Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z 4570 na AD8066

proximate

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to pojedyncza wersja AD8065 a AD8066 podwójna . To dosyć nowoczesne scalaki , mają 180V/us pasmo do 145Mhz i szumy 7nV poza tym to FET co lubię , konstrukcyjnie to duża różnica do tak wychwalanego AD827 czy AD797 . Tak czy inaczej mi bardzo odpowiada dźwięk , nie będę opisywał czegoś w rodzaju ( mikrodetale , sybilanty ) Gra to bardzo dobrze i wymiana była sensowna .

AD8066 - można lepiej ;) co nie zmienia faktu że przesiadka z jakiegoś JRC na tego ADka przynosi poprawe.

Matthew spróbuj 2x AD797, potrzeba stoliczka, ale wg. mnie przy dobrym zasilaniu i aplikacji to już jest coś, a jak masz dzielone stopnie to OP627 na I/U a AD797 na bufor i ... to gra. W większości przypadków.

proximate:

">Niesamowity dźwięk , trudno oderwać się od słuchania i ten bas faktycznie jest wypas, polecam scalaczka"

a w jakiej konfiguracji pracuje ten op amp? z jakim wzmocnieniem? sprawdziłeś impedancję źródła? jaką rolę pełni ten wzmacniacz w całym układzie?

a może tylko zerknąłeś na to, że wyprowadzenia się zgadzają? pewnie się zgadzają, bo w większości wzmacniaczy operacyjnych się zgadzają.

podmienianie wzmacniaczy operacyjnych bez zrozumienia ich aplikacji to loteria, a określanie "sygnatury brzmieniowej" jest delikatnie mówiąc zabawne.

AD8066 jest wzmacniaczem przeznaczonym do pracy z wyższymi częstotliwościami. Zerknij w kartę katalogową. Podawane przez Ciebie 7 nV/ sq Hz osiąga dopiero przy... 20 kHz. Wcześniej jest znacznie więcej, a to nienajlepiej dla zastosowań audio, prawda? :-)

wovo mam 4x ad797 jako bufor... na razie formuje się to, raz super a raz nie da się słuchać..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Edward > Nie określam "sygnatury dźwiękowej" , "sybilantów, mikrodetali, przestrzeni , oddechu , koca , powietrza , przejrzystości , układu sceny , lokalizacji instrumentów , tła , etc. " gra to lepiej a mi to się podoba i tyle . Adam

proximate,

tuż przed tym wątkiem czytałem sąsiedni, gdzie michelangelo określał sygnatury i omyłkowo przyjąłem, że to jedna osoba dokonała obu wpisów. Prezpraszam :-) Jeśli Ci się podoba zmiana opa to OK.

Pozdrawiam.

Od kilku dni testuje w CDeku AD8066AR. Wczesniej mialem OPA2604 , 2132 , 2134 , LM6172 i AD8620.

Z tych wszystkich najciekawiej gra wanie AD8066.Ale mam z nim problemy.

Zaraz po wlczeniu zasilania grzeje sie mocno.Dzieje sie tak tylko na tych scalakach A jak chcialem przykrecic pokrywe z gory to wzbudza sie - burczenie w glosnikach.

Zasilanie to po 10,5V na strone.

Moim zdaniem wzbudza sie. Zasilanie mam OK. Napakowalem Przy nozkach MKP10 240nF i ERO 1837 C4 47nF.

Macie jakies pomysly?

Wklejam schemat.

Mam tak jak na schemacie oprocz wszystkiego za buforem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Być może przy innych wzmacniaczach ich naturalnie mniejsze pasmo nie pozwalało im się wzbudzać. AD8066 ma pasmo znacznie większe i może pięknie się wzbudzać na częstotliwościach leżących bardzo daleko poza pasmem słyszalnym. Wzbudzenia mogą nie pochodzić od zasilania. Ale to tylko moje przypuszczenia. Warto by podpiąć oscyloskop i obejrzeć to.

muda44, 26 Kwi 2007, 11:45

">Ale jak go utemperowac?"

Najpierw warto by znaleźć miejsce gdzie to wzbudzenie powstaje. Domyślam się, że zmieniałeś tego 5532, tak? Więc albo on się wzbudza, albo przenosi coś z poprzedniego stopnia, czego inne nie przenosiły bo im się pasmo kończyło. Jeśli nie masz oscyloskopu to spróbuj wlutować delikatnie zworkę pomiędzy wejście odwracające i nieodwracające jednego wzmacniacza i sprawdź czy objaw ustąpi. W ten sposób znajdziesz gada.

ad797, mam teraz ustawione regulowane na 12V .. max dla niego w nocie jest 18V, zasilanie z trafa mam 2x17V więc psokojnie dam rade.. kwestia dorwania śrubokręcika ;)

przypomniało mi się że gdzieś czytałem że lepiej pracują opampy z wyższym napięciem właśnie..

No z tej fotki to wartości elementów się nie odczyta :-) Masz 17 mV, ale gdzie i przy jakim sygnale?

Pytałem o maksymalne napięcie, czyli wartość szczytową przy maksymalnym sygnale jaki źródło może dać. Wrzuć płytę z sygnałem testowym 1 kHz, 0 dB i zmierz napięcie na wyjściu bufora. Zmierzysz co prawda wartość skuteczną (jeśli mierzysz zwykłym miernikiem) ale nie szkodzi.

Oj, zresztą w sumie nie warto. Tam pewnie nie będzie więcej niż 2 V. Sądzę, że nie usłyszysz żadnej różnicy przy zasileniu go 12V i 15V. Pamiętaj, że 18V to wartość maksymalna, której nie wolno przekraczać, grozi to uszkodzeniem wzmacniacza, a także tym, że mogą wystąpić nieprzewidziane jego zachowania, głównie nie trzymanie parametrów. Zerknij w kartę katalogową. Producent powyżej 18V umywa ręce :-)

ok dzięki, ustawię 17V ;)

a pytałes o napięcie RMS tak? to tak koło 2 V oscyluje

układ jest stąd, trzeci obrazek, do masy 100p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podniesie napięcia w układzie może mieć czasem rację bytu jeśli zbyt duży spadek napięcia jest wytracany na stabilizatorze, wtedy ten ostatni zwyczajnie mniej się grzeje :-) U Ciebie chyba ten problem nie występuje. Widzę, że nie masz radiatorów na stabilizatorach. Są one ciepłe czy gorące po kilku minutach pracy?

AD797 pokazuje swoje imponujące zalety przy bardzo niskiej rezystancji źródła. W Twoim układzie tych zalet raczej nie wykorzystujesz.

Mam w buforze obecnie ad 797, które też się wzbudzały, problem ten tymczasowo rozwiazałem dając dwa ceramiki 30 pf na wejsciu, między sygnał i masę. Pomogło, choć trochę mnie boli pakowanie kondów bezpośrednio w sygnał, można dać je gdzieś indziej, żeby równie dobrze wyeliminowały wzbudzanie?

Molibden, myślałem o tym, szczególnie ze tak jest w nocie ad1955 gdzie na wyj są ad797 i tam sa miedzy + i - spore wartości pF jak i do masy mam 680p i 220p moze pokombinuję ale przytykałem ;) i nic raczej się nie zmieniało..

Edward, no stab się grzeją ! aczkolwiek nie tak że mocno parzą....

chodziło Ci o impedancję wyjściową źródła? czyli Nosdac'a w tym wypadku?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.