Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable do bi-wire

MrBean

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Są w sprzedaży niedrogie kable REAL CABLE TDC OCC 500 - w wersji do bi-wire. Pewnie nie zwróciłbym na nie uwagi, gdyby nie bardzo pozytywne oceny interkonektu tego producenta, również wykonanego z miedzi OCC.

Pytanie: czy ktoś się zetknął z kablem TDC OCC 500? Chętnie bym przeczytał kilka zdań na jego temat. Alternatywa - tanie bi-wire chińskie (np. Koda YW214, Alphard DaVinci i in.) lub polskie (np. Audionova Moonwalk). Byłoby super, gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć na temat więcej niż jednego z wymienionych modeli; czy dałoby się je sensownie uporządkować wg "klasy brzmienia"? Celowo nie mówię o systemie, bo chodzi o ocenę w kategoriach absolutnych, tj. powinnym być (pamiętając o ograniczeniach kategorii cenowej) w miarę transparentne i nie wprowadzać nadmiernych ograniczeń w żadnym z aspektów brzmienia.

Będę wdzięczny za każdą wnoszącą coś wypowiedź...

https://www.audiostereo.pl/topic/32971-tanie-kable-do-bi-wire/

Audionova Moonwalk będą najlepsze.

Real Cable miałem w bi BM 250/400. Nie polecam, chyba że na początek. Niezła równowaga tonalna, wysokie

przycięte, mało detali, przestrzeń i szczegółowość słaba, sporo basu, ale kontrola nie najlepsza - tak w skrócie. Pamiętaj jednak, że kable dobiera się do konkretnego systemu, nie ma czegoś takiego jak ich cecha absolutna, no chyba że są to kabelki za kilka K złotych. Do jasnego systemu real cable mogą być OK, generalnie ta firma ma skłonność do ocieplenia, inni napiszą - mulenia.

pzdr

• Redaktorzy

MrBean - tak jak już wcześniej napisano, kable dobierasz pod konkretny system. U mnie illuminator zagrał lepiej od Moonwalka single wire, ale już Jaro444 wolał moonwalka bi wire od illuminatora, czyli jak nie wepniesz kabli w swój system to równie dobrze możesz sobie z fusów powróżyć.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Potwierdzam.Od ponad roku mialem Moonwalka bi-wi.Niedawno nadazyla sie okazja wyprobowania nowej wersji Iluminatora i juz u mnie pozostal. Nie zawsze bi musi byc lepsze od single. By the way : nowy Iluminator juz nie jest jaskrawo niebieski. Teraz ma oplot czarny jak Moonwalk w wersji pojedynczej,tylko nitki sa koloru zoltego, a nie bialego.

... a czy Koledzy wpinali w swoje systemy Resona? jak macie podwojne terminale w kolumnach to sprobujcie podwojny bieg, potem napiszcie jak zagralo, moze bedzie podobnie albo lepiej niz anticables...

MrBean, ja miałem Moonwalka w bi-wire. Pisałem jak on grał u mnie. Teraz pytaj "na gorąco" o to kolegę "liquido" :-). Dodam jedynie, że faktycznie, czasami dobry singielek zagrać może lepiej niż bi-wire. Wszystko jednak zależy od zasobności portfela lub/i preferencji własnych. Jedno jest pewne, Moonwalk na pewno niczego ci nie zje...e w systemie. Wiele też dobrego słyszałem i czytałem o DNM Reson [sam go jednak nie słyszałem].

Życzę powodzenia w szukaniu, fajna zabawa :-)

MrBean

Polecam ci coś czego próbuję już od dawna w różnych konfiguracjach, w każdej jak dotąd się sprawdza. Miedziane taśmy jantzen audio 16 AWG,

trzeba tylko własnoręcznie dolutować do nich bananki, szpilki, widły czy co tam chcesz.

spełnią wszystkie twoje oczekiwania o których piszesz.

pzdr artur

na dodatek śmieszna cena, można się okablować nawet potrójnie razy dwa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za wszelkie sugestie.

