Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DL-103 - pierwsze wrażenia

rekin

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć osobny wątek o tej wkładce. W innym watku pisałem kiedyś, że gdy tylko otrzymam rzeczonego Denona napiszę kilka słów porównania tej wkładki do innych z podobnego zakresu cenowego, które miałem okazję potestować u siebie.

Dzisiaj odebrałem Denona i jestem po pierwszej godzinie słuchania. Wiem, że to mało, ale jestem pozytywnie zaskoczony już tym co usłyszałem w tym czasie.

Ściągnąłem z hedshella Ortofona Salsa i założyłem Denona. Kilka minut regulacji (musiałem opuścić nieco ramię) i wrzuciłem Sinatrę. Wszystko stało się jakieś delikatniejsze i mniej podane na twarz. Detali moim zdaniem nie ubyło, ale przesunęły się za linię głośników. Scena jest lepiej budowana wgłąb i chyba również wszerz. Najbardziej zaskakuje ta delikatność i chyba trzeba powiedzieć analogowość dźwięku. Również przestrzeń jest świetna.

Więcej napiszę po dłuższych odsłuchach, bo wiadomo zawsze nowy zakup wydaje się być świetny i może człowiek wmawia sobie, że to krok naprzód? Teraz mogę powiedzieć, że naprzód i w bok (bo inaczej) - mam nadzieję, że będzie tylko lepiej.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33077-denon-dl-103-pierwsze-wra%C5%BCenia/

Witam,

a jak u Ciebie ten Denon spisuje się w końcówkach płyty ? tzn. ostatnie, te upchane rowki na stronie .Szczególnie na płytach już trochę "wygranych".

Powiem szczerze, że miałem 103-ke i pozbyłem się jej dla tego,że w moim przynajmniej zestawieniu nie dawała sobie tu rady. Słychać było wraźne zapiaszczenie , głównie wokali. Po za tym brzmieniowo bardzo dobra wkładka.

>rekin

To widzę , że 'Denona nareście dojachała' :-) . Przetestuj ją na jakiejś płycie z damskim wokalem lub trąbką, saksofonem. Jak tam sobie radzi z nią Phonoclon'ik?

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Dzisiaj potestuję wkładkę. Mam taką płytkę, gdzie notorycznie na ostatniej ścieżce głosik kobiecy jest przesterowany - zaraz wrzucę.

Phonoklonik radzi sobie nieźle. DL103 ma nieco niższy poziom sygnału niż Salsa, więc przy moim dużym wzmocnieniu na pre liniowym jest teraz lepiej.

Ta wkładka to zwykła (bez literek na końcu) DL103.

Cloudior jeszcze raz dzięki za zakup :)

Denon ma większą Rwewn. stąd mniejszy gain w Phonoclonie ...chyba, że coś pozmieniałeś ;-).

Czy wsadzałeś rezystor dopasowujący wkładkę ? Przy Ortofonie chyba nie miałeś (7 om wkładki) a tu jest chyba 40 om - to może być powód jaśniejszego, delikatniejszego dżwięku (pamiętasz jak kręciliśmy potkiem przy MMce ostatnio :-) ).

Odpaliłem tego na LM4562 po raz drugi - wcześniej mógł być przester (oscylacje) ... dałem rez w pętli na nogi opa i ...gra muzyka :-).

K

>ahaja

Masz oczywiście rację. Nie miałem wczoraj kiedy rozbierać pre i wlutowywać rezystorka. Dzisiaj nie będę tego czynik, bo tak jak jest teraz bardzo mi się podoba - dużo bardziej niż z Ortofona. Jak zrobię osobne pre, to pobawię się z dopasowaniem impedancji wkładki. Taka sytuacja jak obecnie bardzo mi pasuje, bo poprzednio miałem nico zbyt duży poziom z phonoklona i przesterowywał mi nieco przy głośniejszym sygnale pre liniowe (potek jak pamiętasz mam na wyjściu barszczyka). Jak będziesz miał dzisiaj lub w piątek chwilkę czasu to wpadnij posłuchać. Będę musiał po długim weekendzie pobawic się jeszcze z ustawieniami wkładki - teraz jest ustawiona bez szablonu dość zgrubnie.

Pomęczyłem dzisiaj nieco tą wkłądeczkę. Gra bardzo fajnie. Nie zaobserwowałem zniekształceń na ostatnich ścieżkach. Wszystkie pozostałe(poprzednie) spostrzeżenia z nocnego odsłuchu potwierdziły się. Od dzisiaj będzie to moja preferowana wkładka MC - bardzo dobra przestrzeń i równowaga tonalna to jej główne zalety.

ta wkladeczka pokazuje klase po kilkudziesieciu plytach. na poczatku gra troche surowo,

ale i tak surface noise ma na najnizszym poziomie z dotychczas pzreze mnie uzywanych.

niektore plyty graja praktycznie bez trzaskow (uzywane). mysle, ze nie wrocisz do MM:)

czyta ktoś rekinowe "o sobie" i co? I nie wie, że facet ma takiego fajnego Denona...ale już mi go dopisać żebym całych wątków czytać nie musiał! I nie zapomnij o dopisku "kultowego" (trudne słowo...)przed Denon ;-)

Pozdrawiam fanatyka analogu i fortuny.

>Alexander

Ja testuję właśnie Fortunę miłosławską :-) przy nowym pre MM ...ten który był u Ciebie. Pozmieniałem 4 rezystory i .... sam posłuchasz :-).

>Alexander

Mam od wczoraj i żyję w pomroku szarym wywołanym Fortuną. Za dużo w tym stanie wymagasz ode mnie ;)

Gdy uznasz, że dostatecznie zgłebiłeś naturę fortuny, to trzeba się umówić na wyciągnięcie ostatecznych wniosków po wspólnej "sesji"... ale my tu gadu gadu, a Denonik też zgłębia kolejne rowki. Jak pozgłębia odpowiednio dużo, to napiszę coś jeszcze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.