Skocz do zawartości
IGNORED

Philips HP 1000/895 oraz Technics RP-F30

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogłem się powstrzymać, i założyłem ten temat.Otoż kupiłem ostatnio na "Allegro" zestaw "Philips HP 1500" czyli słuchawki "Philips HP 1000" oraz wzmak słuchawkowy "Philips SBC AH 1000".Wszystko za 380zł, więc okazja wyjątkowa.Po otrzymaniu przesyłki okazało się, że wszystko jest OK.No może tylko przewód słuchawkowy jest nieoryginalny, ale również "Philips".Po podłączeniu wzmaka słuchawkowego do mojego stareńkiego "Sony STR 6800SD" dokonałem odsłuchu wszystkich moich trzech par słuchawek. I do jakiego wniosku doszedłem ? Otóż "Philips HP 895" zagrał lepiej od HP 1000.Przewaga polegała na znacznie większym poziomie niskich tonów.Natomiast "Technics RP-F30" położył na łopatki te dwa modele, będąc podłączony bezpośrednio do tego starego amplitunera.Więc o co tu chodzi ! Czy ja jestem głuchy ? I nie znam się wogóle na rzeczy ? Przecież ten "Philips HP 1000" to najwyższy model tej firmy, i przez wielu nawet z tego forum uważany za jedyny model "Philipsa" który wart jest uwagi.Poza tym różnica w cenie jest kolosalna pomiędzy HP 895 a HP 1000.Skąd się biorą bardzo pochlebne opinie o Hp 1000, jeżeli pasmo przenoszenia tych słuchawek zaczyna się dopiero od 40Hz.I rzeczywiście bardzo brakuje mi w nich niskich tonów.Nie należę do wyrafinowanych audiofili.Również zdaję sobie sprawę z różnych gustów słuchaczy.Jednak mimo wszystko wydaje mi się, że każdy z Was podzielił by moje zdanie, gdyby miał możliwość dokonania identycznego odsłuchu jak w moim przypadku.

uwazam ze powinienes dac troszke czasu tym filipom, moze troszke je dogrzac, nie wiem ile byly uzuwane, pozatym chyba za szysbko oceniles te hp1000 porownujac je do 895, co z tego ze w basie te drugie sa lepsze, ale czy wierniejsze, nie chce mi sie wierzyc, naprawde poswiec wiecej uwagi tym 1000, to dobre sluchawki, kiedys mielem mozliwosc ich sluchania i powiem ze sa dosyc niezle,wierne, szczegolowe, melomanskie bardziej niez efekciarskie, delikatniejsze duzo od 895

pozatym duzo zalezy od twoich preferencji

"intuos"- moje preferencje są takie, że lubię gdy jakikolwiek element systemu audio ma wszystko ! Czyli nie może zabraknąć niskich tonów, przestrzeni, szczegółowości.Wysokie tony nie mogą być zbyt ostre, jednak ich również nie powinno zabraknąć.Jeśli chodzi o słuchawki, to wszystkie te cechy mają moje "Technics,y RP-F30".Niestety mają również jedną wadę......poprostu, po dłuższym słuchaniu bardzo męczą słuch.Tak że po ich ściągnięciu z głowy, czuję się jakiś taki otumaniony.Dlatego postanowiłem kupić dobre słuchawki typu otwartego.

Mam nadzieję, że wygrzewanie przyniesie pożądany efekt, i poziom niskich tonów nieco się zwiększy.

"yogi1"- ale ja mam specjalny wzmak słuchawkowy.Oryginalny do tych słuchawek.Wiem, że te słuchawki są bardzo szczegółowe i mają bardzo czystą górę.Ale niskich tonów jest zdecydowanie za mało.Czy wiecie.... w końcu jakie jest pasmo przenoszenia tych słuchawek.Wszędzie w necie podają 5 - 40000Hz, a na opakowaniu pisze 40 - 40000Hz.

Mam cały czas włączoną funkcję DBE, w tym wzmaku.A i tak brakuje mi basu.Jak podłączę do obojętnie jakiego mojego wzmaka/amplitunera to jest jeszcze gorzej.Ponieważ wtedy grają zbyt cicho.Podniesienie poziomu niskich na wzmacniaczu, powoduje zniekształcenia. Bo te słuchawki nie wytrzymują takiego natężenia niskich tonów.

• 5 miesięcy później...

Cholera !!! Wyjaśniło się !!! A niech to szlag.....!!! Te diabelne nauszniki nie były pożądnie założone.....tzn. nie były wciśnięte na wszystkich zatrzaskach. Kto ma HP 1000, ten wie o co mi chodzi.Powciskałem je wszystkie, i poprawa była natychmiastowa !

