Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje naprawic wyregulowac DACa

Mogos

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupilem Yulong Crystal DAC i dziad przesterowuje sygnał co objawia się tkzw. clipping. Czy można to wogole naprawić? I gdzie może być przyczyna. Sądzę że amplituda sygnalu podawana na przetworniki DA jest za wysoka. Jedna z plyt na ktorej w wielu miejscach cllipało zgrałem ja obnizylem amplitude sygnalu i wypalilem (z kartą Terratec phase 24 fw dostalem Wlaba Lite dobry program). Puscilem i wsio w porzadku. Moze ten eksperyment pomoze wam w diagnozie pacjenta. Czy ktos by sie podjal jego naprawy? Prosba jest skierowana do kolegow z Wrocławia lub jego okolic. Z gory dziekuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/33147-potrzebuje-naprawic-wyregulowac-daca/

Ja co prawda nie jestem z Wrocałwia niestety, ale mogę popdpowiedzieć, że wystarczy dolutować/zmienić dwa rezystory - po jednym w pętli NFB każdego wzmacniacza operacyjnego na wyjściu i zmniejszyć wzmocnienie. Pożądana wartość jaką trzeba dodać to około 3-4 większa od obecnej, co zmniejszy poziom wyjściowy gdzieś o 1/4-1/3 i to powinno całkowicie wystarczyć.

Jedyny problem to pewnie obecność montażu SMD ale to nie jest aż taką przeszkodą. Najlepiej użyć wysokiej jakości rezystorów metalizowanych.

dzieki Molibden,

Ja sie na tym wogole nie znam. Ale to byloby zwiazane z wyjsciem a nie sygnalem podawanym na DA? No chyba ze to co pisales tapetla itd. to nie tylko wyjscie. Tak jak pisalem obnizenie amplitudy sygnalu przed obrobka cyfrowa likwiduje problem. Przynajmniej do tej pory nic jeszcze nie wyszlo a wmiejcach gdzie bylo ewidentie zle jest OK. Jeszcze raz dzieki za zainteresowanie problemem.

Sam DAC nie może się przesterowywać, jeżeli podawany sygnał cyfrowy nie jest np. poddany obróbce typu zwiększenie głośności; zniekształcenia powstają dalej, w stopniu wyjściowym i post-filtrze albo sygnał wyjściowy jest po prostu za duży dla Twojego wzmacniacza.

>Molibden

Rozumiem. Ze wzmacniaczem chyba jest wszystko ok bo na słuchawkowym jest to samo. Czy sam przetwornik moglby tak sie zachowywac. Tak sobie tlumacze ze jak by to byl przetwornik to sialo by caly czas a ja teraz slucham spokojniejszych kawalkow i jest miodzio.

Najbliżej masz do Piotrka608 , jeśli to trzaski to problem jest w części cyfrowej,a jeśli faktycznie przester - analogowej lub zasilaczu .... fotki jakieś znalazłem :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zbytniej egzgotyki tam nie widać, raczej elementy dość dostępne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem, ze może to być trudny problem do rozwiązania. Ja po wielu próbach jestem prawie na 100 % pewien że chodzi o zbyt głośny sygnał podawany na przetworniki DA. Pytanie tylko czy jest to kwestia jakiegos ukladu przed DA czy problem w samych DA.

Będę wdzieczny za jakiekolwiek podpowiedzi

Nie ma czegos takiego jak zbyt glosny sygnal na daca? sygnal jest zdefiniowany cyfrowo i zawiera prawidlowy uklad informacji. Musisz wymienic daca. Widocznie czesc przetwornika nie moze pracowac z tymi danymi jakie dostaje i juz. Mozesz miec jeszce zle ustawiony dac ukladem kontrlera. ja stawiam na daca jak to kosc?

Mogos,

ludzie dobrze Ci mówią, sygnał cyfrowy z założenia nie może być "za głośny". Cyfrowo zapisana amplituda sygnału jest przez przetwornik cyfrowo-analogowy przetwarzana na napięcie. I w ten sposób sygnał cyfrowy staje się sygnałem analogowym, a ten syganł potem jest przepuszczany przez pewien fragment toru analogowego, gdzie w przeważającej większości pracują scalone wzmacniacze operacyjne, czasem tranzystory, bardzo rzadko lampy. U Ciebie to raczej będą wzmacniacze operacyjne.

