Skocz do zawartości
IGNORED

Sony Playstation 1 dla audiofilów ? .

Krak_oN

Rekomendowane odpowiedzi

Tego co dzisiaj przeczytałem na temat jakości dźwięku z ''Playstation 1'' to bym się nie spodziewał :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32626-sony-playstation-1-dla-audiofil%C3%B3w/

ale prima aprilis to był przedwczoraj... miałem PS1 i PS2, rozbierałem, sprawdzałem jako odtwarzacz CD - no comments, tego się nie da słuchać. PS2 ratuje się jeszcze dźwiękiem z DVD - może zastąpić tani odtwarzacz, ale pod warunkiem że nie przyjdzie nam do głowy odpalać DiVX...

-> ARGOS

Widocznie nie trafiles na odpowiednia wersje PS1. Bo dobrze grajaca jest tylko ta najstarsza, pierwsza wersja z wyjsciami analogowymi jako chinch (o ile sie nie myle, w nastepnych modelach byla zastosowana przejsciowka z jakiegos nietypowego wyjscia na 3x chinch).

Tak sie sklada, ze sluchalem tej "odpowiedniej" wersji u nookiego736 (Marantz PM-16, T+A Criterion TMR 160) i gralo to baaaardzo przyzwoicie. Co prawda poki co laser padl, ale dzwiek byl do tego stopnia satysfakcjonujacy, ze nookie rozwaza przerobienie tego sony na DAC-a.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Musi to być PS1 model SCPH-1002z DAC Ashai Kasei AKM4309.

Dołączam schemat gdyby ktoś chciał podłączyć pod transport po EIAJ jako DAC.

Mały tuning wskazany - lepsze kondensatory i zasilanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ARGOS kompletny nonsens...najprawdopodobniej miales nie ta wersje, SCPH-1002 gra fantastycznie, polecam strone www.methe-family.de dzial CD-Player, tam gosciu kompletnie przerobil PS1, zbudowal obudowe z MDFu, z osobna czescia do zasilania ktore zostalo wymienione na inne, stopien wyjsciowy zostal "zlampizowany", dodal do tego wejscie na pilota, niebieska diode etc etc...Uwazam ze ten klocek ma potencjal i to spory, zagral bez przerobek sto razy lepiej niz sony z serii qs, dzwiek jest bardzo spokojny i analogowy, chetnie bym posluchal porzadnie tunowanej PS1. Mysle ze dla zwolennikow DIY jest to spore pole do popisu, dziwi mnie tylko ze jeszcze w nadwislanskim kraju nikt na ten pomysl nie wpadl, tu nad Renem to juz prawie kultowy obiekt DIYowcow, widywalem na ebay.de przerabiane wersje ktore sie sprzedawaly za tyle ze mozna by spokojnie SOny 505es za to kupic. WIem ze jest jakas firma ktora sprzedaje profesjonalnie przerobione PS1 z lampowym stopniem wyjsciowym za jakies 2000 euronow...

Ukryta Zawartość

Tu jest o 1 modelu PSX.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

nookie736, 3 Kwi 2007, 17:59

A ja znam osobiscie goscia , ktory przerobil discmana Sony na przecudnej urody "top-loader'a"

Trafo do zasilacza mialo jakies 250 wat , zlote gniazdka itp

Tez byl super -boski Wg "tfurcy" w tzw "odpowiednim zestawieniu" potrafil zakasowac Wadie .....

Tylko co z tego?

Snape

PS

Obudowa byla z mosiadzu....

• 7 miesięcy później...

Znalazłem fajną stronkę o przeróbkach Playstation 1 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc później...

Witam .Czy ktos na forum miał możliwosc poosluchania i porownania playstation 1 wzgledem innych odtwarzaczy CD.Ciekawy jestem jak gra ten model(dokładnie wersja 1002) czyli z wyjsciami RCA na tylniej obudowie.Mile widziane wszelkie opinie mogą byc na moje PW. Wydaje mi sie ze znajdzie sie wiele osob zainteresowanych tym tematem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Gość rochu

(Konto usunięte)

No aż tak mocno to nie zamierzam mieszać.

Nie mniej chętnie pokibicuję innym : )

Nie wiele też się spodziewam usłyszeć w takim stanie, w jakim jest.

W końcu to tylko zabawka za 60 zł z Allegro.

Normalnie tragedia , na zachodnich forach sie tym podniecaja a u nas cisza i ciemnosc jak w ciemnogrodzie, ale widac to tam cienko przędą.Bo wiadomo u nas to krele i srele kazdy ma.

Podaje kilka ciekawych linków które chyba nie pojawiły się jeszcze w tym wątku :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość rochu

(Konto usunięte)

Sam nie wiem co napisać.

Mam PS-a od kilku godzin i jeszcze nie opuściło mnie opuściło zdziwienie.

Gra to na prawdę całkiem fajnie.

Nieco cofnięta góra, wszystko inne na swoim miejscu.

Szczegółowość może nie jest zabójcza, ale za to przeniesienie rytmu i muzykalność znakomita.

Wydaje mi się, że nie jest o urządzenie dla wszystkich i dla każdego zestawu audio, ale w minimalistycznym systemie gdzie gra wzmacniacz SET i wysokoefektywne kolumny może to być po prostu objawienie.

Warto wymienić C423, C424 na jakeiś Elna Cerafine II 10uF/25-35V lub podobne (albo foliowe), C5 i C6 na foliowe lub je usunąć, zmniejszyć R16, R17 do 100ohm, C407, C407 wymienić na OSCON 10-68uF lub inne (w/w elektrolity), można też zrobić master clock.

Powinno to usunąć niedostatki jakie są wywołane zastosowanymi wartościami i typami elementów biernych, a więc:

lepsze kondensatory sprzęgające o mniejszej rezystancji i stratności, usunięcie 120pF wyeliminuje filtr dp, a zmniejszenie 1k do 100ohm zmniejszy kilka razy impedancję wyjściową, pozostałe kondensatory poprawią odsprzęganie a węc jakość zasilania, warto dać też osobny stabilizator lub niskoszumowy układ zasilania DACa, zegar wnosi poprawę wysokich tonów i zmniejszenie zniekształceń IMD oraz wyostrzenie lokalizacji na scenie.

Tu nie chodzi o preferencje, to są obiektywne aspekty czy typowe niedostatki takich układów, wspólne dla wielu odtwarzaczy, które ulegną poprawie poprzez zbliżenie dźwięku do oryginału. Zgodnie z gustem to można lampami i głośnikami podziałać, dodając tego i owego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.