Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc AKUSTYKA

Piotrek666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wytłumić troche moje pomieszczenie odsłuchowe gdyż w chwili obecnej występują w nim pogłosy, co powoduje dudnienie basu i zbyt ostrą górę.

Jako maty myślałem nad użyciem czegoś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo wychodzi stosunkowo tanio. Na sufit wymyśliłem że możnaby zrobić coś w rodzaju powierzchni łukowej ze sztywnego brystolu (nie wiem czy to coś da)

Na zamieszczonych fotkach przedstawiam moją koncepcję wytłumienia (składająca sie z 3 mat). Nie wiem czy nie lepiej byłoby zamiast dwuch mat pionowo (ta większa powierchnia) dać 1 poziomo a drugą przeżucić gdzieś na inne ściany i czy w ogóle jest sens oklejać inne ściany skoro znajdują się sporo dalej od głośników

W grę wchodzi jeszcze jakieś małe przemeblowanie lub inne ustawienie kolumn

Co o tym wszystkim sądzicie ?

Z góry dzięki za pomoc

post-10833-100003714 1177080701_thumb.jpg

post-10833-100003715 1177080701_thumb.jpg

post-10833-100003716 1177080701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33005-pro%C5%9Bba-o-pomoc-akustyka/

Praktycznie gole sciany masz, wiec i roboty sporo, zeby ten pokoj doprowadzic do rownowagi (zakladam, ze sciany typowe, a nie akustycznie w srodku spreparowane ;) ). Kawalkiem gabki nie wytlumisz basu, gore tak. Parkit na podlodze, jak przypuszczma polakierowany, wiec potezna powerzchnia odbijajaca (nie najlepsze roziwazanie majac druga na suficie). Co do kolumn to chociazby to,z e stoja w roznych odleglosciach od bocznych scian, no i ta butelka po piwie nie moze tam stac ;>.

to ja wiem że akustycznie jest kicha i dlatego zwracam sie z prośbą o pomoc.

Chciałbym to zrobić jak najmniejszym nakładem materiałów (i kosztów) bo chatę wynajmuję i nie bardzo opłaca mi się inwestować w dywany, dyfuzory itd. Na podłodze są panele (z laminatu). A kolumn nie mogę ustawić w równych odległościach od ścian bocznych bo w pokój przestanie być użytkowy (poza odsłuchem). Dlatego pomyślałem żeby wydać ok 100zł na gąbki żeby chociaż właśnie tą górę poprawić (chyba że to kiepski pomysł ?).

A butelke opróżniłem i już tam nie stoi (poprawa zauważalna nawet w ślepych testach ;)

W takiej sytuacji możesz niewiele, ale i to warto:

- jakiś dywan lub wykładzina przed głośnikami - to absolutna konieczność.

- na lewej ścianie piramidki 1x1m ustawione z pomocą lusterka. Więcej nie warto, bo zbyt duża jest ta niesymetria.

- za fotelem może być ta mata, jeśli musi być tanio. Lepiej dwie płyty piramidek.

- na suficie ten kartonowy dyfuzor uspokoi tylko wysokie tony, ale i to usłyszysz. Jeśli zrobisz to z cięższego materiału (grubszego, sztywniejszego) to rozproszy też średnie tony - efekt wart wysiłku.

Na likwidację dudniących basów nie licz - to wymaga poważnych zmian, ale to co powyżej na pewno sporo pomoże.

Powodzenia!

Jeszcze coś: jeśli musi zostać to ustawienie mebli i sprzętu, to przynajmniej przysuń głośniki 50 cm bliżej miejsca odsłuchu i szafkę ze sprzętem ustaw obok biurka na tej samej ścianie. Głośniki znajdą się bardziej w wolnej przestrzeni, poprawi się stereofonia.

Z basem zrobisz niewiele, rada na to tylko taka żeby zmienić kolumny na takie strojone wyżej. Z wysokimi stłumisz całkiem prosto i tanio. idziesz do gościa od apicerki i kupujesz od niego gąbki, robisz ramke, ładnie płutno na to i już. Ja proponuje rozproszyć a nie tłumić. Obrazy, półki na ścianach, takie różnie pierdoły, bo za maty akustyczne się nie wypłacisz. I popieram przedmówców, koniecznie gruby dywan.

>- jakiś dywan lub wykładzina przed głośnikami - to absolutna konieczność

no niestety te chodniczki są mało absorbujące, z lepszym dywanem będzie na razie problem ale może z czasem coś wykombinuję

>- na lewej ścianie piramidki 1x1m ustawione z pomocą lusterka. Więcej nie warto, bo zbyt duża jest

>ta niesymetria.

Czy tak mały ustruj rzeczywiście pomoże lepiej niż gorszej jakości (mata) na znacznie większej powierzchni ? W jaki sposób niesymetria determinuje powierzchnię wytłumienia ? Tak w ogóle to namierzyłem już maty 200 X 130 za 30 zł szt. (tyle że nie wiem czy warto w to inwestować a jeśli tak to nie wiem ile ich będę w końcu potrzebował)

>szafkę ze sprzętem ustaw obok biurka na tej samej ścianie

Była już taka konfiguracja tyle że biurko przesunęło sie prawie do samego łużka a przed nim jeszcze prawa kolumna i przez to miałem zagracony wjazd do wyrka. Jak wytłumie co trzeba to jeszcze przetestuje czy takie ustawienie jest tego warte

>Z basem zrobisz niewiele, rada na to tylko taka żeby zmienić kolumny na takie strojone wyżej.

