Skocz do zawartości
IGNORED

DAC z buforem lampowym

pavlos

Rekomendowane odpowiedzi

Są na forum ciekawe wątki o DAC-ach DYI, również importowanych gotowcach - wyroby o większym lub mniejszym powodzeniu...

Są na forum wątki o buforach lampowych, o mniej lub bardziej magicznym działaniu...

A mnie ciekawi połączenie jednego z drugim, czyli DAC, ale z buforem lampowym zamiast opampów, z generalną zasadą, że scalaki to jedynie w sekcji cyfrowej, w sekcji analogowej "pełna dyskrecja", najlepiej lampowa.

Proszę o pomoc w odszukaniu stosownych wątków (jeśli temat już był wałkowany).

Jeśli takiego połączenie sił eksperckich jeszcze nie było - jest grupka kilku forumowiczów, którzy chętnie w takie cudo by weszli. Ja osobiście jako "konsument" raczej niż "konstruktor" - nie jestem elektronikiem.

Najprościej to wziąć któryś z wytworzonych tutaj DAC-ów i oświecić go lampą...

https://www.audiostereo.pl/topic/32918-dac-z-buforem-lampowym/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wpisy Matthew

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zawsze można też z gotowca:

Ukryta Zawartość

Wiem że ten układ składał Sylvain Bergeron i bardzo go sobie chwali. Powinno być sporo o tym na forum diyaudio.com

Nie słuchałem jeszcze DAC'a z i/v na lampie, najlepsze rozwiązanie jakie słyszałem to było pasywne na rezystorach.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

musze powiedzieć że raczej nie przetrwał próby czasu ten układ Grounded Grid w nosdacku, troszkę ochłonąłem

wada1: obcina góre, tzn jest rozdzielcza, ale coś obcięte..

Wada2: ubyło basu (tego zajefajnego)

Wada3: czułe na kondensator na wyj (no wiadomo) i pewnie trzeba było by zapodać conajmniej 4,7u jakiegoś mundorfa silver oil

Zaleta: super średnica i żywiołowość.. ale nie można żyć tylko tym

Zaleta: raczej nie muli ;)

kończę bufor na ad797 że tak powiem na BGN i LT317/337 w zasilaczu itp itd więc się zobaczy, odejdzie nam kond na wyjściu....

Pozdr

Maciek

-> Matthew

Ten I/V stage też pasuje do TDA1543 i jest znacznie lepszy od gg

Ukryta Zawartość

Może będę miał chwilę to zrobię go w tym tygodniu.

Ukryta Zawartość

buble_corp, 16 Kwi 2007, 14:50

>Ten I/V stage też pasuje do TDA1543 i jest znacznie lepszy od gg

>

Ukryta Zawartość

>Może będę miał chwilę to zrobię go w tym tygodniu.

Który konkretnie? Ten od colin-a (na ECC88) czy od tingtong5 (na BF-ie)?

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Poszedłem na skróty i kupiłem ten bufor do NosDaca .

Ukryta Zawartość

Czy ktoś słuchał może tego buforka?

Ukryta Zawartość

Poloczenie NOS DAC i bufora lampowego moze dac bardzo wolny, smolowato-przeslodzony dzwiek, nie majacy niz wspolnego z rzeczywistoscia. Odradzam takie polaczenia tym, ktorzy lubia slyszec to co rzeczywiscie zostalo nagrane.

Parsec

No tutaj bym leciutko polemizował.... bardziej:-) nie wiem czemuż panuje opinia o słodkim brzmieniu NOSa, u mnie to raczej jest suchy i bezbarwny taki super- techniczny ....jednak chwilowo z kilkoma "śmieciowymi" napędami Sony i Denonem....niestety Marantz padł.

Słuchałem NOS`a z pre na tych samych lampkach i niczego takiego nie zauważyłem. Postaram się coś napisać kiedy już do mnie dotrze.

Do tej pory ani razu nie miałem przykrych doświadczeń z lampami , raczej zawsze baaaardzo pozytywne...;-)

W najgorszym razie będę odmulał (czyt: upgrejdował) najwazniejsze że będzie co;-)

Parsec

Dotyczy to raczej problemów połączenia NOS`a z napędem, Philips CDM4 jako napęd nie grał sucho, ale niestety padł.. GC też sam w sobie nie gra sucho sprawdzałem to na róznych systemach, okazuje się że duży problem jest z napędem, tutaj wiele osób nie docenia jego roli.

