Skocz do zawartości
IGNORED

giganty SANSUI

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

G9000 dochodzi spokojnie do 4500 zł na amerykańskim ebayu; trochę się jednak wyłamię,jednak klocki trzeba kupować osobno no oczywiście te poza G9000 ! tuner osobno, przedwzamk osobno wzmak osobno wtedy faktycznie może to dać wiele frajdy i na przykład G-2200 bym nie chciał naprawdę są lepsze klocki za podobne pieniadze i nie trzeba mocowo aż takich smoków kupować tym bardziej że np. moje 120+x Wat Sansui SP-5500x spokojnie napędzi 1-2 Watt jest w tych głośnikach fajny power to żadne muły audiofilskie majace po 88dB tylko 98dB powera !!! ,zbiera się to niesłychanie szybko ten link wyżej do filmiku nic nie kłamie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• 2 tygodnie później...

Może trochę obok tematu. Wcześniej jest wymieniany ze zdjęciem wzmacniacz SANSUI AU-70. Nie jest ogromny, tylko 405 mm szerokości a i moc niewielka - 2 x 25 W. Ale ma coś wyjątkowego, co dopiero się widzi jak bliżej się mu przyjrzeć.

Wskaźniki - są SYMETRYCZNE - co widać na zdjęciu.

Ile firm mogło sobie pozwolić na produkcję wskaźników w wersji "lustrzanej"? I nie należy ich mylić ze wskaźnikami zespolonymi podwójnymi/stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

trochę muzyki popłynęło z SC 5100 via QRX 9001

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

trochę eksperymentów z quadro i reverbem :-)

wprawne oko dojrzy też SE-9 i mikrofon przestrzenny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

trochę eksperymentów z quadro i reverbem :-)

wprawne oko dojrzy też SE-9 i mikrofon przestrzenny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

VSOP

• 1 miesiąc później...

Jest lepiej ,dotarły do mnie z USA po 18 dniach wędrowania w Poczcie Polskiej w kraju (w USA tylko 3dni) W bardzo dobrym stanie technicznym głośniki, 4 średnio i 2 wysokotonowe.Po wywaleniu wysokotonowych Visatonów HK 9 wstawionych u sąsiadów zza odry (głośniki 90dB zamiast 98dB,jak widać też "zdolny naród") Oryginalne Sansui już je założyłem i jest naprawdę lepiej.Teraz inwestycja w porządnej grubości skrzynki (aktualne 18mm) i większy litraż dla basu bo się marnuje i będzie super.To tyle celem odnowienia wątku

Rafael

Ukryta Zawartość

post-13206-100001635 1201905290_thumb.jpg

post-13206-100001636 1201905290_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Knuję jeszcze coś żeby pokombinować coś ze średnio wysokotonowcem kurcze ale nie wiem czy to dobry pomysł on w Sansui pracuje od 5kHz do chyba 10kHz tylko trochę,tyle znalazłem

Impedance 8 Ω lowest resonance frequency playback frequency characteristic output level maximum input magnetic ferrite weight

efektywność 93db trochę mała

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafael.Nie wiem,czy w moich są takie same,ale są dwa ,do tego tubowe,więc ich efektywnośc jest duża.Mam też dwa wysokotonowe i jeden ultrawysokotonowy.Takie rozwiązanie jest naprawde efektywne.Jak widać z wykresu ,pracują w płaskim zakresie harakterystyki,więc nie narzekaj.

To jest charakterystyka tych co bym chciał mieć,nie ma żadnych danych charakterystyk co do starych głośników. Przede wszystkim jest to kopułka tak więc jak dla mnie idealnie,tuba nie jest najlepszym wynalazkiem i właśnie chciałbym mieć coś tak pięknego ale brakuje tutaj 4dB do 97/98dB no i para dziewiczych kosztuje 8 stów,(głośniki muszą być 8ohmowe)