> artPaw

> nie chce mi się wierzyć, że takie tasiemki o maleńkim przekroju, nieekranowane i z lichej miedzi dają takie dobre efekty!!! (nie oznacza to, że podważam opinię - przecież nie słyszałem)

Jak to podłączyć? Zaciski wzmacniacza i kolumn tolerują w zasadzie gołe kable. Musiałbym te taśmy po prostu zgnieść - przeżyją to? nie popękają? Zdaje się, że jest tam jakaś izolacja, cieniutka koszulka, czy tak? Jaka jest szerokość tych tasiemek? Jak podłączyć bi-wi? jedna na górę, dwie na dół? - może i to nie wystarczyć przy przekroju 1,3 mm2. A raczej upieram sie przy bi-wi, bo próbowałem swego czasu pare konfiguracji i zwykle było lepiej niz w singlu (Triangle Antale pierwszej wersji - mam je chyba z 8 lat).

ABs, 18 Kwi 2007, 21:32

>... a czy Koledzy wpinali w swoje systemy Resona? jak macie podwojne terminale w kolumnach to

>sprobujcie podwojny bieg, potem napiszcie jak zagralo, moze bedzie podobnie albo lepiej niz

>anticables...

ABs: A ty próbowałeś podpiąć powdójnie Resona? Zaciekawiło mnie to, ja mam Reson i Bartka1, Bartka wpiałem na dół, Resona na górę i jakoś mi tak jest dobrze, ale zastanawiałem się na Resonem na górę i dół (odwrotna kombinacja, Reson na dół, a Bartek na góre wypada u mnie tragicznie). Resonek jest super na średnicy u mnie, nic tego jakoś nie może zastąpić.

Reson może być za lekki - mój system oparty na Trianglach - daje dźwięk dość detaliczny, nieco rozjaśniony (ale nie wyostrzony); niby jest OK, ale czasem brakuje mi nieco podstawy basowej (oczywiście nie kosztem utraty kontroli basu); szukam więc raczej w tym kierunku i lekko grające kable muszą odpaść...

MrBean, 18 Kwi 2007, 23:36

>Jak to podłączyć? Zaciski wzmacniacza i kolumn tolerują w zasadzie gołe kable. Musiałbym te taśmy

>po prostu zgnieść - przeżyją to? nie popękają? Zdaje się, że jest tam jakaś izolacja, cieniutka>>>>>>>>>>>

jest tam izolacja nie taka cienka jak się wydaje

Obrane z izolacji końcówki taśmy można zginać bez obawy że pekną po uprzednim zabieleniu cyną. Staja sie twarde i wytrzymałe.Ale najprościej dolutować do taśmy 3cm kawałki miedzianego grubego drutu chociażby z kabla energetycznego takiego jak masz w ścianach. Masz wtedy końcówki prawie jak bananki i wtedy już jesteś w domu.

Przekrój 1.32 dla taśmy nie jest wcale taki mały. Pamiętajmy że w normalnym przewodzie nawet grubym sygnał / wysokie częstotliwości / idzie tylko po powierzchni wykorzystując nieznaczną część przekroju. Niższe czętotliwości sięgaja głębiej. W przypadku cienkiej jak ta taśmy sygnał nie ma innego wyjścia tylko wykorzystuje całość przewodnika. Korzystne jest to dla tzw. "naskórkowości". Pamiętać trzeba też aby żyły + i - były prowadzone daleko od siebie bo pojawi się indukcyjność, a broń boże niech nie leżą na sobie bo powstanie piękny długi kondensator.

MrBean,

próbuj na razie pojedyncze żyły do biwire, jak sie przekonasz co do barwy, to dokupisz drugie tyle i dasz podwójne taśmy na wszystkie zaciski.

ps. Reson za swoja cenę nie oferuje nic w zamian. Równie dobrze można użyć skrętki 5E do internetu.po 70gr z metra.

Jasne... naskórkowość to pierwsza rzecz o jakiej pomyślałem w kontekście taśm, ale trzymanie kabli w większej odległości od siebie (ile - jest jakieś minimum?) to problem, tym bardziej, że częsciowo zwisają - i ze wzmaka i z kolumn; a co, jeśli będą cztery? można je wtedy kłaść parami?

Chyba się skuszę na taką próbę z tasiemkami, dopytam jeszcze tylko: czy wiadomo coś na temat miedzi, z których owe tasiemce są zbudowane? Mam nadzieję, że nie jest to zwykły sprasowany drut???

A żeby zamknąć wątek i rozwiać resztki wątpliwości, ponowię zapytanie, od którego zacząłem: czy zetknął się ktoś z REAL CABLE TDC OCC 500???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.