Docenia się tylko wtedy kiedy przechodzi się na gorszy.

Pomyślałem że może lampka coś tutaj zmieni i dla tego kupiłem bufor. Docelowo będzie pro2, a do końca czerwca będę miał Philipsa 650, spodziewam się poprawy w tym zakresie.

Jestem daleki od stawiania diagnoz że to gra tak czy siak, przecie grają zawsze CAŁE systemy :-) O brzmieniu konkretnego urządzenia można coś w przybliżeniu powiedzieć kiedy wpięło się go w najlepiej kilka systemów i zauważyło sygnaturę jaką wnosi.

transport to ważna sprawa dla NOSdac'a, co do lampek to miałęm ukłąd Grounded Grid na wyj dac'a i nie przetrwał próby czasu, obcinało i tak deficytową górę nosdac'a ale i bas, średnica rewelacyjna i barwna..

teraz próbuję bufor na ad797 ale jeszcze za wcześnie by o tym mówić..

Matthew

co do góry to dobrze żeby ją obcięło bo mam jej zdecydowanie za dużo i basu też pod dostatkiem , problem jest raczej w średnicy i dla tego jestem bardzo ciekawy jak to zagra.

AD 797 w swoim czasie włozyłem w miejsce 2134 i był to zdecydowanie najlepszy opamp jaki miałem, grało to niezwykle muzykalnie i barwnie mozna powiedzieć że analogowo.

Jestem bardzo ciekaw jak to zagra u Ciebie.....:-)

Bufor dotarł i faktycznie dzwięk jest aż za bardzo "lampowy":-)

Uzyte lampy to Tesle E88CC , zastanawiam się czy uzycie innych lamp od innych producentów może tutaj coś zdecydowanie poprawić?

w/g producenta zamienniki to 6DJ8, 6922, 6N23P, będę wdzięczny za jakieś porównanie brzmienia poszczególnych lamp. Jak ma się np. E88CC Tesli do odpowiedników i tej samej lampki innych producentów.

antoś -> Zanim zaczniesz kupowac inne lampy postaraj sie pozyczyc jakies. Nie znam tego bufora, ale jesli Tesla daje zbyt "lampowy" dzwiek, to jest cos nie tak z jego konstrukcja. Tesle nie naleza do lamp o zbyt "lampowym" dzwieku, sa raczej suche z podkresleniem wysokich tonow i nie przesadzajaca srednica. Wydaje mi sie , ze bufor zbyt podbija srednice, moze taki byl zamiar konstruktora, by nie przegapic jego wplywu na dzwiek ;O)

Moze droga dla Ciebie jest opisywany tu ostatnio Lampizator. Osobiscie lubie dzwiek lamp z rodziny 6AS7 , i uwazam, ze warto zainteresowac sie wersja na tych lampach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Również uzywałem bufora na Teslach E88CC z nosdacem i nie zauważyłem nadmiernej "lampizacji". lampy złagodziły mi górę pasma i lekko ociepliły brzmienie. wszystko zależy od konfiguracji systemu. Mój był ostry jak brzytwa, więc taki bufor przyniósł tylko zmiany na lepsze

Narazie oddałem Bufora Sharkowi, niech on się pomęczy;-)! Myślę że Jarek bedzie mógł coś napisać na temat jego konstrukcji i brzmienia. Bardzo możliwe że coś jest nie tak z projektem.

Jestem trochę zły bo podczas odsłuchów wskutek odłączenia się masy w IC powstał ostry brum który uszkodził mi napęd jednego revelatora i jestem w plecy 440zł za dwa nowe parowane układy napędowe do głośników.

Tak więc moja przygoda z lampką narazie dosc kosztowna jest;-)

Parsec, 12 Maj 2007, 19:07

Ja osobiście odczułem że ten konkretny Bufor wycofuje górę , podkreśla srednicę ale pogarsza wyraznie mikrodynamikę i detale co było zauważalne zaraz po usunięciu go z toru.. Miałem wrażenie wprowadzenia czegoś nie naturalnego do dzwięku.

