Skocz do zawartości
IGNORED

jakość obrazu z projektora a ekran

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych jakością obrazu z projektora.

Proszę w tym wątku nie prowadzić dyskusji na temat potrzeby stosowania ekranów.

Jestem właśnie świeżo po zakupie dość dobrej klasy projektora. Projektor miałe możliwość obejrzenia na ekranie Matt White firmy VizArt oraz HighContrast firmy Projecta.

Wrażenia są subiektywne, dodatkowo nie miałem możliwości bezpośredniego porównania (prezentacja w sklepie, seans w domu), nie mniej wnioski są dość zaskakujące:

Powierzchnia Matt White wygrywa zdecydowanie z HighContrast. W MW zdecydowanie lepiej wygląda biel, co wbrew pozorom przedkłada się na odbierany poziom czerni (wydaje się być głębszy). Całość oczywiście ma wpływ na kontrast, który wydaje się mocniejszy. To samo dotyczy dynamiki obrazu.

W zasadzie, w każdej scenie MW sprawuje się lepiej. Przykłady na scenach filmowych (początkowych):

1. Harry Porter i Czara Ognia.

- logo Warner Bross - ma się wrażenie że jest ze srebra. NA HC już nie tak wyraźnie.

- zapalenie światła w oknie domku - wyraźne mocne światło, wyróżniające się na tle ciemności. Na HC już niekoniecznie.

- zapalenie ognia na kuchence - elementy kuchenki wyglądają jak metalowe. NA HC już niekoniecznie.

- spotkanie w lesie (przed teleportacją) - obraz żywy, dość kontrastowy. Na HC raczej mdły.

- teleportacja za pomocą buta - widać dobrze szczegóły buta. Na HC szczegóły się rozmywają.

- wejście do obozu - widać szczegóły twarzy. Na HC raczej tylko ciemna plama.

2. Piraci z Karaibów i Skrzynia Umarlaka.

- Postać komenda na tle morza (stoi w drzwia, kiedy wprowadzają doo pokoju Turnera) - twarz wyraźna. NA HC - twarz jakby za mgłą.

- Zejście do więzienia - ściany aż tętnią kolorem. Na HC jest mniej kontrastowo.

- Kieliszki do których nalewają wino - widać ze jest to szkło (kryształ). Na HC już nie tak wyraźnie.

Wszystkie sceny nocne wyglądają zdecydowanie lepiej na MW niż na HC.

Różnice są jak dla mnie dość wyraźne, na tyle że skłaniają mnie do zmiany ekranu.

Reasumując - kupiony projektor trzeba koniecznie przetestować na różnej powierzchni. Nie kupować nic w ciemno!

Mnie się podoba VUTEC z gain 6.0 (faktyczny jest mniejszy ale i tak duży) wbrew wszystkim opiniom negującym tak jasne ekrany. Widziałem go z projektorem DLP opartym na DC3. Jednak w przypadku ekranów nie ma twardych reguł, wiele zależy od pomieszczenia, indywidualnych cech projektora no i pewnie preferencji widza. Jest wiele sprzecznych opinii w tej materii.

No proszę!

Ciekawe, że jeszcze 4 miesiące temu nazywałeś, wraz z kolegą Woodolcem, sprzedawców proponujących MW zamiast HC "inteligentnymi". Te slogany o tym, że w ciemnych scenach widać więcej szczegółów na HC i w ogóle, to chyba z prospektów reklamowych, albo ze strony Cinematic przepisywaliście. No ale swoje trzeba chwalić...

Hmmm, ale podobno tylko krowa nie zmienia poglądów, więc nie jest najgorzej:)

Ze swojej strony mogę dodać, że rzeczywiście HC niewiele wnosi - jeśli cokolwiek... Zresztą pisałem już o tym w wątku o TW700, nie będę się powtarzał.

Pozdrawiam!

W porównania jakości obrazu na różnych ekranach można się pobawić.Trzeba jednak sobie zdawać sprawę że taka zabawa ma sens tylko w przypadku przekalibrowania systemu pod dany rodzaj ekranu.Robiłem takie doświadczenia i nie podzielam zdania,że MW zdecydowanie wygrywa rywalizację z HC

Przekornie stwierdzam,iż w moim przypadku jest odwrotnie.Screen Goo Grey lepiej pokazuje niuanse obrazu niż Screen Goo White.Prawdą jest,że aby osiągnąć najlepszy efekt trzeba było znacznie przekalibrować system,przede wszystkim w moim przypadku po przejściu na Grey podnosząc jasność i manipulując współczynnikiem Gamma.Dopiero po uzyskaniu skali odcieni szarości bliskiej wzorcowej możemy zabrać się do bezpośredniego porównania obrazu.Podsumowując jestem zdania,że na jakość obrazu chyba większy wpływ mają ustawienia samego projektora,odtwarzacza i ich klasa niż stosowany ekran(oczywiście nie mówimy tu o wyświetlaniu na przysłowiowej "różowej ścianie")Jest to być może kontrowersyjne stwierdzenie ale wychodzę z prostego założenia,że przy tym samym ekranie o klasę lepszy projektor da lepszy obraz,natomiast o klasę lepszym ekranem nie zastąpimy słabości naszego projektora.Niebagatelną rolę mają również warunki oświetleniowe panujące przy projekcji ,kolor ścian itd.

