Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  224 członków

Elac Klub kolumn
IGNORED

Klub zwolenników kolumn Elaca !!!

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, ro35 napisał:

407 olejowanych

tez lubię ten kolor, no ale cóż począć...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Witam, paczek od Elac mam trochę ,wzmacniaczy też mam  trochę czekam na propozycje jak ktoś ciekawy jakiegoś grania.

Elac bs123,cl82,cl92,8060,8080,bs243.2 fs249.2 wzmacniacze głównie starsze ale wysokie modele maranz,onky,pioneer,nad,Hartman.K,yamaha,sony es.esd.

Edytowane przez koba

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

Co to u góry? Jakiś handlarz, co mu nikt nie chce kupić złomów z rajchu ze śmietnika bez pilotów? 🧐🤔

Mam pytanko,czym różnią sie elac vela bs 403 versus elac vela bs 403 jet 5 ? Te drugie to starszy model,ale robiony w niemczech i jest lepszy ?

sprecyzuj bo jest:

vela bs 403.2 - jet6

vela bs 403 - jet5

bs 403 - jet5 (to jest najstarszy model, inna obudowa, symbol ten sam ale bez "vela")

Edytowane przez ro35

tak, najnowsze to z .2

https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-vela-bs403-2-bialy-polysk.html

a wyżej masz

1. pierwsza wersja vela

2. pierwsza wersja 403

która lepsza? nie wiem, kwestia wyglądu? tu nie pomogę

• 2 tygodnie później...

Witajcie

Chciałbym dołączyć do klubu zakupując 208.2 z drugiej ręki ale mam mały dylemat bo w jednej kolumnie był wymieniany głośnik niskotonowy. Jest mało informacji i danych technicznych ale wiem że jeden z głośników w kolumnie gra jako nisko-średniotonowy i mam pytanie czy obydwa głośniki są takie same czy ten jako nisko-średniotonowy jest inny od basowego?   Może ktoś zna symbole tych głośników?   Chce się upewnić że wymieniono na prawidłowy.

I jeszcze wspomnienie z okresu kiedy dawno temu szukałem kolumn do zestawu i usłyszałem w Media model 105 i to były kolumny które zapadły mi w pamięć chociaż to był podstawowy model.

Pytanie krótkie... FS247.3 czy FS267? Mam 247.3 ale mogę kupić 267. Również białe, również idealne. Czy poza kształtem i brakiem bass reflexu z tyłu są jakieś wyraźne różnice między tymi głośnikami? Różnice w dźwięku?

Lubię kiedy gra muzyka...

Mam krótkie pytanie do kolegów. Słuchał lub słucha ktoś może zestawienie elaców z accuphase. Coś nie trafiłem na podobny układ i zastanawiam się czy może to razem w ogóle podejść. 

3 godziny temu, blomin napisał:

Mam krótkie pytanie do kolegów. Słuchał lub słucha ktoś może zestawienie elaców z accuphase. Coś nie trafiłem na podobny układ i zastanawiam się czy może to razem w ogóle podejść. 

Z jakim Elac? Słuchałem kilka razy i jak dla mnie zawsze było zbyt gęsto, ciepło. Accu gra miękko na dole i Elac tak samo. Może dlatego... To są wnioski przede wszystkim z serią Vela i Concentro. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pytam o np fs247, Fs208A. 

Niby accu ma swoje ciepłe miękkie i plastyczne brzmienie ale jak wygląda to w nowych odsłonach a/b klasowych jak e270, 280 lub e370, 380. Podobno to już trochę inna filozofia. Jaśniejsza, szybsza mniej wypełniona dołem i obawiam się że chłodniejsza przez to. Zaznaczam że tych nowych wersji nie słuchałem lecz sporo osób tak twierdzi. Nie ukrywam że kiedyś słyszałem starsze wersje 406v lub 213 i tamte były mi bliskie. Nie wiem jak faktycznie wygląda ta ewolucja accu. 

W dniu 17.01.2025 o 21:51, schik napisał:

Nic prostszego niż odkręcić i sprawdzić , powinny być takie same.😀

Właściciel ogólnie ma problem aby coś ruszać przy 208.2 ale może jak się upre.... Czy inni koledzy potwierdzą że obydwa niskotonowe sa takie same?   Bo kolega schik napisał "powinny", chyba nie jest pewny.

17 godzin temu, mkII napisał:

Właściciel ogólnie ma problem aby coś ruszać przy 208.2 ale może jak się upre.... Czy inni koledzy potwierdzą że obydwa niskotonowe sa takie same?   Bo kolega schik napisał "powinny", chyba nie jest pewny.

.Powinny bo 208 podobnie jak 207 które posiadam to układ 2,5 drożny  gdzie 2 głośniki ( domyślnie takie same) dzięki flirtowaniu przez zwrotnicę odtwarzają inne częstotliwości . Niestety nie pamiętam na 100 % bo kiedy bawiłem się w upgrade interesowała mnie zwrotnica i brzmienie. Na pewno w 208  głośniki są większe niż w moich więc nie pomogę. Gdy ktoś boi się rozkręcić można zawsze zapytać wujka G. dystrybutora lub producenta 😀

• 2 tygodnie później...

może tu zanim wsystawię na portalu ogłoszeniowym

od ponad roku grają mi vela 407. zastąpiły fs 247 - trzymam je bo jakiś kolega był wstępnie zainteresowany. ale pora je sprzedać. od razu piszę że nie są w stanie idealnym, są pewne ubytki drobne na fornirze (duże dziecko, które okazywało się małym), maskownice są w nieładnym stanie (kot). dlatego cena wywoławcza to 3000zl. zakupione w tophfi, drugi właściciel, pełne wyposażenie wraz z pudłami, kolor to chyba wiśnia. dlatego odbiór osobisty polska, śląskie, zagłębie.

ps.

dysponuje jeszcze elac centralnym (prawdopodobnie cc191) i podstawkami (prawdopodobnie bs182) - w sumie byłby komplet 5.0

fota:

DSC_1152_2.JPG

• 1 miesiąc później...
W dniu 3.01.2025 o 14:54, rafał50 napisał:

W dniu 3.01.2025 o 11:13, rafał50 napisał:

Co to u góry? Jakiś handlarz, co mu nikt nie chce kupić złomów z rajchu ze śmietnika bez pilotów? 🧐🤔

Mam pytanko,czym różnią sie elac vela bs 403 versus elac vela bs 403 jet 5 ? Te drugie to starszy model,ale robiony w niemczech i jest lepszy ?

Ananasku a gdzie napisałem że, chce sprzedać🤣🤣🤣 nie mam tak jak ty 50m2 a przy paru dekadach w tym hobby to się nazbierało do twojej wiadomości wszystko z pilotami i stan w większości a1 i nie przywiezione do pl tylko jestem na miejscu i mogę przebierać,wybierać najlepsze egzemplarze i zostawiać sobie.....za centy🤣

Edytowane przez koba

W dniu 17.01.2025 o 22:14, sk-victor napisał:

Pytanie krótkie... FS247.3 czy FS267? Mam 247.3 ale mogę kupić 267. Również białe, również idealne. Czy poza kształtem i brakiem bass reflexu z tyłu są jakieś wyraźne różnice między tymi głośnikami? Różnice w dźwięku?

Wizualnie jest tak jak napisałeś lecz dźwiękowo 267 to już trochę inna bajka bas jest bardziej dociążony nie wszędzie to zagra 247.3 sprzedalem zostało 267.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.