Skocz do zawartości
IGNORED

Mission 701 czy Qba Elements 2?

sebollah

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcę zakupić używane monitory stereo do pokoju ok. 20 m^2. Wzmacniacz Onkyo A-8820 (40W sin/kanał).

Muzyka głównie elektroniczna, choć ostatnio coraz częściej rock progresywny.

Na które z poniższych kolumn powinienem zwrócić uwagę?

Mission 701 (Made in EC, stąd pewnie robiony przez Tonsil, ze słabszym głośnikiem wysokotonowym)

QBA Elements 2

Tannoy Mercury M2

Cena jaką mogę zapłacić to ok. 600PLN

Inne propozycje też mile widziane.

Jeśli mam coś doprecyzować ze swojej strony w temacie to proszę o zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/32952-mission-701-czy-qba-elements-2/

Ja z kolei też nie polecałbym Mission 701 - sa dobre do kina domowego, ale nic więcej.

Za tą cenę lepiej kupić coś używanego z allegro, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - myślę że Twój Onkyo dobrze sobie z nimi poradzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Miałem jakiś czas temu mniejsze Tanoye M1 (w między czasie trochę zmodyfikowałem zwrotnicę) - bardzo sympatyczne monitory ale nie oszukujmy się żadna to rewelacja. IMHO w nieskomplikowanej muzyce wypadają dobrze - czasem naet bardzo dobrze ale w rocku, metalu i ogólnie w bardziej skomplikowanych składach poprostu się gubią - wiele szczegółów jest pomijanych i ma się wrażenie zlewania ze sobą dzwięków (pasm) - poprostu robi się mały zgiełk i hałas.

Co do Qba to w chwili obecnej posiadam elements 1.1 czyli wersję podłogową. Nie mam niestety pojęcia jak gra oryginał bo ja kupiłem już mocno zmodyfikowane - wymienione zostały wysokotonowe seasy na dużo lepsze jakościowo vify D25AG35-06 i oczywiście zmodyfikowano do tego odpowiednio zwrotnice. Moje w każdym bądź razie grają dość jasno i detalicznie przez co miałem (mam) problem ze skonfigurowaniem całego systemu ponieważ nie lubię zbyt wyeksponowanej i ostrej góry z pojawiającymi się sybilantami - w chwili obecnej unieszkodliwiłem wysokie przesiadając się na cd onkyo.

Na średnicę i bas raczej nie narzekam - u mnie zastosowano Peerlessa, ale słyszałem, że w Elements sosowane były rózne przetworniki: Seasy, Peerlessy i nawet TVM, także warto byłoby się zorientować co dokładnie w tych 2 siedzi.

pzdr

Ja miałem na seasach z korektorem fazowym i właśnie przez tą wyeksponowaną góre i środek nie przebijał się bas, tzn jak był sam to ok ale jak wchodziła reszta to robił się bałagan w którym gubił się bas. Dlatego uważam że kolumny te (w taj wersji co miałem) sprawdzają się do małych, akustycznych składów jazzowych i ew. muzyki w której "pierwsze skrzypce" gra gitara (akustyczna) czy fortepian :)

Zapoluj na allegro na jakąś używaną OKAZJĘ jak się nie uda do sprzedaj (przynajmniej nie stracisz) i tak do skutku.

sebollah,

może kup Gale 3020, to świetne głośniki za ok. 600 pln para ;-) słuchałem ich jakiś czas w pokoju ok. 20m2 w systemie dvd yamaha s530, amplituner yamaha rx396 kable IC i eagle i profigold głośnikowe cordiale i KonTechyi i te monitory były najlepszym elementem tego systemu;

to kolumny z naprawdę dużym potencjałem - miom zdaniem dużo lepsze od wychwalanych pod niebiosa Tannoyów M2 i M1. Gale 3020 można śmiało podpiąć pod dużo od nich droższą elektronikę, myślę że nawet z Exposure 2010 nie byłby to ogromny mezalians (oops... ale zaraz będzie wrzask!:-D

x.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej cenie polecam kupic Tonsil Tango 150,to duze ,nietypowe monitory trojdrozne z basem z fa.Naprawde poprawna barwa z basem z fa,niesamowita przestrzen.Bas raczj miekki niz konturowy,ale bez dudnien bassrefleksowych.

