Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy magazyn - hifi critic

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Cos dla znających angielski - powstał nowy magazyn, założony przez Martina Collomsa i Paula Messengera, a więc dwóch recenzentów weteranów.

Nie było by w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie to, że magazyn będzie pozbawiony reklam i utrzymywac będzie sie tylko i wyłącznie z opłat za gazetę.

Cel jest jasny - stworzyć pierwszy, prawdziwie niezalezny magazyn.

Czy sie to powiedzie - nie wiadomo, ale trzymam kciuki przez moją sympatię do Martina Collomsa, którego teksty czytam od 1991 roku i był dla mnie zawsze wzorem recenzenta.

Roczna prenumerata, którą dzisiaj wykupiłem, kosztuje 65 GBP. Dwa numery już wyszły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/32612-nowy-magazyn-hifi-critic/

Czyżby nawiązanie do :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odkopałem stary wątek, bo siedząc dzisiaj w wannie i czytając tytułową gazetę, doszedłem do wniosku, że wszystkie gazety które obecnie ukazują się na rynku, to HiFi Critic mogą co najwyżej buty szorować :-)

Gdzie indziej można poczytać historie o tym, jak Stan Curtis projektował kultowego Cambridge Audio CD2, różne różniaste artykuły dotyczące projektowania kolumn, nagrywania płyt, problemów kompresji aktualnych CD (loudness wars), a do tego testy wkładek gramofonowych, przedwzmacniaczy gramofonowych ?

A że pismo nie akceptuje reklam (utrzymuje się tylko z subskrypcji) - to i zdarza się klocek zrównać z ziemią ku radości czytelników. Ostatnio taki los spotkał 4 dość znane preampy, wcześniej Naima HDX itd.

Pismo jest drogie - za numer wychodzi chyba 40zł, ale jeżeli ktoś uważa, że wszystkie inne pisma kłamią i są pod pantoflem dystrybutorów to te 30zł extra za pełna 'koszerność' i masę artykułów na tematy związane z audio których nigdzie indziej po prostu nie znajdzie, nie wydaje się być ceną wygórowaną. Tym bardziej że HiFi Critic wychodzi raz na 3 miesiące ...

Ale się rozpisałem. Ale jak coś jest dobre, trzeba chwalić !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Pismo ma 60 stron. Weź jednak pod uwagę, że nie ma tu jednak 30 czy 50 stron reklam jak w innych gazetach.

Gość ata77

(Konto usunięte)

Faktem jest, że pojawienie sie "niezależnego" pisma recenzejącego obiekty naszego hobby, to mila odmiana od napakowanych marketingiem kolorowych papierów toaletowych. Jest jednak alternatywa. Zdrowy rozsądek i własny słuch. Co więcej jest za DARMO. Korzystajcie Panowie. Tak czy inaczej miłej lektury.

pzdr.

Poczytamy, zobaczymy. Czy ktoś, kto miesiąc w miesiąc testował tylko najlepsze urządzenia na rynku nagle zacznie być krytyczny? W jakim świetle taka metamorfoza postawi jego dotychczasową twórczość?

I może w pierwszym wstępniaku napisze: "do tej pory nie byłem z Wami szczery, od dziś już będę" ?

Skąd będą brać urządzenia do testów? mistery shopping i zwrot po tygodniu? Długo tak nie pociągną. Trochę sceptyczny jestem.

palton

"Spójrz na datę pierwszego wpisu w opisie wątku. Minęły min. trzy lata....."

Elberoth napisal, ze pismo ukazuje sie co trzy miesiace czyli... dopiero bylo zaledwie 11-13 numerow. To nieduzo. A sprzetu Hi-Fi jest zatrzesienie.

Koledzy ata77 i mczaj maja racje. Zgadzam sie z nimi.

