Skocz do zawartości
IGNORED

wejście tape - czy degeneruje jakość?

Omaraudio

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeśli podłącze CD przez wejście TAPE, to jakość dźwięku będzie gorsza niż jak podłącze pod CD? Nie chcę wnikać w to, dlaczego chcę zrobić takie podłączenie - interesuje mnie tylko odpowiedź na to pytanie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Chcę zrobić porównanie dwóch źródeł za pomocą szybkiego przełączania gałki we wzmacniaczu. Tylko jeśli TAPE degeneruje jakość dźwięku, to porównanie nie będzie miało sensu.

To zależy od wzmacniacza i budowy jego pre. Wejście dla CD może różnić się od pozostałych - innym buforem lub jego brakiem, wzmocnieniem.

Oprócz wejścia CD, pozostałe powinny być identyczne i najlepiej pod nie podłączyć, np Tpat/Tuner/Aux, Phono MM/MC z oczywistych względów pomijam.

Również może być tak że są identyczne a nazwy wejść to tylko etykiety ułatwiające obsługę wzmacniacza.

Wejścia nie "degradują" dźwięku bo nie mają takiej funckji, ale pewne różnice mogą między nimi wystąpić, jak np. we wzm. Yamahy. A np. Creek 4330 ma wszytkie wejścia identycznie.

tez sie niedawno zastanawialem.

jestem posiadaczem Marantza PM-68 i wejscia Tape nie dzialaja bez wylaczonego source direct, dlaczego?

tor sygnalu jest dluzszy, wiec napewno pogarsza... ?

mr_spock:

>jestem posiadaczem Marantza PM-68 i wejscia Tape nie dzialaja bez wylaczonego source direct,

>dlaczego?

"Source direct" maksymalnie skraca ścieżkę sygnału, eliminując z niej układy korekcji barwy, balans i tym podobne dodatki. Dotyczy przy tym jednego, konkretnego wejścia, zazwyczaj CD - stąd przy włączonym "direct" kręcenie selektorem wejść nie daje żadnego efektu.

Kiedyś miałem Marantza PM68. Faktycznie, direct odłączał wejścia tape. Wnerwiało mnie to, więc podczas modyfikacji odłączyłem zasilanie od odpowiednich przekaźników, i wejścia tape działały już zawsze. Nie miało to żadnego negatywnego wpływu na funkcjonowanie wzmacniacza.

To mój pierwszy wpis na Forum, więc witam. Chciałem sie odnieść do powyższego stwierdzenia - to przecież zależy od konkretnego modelu wzmacniacza - w moim Onkyo Integra A-8670 ustawienie 'Direct' wyłącza balans, regulację barwy dźwięku oraz przełączniki mono/stereo i mute - selektor wejść nie jest wyłączany. Co do pytania postawionego w temacie - chyba w moim wzmacniaczu w jakimś stopniu nastąpiłaby degeneracja dźwięku, gdyż wejścia CD1, CD2 i Phono mam złocone, zaś pozostałe (w tym pętle magnetofonowe) - nie. Szczerze powiedziawszy nie robiłem nigdy tego rodzaju porównań.

<><

Bednaar:

> chyba w moim wzmacniaczu w jakimś stopniu

>nastąpiłaby degeneracja dźwięku, gdyż wejścia CD1, CD2 i Phono mam złocone, zaś pozostałe (w tym

>pętle magnetofonowe) - nie.

Gniazdo niezłocone to warstwa niklu na miedzi (lub siakimś jej stopie), gniazdo złocone - warstwa złota na warstwie niklu na miedzi. Sądzisz, że brak złocenia ma szansę pogorszyć dźwięk? ;)

Tak zgadza sie,

zastanawialo mnie jedynie dlaczego wlaczenie direct source odlacza wejscia tape na selektorze.

A jezeli sygnal magnetofonu idzie dluzszym torem, to musi byc pogorszony (to w odniesieniu do pytania autora tematu)

pozdr :)

Teo, 5 Kwi 2007, 20:12

>Gniazdo niezłocone to warstwa niklu na miedzi (lub siakimś jej stopie), gniazdo złocone - warstwa

>złota na warstwie niklu na miedzi. Sądzisz, że brak złocenia ma szansę pogorszyć dźwięk? ;)

Zawsze sądziłem, że to warstwa złota bezpośrednio na miedzi. Ale z drugiej strony skoro złoto ma np. chronic nikiel przed utlenianiem (bo chyba po to robią te złocenia) - to po wielu latach utleniania niklu (a mam wiekowy wzmak) jakas różnica w przewodzeniu sygnału sie pojawia, gdy porównujemy gniazda złocone i niezłocone. Jeżeli moja teoria jest fałszywa - to po jakiego grzyba oni złoca te RCA? Chwyt marketingowy jedynie?

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.