IMHO w tej cenie kasuja importowana konkurencje.Za swoje w idealnym stanie zaplacilem 400zl.

>> bemol, a gdzie takie kupić?, od dwóch lat się chyba nie pojawiły na allegro :), do dzisiaj żałuję, że kiedyś nie spróbowałem, niezła ciekwaostka w wykonaniu Tonsila (kiedyś chyba Isophon Eldorado to chyba było coś podobnego?)

>> sebollah

Do 20^2, więc raczej żadne z Ciebie wymienionych, ani nastepnych propozycji. Wsio za małe, wsie QBA rzeczywiście będą za jasne, tak samo Missiony. Ciemniejsze Tannoy M2 za niejaność plus, ale za małe.

toczy się równolegle do 700 zł

Ukryta Zawartość

Poszukałbym dobrych większych staroci, jak na przykład B&O

Ukryta Zawartość

i tym podobne

chyba, że jakies albo spore moniotry albo lepsiejsze (liniowe w dolnym paśmie moniotry, ale tu pewnie przekroczą 600 zł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chruper, 18 Kwi 2007, 06:12

>Do 20^2, więc raczej żadne z Ciebie wymienionych, ani nastepnych propozycji. Wsio za małe, wsie QBA

>rzeczywiście będą za jasne, tak samo Missiony. Ciemniejsze Tannoy M2 za niejaność plus, ale za

>małe.

Ja nie jestem zwolennikiem generalizowania i uważam, że dużo zależy od konfiguracji całego systemu i uważam, ze zarówno Missiony jak i Qby dałyby radę przy odrobinie chęci na ewentualne eksperymenty. Poza tym 20m2 to już faktycznie sporo ale wszystkie wymienione monitory nie należą do maluchów i zarówno M2 jak i wymienione wcześniej przy niezłej akustyce pomieszczenia mogłyby sobie poradzic z jako takim nagłośnieniem. Tak na marginesie to pierwszy raz słyszę, że te missiony są jasne o Qubach do tej pory też słyszałem że w orginale są raczej łagodne. Tannoye za tą są bez modyfikacji poprostu lekko zamulone i powinny grać z dość jasną elektroniką - oczywiście to moje zdanie i moje preferencje.

Co do staroci z allegro (mam na myśli kolumny) to pewnie jak ktoś się na tym zna to można wychaczyć perełki jednak IMHO ryzyko jest spore a poza tym zwykle wyglądają poprostu koszmarnie i są mocno wyeksploatowane i zniszczone.

gale są niezłe - ale polecam wieksze. Co prawda to nie monitory już - ale podłogówki. Np 3040 do takiego pokoju. Sa naprawdę niewielkie. nie zagracają a potrafia przyłożyć. Są tylko trochę wymagające co do pieca. Ja swoje sprzedam za 650 i myślę, że cena rynkowa jest niewiele wyższa. Acha - aby nie było. moje już są zarezerwowane i kupca na nie mam:)

Planowałem ustawić monitory na standach, ale żeby ułatwić sobie ustawienie szukałem takich z bass-reflexem na przód.

Jestem trochę zaskoczony, że monitory mogą być za małe do takiego pokoju.

Obawiałem się, że podłogówki będą mi dudnić.

Tak więc moga być też podłogówki.

Dopiszę jeszcze, że słucham muzyki nie słucham bardzo głośno, ze uwagi na obecność innych domowników.

Na podstawie tego co tutaj wyczytałem powinienen szukać czegoś co ma dużą skuteczność ~>=89dB.

