Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson No38 Input Stage

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem projekt płytki do układu o którym była już mowa w wątku "Preamplifier" założonym przez Petera Daniela. W stosunku do oryginalnego układu z ML dokonałem pewnych poprawek.

1. Miejsce na kondensatory w sprzężeniu zwrotnym, co pozwoli wykożystać układ jako filtr dolnoprzepustowy np na wyjsciu DACa

2. Na wyjściu użyłem pojedynczych opampów zamiast podwójnego, co rozszerzy paletę możliwych do wykorzystania scalaków.

3. Rozdzieliłem zasilanie stopnia wejściowego i wyjściowego co pozwoli użyć układów o różnym napięciu zasilania np AD797 na wejściu i OPA552 na wyjściu.

4. Jest miejsce na kondensator sprzęgający na wyjściu, na wszelki wypadek.

5. Scalony klucz półprzewodnikowy ustalający wzmocnienie sekcji wejściowej zastąpiłem zworkami, które - mam nadzieję - mniej zniekształcają dźwięk.

6. Płytka jest dwuwarstwowa żeby umożliwić zastosowanie scalaków SMD. Zastanawiam się czy nie zrezygnować z tej opcji i dodając kilka zworek zrobić płytkę jednostronną.

Teraz trochę o przewidywanych zastosowaniach:

1. Jak w oryginale czyli jako stopień wejściowy preampu. Dalej podłączamy PVC i output buffer który zrobił Veteran z Peterem i mamy preamp lepszy od Levinsona.

2. Stopień wyjściowy preampu (jako zbalansowany bufor wyjściowy), lub CD/DAC.

3. Po dołączeniu odpowiedniego potencjometru powstaje balansowany preamp.

4. Jako układ sterujący końcówkami FirstWatt F4 w konfiguracji zbalansowanej.

5. Konwerter SingleEnded->Balanced lub Balanced->SingleEnded.

6. Po dodaniu stopnia wyjściowego może powstać zbalansowany Drakula.

7. I co kto jescze wymyśli...

Proszę kolegów o opinie, sugestie, komentarze. Zwłaszcza Peter może mieć coś do powiedzenia bo chyba przećwiczył ten układ w swoim Levinsonie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1961-100005504 1174928321_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32471-mark-levinson-no38-input-stage/

Uklad jest na pewno ciekawy i moze sluzyc jako stopien wejsciowy preampu. Z drugiej strony jest tez dosc skomplikowany i bedzie sie sprawdzal jedynie w przypadku kiedy rzeczywiscie potrzebujemy single ended to balanced converter, bo jesli nie, to druga pare op ampow mozna spokojnie pominac (moze warto zrobic dodatkowa zwore).

Takze wzmocnienie nie musi byc regulowane, a jego wartosc ustalona na stale przez odpowiedni dobor rezystorow w zaleznosci od potrzeby. W Levinsonie, w moich testach, OPA627 byl najlepszy na wejsciu, LM6172 w symetryzatorze.

Ostatnio zainstalowalem LM4562 w stopniu I/V DACa i mysle ze ten op amp moze byc jeszcze lepszy.

Pomysł dobry, dużo możliwości, może warto zastanowić sie jednak nad podwójnymi op ponieważ zawsze można zastosować przejściówkę na pojedyncze co znacznie rozszerza możliwości, no i płytka mniejsza, chętnie kupię kilka PCB.

Peter.

OpAmpy wejściowe również symetryzują.

Rzeczywiście przeważnie nie potrzeba regulacji wzmocnienia dlatego usunąłem ten klucz półprzewodnikowy i można wlutować zworę, ale jakby trzeba było to jest opcja zastosowania jumperów.

Czy próbowałeś podmieniać elementy pasywne? Jakie najlepiej zastosować?

Molibden

Elementy o które pytasz dołożyłem aby zwiększyć uniwersalność płytki. Zabezpieczenie którego można urzyć jeśli plytka będzie pracowała jako układ wyjściowy lub do innych celów wedle uznania. C11, C12 też są na wszelki wypadek i w oryginale ich nie ma.

p.s. Proszę nie odpowiadać na wpisy Senicza w moim wątku.

• 7 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.