Skocz do zawartości
IGNORED

Krel KAV400xi pierwsze wrażenia...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

No i owy domownik się pojawił w miejsce MF A300. Śliczny, zgrabny i powabny. Podłączyłem, slucham, wygrzewam bo nowiutki... Pierwsze wrażenia: dźwięk w stosunku do MF A300 mniej mięsisty, bardziej krystaliczny, ostry. Chirurgiczna precyzja. Mnóstwo detali. Mam wrażenie jakby ktoś skalpelem porozcinał nagranie na warstwy i dal mi zdjęcia po rentgenie.... Dźwięk w stosunku do A300 rozjaśniony, miejscami wycofany, ale może to wrażenie ze względu na większą ilość detali. Scena budowana raczej do tyłu i na boki. O ile A300 gral tak, że miejscami czuć było brud tych wszystkich spoconych gitarzystów to Krell mowi "Panowie! Muza muzą, wrażenie wrażeniem ale najpierw proszę się ładnie umyć..." ;-))))

No i slucham.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3626-100003471 1177348998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33055-krel-kav400xi-pierwsze-wra%C5%BCenia/

Nie wiem jak wzmacniacz, ale cd-player Krella KAV 280-CD początkowo grał bardzo ostro. Po całonocnej rozgrzewce nabrał ogłady i płynności. Dalsze wygrzewanie nie przyniosło już zmian.

Ostatnio z kolegami słuchalismy KAV500 starszej integry ..w sumie spostrzeżenia zbieżne ale miałem wrażenia czegos takiego czego znane mi wzmaki zbytnio nie miały..holografii dźwięku...choroba bardzo mi sie to podobało:)

Moje zdanie jest prozaiczne: inwestowanie w tego typu klocki jak Krell, to nieporozumienie. MF to szkoła dźwięku o wiele bliższa rzeczywistości, o 10 klas wyżej niż ten marketingowy bajer made in usa. Za cenę samego Krella można optymalnie skonfigurować system, który zje Twój na śniadanie (bez urazy). Chyba, że znudził Ci się słuch i chcesz się go szybko pozbyć. Już wyobrażam sobie, jak to tnie po uszach: Krell + B&W. Jak dla mnie to lodówka z górą żyletek w środku.

adamgdansk-> Gratuluje zakupu. Slyszelem bardzo dobrze brzmiace sysytemy oparte na wzmacniaczach Krell.

Podejrzewam, ze niektorzy spedzili wiecej czasu na pisanie krycznych postow na temat Krella niz sluchajac go.

tych co mówią, że B&W nie gra z Krellem pozdrawiam - nie mówię, że nie jest ostro (wolę okreslenie "precyzyjnie" - ja wolę precyzję niż rozmycie, jak grają skrzypce to chcę widzieć gdzie smyczek po strunach bzyka ;-).... talerze i perkusja brzmią aż milo, czasem am się wrażenie jakby to w pokoju ktoś zagrał... no ta holografia - bardzo dobre określenie ....

a Krellik przechodzi samego siebie - pojawia się bas i ciepełko.... i choć początkowo nie widzialem sensu wymiany z A300 na KAV400xi to teraz już slyszę, że to klasa wyżej, po prostu namacalne wrażenie obcowania z muzykami....

ale nic nie mówię - każdy ma swój guścik przecieć - ja jestem hiperhappy i nocka przede mną.. no zmykam bo w pokoju Eric Burdon szaleje i chyba już buszuje w barku ;-))

dodam tylko, że p wymianie A300 na KA400xi basu nie jest więcej w sensie glośności, ale jest on lepiej kontrolowany i schodzi głębiej (masowanie brzuszka...ech gdyby tak mieć B&W 803;-))))

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roland takimi wpisami jak powyzej tylko sie pognebiasz.

Takze nie lubie Krella bo to nie moj typ brzmienia ale doceniam jego klase. Sluchalem KAV 300i z KAV 280 CD na Bowersach 704. Szczegolow nie brakowalo byla scena i niski bas. Najnizsze zejscie bylo wrecz referencyjne jak na integre ale nie az tak dobre jak w koncowce josefa. Gdyby bylo jeszcze bardziej okraglo i muzykalnie Krell bylby moim faworytem.

@ Disco

Słuchałem tego KAV400xi najpierw w zestawieniu z SACD Krella, a później z CEC TL51XZ na B&W 802D u kuzyna zakupomaniaka z niezbyt wysublimowanycm słuchem (w Niemczech może sobie na to pozwolić). I jeżeli barwy w tym zestawieniu były ciepłe i rzeczywiste, to gratuluję. Z CEC było trochę lepiej, ale Krell z B&W to porażka nie warta 1/2 tej ceny.

Druga sprawa, że Ty przyjąłeś aksjomat, od którego nie ma wyjątków. Wyraża go fraza: coś, co jest droższe BEZWZGLĘDNIE MUSI ZAGRAĆ LEPIEJ OD CZEGOŚ TAŃSZEGO. Dla mnie to jest skrajnie niedorzeczne stanowisko.

To tak jakby przyjąć, że zegarek Casio za 300 zł musi być o wiele mniej dokładny od Porsche Design za 14 kzł. Niestety takie stwierdzenie jawnie koliduje z powszechnie obserwowalnym stanem rzeczy.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak zwykle pieprzysz Roland a mnie juz nie chce sie tlumaczyc. Masz sklonnosc do klepania w kolo jednego i tego samego co czesto starasz sie ubrac w piekne slowka. Robisz zalozenia i starasz sie wszystko oceniac swoja miara. Zycie nie jest takie proste Roland.