Każdy przetwornik cyfrowo-analogowy musi poprawnie przetwarzać cały zakres amplitud możliwych do zapisania w formie cyfrowej, bo inaczej urządzenie jest bez sensu. Z jakiego niby powodu nie miałbyś mieć możliwości słuchania głośnych dźwięków z płyty? Dobrze mówi Molibden, takiego urządzenia nikt by nie wyprodukował. Twoje doświadczenie z nagraniem płyty z niższym poziomem potwierdza tezę, że najprawdopodobniej jest jakieś uszkodzenie w torze analogowym.

W pierwszej kolejności sprawdź czy zasilanie wzmacniaczy operacyjnych jest prawidłowe. Wystarczy zwykły miernik uniwersalny. Najprawdopodobniej będą one zasilane symetrycznie więc powinieneś mieć prawie identyczne napięcia na "plusie" i na "minusie" zasilania, tylko z przeciwnym znakiem mierzone względem masy.

Ważne pytania:

- czy efekt występuje w obu kanałach jednocześnie?

- czy efekt występuje zawsze niezależnie od tego czy właśnie włączyłeś urządzenie i jest zimne, czy gra już długo i jest rozgrzane?

Nie sądzę, aby była potrzeba korygowania wzmocnienia toru analogowego w pętli sprzężenia zwrotnego (jak sugeruje Molibden) ponieważ urządzenie wychodząc z fabryki musiało grać dobrze. Skąd nagle to wzmocnienie by się zwiększyło?

Nie sądzę, abyś musiał wymieniać kości przetworników (jak sugeruje Senicz) szczególnie, jeśli efekt występuje równo w obu kanałach. Jakie jest prawdopodobieństwo tak przedziwnego uszkodzenia układów scalonych i do tego dwóch naraz?

Stawiam na coś z zasilalniem. Coś raczej banalnego. Napisz jakie wzmacniacze operacyjne tam siedzą i czy masz miernik.

A jaki wg dokumentacji ten DAC (urządzenie) daje sygnal na wyjściu?? - chodzi mi o napięcie w V, RMS, amplituda lub pp - międzyszczytowe. Gdzieś chyba czytałem, że on gra głośniej niż CD.

Wg mnie są tu 3 możliwości:

1) przesterowanie preampa we wzmacniaczu - za duża czułość wejścia wzmacniacza.

2) za niskie napięcie zasilania opampów (np. +/-5V) lub niesymetryczne albo obniżone z powodu uszkodzenia.

3) za duże wzmocnienie stopnia wyjściowego - za duże napięcie z urządzenia: powyżej 3V amplitudy, 6Vpp (2VRMS) - tyle powinno być z każdego CD/DACa na wyjściu RCA.

>Molibden --- ma rację - według mnie masz przypadek numer 1.

Mój DAC (poprzednia wersja) z racji układu różnicowego dawał większe napięcie wyjściowe - prawdę mówiąc nie mierzyłam go nigdy, ale zdarzało się, że przesterowywał przedwzmacniacz (3 lub 4 przypadki) - musiałem obniżać poziom wyjścia - i tu polecam zwykły dzielnik rzeystorowy z jak najmniejszymi wartościami rezystorów - żeby nie obciążały wyjścia DACa ani nie były obciążane przez przedwzmacniacz - inaczej stracisz na jakości (gubią się szczegóły). Wartości trzeba dobrać eksperymentalnie - zacznij od 1-3 kohm i schodź w dół.

Nowy DAC daje mi 8,5Vpp - obniżenie przez dzielnik 1k/5k spowodowało, że z moim wzmacniaczem (CA-A500) i lampowcem McGyvera gra pięknie, z a niektórymi dziadowsko (partz Wąrek "Spotkanie w Krakowie - lista obecności). Spróbuję (po wielu próbach) zejść na 75ohm/1k (7Vpp przy 1kHz 0dB z płyty) - wartosci są w kolejności wyjście/masa. Musisz dobrać sobie takie, przy których zagra dobrze z Twoim wzmacniaczem.

