Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki najlepszy transport ?

ksms

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów jestem tutaj nowy od niedawna zaraziłem sie tym fantastycznym hobby, jakim jest audiofilizm. Buduję mój pierwszy system i chciałbym podejść do tematu jak najbardziej poważnie, dlatego też staram się przede wszystkim sam słuchać, co mi się podoba a co nie. Niestety nie zawsze mam możliwość i czas, aby pojechać do Warszawy coś przesłuchać, z resztą nie wszystko jest dostępne z racji już wycofania ze sprzedaży, dlatego też proszę was wszystkich, którzy już z nie jednego pieca chleb jedliście o pomoc w rozeznaniu się na terenie odtwarzaczy i dac'ów. Wiem, że temat nie jest nowy. Przejrzałem prawie wszystkie wątki z tematem dac i cd i znalazłem część informacji natomiast niewiele tam opinii na temat brzmienia. Wiem, że opinie są subiektywne, ale niemniej dla mnie także ważne w rozeznaniu się i ewentualnym zawężeniu grupy poszukiwanego sprzętu. Zaczynam od źródła, bo to ono jak oczywiście inne elementy wpływa na dźwięk niemniej jak ktoś napisał jak cd nie zagra; to i Salomon z pustego nie naleje, więc ma to być przyzwoite źródło

Chciałbym sprecyzować swoje wymagania jak i preferencje w stosunku do sprzętu i muzyki. Poszukuje dźwięku ciepłego i przestrzennego a w dalszej kolejności szczegółowego, choć jak przypuszczam szczegółowość i przestrzenność idą w parze a są przeciwne ocieplonemu dźwiękowi no niemniej coś na pewno da się zrobić w tej kwestii. Suma, jaką chciałbym przeznaczyć na ten element toru to ok 8000 dla cd i tak samo dla dac'a - oczywiście jest to cena używanych sprzętów.

Do tego problemu można podejść trojako. Czy opłaca się zakup: bardzo dobrego Cd bez dac’a czy też dobre Cd i dobry dac czy też może bardzo dobry dac i jakiś tam transport? Na tę wątpliwość dostatecznie nie mogłem znaleźć odpowiedź. Kolejna sprawa to, co wyznacza poziom przydatności transportu jaki jest najlepszy lub przynajmniej dobry z wielości ( teac 25x, cec 51, accuphase, audionet, Meridian, lektor i inne, . Zależy to od zastosowanego napędu philisa czy też sony, jakie posiadają większość CD czy może zależy to od niskiego jakiegoś, – ponieważ się za bardzo nie znam – jitera jak np. posiada Meridian 508.24 Czy może od wyjść zbalansowanych XLR czy może Spdif a może jeszcze od innych parametrów parametrów może po prostu od charakteru dźwięku samego sprzętu Cd i dac’a.

Czy wszystkie CD czy też transporty będą współpracować z dac’ami czy nie będzie problemu zgrania zegara przy różnych podłączeniach - rca i xlr

Jak mają się też tańsze dac’i w stosuku do tych droższych na płaszczyźnie muzyki ktoś porównywał. Dziękuje za jakąkolwiek pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/32597-jaki-najlepszy-transport/

Ciezko wskazac najlepszy transport nie znajac dac-a z jakim bedzie wspolpracowal. Nie da sie w sposob w jaki chcesz zbudowac zestaw znalezc sensownej kombinacji. Na brzmienie ma wplyw caly tor, teorie o wiekszym badz mniejszym wplywie jednego z komponentow ...sa tylko teoriami. W praktyce trzeba patrzec na konkretny zestaw i do niego sie odnosic.

Tak wiec zaczalnym od zuelnie drugiej strony - zestawow glosnikowych. Do nich dopasowal sensowny wzmacniacz i nastepnie do w pewien sposob ulozonego juz zestawu dobieral zrodlo. Kabelki na koncu jako deser i ew. skompensowanie wad i uwypuklenie zalet zestawu.

Co do transportow do zdecydowanie najwazniejsze jest zgranie go z dac-em i kupowanie zestawu jako kompletnego zrodla. Mozna bez probemu znalezc wiele wybitnych zrodel na poslednich transportach Sony jak i wiele poslednich kompaktow na VRDS-e Teaca. Nie da sie metoda na ksiegowego i inzyniera zlozyc sensownego zestawu.

To tak jakbys probowal zlozyc samochod z najlepszych czesci roznych innych samochodow.