Tuba w tych kolumnach jest idealnie bo pionowo, także nie odbija się dźwięk od przypadkowych boków na ścianach typu regały, szyby i takie tam ,tylko od gładkiej podłogi i sufitu tak ze kierunkowość w bazie stereo jest świetna,nie wiem co za mądry wymyślił że tuba jednak poziomo ma być w większości kolumn (dobre tylko na estradzie) według mnie wtedy kolumna gorzej podaje współpracując z pomieszczeniem dźwięk co do kierunkowości i co z tego że szeroko promieniuje jak większość z użytkowników nie mają złotej klatki typu nirwana (domyślasz się o kogo chodzi) i dźwięk odbity popsuje cały efekt stereo. Wracając do w/w kopułki ja tylko chciałbym uniknąć typowej wady każdej tuby czyli podbarwień.Dodam tylko że lokalizację bardzo poprawiają poziomo dwa średnio tonowce w układzie d'Apolito. Może znów ktoś mądry zmałpuje ten układ i wyjdą naprawdę nowe udane kolumny o szerszej czołówce(dość tej dupianej mody) W końcu jeszcze raz wszystko w kolumnach co było dostępne poprawiłem co do kontaktu (doginałem szybkozłączki kabli),tak ze teraz jest naprawdę ok.Wymiana "ultra wysokotonowca" chyba faktycznie pracuje od 10kHz bardzo miło mnie zaskoczyła,głośnik mniejszy a efektywność znacznie większa; blachy i miotełki to naprawdę frajda (w tej klasie głośników)może zobaczysz ile te SP-5500X kosztowały jak były młode i piękne-teraz to dźwięk jest dalej piękny no ale w sumie wymieniłem w nich aż 8 głośników na młodszej daty (z 10-15 lat) i nowszej technologii; czyli można powiedzieć że prawie wszystko poza zwrotnicą i tą tubą :D Mam pomysł co do basu i poprawy jego i tak przyzwoitej kierunkowości ale o "tem potem" (zapowiadają się dużo większe potworki gabarytowo "no limits"ale właśnie współłpracujace z tym konkretnym pomieszczeniem)

Słuchałem sobie wczoraj The Beatles i jest tam sporo nagrań z ciekawymi efektami stereo{odgłosy ulicy,jakichś klubów itd}Lokalizacja dzwięków jest wspaniała,a przecież jest to tylko mieszkanie,a nie komora bezechowa.Masz racje co do tej nowomody na budowanie kolumn wzwyż.Taki wynalazek od razu odrzucam,bo nie mam go gdzie postawić.A zbudowane tradycyjnie potwory ,zmieściły się bez problemu.Powodzenia.

=>Marek-41, 3 Lut 2008, 11:23

Właśnie sobie słucham przedostatniej płyty Annie Lennox Bare i trochę mi tych talerzy za dużo po wymianie tego "ultra wysokotonowca" patrząc na display w equalizerze nagranie jest równomiernie rozłożone do 16kHz .Teraz wrzuciłem Jordi Savalla "Music in Europe 1550-1650 i jest ok tak że jednak realizacja nagrania też jest ważna,bo na przykład katowana przeze mnie ostatnio Beth Gibons (chwilowo mam dość) na świetnym prawie "Bondowskim" utworze "Sand River" nawet mam wrażenie że tej góry ciut za mało (polecam 8,2,1utwór)mimo ze wokalistka wywodzi się z trip hopu (Portishead) nic tam nie syczy:) Tak że ciężko z tą referencją w płytach ogólnie .To tak jak Ty narzekałeś na małą ilość Basu w płycie 10CC z winylu który ci na BRA Korwina nagrałem (tam tak jest, mam inne winyle co powietrze sobie furkocze na basie jak z piszczałki 8metrowej wysokości (to nie wada membrany ani sprzęganie z igłą tylko taki niziutki bas) Mnie nie chodzi o budowanie w wzwyż tylko silne zawężanie szerokości czołówki .Siedzę sobie teraz zupełnie na wysokości jednej kolumny (baza w 1:1,69) a stereo i przestrzeń jak były tak dalej są ,może to nie tylko zasługa kolumn ale także samego w sumie niemałego 36m2 pomieszczenia i uroków ukośnych ścian na poddaszu:). Właśnie mi przyszło do głowy jak będą wyloty powietrza w BR, oj szerokie to będą pudła, i potężniaste :D w latach 60 takie były wymogi audiofilizmu,burzono ściany,murowano obudowy i takie tam no limits w domu. Z ciekawostek to podam Ci że litraż w mocniejszych 250W Sansui SP-Z7II jest identyczny i gabaryty też na dodatek BR jest może 1/8 tego co w SP-5500x .Tutaj widzę ewidentnie rękę księgowego te pudła kosztem najniższego basu są już za małe a ścianka dalej 18mm! jak to musi zagrać jak się da z przodu ok 6cm a pozostałe będą miały do 5cm (i drugie tyle litraż, żadnych niepotrzebnych drgań obudowy cyganiących dźwięk na basie (w Audio Note na AS też obudowy sobie hulały na maxa:)ale jednak też piknie grały na mniejszym subie 8" zamiast 15"a litraż był podobny) Kurcze tylko czy ja to wniosę toż to będzie ze 120kilo taka kolumna ważyć

Pozdrawiam

Witam,

Ostatnio zdobyty sansui eight deluxe, prosto ze Stanów po konserwacji w specjalistycznym vintage'owym serwisie.