Zmniejszenie wzmocnienia przez zmianę rezystorów w sprzężeniu zwrotnym operacyjnych (oczywiście jeżeli są tam jako wzmacniacze a nie filtry - zmiany w filtrze rozstroją filtr) odradzam stanowczo - w poprzednim DACu próbowałem (mam wzmacniacz różnicowy o wzmocnieniu 1 i można je zmniejszyć właśnie zmieniając 2 rezystory) spowodowało katastrofalny spadek jakości - mój DAC grający raczej nieźle grał potem jak fabryczny w AKAIu 57 (na nim ćwiczyłem) - nie warto.

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki. Zjawisko przesterowania nie występuje jednocześnie. W Wave Labie mam możliwość podgądniecia wava i dzieje się to przeważnie dla maksymalnych amplitud. Czyli jeżeli w danym punkcie na osi czasu na lewym jest wysoka amplituda a na prawym nie i na dodatek to jest miejsce przesterowania to trzeszczy tylko na lewym. Żadnych serwisówek nie mam ale jak będę miał trochę czasu to zrobię dokładne zdjęcia. Jeszcze raz dziękuję i będę nad tym główkował.

Na forum Head-Fi wycztałem o modyfikacjach jekie ktos na tym dacu poczynił. daje to jakąś informację o tym z czego jest zbudowany i tak:

zamieniono OPA604AP na OPA637BP (to są chyba wzmacniacze operacyjne)

zamieniono ELNA Kenwood 3300uF na 4700uF Mercon

zamieniono 4.7uF kondensator na 4.7uF Solen + 0.1uF Kimber C

zamieniono LT1084 are replaced with LM317

zamieniono Gold Lion 4.7uF kondensator (XLR) na EPCOS 10uF

same symbole ale wtajemniczeni nie powinni mieć problemu z rozszyfrowaniem co jest po co, ja niestety się na tym nie znam

te zmiany według opinii forumowiczow poprawiły brzminie

To tyle co mi się udało wygrzebać na temat jego budowy

Mogos,

1. efekt występuje w prawym i w lewym kanale o ile amplituda jest wystarczająco silna?

2. masz jakiś multimetr?

3. do jakich konkretnie wzmacniaczy podłączałeś? (marka, model)

Dac byl podłączany pod rozne wzmacniacze i zawsze było tak samo. Tak efekt jest zależny od amplitudy i występuje w obydwu kanałach w zależnosci od tego czy przekroczy ona pewien maksymalny poziom. Niestety nie mam multimetru ale mam kolegę ktory zajmuje sie naprawa sprzetu RTV. Nie zna sie na tego typu konstrukcjach ale jest usprzetowiony. takze na bazie waszych wskazowek moze uda mi sie razem z nim cos zrobić. załączam zdjecia DACa w srodku.

Ukryta Zawartość

post-9599-100002371 1178528513_thumb.jpg

post-9599-100002372 1178528513_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I kolejne

Ukryta Zawartość

post-9599-100002368 1178528571_thumb.jpg

post-9599-100002369 1178528571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to juz ostatnie

Ukryta Zawartość

post-9599-100002363 1178528648_thumb.jpg

post-9599-100002364 1178528648_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli kolega usprzętowiony i naprawia RTV to pewnie ma oscyloskop. Włączcie płytę z sygnałem testowym np. 1 kHz i maksymalnej amplitudzie, czyli 0 dB, takie nagranie znajdziesz na każdej płycie testowej, a jeśli nie to wygeneruj jakimś programem muzycznym i wypal płytę. Potem sprawdźcie oscyloskopem sygnał po kolei zaczynając od wyjścia urządzenia, czyli na wyjściach RCA. Jeśli sinus będzie czysty, to pan Andrzej miał rację. Sygnał jest prawidłowy, ale ma za dużą amplitudę i przesterowuje się wejście wzmacniacza. Jeśli sygnał w tym miejscu będzie obcięty, to sprawdźcie sygnał na wyjściu wzmacniaczy operacyjnych. Jeśli tam jest obcięty, a na wejściu tych wzmacniaczy jest czysty, to najprawdopodobniej dzieje się coś z zasilaniem tych kostek.