>>Piotrek666 Co masz na myśli pisząc - używaną okazję?

Gale sobie poprzeglądam.

Heh, w sumie jestem lekko zaskoczony reklamowaniem Tonsili Tango. Mam kolumny, które korzystają z tych samych przetworników średnio- i wysokotonowych, tylko rozwiązane są klasycznie, bez membrany pasywnej, BR z przodu. Chodzi o Samby 250, AKA Soundfinder. Te to już można mieć chyba za grosze, gdyż nowe kosztowały mniej niż połowę tego, co Tango. Natomiast słuchając jednych i drugich w niegdysiejszym sklepie Tonsila stwierdziłem, że Samby grają przyjemniej, nieco łagodniej. W Tango wyższa średnica bardziej krzyczy, robią wrażenie mniej wyrównanych niż Samby. Te ostatnie grają różnie w zależności od pomieszczenia i ustawienia. Minimum 30cm od tylnej ściany, żeby nie przegrzać dźwięku i nie zepsuć obniżyć punktualności basu. Ogólnie grają dość jasno (papierowe midrange) i głównie średnicą, nie są uśmiechnięte jak Altusy, przyjemne i nieagresywne wysokie tony, ogólnie bardziej ciepłe niż szczegółowe, dół mógłby schodzić niżej. Dane techniczne producenta: 8 ohm, 89dB skuteczność, 90W moc sinus, 250 muzyczna, pasmo 40Hz - 22kHz.

sebollah, 18 Kwi 2007, 09:29

>Dopiszę jeszcze, że słucham muzyki nie słucham bardzo głośno, ze uwagi na obecność innych

>domowników.

Tym bardziej myślę, że Twoje potrzeby zaspokoiłyby większe monitory. Ja na podobnym (trochę mniejszym) metrażu miałem przez jakiś czas M1 i całkiem nieźle sobie radziły przy spokojnym słuchaniu - podłogówki na pewno będą miały więcej basu.

Poprzednio miałem taki zestaw Tonsila z pasywnym subwooferem - basu było tyle, że tłumiłem BR gąbką.

Gdy słuchałem muzyki przy głośności na "godzinę dziewiątą" to dźwięk był jakiś taki zgaszony, nie było słychać tyle dżwięków jak w czasie gdy grały głośno.

Nie wiem czy to zależy od kolumn czy samego napędu, chciałbym jednak by przy w miarę cichym słuchaniu wychodziły wszystkie smaczki.

Podobają mi się te Mission 701, ale to tylko wygląd, nie wiem jak grają. Ktoś kiedyś tutaj pisał, że najlepsze były pierwsze 701, potem montował je Tonsil i miały już inne (gorsze) głośniki.

kurde, bez jaj - do takiej muzyki przydało by się trochę głebi - miło się słucha prog rocka gdy słychac czasami mocniejsze łupnięcie na dole... i dobre wypełnienie. Z taniego! monitora raczej nie bedzie tego. A że komuś grało m1 w iluś tam metrach.. no gra i co z tego. A gdzie wypełnienie... chyba, że zainwestujesz w ten monitor więcej kasy. lepiej już kupić podłogówkę. Zainteresuj się lepiej np tanoy m3 a nie jakimiś wynalazkami. Dobrze Ci radze bo się szybciej pozbędziesz tych monitorów niż się spodziewasz każda zamiana to plecy finansowe i kłopot. Tanoy m3 będzie ok do takiej muzy - w dodatku nie ma obaw o jego napędzenie.

>>Seba78

Te Tannoye M3 kosztują dwa razy tyle niż zakładałem. Używanych jakoś nie widać.

Prędzej wziąłbym takie Gale 3030:

Ukryta Zawartość

To jednak nadal dużo więcej niż planowałem.

Wypełnienie to taka kompletność wszystkich dźwięków nawet przy cichym słuchaniu?

