Skocz do zawartości
IGNORED

Ile kosztuje wykończenie mieszkania?

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie. Mieszkanie to typowy standard deweloperski: bez drzwi i ościeznic wewnętrznych, bez białego montażu. 3 pokoje ok. 60m2. Planuję wykończenie bez wodotrysków, ale też nie najtańszymi materiałami. Może ktoś z doświadczeniem byłby w stanie podać jakiś orientacyjny koszt w rozbiciu na: podłogi (parkiet), ściany/sufity, drzwi + ościeżnice + zewnętrzne, łazienka, wc, kuchnia, instalacje czy jak tam inaczej:) Z góry dziękuję za pomoc.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

myślę, że areg się nie pomylił - jestem w trakcie remontu (gruntownego) łazienki - stała stara żeliwna wanna a na ścianie tapety, więc wszystko trzeba było wymienić + ułożenie glazury i terakoty. Same zakupy (jeszcze nie pełne, ale to już "drobiazgi") to wydatek 4 tyś a wszystko robię sam, łącznie z ułożeniem glazury i terakoty... IMHO łazienka to jedna z najtańszych inwestycji w chałupie

Witaj

Tomek11 - tego się nie da obliczyć ot tak. Kuchenkę możesz kupić za 2 tys, 4 lub 8. Albo jeszcze droższą. Podobnie z każdym innym asortymentem. Nie wiemy też, co to znaczy "bez wodotrysków". Dla jednych to muszla kolozetowa za 300 PLN, dla innych za 1300. Bo są i takie za 2300 i to nie jest jeszcze top. Ja właśnie kończę łazienkę. Malutka, remont gruntowny, zakup muszli, umywalki, prysznica, brodzika, glazura, terakota, baterie, instalacja, blat, lustro, robocizna. Zapłaciłem .... nie powiem ile, bo nie lubię jak mi ktoś do kieszeni zagląda. Rzeczy kupowane były markowe, bardzo dobrej jakości. I powiem tak: gdybym chciał dziś wykańczać całe mieszkanie to te 30-40 tys. wymienione powyżej trzeby by pomnożyć. Najmniej przez dwa.

Pozdrawiam Stempur

tomek11>>>

jestem w podobnej sytuacji, bo w czerwcu odbieram mieszkanie... i się zacznie wydawanie $$$ :-(

zrobiłem z grubsza kosztorys "bez wodotrysków" i tak 20tyś może starczy ale na same materiały + AGD (a robił będę sam), tyle że u mnie mieszkanie 50m. do tych 20tyś. dojdą meble itp... czyli kolejne parę tyś... notariusz... i jeszcze jakieś koszty napewno. Zrób tabele w excelu, aby było to łatwiej pozbierać do kupy

ja zrobiłem taką wersję roboczą na razie

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

123... test

Zakładając, że kazdy z nas chce zaoszczędzić to i nie szaleje ale też chce mieć mieszkanie na średnim poziomie to jak ja liczylem to wyszło mi 800zł/m2. W przypadku mieszkania 60m2 to wychodzi 48000zł. Zaznaczam, że praktycznie nic w nim nie robiłem fizycznie. W tej kalkulacji uwzględniono równierz ogrzewanie plus piec, kuchnię itp. Z doświadczenia skromnego - trzy razy wykańczałem własny kąt a ostatnio kończę dom - najbardziej w kolkulacji są niedoszacowane prace zlecone (ich koszt, zmiany w kosztorysie) oraz te sprawy, których nie liczymy bo wydają się błache (np fuga, listewki, kleje, silikony, akreli i inna tego typu drobnica). Jezeli w miarę dokładnie policzycie w excelu koszty to dodajcie 30% a jak tylko szacowaliscie pewne roboty to dorzućie 50% - niestety nie przesadzaam .... powodzenia

Wykończenie mojego mieszkania (51m2 - dwa pokoje) również bez szaleństwa kosztowało mnie ca. 45tys. z czego ok. 10tys. kuchnia z wyposażeniem. Obecnie planuję zmiane mieszkania na większe (ok.80m2) ale szukam do remontu i mam na to przeznaczone 70-80tys. Ciekawe czy się zmieszczę...??

Luxmany i winyle 

55 tys pln wykonczenie najbidniej przy tym metrazu i bez wodotryskow, materialy dobrej i sredniej jakosci, nie bardzo dobrej, po prostu solidnie i niedrogo, nie mylic z tanio...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Taka bardzo prosta metoda to jest 1000 zł za metr a kuchnia i łazienka 2000 zł za metr. Kwadratowy rzecz jasna. Jednak dopiero obejrzenie i wstępny wybór pozwala się zorientować w kosztach. Rozrzut jest spory, bo takie drzwi wewnętrzne mogą kosztować wraz z ościeżnicą, szybą i klamką 500 zł ale jak zechcesz z InterDoor w ładnym naturalnym fornirze to wyjdzie po 2000 spokojnie - czyli komplet może być za 2500 albo za 10000.

Tak naprawdę to trzeba po prostu zrobić tabelę z Excelu z podziałem na materiały i robociznę i wszystko wypisać. W przypadku pokojów oprócz parkietu i malowania/tapetowania ścian są jeszcze kontakty, gniazdka i punkty świetlne, oraz listwy przypodłogowe (zakładam że parapety i grzejniki już są).

Zwracam uwagę, że biorąc firmę może ona sprzedać materiały i robociznę razem jako usługę z 7% VATem - nie wiem tylko jaki jest zakres tej możliwości w przypadku wykończeniówki, bo mnie to akurat stany surowe bardziej teraz obchodzą.

W przypadku wykonawców doradzam zawsze zebranie kilku ofert na dokładnie wyspecyfikowane zapytanie - w tej branży różnice w cenach za usługi bywają szokujące.

nie no 2000zł za metr na łazienkę to za dużo... tam nie ma co upychać - pralka, ze 3 szafki, wanna, WC, umywalka - to standard i nie będzie zależał od metrażu - no co innego glazura i terakota, ale przecież ta sama historia tyczy się kuchni. Kuchnia rzeczywiście chyba pochłania najwięcej, albo prawie najwięcej kasy (myślę tu jeszcze o pokoju, który żeby jakoś wyglądał to trzeba trochę nawrzucać gratów, chyba że ktoś kocha gołe ściany..)

Sama robocizna za łazienkę - ja robiłem dwie o wielkości ok. 7m2 (do roboty wszystko od kabli, rurek po drzwi do wstawienia!) - to od 1500zł do 3000zł pewno można taniej ale ryzyko dla inwestora rosnie .... ;) Jednak cena ta silnie zależy od rejonu Polski! To co ja robiłem u siebie za 800zł to brat w Wawie za 1500zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.