorem.

no to szkoda.. bo ja wlasnie chcialem PrimaLune One kupic jako serce systemu a mam juz AN DC-1.. jeszcze ich nie sluchalem razem, ale wasze glosy sa niepokojące. Cenie sobie przestrzeń dlatego chcialem PL One, wiem, ze PL Two ma jej za malo... zawsze mozna przelaczac na DAC ktory mam w CD zamiast tranzystora kupowac ;) no ale chcialbym system uniwesalny a przez ciecie kosztów to moze byc trudne.

A moze ratowac sytuacje głośnikami ?

W Primie ściągasz kratkę ochraniającą lampy i możesz wymieniać delikatnie wyjmując jedną lampę

i wkładając drugą .Od Primy dostajesz też specjalne białe rękawiczki co prawda służą one do ustawiana

i przenoszenia wzmacniacza ale ja używam ich tez do wymiany lamp.

Na temat zamienników lamp do Prima Luny i ich trwałości jest już wątek na Forum.

cos nie moge znalezc tego watku, ale pewnie jedna lampa kosztuje ze 100-150zl czyli tu nie malo rzeba wydac, jakbym kupowal PL One w sklepie to pewnie chcialbym zeby troche pograla na tych ktore sa, bo pewnie sprzedac ciezko.

A z innych wmacniaczy z taka przestrzenia jak PL One do 4000zl, co byscie polecili? - moze byc uzywany.

> fitrus, 6 Maj 2007, 21:06

W sobotę przesłuchiwałem u siebie cedeka MHZS 88 i mam ciekawą obserwację w sprawie lamp. Najpierw grał na lampach JJ, scena wspaniała i góra delikatna i analogowa. Po zmianie lamp na Electro Harmonix góra roziskrzyła się milionami barw, co do rozbudowanej sceny dodało fantastyczną górę. Trochę się przez to wycofuję z mojego wcześniejszego wpisu w sprawie pójścia w stonę tranzystora - daj jednak szansę PrimaLunie. Najlepsze, co możesz zrobić, to umów się na odsłuch ze swoim DAC-em i poproś właściciela PrimaLuny o możliwość przećwiczenia różnych lamp. Jeśli właściciel jest lampoholikiem, to na pewno chętnie Ci zaprezentuje całe ich spektrum.

Z bogatą ofertą lamp masz wiele stron, chociażby www.rcm.com.pl. Po dokonaniu wyboru możesz - dla "racjonalizacji kosztów" - poczatować na alledrogo na "swoje" lampki.

na Electro

>Harmonix góra roziskrzyła się milionami barw,

A sluchal ktos porownawczo Electro Harmonix EL34 i Svietlana EL34 ? Jest tak, ze ktoraś ma wiecej góry?

A jakie LAmpy sa orginalnie w Prima Lunie One ?

Tutaj ludzie się wypowiadali:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj jest recenzja:

Ukryta Zawartość

Inne recenzje tutaj:

Ukryta Zawartość

Dużo zainwestowali w zrobienie dobrej prasy... Nieprawdaż? Trzeba zatem to zweryfikować własno-usznie!!! Bo nie od dzisiaj wiadomo, że w świerszczykach różne bałamuctwa wypisują... ;)

Jakie lampy w środku? Męski głos Audiofast-a w słuchawce zeznał, że "markowe", z logiem PrimaLuna. Czyli nie wiadomo co... Pewnie jakieś chińskie klony czegośtam. Ale ten sam pan nie posiadał się z zachwytów, że "próbowaliśmy różnych innych lamp, JJ, E-H, Svetlana czy jakieś wynalazki z lat 50-tych i zawsze, ZAWSZE na lampach oryginalnych grało lepiej"...

Trzeba spróbować, żeby się dowiedzieć :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja wypróbowałem kilka różnych lamp EL34 w Prima Lunie Prolig One i w tej chwili wróciłem

do lamp tych które miałem na "wyposażeniu" /jescze nie są całkowicie zajechane/ i wydaje

mi się ,że brzmią najlepiej w porównaniu do JJ i EH z tego samego przedziału cenowego.

W ogóle to mam podejrzenie ,że te lampy w Prima Lunie to robi JJ lub EH tylko mają inne napisy

bo takie minimalne są różnice w brzmieniu.

słyszałem zestawienie prima luna one i audionemesis z kolumnami dynaudio 50 w pomieszczeniu, które znam i w którym słuchaliśmy wiele razy różnych gratów (dość duże, przyjazne muzyce) i niestety dla mnie bas był nie do przyjęcia. dla mnie dźwięk był wolny i mulący. koledze się podobało, choc nie zdecydował się na kupno Prima luny. słyszałem też bardzo dobre zestawienie PL w Audiofilu na Boya w wawie - nie było w torze audionemesisa.

No więc odłuchałem prima luna 2 z audionemesis i nie zagrało. Za miękko, za łagodnie, nudnawo wręcz. Nawet nie przeszkadzał brak góry (skremowanej - ładnie ktoś napisał) co nieoczekiwanie po prostu nie angażowało.

AN podpięty był do starego grundiga jako napęd za pośrednictwem cyfrówki fadela. Nie pomagała walka z interkonektami i sieciówkami. Koniec toru wieńczyły esa furioso. Może należałoby je zastapić czymś wysoce efektywnym?

... albo przewody, albo prad, albo AudioNemesis :o)

Wyszlo to czego mozna sie bylo spodziewac. Jesli wzmacniacz gra dobrze z dotychczasowymi kolumnami to z nimi powinno sie oceniac inny sprzet. Dobieranie kolum do DAC-a nie wyglada na rozsadne rozwiazanie.

"Dobieranie kolum do DAC-a nie wyglada na rozsadne

>rozwiazanie."

Oczywiście. Chodziło mi o to jak się ratować kiedy już los obdarzył nas PrimaLuną i audionemesisem w jednym zestawie :-)

Ogólnie nie chodzi tu o to, żeby zdyskredytować AN. To fajny DAC, ale jego zalety chyba najlepiej pokaże mocny, neutralny tranzystor.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.