Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak do Dali Ikon 7

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po próbach ze wzmacniaczem Pioneera M-73 doszedłem do wniosku, że Denon PMa-980r nie jest za bardzo w stanie wysterować moich kolumn. Po podłączeniu Pioneera nagle wszystko zaczęło grać - basy stały się szybkie i wyraźne, brzmienie nabrało głębi, dźwięk stał się krystalicznie czysty i precyzyjny. Postanowiłem, że wymiana wzmacniacza będzie kolejnym i niezbędnym krokiem w budowie systemu. Zamierzam przesłuchać następujące konstrukcje:

1. Amplifikator S oraz G - z tego co widzę, to mają bardzo dobre opinie

2. Vincent SV-236 - ze względu na lampowy pre-amp i klasę A

3. Denon 2000 AE

4. Rotel RA-1062

5. NAD 372

Czy może macie jakieś inne sugestie? Chciałbym się zamknąć w kwocie 6000 PLN. Czy patrzeć na oferty second-hand?

Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczny...

pozdrawiam

Kal800

https://www.audiostereo.pl/topic/32793-wzmak-do-dali-ikon-7/

Witam,

DALI IKON są kolumnami stosunkowo szczegółowymi, oferującymi dużą ilość dobrej jakości wysokich tonów. Niestety zastosowanie wzmacniacza o jasnym brzmieniu nie jest najlepszym pomysłem, ponadto do IKON 7 wymagany jest stosunkowo wydajny wzmacniacz.

Osobiście sugeruję odsłuch NAD C372, spróbuj także posłuchać DENON PMA-2000AE oraz CREEK DESTINY. Jeśli zastosujesz ciepłe okablowanie wysokie modele VINCENTA także wchodzą w rachubę.

z pozdrowieniami

Jacek Lesień

Bym się podpioł pod temat, bo mam podobny dylemat, co do Dali concept 6 ?

się podpinam bo nie mam żadnych konkretów na myśli, ma grać z Azurem540c, plisss o jakieś sugestje , czego słuchać w pierwszej kolejności.Pokój 22m2 muzyczka raczej spokojna acz są wyjątki.Cena tak do 1500, 2000 naszych zł.Dziękuje

• 4 lata później...

Przepraszam za starego kotleta jednak może lepiej rozwinąć ten wątek niż zakładać podobny.

Zestaw to:

Dali Ikon 7

DAC ZERO lub rDAC - koniecznie z USB

muzyka od poważnej poprzez (vive) do max Metaliki

Do tego zestawu jaki wzmacniacz by pasował do 2k ? (może pilot jednak to nie jest najważniejsze, wzmacniacz może być używany)

Chińska lampa na KT88 lub 6550 po tuningu! Nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz. Porównywałem mojego Mjuzik Anioła z Vickiem 236 mk2 na Ikon 6 mk1 i byłem zadziwiony jak mocno odstawał ten Vicek i jaki potencjał miały szóstki - jedynie basu brakowało. Obecnie produkowane Music Angel'e są badziewne, więc raczej posłuchaj Yaqin'a 100B lub Bewitch'a 6550.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Właśnie szukam wzmacniacza co ma obfitsze niższe tony oczywiście tylko ciut ponieważ siódemki z niskimi tonami już sobie radzą, może nie są w tym tytanami ale jest poprawnie.

W tej chwili ożenione są ze wzmacniaczem AX-900, który również nie ma dosadnych niskich tonów a już nie jest źle, jednak przyszedł czas na krok do przodu i poszukiwany jest wzmacniacz lepszy, dobrze sobie radzący z niskimi tonami.

Kwota jak już wspominałem tak około 2k z niewielkim haczykiem zapewne jakaś używka.

Lampa raczej jeszcze nie teraz.

będę się powtarzał, ale temat był wałkowany wielokrotnie i wciąż są nowe pytania - polecam przesłuchać Fatmana z Ikonami - dobre zestawienie, które było mocno chwalone na Audioshow

http://rms.pl/audioshow-2010.html

http://www.audiostereo.pl/fatman-itube-202_85347.html

http://salon.rms.pl/bialystok/odsluchy_09_10-0.html

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Dziękuję za konkretną odpowiedź rzeczywiście trafne zestawienie do tych kolumn.

