Skocz do zawartości
IGNORED

Fonomaster pierwsza wersja??????????????

vinylpiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam katalog Unitry z 1975 roku i czytalem tam o pierwszej wersji fonomastera.Podobno miał 4 prędkości obrotowe: 16 2/3, 33 1/3, 45 i 78 i jakąś wkładkę Shure'a czy moze ktos ma pełnijsze informacje na temat tej wersji? Moze jakieś zdjęcia? Bardzo proszę o pomoc zżera mnie ciekawość :) Może ktoś wie w jakich latach produkowano ten sprzęt??

P.S. Mam niesprawnego fonomastera z 1979 roku (nowsza wersja).

https://www.audiostereo.pl/topic/33067-fonomaster-pierwsza-wersja/

vinylpiotrek

niewiele wiem ale co wiem to powiem. Miałem Fonomastera (deck ze wzmacniaczem) w spadku po zmarłej koleżance. W przypływie jakiejs niezrozumiałej głupoty pozbyłem się decka wraz z solidną skrzynią. Zostawiłem sobie wzmacniacz z takimi podświetlanymi wskazówkowymi wskaźnikami wysterowania (?). Z tego co pamietam to ten Fonomaster był chyba z produkcji 1976. Miał wkladkę Shure MB44. Byc może to sprawa egzemplarza, ale grała bardzo niebardzo. Wiem że kompletowali w Fonice jeszcze innymi zachodnimi wkladkami, teraz juz nie pamietam jakimi (może japońskimi). Nie przypominam sobie aby w tym moim egzemplarzu była prędkość 16 2/3. Ale potwierdzam, że w owych czasach niektóre gramofony miały takie cudo, miałem chyba taka Ziphonę (NRD) albo jakiś ruski walizkowiec. Ale nigdy nie miałem/widziałem płyty na 16 2/3. Też mam taki katalog nieboszczki (?) Unitry. No i jeszcze mam od tego Fonomastera kolumny. Niewiele ten mój wpis wnosi, ale przynajmniej nie będzie że nikt sie nie odezwał ;-)

Pamiętam ten gramofon.Miał napęd rolkowy i 4 prędkości.Talerz był bardzo ciężki i miał duży kołnierz-robiłem replikę ze stali-potem służyła do prostowania gwoździ-nie udało się nabyć niczego z Foniki co mogło by uczynić kompletną konstrukcję.Wkładka SHURE M44-MB gra do dzisiaj..Całość w drewnie.Plastik w główce koloru szarego.Niestety nie mogę trafić na żadne fotki.Używałem takiego w latach74-76.Potem pojawił się fonomaster.Kompletem dla gramofonu był wzmacniacz W600 też w siwym wystroju.To tyle wspomnień.

G- 610fs Fonomaster 1973 r. z wkladka Shur M44MB - 2x15W, 20 kg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8986-100003085 1177861782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

> Andrzeju Analogowy dzieki!

sprzęt napewno byl ze wzmacniaczem i nazywał sie Fonomaster (istniała też chyba wersja deck) ;póżniejsza powszechnie znana wersja(taka jak te moje zwłoki) nazywała się poprawnie FONOMASTER 76 !!! i była produkowana także w wersji deck (napewno) Nowszy Fonomaster (76) jak i nowszy deck mialy naped paskowy

> Profee

Płyty 16 2/3 także nie mam ale widzialem na www.ebay.com jakies stare wydawnictwo Milesa na 16 2/3 rpm (kosztowała kilkaset $) słyszałem tez od swego nauczyciela z gimnazjum (starszego Pana, posiadacza Garrarda zero 100) ze na 16 rpm wydawano przemówienia i bajki dla dzieci.

Dysponując instrukcją serwisowa wydana przez WKiŁ moge podać że istaniala wersja 4 biegowa w pierwszej edycji tego sprzetu. Wyposażano we wkładki Shura , ADC , AT, i Philipsa. Przelaczanie predkości realizowało się przelacznikiem w miejscu regulacji obrotów w modelu na zdjęciu.Talez był inny niz w póżniejszym modelu -miał dodatkowy rant od spodu, Napisz na prv -rozwinę temat Oznaczenie technologiczne modelu WG 610f Fonomaster 76,

• 2 tygodnie później...

sorry za odśrodkową uwagę.. można by tam wsadzić gainklona

sam w sobie fonomaster- ma wielką siłę sentymentalną, a w takich dużych i ciężkich obudowach.. jakoś może przez kontrast fajnie się z tego konstatowało jaki to delikatny dzwięk może mieć winyl z fonomasterowych zamkniętych kolumn

zwłaszcza jak dla mnie był pierwszym doświadczeniem różnicy między wkładką piezoelektr. a magnetyczną

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

>>>Horst

Bylem lepszy od ciebie. U mnie pierwsze "eksperymenty " to wstawienie wkładki MM do Mr Hita. ( oczywiście MF-ki -bo o inne było trudno).Człowiek był młody i głupi .Zalatwił w ten sposób kilka winyli.Ale wrażenia byly nie do przecenienia.Nie bylo VTA , reg nacisku -GRAŁO w podpięciu do ElzbietyHi-Fi

też coś takiego popełniłem- nie łatwo wtedy było kupić gramofon d MM

a ten dzwięk z Fonomastera pamiętam prawie fotograficznie, na kolonii na której byłem w podstawówce był taki sprzęt, dość bogaty ośrodek.. (energetyka)

Przez wiele lat przed laty używałem dwóch takich gramofonów:) a jeszcze wczesniej jednego własnie takiego jak na zdjęciu. Wierzyć mi się nie chce, że potem wymieniłem go bezmyslnie na kawałek drutu:) ałdjofilskiego:)

A tak by sobie stał i oczy cieszył.

• 1 miesiąc później...

vinylpiotrek, 17 Cze 2007, 09:45

>

Ukryta Zawartość

rewelacja

a Muzeum Narodowe się nie zgłosiło.. toż to naprawdę dzieło sztuki

(Polskiej)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.