Skocz do zawartości
IGNORED

ProAc Studio100 - klon??

MarioSan

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy przetworniki są dostępne

są to ScanSpeak 18W8542 i Seas KT26

co do zrobienia klona,myślę że nie nastręczy to wielkich trudności,zresztą doskonały opis jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od razu można też zrobić rzeczonż modyfikację i mieć kolumny lepiej brzmiące

Ukryta Zawartość

Było.

Wszystkie potrzebne dane znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Głośniki można nabyć na przykład tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jedyną różnicą będzie brak napisów "ProAc" na głośnikach.

pozdro

Mac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki klon proac to chyba trzeba zrobic na tanich czesciach w zwrotnicy.Nie zawsze drogie elementy sie sprawdzą.W tym watku o tuningu McGyver zrobił w sumie nowe kolumny .Z innym wysokotonowcem oraz innym podziałem.Ja bym został przy rozwiazaniach firmy proac.Całkowity koszt klona to pewnie ok 1700-1800zł.Tylko nie mam gdzie posłuchac takowych proac studio 100.Inne słyszałem z tej serii studio(podłogowe) i podobały mi sie jako ze od razu nie czarowały.

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Temu koledze chyba te proac studio nie przypasowały.

Ja mysle ze nie nalezy robic (lepszej ;-)...) kolumny niz orginał .Wszystkie klony z forum sa lepsze od orginałów co mnie do konca nie przekonuje .Jako ze kolumienki proac trzymaja ludzie w domu po pare lat a klony szybko ida na sprzedaz.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

tutaj ciekawa recenzja kolumn ProAc ( z innej serii) .Dlatego ja gdybym próbował zrobic takowego klona nic bym nie poprawiał.Ale czy efekt składania bedzie dobry ( taki jak proac studio 100 ) to wielka niewiadoma.Jako ze klony mite niby lepsze od totemów ,klon proac 2.5 lepszy od tego co tyler złozył po wielu próbach.Na forum DIY sa składane zupełnie inne kolumny niz orginalne projekty.Nie chce byc jakims niedouczonym krytykiem ale pewnie wiekszosc tych klonów gra po prstu efektowniej w pierwszym kontakcie.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Mzawek, a słuchałeś ProAc Studio 100? Słuchałeś Response 2,5? Ile razy i w jakich konfiguracjach sprzetowych?

A moze inaczej, ile par kolumn DIY zrobiłeś na bazie głośników stosowanych w S100 i R2,5?

No nie...hehehe.Napisałem tylko ze jak robic klon kolumny ProAc to klon 100% a nie lepszy czy gorszy.Przeciez sam wiesz najlepiej ze o budowie kolumn mam mgliste( no troche juz jasniejsze ) pojęcie.

Grundig High Fidelity

słuchałem na Andersa w wawie proac studio( numeru nie wspomne).O dawno ...Jak jeszcze jezdziłem po salonach.No i niczym nie zachwyciły w krótkim czasie odsłuchu.No i moze dlatego sa to kolumienki na dłuzej....Nie mam doswiadzczenie i kolumn zadnych nie ocenie ...jedynie magnetofony i tu mam juz opinie wyrobione.

Własnie byłoby dobrze gdyby przyszły cloner zapoznał sie z takimi swoimi przyszłymi dziatkami dłuzej albo nawet bardzo blisko.Ja juz nawet jutro zapukam do salonów z proac-ami w wawie i zobaczymy.Ale to chyba tylko audioklan.Jak ktos wie gdzie jeszcze to prosze o namiar.W sumie nie lubie zawracac im gitary bo i tak nic nie kupuje.Ale na Andersa sa nieprzyjazni to bede nachalny.

Grundig High Fidelity

No cóż, wtedy będą zmiany w zestawie :D Zresztą docelowo i tak przeskoczę na SA-9800, strasznie mnie się podoba brzmienie tych Pionków, a 9800 to najwyższy z serii, potrafi pewnie zatem niemało. Mój mnie "zastrzelił" zaraz jak tylko zmnienił Luxmana A-312, zjadł go we wszystkich aspektach, a najbardziej właśnie w basie i dynamice.

Właśnie noszę się z zamiarem zrobienia jakichś kolumn w podobnej cenie. Myślałem o Response 2.5, ale nie wiem czy nie będą za duże do mojego pokoju (13,5 m^2). Zrobienie Studio100 by mi pasowało bo mam już dwie sztuki KT26F. Który projekt radzicie wybrać? A może coś zupełnie innego? Niestety nie słuchałem żadnych ProAc-ów. Zależy mi na głośnikach które będą "muzykalne" i wyraźnie pokazywały różnice w towarzyszącej elektronice.

słuchałem SS 18W8542 - to jak na razie najlepiej "grający" midwoofer jaki słyszałem, dla tego sam się zdecydowałem na konstrukcję oparta na tym przetworniku. Ma bardzo ładny i szybki basik , do tego na średnicy też ślicznie sobie radzi - owszem jak McG pisał to dość wymagający głośnik - ale uwierzcie mi wynagradza to w słuchaniu.

Słucham tylko muzyki.

studio 100 zagra lepiej w mniejszym pomieszczeniu ponieważ response 2,5 ma potężny bas , który w 12 metrach będzie dominował i wymagają ustawienia daleko od ścian a w 12 metrach nie ma na to miejsca

...there is no spoon...

studio100 słuchalem kiedyś w ok 20m2 wytłumionych i basu nie bylo za dużo. Byl naturalnie szybki i mial barwę(!), ale napewno nie był przesadnie duży. Myślę, ze do 12m2 można spróbować dać ten projekt.

Tylko nie świrujcie z elementami. Zwróćcie uwagę na rdc cewek. Proponuję nie zastepować ich tasmowymi, tylko dać jak Steven przykazał rdzeniowki. Kondy - dobre mkp(jak będą "za dobre", to trzeba będzie lekko korygować brzmienie rezystorem).

Przydałaby się para setek do porownań przy strojeniu zwrotki i doborze elementów. W kolumnach(tak jak i wszędzie) grają czesto niuanse.

Pozdrawiam

Jak chcecie uzyskać szybki, dobrze wybarwiony bas z Studio 100, to dajcie cewkę 1,8mH powietrzną z drutu 1,4mm. Ten woofer jest wymagający, zarówno w stosunku do elementów zwrotnicy jak i w stosunku do wzmacniacza. Gainclone nie jest odpowiednim napedem dla Studio 100.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.