Skocz do zawartości
IGNORED

Współczesna pianistyka jazzowa.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie brzmi następująco:kogo ze współczesnych pianistów jazzowych cenicie najbardziej?Kogo słuchacie najczęściej?Chodzi mi o artystów żyjących,a nie o tych Gigantów z Panteonu ( chociaż kilku Gigantów jeszcze żyje i tworzy).Którzy są najbardziej twórczy,a którzy wpływowi?

Którzy są the best?

Crispell. W pewnym sensie w dalszym ciągu mam jeszcze duże zaufanie (choć nadszarpnięte) do Shippa. Kiedyś był Caine i Melford, ale pierwszy pozostaje chyba ostatnio zdecydowanie mało jazzowy;), a druga chyba milczy. Pozostaje Taborn i jest to jak najbardziej jasna gwiazda. Przynajmniej dla mnie.

Z polskich, chwilowo (mam nadzieję) milczący Masecki.

Więcej grzechów, tymczasowo, nie pamiętam ;)

No to grzechy jednak się przypomniały i... Sylvie Courvoisier. BTW, czy ktoś wie co z tą Panią ostatnio?

Po wczorajszym koncercie, powiedziałbym również: Wiaczesław Ganielin, ale miało nie być o tych z panteonu, a on powinien tam już trafić dawno, choć, skoro pojawił się w tym wątku "niepanteonowy" Cecil T., to może jednak...

Może Pandelis Karayorgis ?

Znam go z tria Guilermo Gregorio oraz kwintetu Karayorgis / Mat Maneri/ Tony Malaby/ Michael Formanek / RandyPeterson.

Karayorgis choć jest liderem tej formacji i kompozytorem większości utworów, wiecej miejsca do grania pozostawia swoim partnerom. Nie potrafię ocenić ile w tym zasługi Karayorgisa ale muzyka bardzo mi się podoba.

Czy zna ktoś inne, godne polecenia projekty tego pianisty?

Jeżeli chodzi o Pandelisa Karayorgisa to polecam "Heart and Sack" z McBride i Petersonem dla Leo.

Natomiast wracając do meritum to moi ulubieni pianiści to: ostatnie odkrycie Agusti Fernandez "Aurora" i Fernandez/William Parker"2nd set",Burton Greene Trio"Throptics" na Cimpie,Andrew Hill całokształt,Marc Copland( np."Haunted Heart"),Cooper-Moore np."Triptych Myth",Frank Kimbrough np."Lonely Women".

A poza tym to Crispell,Melfort,Schweizer,Takase.

Z Polaków Wasilewski,Masecki,Tokaj.

pavbaranov, 12 Kwi 2007, 22:08

>Pozostaje Taborn i jest to jak najbardziej jasna gwiazda. Przynajmniej dla mnie.

Czy mógłbyś polecić coś, na czym gwiazda Taborna świeci najjaśniej?

Słyszałem go na koncertach i płytach z Jamesem Carterem i dla mnie był to najsłabszy członek tego kwartetu, słyszałem go na płycie "Light made Lighter" (której recenzję napisałeś w Diapazonie) i też mnie nie zachwycił, podobnie jak Ciebie.

Czyżby więc ostatnio tak ogromne postępy zrobił?

Ja cenię Gonzalo Rubalcabę - polecam płyty solowe i te z Charlie Hadenem.

Z żyjących klasyków - Keith Jarrett, Hancock (np płyta z muzyką Gershwina - a tam też Ravel ;-) ) oraz Corea.

Z północy to Esbjoern Svenssonn.

Miłego słuchania!

Jako, że nic nowego nie dodałbym (Jarrett, Corea, Hancock, Svensson itp...), wspomnę zatem tutaj o kimś z panteonu i nieżyjącym, w dodatku głównie kompozytor i kontrabasista, a dopiero w dalszej kolejnosci pianista: Charles Mingus.

<><

> pavbaranov

Jakie wrażenia po koncercie Ganielina w Alchemii?Po tych kilku dniach na zebranie myśli i ochłonięcie.

Ja po przesłuchaniu płyty z Lugano( odniosłem wrażenie,że był to ten sam materiał co na koncercie) doszedłem do wniosku,że trio Ganielina zagrało muzykę współczesno-jazzową na najwyższym poziomie.

wojciech iwaszczukiewicz>

Jak najlepsze, zwłaszcza, że w CD pogościły sobie na zmianę obie płyty tria Ganielina i, szczególnie, słuchając ostatniej, można było przynajmniej nieco poczuć się jak w wehikule czasu. To świetny zespół, obłędnie łączący wszystko co w muzyce jest w jedną całość.

• 4 miesiące później...

Nikt nie wspominał o takim gigancie jazzu jak Muhal R. Abrams, dorzuciłbym Aminę Claudine Meyers, Anthony Davisa,

Michele Rosewoman, Dona Pullena.

Wprost nie mogę się oderwać od płyt tych wykonawców - oczywiście czarnych krążków:)

Są to dla mnie rzeczy współczesne w sensie intelektualnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.