Ukryta Zawartość

Seba78, 18 Kwi 2007, 10:23

>A że komuś grało m1 w iluś tam metrach.. no gra i co z tego. A gdzie wypełnienie...

Pijesz do mnie? Chyba wyraźnie napisałem, że Tannoy to żadna rewelacja i szczególnie ich nie polecałem ale prawdą też nie jest że z większych monitorów nie będzię żadnego basu - to zalezy od akustyki pomieszczenia. Też mam teraz podłogówki i pewnie ich nie za mienię z powrotem na monitory bo jestem zadowolony.

Jeszcze jedno: M3 owszem - super rozwiązanie bo to podłogowa wersja M2 w sam raz do takiej powierzchni ale te kolumny bez drobnych modyfikacji zwrotnicy razem z klockami onkyo (a takie pytający ma w "o mnie") będą grały krótko mówiąc średnio - dzwięk będzie zamulony bo już same M3 takie są a tańsze klocki onkyo takie jak 7210 charakteryzują się łagodną lekko wycofaną górą - wiem bo sam miałem kilka cedeków onkyo i ponownie wróciłem do 7310 tylko dlatego, zeby złagodzić górę pasma.

sebollah, 18 Kwi 2007, 10:16

Moim zdaniem jeżeli chcesz mieć dzwięk detaliczny i otwarty bez zmian w swoim dotychczasowym systemie to powinieneś poszukać jaśniejszych kolumn od Tanoyi M (ewentualnie zmodyfikować zwrotnice). Co do Missionów to nie słyszałem ich ale z tego co wiem to nawet te Tonsilowskie przetrworniki używane do nich były całkiem przyzwoite.

alcol, 18 Kwi 2007, 10:42

>takie są a tańsze klocki onkyo takie jak 7210 charakteryzują się łagodną lekko wycofaną górą - wiem

>bo sam miałem kilka cedeków onkyo i ponownie wróciłem do 7310 tylko dlatego, zeby złagodzić górę

>pasma.

Znowu się czegoś dowiedziałem - CD kupiłem taki, żeby było do kompletu, Nie wiedziałem jednak o takiej jego właściwości.

Przyznam jednak, że tej góry jakoś mi brakuje, czasem powinna być bardziej widoczna.

Powinienem więc szukać kolumn z "jasną górą" albo "jasnych"?

sebollah, 18 Kwi 2007, 11:04

>Powinienem więc szukać kolumn z "jasną górą" albo "jasnych"?

Jeżeli masz niedostatki góry i nie chcesz zmieniać klocków to tak. Nie powinieneś kupować lekko zamulonych kolumn, bo ten efekt bedziesz miał pogłębiony tzw. grania "za kotarą" - takie jest moje zdanie. Oczywiscie wszystko można jeszcze próbować skorygować okablowaniem ale wiadomo, że pole manewru jest tu ograniczone - kable to taka kropeczka nad i.

alcol - masz zły dzień czy jesteś nadwrażliwcem? Nie piję do Ciebie. Po prostu małe monitory do takiej muzyki to zły pomysł i już. Proponowanie m1 do 20 metrów to pomyłka. Co do zamulenia M3 - owszem - nie są najszybsze - ale w tej muzyce nie jest to chyba najważniejsze. Tu dobrze się sprawdzają miekkie kolumny. I wcale nie trzeba od razu ich modyfikować - nie wpadajmy w paranoję. Jeśli za jakiś czas kolega będzie chciał to zrobić to akurat tanoye się do tego swietnie nadają i zrobi sobie to sam niewielkim kosztem - baza wiedzy na ten temat jest przeogromna. Co do gali - one akurat są delikatnie jasne co mi akurat przeszkadza w nich. Ale nie wiem czy 3030 nie będa małe. Zalezy od twojego pokoju (jego akustyki). Napewno będa lepsze od jakiegoś małego monitora - ale czy dadza Ci odpowiednie ciśnienie akustyczne? 3040 w moich 18 metrach czują się idealnie. I mają naprawde porządne przyłożenie z moją resztą sprzętu oczywiście (czyli Denon Rozrabiaka i Marantz z mocnym basem). Ale... 3040 potrzebują już dużo pradu. onkyo może się wyłożyć... Co do braku dostępnosci - spokojnie - z czasem się pojawią. trzeba codziennie monitorowac net i ogłoszenia. Kwestia kliku dni, tygodni. Lepiej poczekac niż załowac i za miesiąc sprzedawać i wydawać podwójnie pieniądze na kurierów itd...