Po niedzieli będę w RMS to sobie go obejrzę a może nawet posłucham.

Jedyny problem to mało tych watów na wyjściach wzmacniacza.

A może jeszcze jakieś propozycje tylko na tranzystorach.

To w wzmacniaczach lampowych moc jest inaczej liczona niż w tranzystorowych?

Dobry temat na dyskusję czy głośniej słychać waty z lampy, ale chyba lepiej posłuchać i się przekonać. Moc liczy się tak samo natomiast subiektywne odczucie ilości basu to inna sprawa. Napisałeś, że chcesz obfitszych niskich tonów, a w innym miejscu, że wzmacniacz ma sobie dobrze radzić z niskimi tonami... Więc albo lampa, albo tranzystor. Albo brak kontroli basu, albo.. Słuchałem kiedyś Ikonów i postawiłbym na jakiś mocny (kontrola basu) i łagodny ale przejrzysty (na górze pasma) tranzystor.

Trudniejsza lecz jedyna słuszna droga aby osiągnąć maksymalny efekt jest taka:

najlepiej jak byś zrobił sobie nową listę typowanych wzmacniaczy (zakładając, że po wypowiedziach kolegów coś dołączyło, a coś odpadło z dotychczasowej/pierwszej Twojej listy) i "skombinował" dwa z niej (do domu) do testów i zostawił lepszy. Po tym targasz do domu każdy następny z listy i porównujesz z pierwszym wygranym. Jeśli któryś go pokona, to jego zostawiasz i dalej już on się zmaga z resztą listy.

Wiem, że jest to ciężka sprawa, lecz to jedyna możliwość osiągnąć jak najlepszy (dla siebie-bo komuś innemu może grać lepiej z innym klockiem) dźwięk... Ale przecież nikt nie mówił, że życie audiofila jest usłane różami ;)

aha, kupując nowe, masz możliwość wziąć kilka wzmaków z jednego sklepu i umówić się, że kupisz najlepszy. Kupując używki, przy odsprzedaży (raczej) nie tracisz PLN i możesz dłużej posłuchać, poznać dany klocek, no i kupisz "lepszy" za te same pieniądze. Ja bym szedł w używki.

ps Ostatnio wpadłem na alledrogo na denony pma 2000 i 2010 (nowe z jakiegoś prywatnego importu pewnie) od 4800zł do ok 6kzł

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Przez google na coś takiego od razu trafiłem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale nie wiem czy to dobra cena.

Koledzy, a co sądzicie o zestawieniu ikonów z denonem? Grają one (denony) trochę sucho ale przy ikonach może by się to dobrze zgrało?

Dopytuję się tak trochę w imieniu kolegi bo i mnie ikony interesują. Tzn na razie nie kupię, ale wiedza zostanie na później.

Ukryta Zawartość

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Tak tak stąd właśnie pytanie o ra-985bx :]

Jeszcze o końcówce rotela RB-980bx tylko się trochę boje, że jak coś burknie w IC to będę membran po pokoju szukał.

Też nad denonem trochę myślałem ponieważ sprzedawcy nagminnie żenią je z ikonami jednak nowe są drogie a stare nie wiadomo.

Ukryta Zawartość

Jeśli byś szedł w ten model to warto dowiedzieć się "po ile latają".

Sprzedawcy nagminnie żenią je (denony) z ikonami (oraz każdymi innymi dali) tak samo jak i z wharfedale ponieważ to ten sam dystrybutor (Horn).

PMA 1500R lub AE kupisz w Twoim budżecie. Może warto by spróbować przesłuchać.

Ukryta Zawartość

A z tymi że chodzi o dystrybutora to nie wiedziałem.

W chwili obecnej siódemki są podpięte pod AX-900. Choć jest poprawnie i już wystarczająco to chciałbym potestować ponieważ siódemki są ostre ax-900 też więc bardzo prawdopodobne że po wymianie wzmacniacza się poprawi. Wzmacniacz kupiłem do innych kolumn niż siódemki więc teraz są ożenione z przymusu.