Cooper dobrze przygdał. Też pamiętam:)

Wklejam z innego wątku bo tu lepiej pasuje:

Meloman ja też kiedys myślałem że szary jest lepszy (głównie zainspirowany wypowiedziami na forach tu i ówdzie). Jednak jak przyszło mi co do czego porównałem wszystkie powierzchnie u mnie w domu gdzie świeci projektor (szary, mat white (g=1) mat white (g=1.2), high gain i jeszce jakieś wynalazki).

okazało się że najlepszy obraz dla mnie był mat white g=1 i taki kupiłem. A projektor mam LCD sanyo Z4 więc dla takich sprzętów biały też może być najlepszy.

Aaaa, i żona kategorycznie powiedziała NIE na szary. Obraz był za ponury a ona lubi pozytywne obrazy:)

>>grisza

MW i HS testowałem również na AE900. Trudno mi było wychwycić różnice. Pewnie to poprostu zasługa kiepskiego kontrastu ANSI jakim legitymują się projektory LCD.

Wcześniej miałem MW firmy Sopar, ale to już była kompletna porażka.

Jak ktoś jest ciekaw jak wygląda obraz z IN78EX na powierzchni MW to możemy się umówić na przentację w sklepie MegaHz w Katowicach. Niewiele telewizorów może poszczycić się taką jakością obrazu.

A propos HS - rozmawawiałem z kilkoma sprzedawcami ekranów, i bez jakichkolwiek aluzji czy podpowiedzi - prawie wszyscy stwierdzili, że HS wbrew nazwie daje subiektywnie gorszy kontrast, często mdły, bez charakteru.

W przypadku AE900 mogę to potwierdzić, stąd zresztą moje poszukiwania lepszego modelu.

Co do ustawień gamma i jasności - ja to wszystko rozumiem, ale sprawdzałeś czy rozrózniasz poziomy bieli i czerni +2?

Zmieniając gamma zawsze obcinasz jakąś składową.

Testowałem IN78EX na planszach DVE i bez kalibracji widać, że dysponuje ten model dużą mocą. Przy zachowaniu dobrego kontrastu, wyważonego poziomu jasności i bez zmieniania współczynnika gamma projektor bez trudu wyświetla pełną paletę od białego +2 do czarnego +2.

To co na AE900 było tylko plamą, teraz stało się szczegółem.

Jeżeli ktoś jest z okolic Katowic - niech da znać. Pójdziem potestować.

>>Konrado

Od szarych powierzchni się odchodzi...

Ktoś chce kupić Procinema o szer. 2,40 m?

Wcześniej porównywałem HS do MW firmy Sopar. Stąd moje stwierdzenia, że HS jest lepszy.

Ale widocznie ten Sopar to była tylko jakaś cerata, a nie MW.

Konrado

tak, do najtańszych nie należą - tu np. najprostsze fixed frame:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydatek $1000-$2000 na ekran jest dość kontrowersyjny. Pomijam przypadki, kiedy ktoś kupuje taki ekran do 3 chipowego Runco DLP, wówczas jest to mały ułamek ceny projektora.

Producenci na tych ekranach muszą zarabiać niezłą kasę. Koszt produkcji ekranu jest z pewnością niższy od kosztu wyprodukowania projektora (sprzedających się często w tej samej cenie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja ostatnio ogladam na jasno szarej powierzchni. Biały ekran wisi i sie kurzy. Kiedys wolałem ogladać na białym ekranie. Teraz na szarym. Tak naprawde to cieżko sie zdecydować!

Najbardziej zalezy to od projektora i filmu.

Na białej powierzchni drazniła mnie ciemno szara czerń.

Jutro sproboje dokładniej sie temu przyjrzeć.

>>KOpyt25

Optoma HD72i ma jak na tego producenta kiepską czeń, tylko 0,37 lumena.

JUż lepiej wypada tu model HD70 - 0,33 lumena.

Zgodzę się, że ekran należy kupować pod konkretny model projektora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.