Bas mi aż tak bardzo nie przeszkadza jak ostra góra i chwilami bałagan na scenie, więc kolumny zostają

>ten absorber na suficie jest źle umieszczony

faktycznie więc chyba zrezygnuję z tej koncecji gdyż musiałbym zabudować źródło światła żeby było dobrze

>A ta butelka z piwem powinna być troszke w prawo, zdecydowanie akustyka się poprawi :P

Butelek u mnie dostatek więc można pokombinować jakieś większe konfiguracje, dodatkowo z różnym stopniem wypełnienia ;)

Dziękuję za rady i czekam na dalsze pomysły

W IKEA są takie grube chodniki / gobeliny, które dobrze wyglądają na ścianie i nieźle tłumią. W rogi na ścianie z oknem dać jakieś szafki / pólki z książkami. Kupić dużą zasłonę i dać szerszy karnisz.

Problem polega na tym że na czas wakcji (3 misiące) zwalniam mieszkanie i przeprowadzam sie (2 razy w roku) więc z taszczenie książek (nie mówiąc już o meblach) nie bardzo mi się uśmiecha. Pozatym mieszkanie nie jest moje więc niechciałbym za bardzo w nie ingerować przez wiercenie dziur i wieszanie na ścianie półek, karniszy itp.

Chodzi mi raczej o elemetny typowo akustyczne (najlepiej dostępne niedrogo na allegro), które będę mógł sobie przyklejać, odklejać, przesuwać itd. Mogą to być też inne niewielkie elementy dekoracyjne jak właśnie np tkaniny i sam nie wiem co jeszcze dltego założyłem ten wątek.

Rozumiem problem.

Spojrzałem na tę piankę, i wygląda mi podejrzanie. Bardzo tania, cienka (2 cm - porządne pianki akustyczne są zwykle 2-4 CALE), brak podanego producenta. Bardziej mi to wygląda na piankę to pakowania np. kart komputerowych.

Przy tej grubości nie oczekiwałbym efektów. Pamiętaj, że pianka tłumi przez hamowanie ruchu cząstek powietrza, a przy samej ścianie jest węzeł prędkości cząstek - praktycznie się nie ruszają. Dlatego pianki są grube.

A lepszym rozwiązaniem jesli chodzi o tłumienie bedzie ciężka kotara, wisząca w pewnej odległości (10 cm np.) od ściany. Tylko jak nie możesz wiercić do kłopot. Może kupić/zrobić jakieś proste ramy stojące i porozpinac w nich kotary? Wyglądało bedzie dziwnie, adaptacje akustyczne rzadko są śliczne.

>Mogą to być też inne niewielkie elementy dekoracyjne

Tu jest problem, bo żeby działało, nie może być małe. Tu nie działa voodoo podstawki pod kable, tu działa fizyka.

od biedy można wywiercić jakąś dziurkę ale wolałbym nie. Co do tej pianki to rzeczywiście jest cienka ok 30mm, ale myślałem żeby ją zainstalować na kliku centymetrowych klockach tak żeby odstawała od ściany (pomiędzy przerwa) nie wiem czy by to pomogło czy wręcz przeciwnie ? Przmyśle jeszcze te kotary (gdzie można takie kupić - najlepiej w iternecie ?). A co do niewielkich elementów to raczej chodziło mi o to żeby dało się je sensownie spakować do bagażnika

Piotrek, jeśli wszystko musi być mobilne, to maty będą lepsze. Po zdjęciu zrolujesz, a co do jej właściwości akustycznych, to na pewno nic nie rozproszy, ale wytłumi sporo od ok. 500 Hz w górę. O ile dobrze ją ustawisz.

Nie ma żadnej zależności przy niesymetrii - po prostu nie warto iść w koszty, kiedy skutek takiego wytłumiania jest trudny do przewidzenia. Zeby upodobnić tę lewą ścianę do prawej, musiałbyś uwzględnić skuteczność użytych absorberów i dyfuzorów przynajmniej od 200 Hz. Przecież nie warto, a zmniejszenie intensywności pierwszego odbicia jednym płatem piramidek, czy gąbki już da poprawę.