alcol, 18 Kwi 2007, 11:16

>Jeżeli masz niedostatki góry i nie chcesz zmieniać klocków to tak. Nie powinieneś kupować lekko

>zamulonych kolumn, bo ten efekt bedziesz miał pogłębiony tzw. grania "za kotarą" - takie jest moje

>zdanie. Oczywiscie wszystko można jeszcze próbować skorygować okablowaniem ale wiadomo, że pole

>manewru jest tu ograniczone - kable to taka kropeczka nad i.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Ukryta Zawartość

Monitor, chyba obudowa zamknięta, o dużej skuteczności.

Co do klocków - zmieniłbym gdybym wiedział na co.

O kablach nie mam wiele pojęcia, CD do wzmacniacza podłączony kierunkowym kablem samoróbką z przewodu mikrofonowego, do głośników miedź po 5zł/m.

Ukryta Zawartość

Sebollach - kurde - takie kupowanie to wogóle jest kwestia szczescia. My Ci doradzamy ,a le każdy z nas ma inne preferencje muzyczne, inaczej pewne rzeczy odbiera. te minitory które pokazaleś... pewnie, że są nie najgorsze - ale co z tego? najlepiej jakbyś sam spróbował kilku rzeczy. A co do kabli - może np ten interkonect filtruje Ci wszystkie wysokie? i kable głośnikowe? nie jestem purystą w tym względzie - ale warto czasami spróbować czegoś wiecej. Porzycz sobie jakies kable - nawet z tych tańszych i zobacz co się zmini. A potem dopiero oceń czy aby napewno twój system gra bez góry.

Seba78,

ja słuchałem gale 3020 w pokoju ok. 20 m2 umeblowanym, dość dobrze wytłumionym, lecz niezbyt dobrym do ustawienia głosników steero. grały naprawdę ok; taki pokój nie był dla nich wcale "zbyt duży"; wszak wszystko zależy od akustyki pokoju, czyli jego zagracenia i sposobu oraz możliwości ustawienia głośników; inaczej zagrają monitory gale 3020 czy podłogowe 3040 w pustawych 20 m2, a inaczej - w tak dużym, ale umeblowanym pomieszczeniu ;-) więc trzeba samemu zdecydować, co kupić - monitor, czy podłogowe ;-)

w przypadku wyboru monitorów, dochodzi oczywiście też wydatek przy zakupie standów; z kolei słyszałem też kilka opinii, że podłogowe gale mimo wypełnienia komory balastowej wpadają w jakiś nieprzyjemny rezonans - pisało się o tym nawet tu, na forum, nie pamiętam jednak szczegółów tej sprawy ;-)

x.

Seba78, 18 Kwi 2007, 11:32

>Co do zamulenia M3 -

>owszem - nie są najszybsze - ale w tej muzyce nie jest to chyba najważniejsze. Tu dobrze się

>sprawdzają miekkie kolumny.

Do części elektroniki szybki bas jest potrzebny.

>naprawde porządne przyłożenie z moją resztą sprzętu oczywiście (czyli Denon Rozrabiaka i Marantz z

>mocnym basem). Ale... 3040 potrzebują już dużo pradu. onkyo może się wyłożyć...

Może powinienem pomyśleć nad zmianą klocków, ale to musiałbym pojeździć i posłuchać co jak gra.