Włącz urządzenie na jakieś 20 minut, a potem dotknij po kolei czterech radiatorów na stabilizatorach. Powinny być mniej lub bardziej ciepłe, ale nie całkiem zimne i nie parzące. Napisz jak jest i jakie symbole są na tych stabilizatorach.

>Edward

Wielkie dzieki za wszystkie podpowiedzi

Niestety nie bede mial narazie czasu zabawe w naprawianie tego daca. Ale wszystkie podpowiedzi sa na wage daca. Jak juz bede mogl sie do niego dobrac z kolega moze nam to bardzo pomoc. Podam jeszcze jedno spostrzezenie zaraz po pierwszym podlaczeniu i porownaniach wyjcia analogowego cd i daca. Dac grał głośniej.

• 1 rok później...

Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim forumowym kolegom za próbę pomocy w naprawie tego DACa. Najpierw wymieniłem w nim przetwornik z cs4397 na cs43122 nawet podobno lepszy brzmieniowo. Niestety nie pomogło. Trzaski w różnych miejscach nagrania się pojawiały i nie koniecznie przy najwyższej amplitudzie sygnału. Zjawisko miało bardziej związek z szybkością/skokiem amplitudy niż z jej wysoką wartością. Podłączałem pod tego DACa też moją kartę muzyczna i zauważyłem że przy ustawieniu wyjscia sygnału z miksera karty trzaski nie występowały. Zauważyłem też że głośność sygnału z miksera jest niższa niż z digiout czy wave out. Dało mi to do myślenia i postanowiłem jeszcze raz zawalczyć. W międzyczasie mój kolega sprawdził czy nie ma jakiegoś uszkodzonego pozespołu ale nic nie znalazł. Postanowiłem wymienić transformator jakiś tam PB na Sumlink (pokazany wlutowany na zdjeciu)na wejsciu cyfrowym. Kolejne 30 zeta ale powiedziałem sobie spróbuję. Podczas wymiany prześledziliśmy z kolegą układ ścieżek wokół CS43122 i okazało się że nie bardzo on odpowiada zaleceniom serwisówki tego układu ale pal szść licho gra no nie. Ja byłem bardzo ciekaw czym steruje ten potencjometr regulowany zaraz przy cs43122 (pokazany na zdjęciu). Okazało się ze jest wlutowany między wyjscie 25 i 18 cs43122. No nic wlutowaliśmy skręciliśmy i poleciałem do domu testować. Włączam nagranie na którym dokładnie wiedziałem gdzie sie pojawiają trzaski i ..... dupa zimna. Są. No cóż. Wku.... sie otworzyłem go i jako że nie mam zielonego pojęcia o elektronice postanowiłem pokręcić czym kolwiek co ma regulację. Jak by sie co stało to trudno. Zaczełem od potencjometru, który mnie zaintrygował. Puściłem nagranie i zaczełem kręcić i ku mojemu wielkiemu zdumieniu w pewnym momencie trzaski zginęły. Długo nie emogłem uwierzyć i kręciłem jeszcze przez godzinę szukając ustawienia kiedy sie pojawiają trzaski a kiedy znikają i do piero na końcu tego procesu uwierzyłem że się udało. Podczas kręcenia zauważyłem ze zmienia się też brzmienie DACa. No i teraz mam dwa bo zniechęcony pierwszą naprawą i potrzbą posiadania DACa kupiłem Advance Acoustic MDA-503. Udało mi się podłączyć obydwa i porównać. No i na moje ucho Yulong gra lepiej. MDA ma fabryczne chińskie lampy i po ich wymianie prawdopodobnie jest dużo lepiej ale na ile. MDA jest bardziej funkcjonalny bo mozna podłączyć kilka cyfrowych zródeł (np kartę z kompa i cdeka). Nie wiem na ile wartościowe jest moje odkrycie ale postanowiłem zamieścić ten post bo może on pomóc naprowadzić innych na rozwiązanie w tak nietypowym przypadku jak z moim DACiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedno zdjęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze raz zdjecia ktorych nie pokazalo

Ukryta Zawartość

post-9599-100005986 1220705009_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.