Pięknie gra na 19 m2 z kolumnami Esa Ostinato i Acoustic Energy Neo3. Zdumiewająca jest jakość odbioru stacji radiowych na dipolu wykonanym z drutu. Radio PIN, Trójka, i Jazz radio lepiej niż z kablówki. Sa takie noce że mam jakość prawie jak z CD- zależy to chyba od pogody i pojawiających się w eterze zakłóceń. Miałem ostatnio przez kilka miesięcy sony 570 ES i zdecydowanie wybrałem sansui eight nie mówiąc o sansui 9090 którego pewnie nigdy się nie pozbędę. W mojej kolekcji staroci jest jeszcze reciver Luxman R-1050, sony CDP 228ESD , gramofon Technics SL 1500, kaseciak Luxman K-111. Jestem pewien że musiałbym wydać sporo kasy żeby mieć taką jakość kupując dziś nowe klocki. Pozdrawiam maniaków vintage'owych.

Ukryta Zawartość

post-4548-100001367 1202121890_thumb.jpg

post-4548-100001368 1202121890_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze pare fotek.

Ukryta Zawartość

post-4548-100001364 1202121992_thumb.jpg

post-4548-100001365 1202121992_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolejne dwie fotki to spód i tył.

Ukryta Zawartość

post-4548-100001362 1202122319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Najwieksze wrazenie zrobiła na mnie tylna ścianka.Tak rozbudowanej tylnej scianki,dłuugo by szukać.A co do dzisiejszej jakości ,to spotkałem dziasiaj kolege z pracy,w której kiedyś razem produkowaliśmy telewizory.Postanowił kupic nowy telewizor i nie udało mu się.Powód?Zna się na tym i nie znalazł prawidłowo zestrojonego egzemplarza i to w paru sklepach.Dobre co.

Witam ponownie,

Rzeczywiście tylna ścianka jest dość rozbudowana.Mam do dyspozycji 5 wejść liniowych (w tym 2 phono - szkoda że bez MC ) + 2 pętle magnetofonowe oraz pre-out i main in. Wszystkie wejscia ( oprócz phono ) mają podobne parametry tak że jest do czego się podpiąć. Nie wiem jak mozna dodatkowo ( oprócz samych wejść )wykorzystać tę sekcję redukcji szumów i adaptor 4ch.

Wczoraj wrócił do mnie po zabiegach konserwacyjnych i drobnej naprawie sansui 9090 także bedę mógł dokładnie porównać brzmienie obu tych kloców ( eight deluxe - 17 kg a 9090 - 23 kg ) Myslę że mogę polecić ( ale chyba tylko na priva ) kolegom z Warszawy tego fachmana, który sie nim zajmował. Widać że facet ma dużą praktykę, intuicję , serce do tych staroci i lubi pogadać na tematy muzyczne. Marzą mi się jeszcze do kompletu kolumny takie jak Rafaella lub Marka-41 tylko musiałbym zrobić jakąś przebudowę mieszkania.

9090DB już prawie kupiłem i do ostatecznej transakcji nie doszło.Najwieksze amplitunery to obok szpulowych magnetofonów to mój konik.Mam mało miejsca,ale jest jeszcze jeden obiekt marzeń,bo zawsze trzeba marzyc o czymś trudno dostepnym.Tym amplitunerem marzeń jest Sansui G-9000.Gdybym go miał,to już byłby komplet.To jest jedyny amplituner za który bym oddał posiadany obecnie JVC JR-S600.Życze zdobycia kolumn marzeń,a miejsce się znajdzie.

Hersteller

Sansui

Typ

G 9000 / G 901

Quadro

nein

Eingänge

Phono mag 1:

2,5 mv 47 kOhm

Phono mag 2:

2,5 mv 47 kOhm

Mikrofon:

6 mV 6 kOhm

Radio:

150 mv 47 kOhm

Aux:

150 mv 47 kOhm

Band:

150 mv 47 kOhm

Monitor:

150 mv 47 kOhm

Sinusleistung

2 * 165 W (DIN)

Musikleistung

Klirrgrad

0,025%

Intermodulation

0,025%

Frequenzgang

0 Hz - 200 KHz +-0,2 dB

Ausgänge

2 * 2

4 - 16 Ohm

Klinke

8 Ohm

Überlastschutz

ja

Empfangsbereiche

UKW

88 -108 Mhz

MW

530 - 1605 kHz

Abmessung

560 * 201 * 495 mm

Gewicht

26,9 Kg

Preis

?

Co się dzieje.Nie można wkleić zdjęć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś dysponuje może zdjęciami "bebechów" amplitunera Sansui G-7700? Może jakieś opinie o tym modelu? Znalazłem w sieci tylko to - ale jakoś tak przeciętnie to wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.