>Co do braku

>dostępnosci - spokojnie - z czasem się pojawią. trzeba codziennie monitorowac net i ogłoszenia.

>Kwestia kliku dni, tygodni.

Domyślam się, że prędzej czy później coś się pojawi. Chcę się dowiedzieć na co czatować.

Co do pokoju i akustyki - 4mx5m, na jednej krótszej ścianie skromne meble, na przeciw biurko, przy dłuższej ścianie kanapa na przeciw okno. Dywan na podłodze.

>michelangelo

Nie reklamuje Tonsili Tango:)). Wiem co pisze,bo aktualnie slucham na nich,w oczekiwaniu na monitory docelowe.

Zapewniam cie,ze sa one dobrze zrownowazone i nie ma mowy o zadnym wyostrzeniu,ani tym bardziej krzykliwosci srednicy.Identyczny glosnik sredniotonowy pracowal w eksportowych TLC Classic2.Nie wiem na jakim sprzecie je odsluchiwales i czy mowimy o tych samych kolumnach.Piszesz o membranie biernej,kiedy w Tango 150 glosnik basowy umieszczony jest wewnatrz obudowy i promieniuje przez dwa otwory z przodu kolumny.

>Chruper.

Jestes w bledzie,kupilem je na allegro jakies pol roku temu.Byly praktycznie nowe facet likwidowal sklep.

To może ktoś Ci zaproponuje jakieś udane "murowane" tanie zestawienie?

ja sam jestem na etapie poszukiwań:) ale co do elektroniki już moge polecić Wzmak Denona i cd marantza (6000OSE) - ma to siłę i bas i razem jest w miarę neutralne.

Seba78, 18 Kwi 2007, 12:19

>To może ktoś Ci zaproponuje jakieś udane "murowane" tanie zestawienie?

Obawiam się, że "takie rzeczy to tylko Erze"

Poszukam jakieś Denona do posłuchania, kable też zmienię, może coś z tego wylezie.

Seba78, 18 Kwi 2007, 11:32

>alcol - masz zły dzień czy jesteś nadwrażliwcem? Nie piję do Ciebie. Po prostu małe monitory do

>takiej muzyki to zły pomysł i już. Proponowanie m1 do 20 metrów to pomyłka.

Nie trafiłeś niestety - ani jedno ani drugie. Pokarz mi w którym miejscu proponowałem M1 do 20m2. To była moja odpowiedź na propozycję kupna M2 które charakterem są zbilizone (z resztą cała seria mecury w charakterze brzmienia jest podobna) - u mnie M1 nagłasniały mniej więcej 15m2 (pokój w kształcie L) i radziły sobie jak na tanie monitory całkiem dobrze.

>Co do zamulenia M3 -

>owszem - nie są najszybsze - ale w tej muzyce nie jest to chyba najważniejsze. Tu dobrze się

>sprawdzają miekkie kolumny. I wcale nie trzeba od razu ich modyfikować - nie wpadajmy w paranoję.

Moim zdaniem w cięższej i szybszej muzie niestety M się nie sprawdzają bo tam oprócz basu potrzeba szybkości i detaliczności - ale to już moje indywidualne preferencje.

Sebollah narzeka już w tej chwili na brak góry a Ty idziesz w zaparte i do budżetowego onkyo, które całkiem nieźle brzmi z jasną pozostałą częścią toru, proponujesz za wszelką ceną zmulacze. Moim zdaniem te gale albo kolumny o dość jasnej charakterystyce np. wspomniane Phonary lepiej by się sprawdziły w tej konfiguracji.

>Sebollah

Albo faktycznie zmień żródło na bardziej detaliczne i dynamiczne np. denon itp. i z Tanoyami M zagra to już na pewno lepiej. Generalnie musisz trochę pokombinować i poeksperymentować ale wierz mi to całkiem przyjemne :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.