Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SC80- straszne trzaski -co jest?

zafop

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

dzisiaj mój kolega, który od dłuższego czasu jest posiadaczem pre Marantza SC80 zadzwonił do mnie z zapytaniem co się mogło stać z tymże pre, ponieważ w lewym kanale słychać potworne trzaski i szumy. Pojechałem do niego, żeby "obadać" sprawę na miejscu i rzeczywiście, czy to na wyjściu słuchawkowym czy na wyjściu na końcówkę słychać straszne trzaski w lewym kanale. Przelutowałem podejrzane luty, ale nie dało to żadnego efektu.

Czy ktoś zetknął się może z takim lub podobnym problemem? Kto ewentualnie (z Warszawy) mógłby zająć się tym klockiem, aby doprowadzić go do porządku?

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/32893-marantz-sc80-straszne-trzaski-co-jest/

przyczyn może byc wiele, ja nawet spotkałem się z wadliwymi tranzystorami które na mierniku były dobre a trzeszczały, jak poprawianie lutów nie pomaga ( te które dobrze wyglądają też można poprawić i obejrzeć ścieżki) to zawieź do elektronika

W trakcie usuwania konta.

bogdan,

zawiózłbym, tylko, że nie chcę zapłacić, jak "za zboże". Wolę dać komuś z forum, i jemu za naprawę zapłacić. Tylko szukam kogoś, kto byłby w stanie podjąć się takiej naprawy.

Trzeba ten jeden kanał "przeszukać" słuchawkami - podać na wejście sygnała a potem sprawdzać gdzie jst jeszcze normalny, a od którego miejsca szumi i trzeszczy. Słuchawki podłązamy prez jakiś kondensator stały do masy.

Uszkodzeniu mógł też ulec jakiś wzmacniacz operacyjny jesli tam takie występują.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.