Myślę że pora na jakieś wstępne PODSUMOWANIE aby uporządkować dyskusję

- Podłoga - narazie są panele z laminatu (zrobione z łączonych desek) położone na izolacji styropianowej (sprawdziłem, grubość ok 0,5cm) a na tym mało "audiofilskie" 2 chodniczki. Jeśli wszystkie pozostałe zabiegi nie wystarczą, dożucę grubszy dywan

- Sufit - Ze względu na umiejscowienie oświetlenia w połowie drogi między słuchaczem a prawą kolumną chyba nic się tu nie zdziała

- Tylna ściana (za słuchaczem) - duża powierzchnia więc nie stać mnie na piramidki Zgodnie z początkowym zamysłem potwierdzonym przez Grzesza powoli przychylam się do poziomej maty (200X130X3cm) powieszonej od wysokości oparcia wzwyż. Dodatkowo wpadłem na pomysł zastosowania pod nią ok 6 klocków ze styropinau żeby odsunąć ją o ok 5 cm od ściany aby dodatkowo całość zachowywała się trochę jak kotara (nie wiem czy to się tak robi). Jeszcze regał można obrócić o 90 stopni tak aby większa powierzchnia była z tyłu (i mogę przeżucić trochę ciuchów z szafy na dolne półki)

- Lewa ściana - 1mX1m piramidek (co najmniej 60zł - boli) (czy względnie mogą być takie podłużne ząbki (z boku przekrój piramidy, tyle że przez całą szerokość) i tu mam wątpliwość czy na tą ścianę to wystarczy gdyż jest to największa goła ściana i generuje (jednak nie tylko ona) spory pogłos (wyraźnie słyszalny przy klaśnięciu, zwłaszcza z prawego jej rogu), dlatego może warto by było pod te piramidki wrzucić drugą poziomą mate ?

- Pozostałe 2 ściany (bardziej odległe i bardziej umeblowane) - O tych było najmniej - Nie wiem jak bardzo wpywają one na akustykę wnetrza? Czy ich wytłumienie się opłaci? Czy lepiej zainwestować więcej w resztę

- 2 nieumeblowane rogi - Jeżeli mają one znaczący wpływ na akustykę (???) możnaby zainstalować na nich (1 lub 2) ćwierćwalce (i tu problem cenowy) albo wynyśliłem żeby ew. zwinąć (luźno w ślimaka) gąbkę czy styropian

- Okno - Zamontowanie karnisza odpada z przyczyn technicznych - narazie jest materiałowa roleta, która jak się okazało można dodatkowo rozwinąć i ew. troche pofalować.

Tak więc na początek chciałbym jaknajbardziej wytłumić silny pogłos i to najlepiej za pomocą gąbczatych materiałów. W kolejnym kroku będziemy eksperymentować z tłumieniem określonych częstotliwości.

Czekam na dlasze sugestie

i życzę udanego weekendu

W tymczasowej sytuacji nie będziesz inwestować w drogie ustroje, od tego zaczęliśmy.

Sprawa podstawowa: zacznij od dywanu. Nie musi to być pers:) Idź do Topwert w M1 lub Komfortu i zapytaj o wykładzinę dywanową na filcu. Wybierz z najgrubszym splotem, będzie mieć 1 cm grubości i kosztuje 30-40 zł m2 z roli. Zapytaj o tzw. końcówki, wtedy jest o 30-50% tańsza. Na miejscu obrzucą krawędzie i masz dywan za b. małe pieniądze. Dopiero wtedy reszta wytłumienia będzie mieć sens.

Za plecam z powodzeniem może być ta gąbka 200x130. Pomysł ze zrobieniem dystansu pod nia jest świetny - skuteczniej wytłumi już od 250 Hz.

Z lewej strony daj jednak ten jeden płat piramidek, czy ich jakiejś odmiany.

Na tej ścianie i na pozostałych spróbuj powiesić jakieś plakaty, reprodukcje a pod nie tę gąbkę. Po 2-3 sztuki na ścianę i ten efekt trzepoczącego echa sporo się mniejszy.

W rogach daj sobie spokój z walcami. Drogie i muszą być duże, żeby zadziałać. Zwinięty materac nie będzie gorszy. W tej chwili masz pokój o akustyce niewiele lepszej od łazienki, także te proste działania zmienią naprawdę dużo, oczywiście poza basami.

IKEA - VIUM

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się na tym

Ukryta Zawartość

Tanim kosztem uzyskasz niezly dzwiek.Kolumny i stolik ze sprzetem oraz dwie niskie szafki na sciane naprzeciw lozka.Lozko przesun do szafy , biorko miedzy lozko i okno.Usun sofe i postaw fotel do odsluchu przed lozkiem.W katy za kolumnami umiesc duze rosliny doniczkowe. Grubsza zaslona na okno.I na koniec- zmykaj drzwi sluchajac muzy.

Odpada

sofy nie mam gdzie usunąć bo mieszkam w kawalerce, fotela nie mam, grubszej zasłony sie nie da (czytaj poprzednie wątki), komp jest podłączony do wierzy wiec całość powinna stać razem, w bazie stereo musi być monitor, jedna komoda musi stać przy łóżku, pozatym stawiając fotel przed łóżkiem zrobiłaby sie totalna graciarnia a przez te graty musiałbym skakać.

Dzięki za dobre chęci

a jak to sie może sprawdzić ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powieś za fotelem i weź szarą (chyba jest), jest całkiem audiofilska. Niskich nie będzie tłumić, ale od 200-250 powinna sporo. Jest tania, więc możesz powiesić drugą na lewej ścianie. Nie będzie gorsza od tanich piramidek, a większa. Myślę, że problem masz rozwiązany.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.