Kasjel, 13 Paź 2007, 23:36

>Cholera !!! Wyjaśniło się !!! A niech to szlag.....!!! Te diabelne nauszniki nie były pożądnie

>założone.....tzn. nie były wciśnięte na wszystkich zatrzaskach. Kto ma HP 1000, ten wie o co mi

>chodzi.Powciskałem je wszystkie, i poprawa była natychmiastowa !

Kasjel ale o co chodzi ? Mozesz podac jakie szczegoly .

Jak widac w "o mnie" rowniez posiadam takie sluchawki

pozdro

Lakers

"lakers" - Te słuchawki miały absolutnie beznadziejny bas, albo raczej jego zupełny brak.Brak przestrzeni, powietrza itp.Dopiero dziś zauważyłem to, o czym pisałem wyżej.

Kasjej.No to wyjaśniło się dlaczego nie miałeś basu.Ja tak dla pewności podociskałem sobie dookoła muszle i też usłyszałem kilka cichych trzasków.Moje też miały nie do końca wszystko zatrzaśnięte,ale widocznie u ciebie było znacznie gorzej.Powodzenia.

Tak też zrobiłem.Pstrykło lekko w kilku miejscach zaledwie,więc nie miało to tak duzego znaczenia jak u ciebie.Musiały być u ciebie tylko zatrzaśnięte w kilku miejscach ,a to mogło już zaburzyc cała ich prace.Jak to czasami taki mały szczegół potrafi krwi napsuć.Męczyłeś się z nimi chyba pare miesięcy,ale się nie poddałeś i za to spotkała cię nagroda.powodzenia.

Przedewszystkim pojawił się nareszcie bas.Nie jest on tak mocny jak w słuchawkach "Technics RP-F30", ale tego modelu nic chyba nie jest w stanie pobić, jeżeli chodzi potęgę niskich tonów.Właściwie wszystko uległo poprawie......przestrzenność, szczegółowość. Podobają mi się w nich wysokie tony....czyste i dźwięczne, nie drażnią słuchu.Wciśnięcie tych profili plastikowych z poduchami miało olbrzymie znaczenie.Wcześniej dźwięk uciekał bokami.Efekt był taki, jak gdyby sprawne, dobre słuchawki oderwać nieco od uszu.Wiadomo, że w większości przypadków dociśnięcie muszli słuchawkowych powoduje zwiększenie poziomu niskich tonów.

Na samym początku popełniłem wiele błędów ! Ustawiłem np. przełącznik w wzmaku słuch. na +6dB (ten przy gnazdach chinch).To powodowało przesterowania (charczenie).Potem okazało się, że źle podłączyłem jeden głośnik, po tym jak musiałem wymienić podświetlenie w moim starym amplitunerze "Vintage". A miało to ogromne znaczenie ! No i teraz dopiero zauważyłem, że zatrzaski były nie powciskane. Zaznaczam, że z zewnątrz nie było to widoczne.

• 4 miesiące później...

dzien dobry, chce kupic dobre sluchawki do wzmacniacza pioneer sa-608 i cd yamahy cdx-490. pod uwage biore technicsy (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), philips 8900 oraz hp1000. bardzo prosze o pomoc w dokonaniu decyzji. pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale Technics RP-F 300 to zupełnie inne słuchawki niż RP-F30. Te drugie są o niebo lepsze i je polecam ci z całego serca ! Niestety, w tej chwili tych słuchawek nie produkuje się już. Znalazłem czeski sklep int. w którym można je kupić bardzo tanio. Jak chcesz wkleję link tego sklepu.

o shit, to w niezly bigos... poprosze o ten link w takim razie. orientujesz sie moze, czy wysylaja sprzet do polski (na sama polnoc, do warminsko mazurskiego?). jesli bede mial jednak trudnosci z nabyciem technicsow to co bedzie lepsze - 8900 czy 1000? zalezy mi na fajnym basie (ale nie dudniacym i wchodzacym na wszystkie mozliwe pasma) i przede wszystkim przestrzeni.

Masz tu ten link. Wysyłka do Polski, to wysyłka do Polski.....nie ma znaczenia, czy to północ czy południe.

Ja kiedyś zapłaciłem za nie 890zł, tu wychodzi jakieś 230zł + wysyłka. Obiecaj mi, że nie zmarnujesz tej okazji !!!

A bas.....sam się przekonasz !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czakers!!!

ie zapomnij o mnie pisze sie z toba na te rpf30

wez i dla mnie jako wspolne zamowienie

daj znac jak i co bedzie szlo , a co do pieniazkow to poprostu przesle ci na konto

pozdrawiam

daj znac

czakers jakby co bylem po tobie takze mam nadzieje ze pamietasz o mnie

przepraszam ze nie napisalem na priwa ale , tak jak pisalem jezeli uda cos ci sie zalatwic dawaj znac

z gory dziekuje

TOmek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.