Ukryta Zawartość

Z jednej strony chciałbym pisma które nie zachwalałoby jak zawsze B&W czy Usher ale z drugiej strony boje się o ten drugi dostępny język ( na stronie internetowej......) No i szkoda, że tylko hi-end. W archiwum dość stare artykuły. Jutro bujnę się do sklepu, zobaczę czy jest popularny jak HiFi Choice i czy jest dostępny.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mczaj, 25 Mar 2010, 00:48

>Poczytamy, zobaczymy. Czy ktoś, kto miesiąc w miesiąc testował tylko najlepsze urządzenia na rynku

>nagle zacznie być krytyczny? W jakim świetle taka metamorfoza postawi jego dotychczasową twórczość?

MC miał zawsze opinię bezlitosnego. Potrafił używać Krella w swoim systemie referencyjnym, aby w następnym numerze zrównać z ziemią ich nowy produkt. Co ciekawe, w kolejnym numerze zazwyczaj ukazywała się odpowiedź producenta, w której to on tłumaczył się ze słabych osiągów swojego produktu. Produkt był albo zmieniany albo wycofywany. Tak było nie tylko z Krellem, ale i z Wilsonem, Boulderem, Naimem i innymi wielkimi.

Czy myślicie że któryś z nich kiedykolwiek zaprzestał mu wysyłać klocki do testów ? MC zjechał Naima HDX chyba ze trzy numery temu - a w najnowszym test kolejnego Naima :-) Rozmawiałem z Davidem Wilsonem o tym i nie miał nic poza wielkim szacunkiem dla MC.

Innymi słowy - MC nie musi się niczego wstydzić.

ata77, 25 Mar 2010, 00:21

>Jest jednak alternatywa.

>Zdrowy rozsądek i własny słuch. Co więcej jest za DARMO. Korzystajcie Panowie. Tak czy inaczej miłej

>lektury.

To prawda, POD WARUNKIEM jednak, że masz równie dobry system, jesteś równie osłuchany, przemieliłeś równie dużo klocków co recenzent i masz dostęp do równie szerokiej ilości klocków. A wiemy dobrze, że tak nie jest :-)

sittek, 25 Mar 2010, 01:14

>Jutro bujnę się do sklepu, zobaczę czy jest popularny jak HiFi Choice

>i czy jest dostępny.

Możesz od razu sobie darować. Tylko prenumerata babe, tylko prenumerata. Kawiorowy towar, w kawiorowej cenie.

zentaur, 25 Mar 2010, 08:54

>panowie, moze cos podobnego w j. polskim? ktos sie podejmuje?:) albo tlumaczenie w/w czasopisma?

W Polsce taki magazyn nie ma szans.

Ci którzy najgłośniej krzyczą o 'sprzedajności prasy' i takie tam, będą OSTATNIMI którzy wydadzą pieniądze na jakikolwiek magazyn. Nawet gdyby był najlepszy na świecie.

To niech ci co prenumerują, wkleją tu co ciekawsze artykuły. Porównamy te zacne wpisy z polską "słomą".

Mnie osobiście interesują testy kolumn. Jestem na kupnie czegoś do rocka, chętnie przeczytałbym niezależną opinie o konstrukcjach Infinity, Klipsch, JBL, czy Paradigm.

Jeśli ci, co prenumerują, będą wklejać tu owe artykuły, to będzie to oznaczało, że mają w dupie wysiłek zarówno osób, które przygotowują pismo, jak i wysiłek swój, zmierzający do zarobienia paru groszy.

Każdy może sobie zaprenumerować i przeczytać, a potem - jeśli jest uprzejmy - swoimi słowami opowiedzieć albo zacytować z podaniem miejsca cytatu.

Ja nie jestem prenumeratorem, ale jestem uprzejmy i dlatego uprzedzę, że zbyt dużo testów JBL-i, Klipschów czy Cerwin Vega "do rocka" to bym się tam nie spodziewał. Chociaż nie, były tam jakieś kolumny do rocka. Nazywał się Grand Slamm, czy jakoś tam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.