Adam jak bedzeisz w Gd to wpadaj do mnie z tym krellem to zobaczymy jak to z 803 gra:)..po twoim opisie musze stwierdzic ze krell gra podobnie go mojego rotela, ale ostra gore ostatnio troche zmniejszylem wlasnie twoim IC:)..

Adam - po pierwsze gratuluję zakupu, po drugie witam Kolegę po upodobaniach, również do tego, czego nie słuchamy:)

Sam przymierzam się do tego wzmacniacza i właściwie to jedno interesuje mnie: czy lubiąc dźwięk precyzyjny w jakimś momencie nie zapragniesz tej odrobiny "ciepełka" W jakim wątku kolega z Callisto 2200 o tym pisał. 400xi jest neutralnym wzmacniaczem i, jak dla mnie, to taka prezentacja muzyki nie może się znudzić. Pytanie tylko, czy po iluś tam płytach (zwłaszcza marnie zrealizowanych) nie zaczniesz odbierać brzmienia jako zbyt sterylnego. Z zaciekawieniem będę śledził ten wątek.

Powodzenia!

Nie no przesadzajcie z tą "ostra górą"...bo nawet jezeli ta góra jest rzeczywiscie dźwieczna czy podkreslona to nie jest to typ ostrosci znany ze starszych techniców czy niskich modeli sony....raczej jest to rozjasnienie..przez co pewne rzeczy maja lepsza lokalizację..z drugiej strony mozna tego krella podpiać pod inne kolumny np KEFy gdzie ten krell to wogóle bedzie ratunkiem dla tego zmulonego koncentryka co one mają.

Grześ,

mysle że to kwestai przyzwyczajenia no i dobrego ustawienia kolumn. Mmnie tez moje zestawienie na poczatku troche meczyli i sluchanie dluzej niż godzine stawalo sie meczace szczegolnie ze nie kazda plytka sie nadaje do sluchania ale troche zamieszalem ustawieniem i IC i teraz jest naprawde fajnie..mi sie podoba to chyba najwazniejsze:)

Blady99, 23 Kwi 2007, 22:35

>mysle że to kwestai przyzwyczajenia no i dobrego ustawienia kolumn.

Potwierdzam, a chyba najistotniejsze mieć to, co się lubi - innym nic do tego. Chociaż łatwo przegiąć z tą analitycznością, dlatego resztę toru trzeba dobrze dobrać. Sam 400xi jest po prostu rzetelny, ale dla wielu klasa zaczyna się od 50 tys za FPB + pre tyle samo. Nie powiem, że bym nie chciał:)

Krell więc gra i spox ;-)

co prawda jego precyzja ma pewne negatywy (np. odkrywam jak wiele płyt ma jakieś trzaski, mlaski wokalistów itp.), ale z drugiej strony.... czy ktoś zna plytę Orkiestry Św. Mikołaja "Czas do domu" - polecam nawiasem rzecz biorąc!!! - ale to dopiero na tym 400xi zacząlem slyszec i rozróżniać co te wiejsko-folkowe chórki tam w 2-3-4 planie sobie wyśpiewują, a mówiąc szczerze to i na Amplifikatorze i na Primare i na A300 miłem czasem problemy ze zrozumieniem co na głównym planie jest śpiewane ;-)))

z inej beczki - coś kurcze nie tak przełączylem i teraz źródło S2 mogę wybrać tylko z pilota - z panelu przedniego nie reaguje wzmak... miał tak ktoś? coś zablokowalem? ;-)))

... miał tak ktoś? coś zablokowalem? ;-)))

Przejrzałem instrukcję i nic o tym nie ma. Czasami procesor się zawiesza, pomaga odłączenie od sieci na 1 min.

Zwróć uwagę na wentylację, ten wzmacniacz bardzo mocno się grzeje.

Raczej nie odpowiedzą. To taka amerykańska nowomoda - wszystko przez dealera, mnie nie odpowiedzieli.

Pewnie o tym wiesz, ale na wszelki wypadek: latając po klawiszach pamiętaj o Theater Throughput. Jak skonfigurujesz jedno wejście w ten sposób, to 400xi działa jak końcówka mocy - przy rozkręconym wzmocnieniu procesora, czy amplitunera KD podłączonego do tego wejścia może wypluć głośniki do sąsiada:)

no ciekawe to jest - B1 (xlr) się włacza po ok. 4-5 sekundach przyciskania przycisku na panelu a S2 dwa-trzy razy się włączyło po trzymaniu 10-15s. ;)))) a z pilota bez zarzutu sie przełącza... ciekawe co mi powiedzą...

z inne beczki - w instrukcji do KAV400xi jest napisane aby używac tylko dołączonego kabla sieciowego (wygląda nędznie) - nie przypominam sobie takich zastrzeżeń w innych instrukcjach do sprzętu - a Wy?? może coś na rzeczy jest z tymi strzeżeniami akurat w stounku do Krella? ktoś coś wie? ja podpinam go XLO pod Powerstation Audionowy, ale w instrukcji zalecają wprost do AC - to na żywca do gniazdka?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.