Co ciekawe "smieciowe" CDki z buforem na wyjsciu stawały się bardziej muzykalne, zostały pozbawione agresji i szortkosci, nawet dawało się ich słuchać/

Zagrało tak jak mogłem się tego spodziewać po taniej lampce, gdybym nie słyszał wczesniej pre Nr3 to pomyślałbym że lampy tak grają.

Wlasciwie kazde pre lampowe za nos-daciem ktory posiada tylko konwersje I/V mozna nazwac tez buforem .

W moim systemie taka funcje spełnia przedwzmacniacz na 2xECC82+ 2xECC88 i jest doprawdy swietnie. Dzwiek w porownaniu

do przedwzmacniacza tranzystorowego ( w klasie A ) zyskal na barwnosci ,fakturze ,basie .

• 1 miesiąc później...

Matthew, 5 Maj 2007, 09:40

>transport to ważna sprawa dla NOSdac'a, co do lampek to miałęm ukłąd Grounded Grid na wyj dac'a i

>nie przetrwał próby czasu, obcinało i tak deficytową górę nosdac'a ale i bas, średnica rewelacyjna i

>barwna..

>

>teraz próbuję bufor na ad797 ale jeszcze za wcześnie by o tym mówić..

i jak wyszlo?

pochwal sie :)

poraz drugi wylądował bufor w nosdacku, wyszedł mnie dośc drogo bo to BGN, LT317 rikeny do masy itp itd.. za dużo tego nie ma ale mam XLR więc x2 wszystko :/

ok 300zł pewnie by jak policzyć +trafo mam z odzysku z toroidów, użyłem Boshów MP na wyjście w nosdacku i jednak są lepsze od BGN ;) czekam może mi Pwit pożyczy MKVy bo te sa jeszcze lepsze ;)

wczesniej dodając bufor ten na ad797 dałem na cąłość taki duży filtr sieciowy... uznałem ze zamulało średnicę, wywaliłem bufor i nadal zamulone... dopiero tknęło mnie ze to moze być filtr i ... out ! uf, odkorkowało się ;) więc znów bufor wrócił ;)

jeszczze troche wczsnie coś mówić, zobaczymy, lepsza jest przestrzeń, spójność ale czy więcej gra muzyki jeszcze nie wiem, mam awarię P1.7 kurde i nie mam jak słuchać :/

Peter już chyba dopracowął ten układ td1543, potrafi ten dac zaskoczyć, ale ulepszając go dodając kolejne stopnie wzmocnienia nie koniecznie zrobi mu to dobrze no chyba ze się uda.. można by powalczyć z I/V aktywnym ale mi się nie chce ;)

Mam Jolidę 1015 RC (z podmienionymi lampami na gold pin EH) i napęd denon DVD 1920. Zastanawiam się nad zakupem zewnętrznego DAC. Myślałem o

Xindak DAC-5 lub

DC-1 Audionemesis.

Obawiam się tylko że dźwięk może się mocno "zlampić" i wyjdzie klucha.

Poluję też na kolumny, rozważam:

Focal 816

Eposs M22

AE Aelite 3

wszystkie wg recenzji mają grać dość twardo.

Jakie są wasze opinie o takiej konfiguracji?

LTJ Sonic, 20 Cze 2007, 11:33

> Myślałem o

> Xindak DAC-5 lub

> DC-1 Audionemesis.

> Obawiam się tylko że dźwięk może się mocno "zlampić" i wyjdzie klucha.

Z AN może tak być, z DAC-5 nie powinno. Posłuchaj obu najlepiej. Szczególnie AN potrafi zaskoczyć i zgrać naprawdę dobrze w systemie, w którym teoretycznie powinno być nieciekawie.

Popieram Snajpera - oba dace są dobre w odpowiednim zestawieniu, ale koniecznie trzeba posłuchać.

A co do kolumn to polecam jeszcze posłuchać Triangla, z lampą brzmią bardzo fajnie. Słyszałem zestawienie AudioNemesis+MingDa na KT88+Triangle i grało to baaardzo fajnie, z wypełniona średnicą, dość krótkim basem i bardzo dźwięczną górą.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.