Moze wyjsc majstersztyk, jezeli bedziesz mial wprawe w zlozeniu wszystkeigo do kupy, ale i zupelna katastrofa jezeli te komponenty sie nie dopasuja z soba. Z audio dokladnie jest w ten sam sposob.

No zgoda ja nie chcę tylko analizować co i za ile ale mam nadzieję że jako doświadczeni w tej dziedzinie możecie mi wskazać niektóre transporty za godne polecenia z niektórymi dacami. Zastanawiałem się także nad przydatnością zwykłego cd jako transportu. Myślałem o zakupieniu takiego cd i póżniej dokupieniu jakiegoś dac'a

Z doswiadczenia wiem ze zarowno transport jaki i dac maja rowny wplyw na jakosc dzwieku. W tej cenie ktora podales (8K za elemet), moge sprzedac Ci moj transport i DAC - wiecej w "o mnie". Lepszych klockow prawdopodobnie nie znajdziesz.

pzdr

Daj sobie spokój z oddzielnym DAC i transportem na poczatkowym etapie. To juz wyższa szkoła jazdy na wrotkach.

Na twoim miejscu zainteresował bym sie jakimś odtwarzaczem zintegrowanym. Za 16tys można już kupić bardzo dobrze grające urządzenie, które wcale nie musi być gorsze od kombinacji transport/DAC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth ma zdecydowaną rację !!!!

W tym budźecie jaki zakładasz lepiej zdecydować się na dobrą zintegrowaną maszynę :)

Wybór będzie bardzo duży ...

zdezintegrowany_3PO

Zacznij od dobranych wielkością do pomieszczenia odsłuchowego głośników oraz jego wytłumienia i adaptacji akustycznej, to ma największy wpływ, potem możesz przerzucać wzmacniacze, cedeki i trasporty.

Elberoth , zdezintegrowany_3PO

Chyba macie rację, że na początek nie ma co sobie zawracać głowę dzielonym odtwarzaczem. Powiem szczerze że pytając was o ten cd i dac myślałem o przyszłości, że mając już dobry napęd łatwiej mi będzie mieć odniesienie w kontekscie innych elementów toru, które można zmieniać i pasować wiedząc że źródło jest już jakiejś tam klasy.!!

A w takim razie jeżeli ( a zapewne tak postąpię jak mi radzicie) wybiorę cd zintegrowany to czy dobry cd juz powyżej 10000k bo tak zakładałem będzie w przyszłości dobrym transportem? Czy może cd a więc z tym co w środku całą elektroniką są gorsze od transportów jeżeli można tak powiedzieć gołych bez tego badziewia w środku?

Ale tyś się uparł na to dzielenie. Zrób jak Ci radzą. Za tą kase kupisz baaardzo dobry cd i napewno na długo Ci wystarczy. Poza tym nie zapominaj że połączenie tak dobrego transportu i daca wymaga odpowiedniego kabla a to też kosztuje. Nie wiem czy dobrze robisz zaczynając kompletowanie sprzętu od tak wysokiego żródła. Ja osobiście wolałbym narazie postarać się o dobry wzmak a potem dobierać reszte. Musisz wiedzieć że nawet najlepszy cd nie zagra z każdym torem. Moja rada - podobają Ci się AP to kup i dopasuj do nich bardzo odbry wzmacniacz a potem można się bawić żródłąmi. A tak apropos bo nie doczytałem o który model AP Ci konkretnie chodzi?

• 7 miesięcy później...

Trochę się nie zgodzę z przedmówcami.

Jestem prawie przekonany, że ktoś kto ma tak światłe podejście, albo kasę, chcąc wydać ponad 10k PLN może od tego zacząć. Prawdziwe wydaje się twierdzenie, że wielu sprzedawców, second handowców bedzie chcialo sprzedać taki klocek więc będzie można powybierać zródło w różnych sytuacjach, a przy okazji posłuchać bardziej lub mniej zgranych systemów. Zródło, jako pierwszy zakup ma też ten plus, że można zawsze pod pachę i jak ktoś będzie się pozbywał pieca i/lub kolumn to zawsze można sprawdzić. Zaczynanie przygody od kolumn jest poprawne, najgorsze jest zaczynanie od pieca/wzmaka.....bo może się okazać, że w naszych domowych pieleszach z niczym nie zagra. Takie mam doświadczenia.

P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.