Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawostka - naprawa wysokotonowego...

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś, kupując kolumny, poprzedni właściciel dorzucił mi stary, uszkodzony głośnik wysokotonowy od tych kolumn. Uszkodzenie polegało na tym, że na 2/3 styku od uzwojenia odklejona była kopułka (jak na obrazku - o ile się załaduje). Jego syn zrobił kiedyś zbyt długie testy 20Hz. Ciekawiło mnie, że mimo tego, tak sporego uszkodzenia głośnik grał nadal i to wcale nie gorzej od nowego. Na logikę - powinien grać gorzej, bo na kopułkę przenosił tylko 1/3 drgań cewki.

Dziś dokleiłem kopułkę klejem typu kropelka, zainstalowałem zamiast dobrego głośnika i zrobiłem testy "na słuch". Poszły w ruch płyty z szumami, piskami, pikami a później wszelkie muzyczne z trąbkami, talerzami, i wszystkim co gra wysoko. Kurczę, jestem po szkole muzycznej ale naprawdę nie usłyszałem choćby jednego zająknięcia tego głośnika! Wszystko przenosi idealnie! Dokladnie tak, jak jego brat w drugiej kolumnie! Moja wiedza z fizyki legła w gruzach. Może Wy wiecie jak to należy wytłumaczyć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/33046-ciekawostka-naprawa-wysokotonowego/

Czy tak samo jest również przy dużych poziomach, bo wątpię...

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Ach, niedopatrzyłem dokładnie, kopułka to tylko zaślepka przeciwpyłowa - zabezpiecza szczelinę przed kurzem

i nie powinna mieć jakiegokolwiek wpływu na dźwięk, gdyż ten jest odtwarzany jedynie przez membranę.

Kopułka już nie jest elementem membrany.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

>terminus, 23 Kwi 2007, 01:56

>Ach, niedopatrzyłem dokładnie, kopułka to tylko zaślepka przeciwpyłowa - zabezpiecza szczelinę

>przed kurzem

>i nie powinna mieć jakiegokolwiek wpływu na dźwięk, gdyż ten jest odtwarzany jedynie przez

>membranę.

> Kopułka już nie jest elementem membrany.

Nie przeczytałeś tematu- chodzi o wysokotonowy, a nie zaślepkę przeciwpyłową na membranie niskotonowca!

Dokładnie tak- kopułka wysokotonowego jest jego membraną. Innej nie ma. Głośniki średnio i niskotonowe z racji swoich wychyleń by rzęziły a wysokotonowy? Nie zrobiło na nim wrażenia ani to odklejenie ani przyklejenie. To co - cewką gra?!

To, że odklejone jest 2/3 nie znaczy że przenosi się 1/3 drgań - cały czas drga cała kopółka, chociaż nie jest już tak sztywno związana z cwewką, a ich wychylenia to jakieś 0.1 , może 0.5 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.