Przy okazji chciałbym kupić coś o klasę wyżej tak za około 2k najlepiej.

Słyszałem ikony 6 z pma1500ae oraz 6mk2 z tą lampą fatman-a na audio show i nie słyszałem żadnych ostrości. Ikony mają sporo wysokich i połączenie z yamahą pewnie taki ma skutek.

Dali ikon 6 czy 7 potrzebują szybkiego dynamicznego wzmacniacza. Zadne DENONY czy YAMAHY. Z denonem jest tragedia (wiem bo słuchałem). Fajnie grają z ARCAM A32, Musical Fidelity A300, A308. U mnie napędził je najlepiej ATOLL IN200.

Nie uważam żeby denon 1500r miał kłopoty z szybkością, dynamiką. Pod jakim denkiem słuchałeś ikonów?

A wracając na moment do lamp, coś takiego da radę ?

Xindak MT-3

Ukryta Zawartość

sprawa trochę polna bo dziś jestem w Białymstoku :]

Ukryta Zawartość

Nie uważam żeby denon 1500r miał kłopoty z szybkością, dynamiką. Pod jakim denkiem słuchałeś ikonów?

1500ae i 2010 - grały fatalnie. bas wolny, wysokie przejaskrawione, scena wywalona przed kolumny. to była totalna porażka.

A wracając na moment do lamp, coś takiego da radę ?

Xindak MT-3

Ukryta Zawartość

sprawa trochę polna bo dziś jestem w Białymstoku :]

Ponawiam pytanie ponieważ tylko dziś mogę ten wzmacniacz obejrzeć.

Lampy są do niego dostępne i niedrogie ?

Ukryta Zawartość

Nie znam się na wzmakach lampowych ale z tego co wyczytałem, kupując chińce to trza je (przynajmniej niektóre) stuningować żeby grały dobrze.

Pozatym trzeba umieć ustawić chyba jakieś bias-y, "srasy" i inne nieszczęscia. Dotyczy to chińskich lampucer.

Ogólnie do lampy to trzeba mieć trochę pojęcia w temacie...

Już koniec wycieczki na wschód polski. Zakupiłem w rms-ie przewody cordial 2x4mm do mojego sprzętu i na razie chyba sobie podaruje jakiekolwiek wymiany któregokolwiek elementu. Ponieważ po wymianie przewodów z lipnych 2x1,5mm na 2x4mm niskie pasmo zrobiło się potężne :] albo ja po porostu jestem nie przyzwyczajony do takiego. Dodatkowo dźwięk jak by się trochę uporządkował ale to już inna historia może to moja autosugestia ale przyjemniej się słucha.

I najciekawsze.

Stał w sklepie włączony wzmacniacz lampowy za 6k z jakimiś kolumnami i cd też nie tanimi, nazw nie zapamiętałem ponieważ patrzyłem tylko na ceny. Jak kabel ucinali to akurat miałem chwile posłuchać i muszę stwierdzić, że dali z ax-900 i dac zero mógłbym bez wstydu postawić do porównania.

Więc na prawdę nie wiem czy warto szaleć skoro mój tani sprzęt już tyle potrafi.

Pewnie jak mi radziliście coś kupie z drugiej ręki do porównania i sprzedam słabszy. Jednak będę to robił bez presji ponieważ już jestem zadowolony.

Sprawdzanie tych napięć jest nawet dla słabo rozgarniętego elektronika całkiem proste.

Niektóre wzmaki mają to wyprowadzone za zewnątrz a niektóre pewnie w środku i trzeba rozkręcić ale w instrukcji coś tam wyjaśnili jak to zrobić.

Ponieważ po wymianie przewodów z lipnych 2x1,5mm na 2x4mm niskie pasmo zrobiło się potężne :] albo ja po porostu jestem nie przyzwyczajony do takiego.

No proszę, wymienił kabel i zagrało jak należy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.