Skocz do zawartości
IGNORED

Prąd spoczynkowy w Reloopie HA 200

Ijon Tichy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przy okazji wymiany potencjometru reg. głośności (i paru innych części) w Reloopie HA200 zauważyłem, że jeden z radiatorów końcowki mocy grzeje się na "biegu jałowym"- tzn. kiedy wzmacniacz pracuje bez obciążenia. Drugi radiator jest zupełnie zimny, nawet po dłuższym włączeniu wzmacniacza do zasilania. Pomierzyłem prądy spoczynkowe dla kanałów lewego i prawego- są to odpowiednio 51 i 20mA Która z tych wartości jest właściwa (o ile któraś jest :))? I jak można ustawić właściwą wartość - nie ma potencjometru do regulacji! Tranzystory w końcówce mocy to 2SA1943 i 2SC5200 Toshiby...

Z góry dziękuje za odpowiedź!

Pozdrawiam!

szukaj tranzystora do stabilizacji prądu spoczynkowego (mniejszy od końcowych umieszczony na radiatorze wraz z końcowymi) pomierz te tranzystory z obydwu kanałów czy są ok. jeśli ok to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej. Może to też być jakiś zimny lut. Narazie sprawdź to. POZDRAWIAM:)

Pomierzyłem - napięcia na elektrodach tranzystorów stab. w obu kanałach są identyczne Szkoda, że to nie wzmacniacz lampowy- pewnie już bym go naprawił... :) Na tranzystorowcach się nie znam i nie wiem co może być nie tak. Cóz, chyba jutro zaniosę wzmacniacz do serwisu.

Pozdr. i dzieki za pomoc!

Ta różnica, wbrew pozorom, duża nie jest. Jeśli napięcia na wyjściu są bliskie zeru to bym sie nie przejmował.

Gorzej, gdyby w jednym kanale było no. 20 a w drugim 1.

W moim HA 200 jest podobna sytuacja z tym że jeden radiator jest bardziej ciepły od drugiego.W moim Relopie zastąpiłem płytkę przedwzmacniacza wtórnikiem typu diamond buffer.

Witam!

jar1, 19 Kwi 2007, 22:52

>Ta różnica, wbrew pozorom, duża nie jest. Jeśli napięcia na wyjściu są bliskie zeru to bym sie nie

>przejmował.

Jeśli chodzi o stałe nap. na wyjściach wzmacniacza- to w obu kanałach = 0V. To mozna zresztą wyregulować- są potki. Wymieniłem kondensatory elektrol. sprzężenia zwrotnego- musiały być tragiczne bo teraz mam prąd spoczynkowy odpowiednio 40 i 18mA (zamiast 50 i 20mA). Tak czy owak, jeden z radiatorów grzeje się bardzo po włączeniu wzmaka...

Nie wiem, do której wartości dążyć, z tego co przeczytałem większy prąd spoczynkowy oznacza mniejsze zniekształcenia. Co śmieszne "na słuch" nikt nie wychwycił różnic między kanałami L i P, a wzmak pracuje z całkiem dobrymi kolumnami i odtw. CD. :)

A może ktoś z W-wy mógłby zerknąc do wzmaka- w zamian mogę np. sparować lampy- mam tester. :)

Pozdr.

wojkubi, 20 Kwi 2007, 14:15

>W moim HA 200 jest podobna sytuacja z tym że jeden radiator jest bardziej ciepły od drugiego.W moim

>Relopie zastąpiłem płytkę przedwzmacniacza wtórnikiem typu diamond buffer.

I jakie wrażenia? Ja wymieniłem tylko kilka kondensatorów na foliowe, wstawiłem kilka lepszych elektrolitów, potencjometr reg. głośności (tragiczny) wymieniłem na Alpsa. Na razie wzmak zaczął grać bez zapiaszczania góry pasma, bardziej "gładko", czyli jest lepiej. :)))

Tuningują go też za granicą: :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze,wtórnik o którym piszę to układ z EE 2/97.Po drugie o zmianach nic nie powiem bo minęło zbyt dużo czasu(na początku wymieniałem układy scalone).Po trzecie wersji docelowej jeszcze nie skończyłem.Jedno jest pewne mam 2 kondensatory mniej w torze sygnałowym.Za regulację prądu spoczynkowego odpowidzialne są (wg schematu)rezystory 209i 208 a w drugim kanale 256 i 257.Wystarczy wylutować r208(820ohm)iwstawić pot 1 kohm.Uwaga!można łatwo puścić końcówkę z dymem

wojkubi, 20 Kwi 2007, 20:03

>Po pierwsze,wtórnik o którym piszę to układ z EE 2/97.Po drugie o zmianach nic nie powiem bo minęło

>zbyt dużo czasu(na początku wymieniałem układy scalone).Po trzecie wersji docelowej jeszcze nie

>skończyłem.Jedno jest pewne mam 2 kondensatory mniej w torze sygnałowym.

Ja wywaliłem bipolary 10uF na wyjściu wzmacniaczy oper., pozostałe 4,7uF wymieniłem na foliowe. Nie wywalałem tego na wejściu, bo oprócz cd mam podłączony do wzmaka badziewny odtwarzacz dvd/divx i jakby poszło stałe nap. na wejście...

C214 zamieniłem na foliowe. Te elektrolity w sprzężeniu też musiały mieć niezłą upływność, bo po wymianie prąd spoczynkowy zmalał.

Nie chce mi się za dużo grzebać w tym wzmaku- jest naprawdę ok, ale buduję PP na EL34... :)

>Za regulację prądu spoczynkowego odpowidzialne są (wg schematu)rezystory 209i 208 a w drugim kanale 256 i 257.Wystarczy

>wylutować r208(820ohm)iwstawić pot 1 kohm.Uwaga!można łatwo puścić końcówkę z dymem

Właśnie to chciałem zrobić - tak radzą na tym australijskim forum audio. A jaką wartość prądu ustawić?

BTW- tam radykalniej "upgradują" ten wzmacniacz- po prostu wywalają cały preamp.

jar1, 20 Kwi 2007, 23:22

>Co znaczy mocno sie grzeje? Nawet przy 40 mA nie powinno sie mocno grzać.

Nie mam niestety termometru, stad ten subiektywny opis- na pewno nie parzy- temp., jaka ma dobrze rozgrzany grzejnik c. o. :)

>Moze sie wzbudza - warto obejrzeć na oscyloskopie.

Sprawdzilem- nawet przy niezwartych wejsciach jest tylko jakis sladowy przydzwiek i to wszystko...

Dzieki za pomoc- jutro kupie potencjometry na Wolumenie- postaram sie ustawic w miare spory prad spoczynkowy- nie wiem tylko, czy warto go zylowac za bardzo...

Pozdrawiam!

Witam!

Wstawilem potencjometry, wyregulowalem prad spoczynkowy obu kanalach (spadek nap. wynosi teraz 51mV na rezystorach emiterowych) . Po wszystkich poprawkach wzmacniacz wreszcie przestal "sypac" piaskiem na wysokich tonach. :)

Mozna tez sluchac calosci znacznie glosniej- bez zadnych znieksztalcen- takie mam przynajmniej wrazenie.

Dzieki za pomoc i pozdrawiam!

R.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.