Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik lewy, głośnik prawy - różnice ??

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja tak krótko.

Nie wiem, czy już mi na uszy padło, czy na mózg, ale czy jest mozliwe aby kolumny lewa i prawa różniły się w swoim brzmieniu ?? Wiem, tak się zdarza, że do fabrycznie nowych pakowane potrafią być np. inne kondensatory, czy też nawet okablowanie. Jednakże moje Tannoye Fusion 2 po modyfikacji u szanownego kolegi MacGyvera są identyczne i grały ładnie. Teraz wydaje mi się jakby jedna grała ostrzej, z bardziej wysuniętymi i jednoczesnie mniej wybrzmiewającymi wysokimi( są to minimalne róznice, ale coś mi tak się wydaje).A może uszy mi się poróżniły albo ja już głupieję??

Ja bym obstawial niesymetryczną akustykę pokoju odsłuchowego.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

U mnie było podobnie - okazało się że w ustawieniu kolumn był problem - po prostu w jednym rogu pokoju miałem podbity bas - ale u mnie to nie było minimalne ale znaczne różnice. Przestaw kolumny (wysuń je na środek pokoju) i zobacz co się dzieje z dźwiękiem.

Słucham tylko muzyki.

Chyba najprostszym testem byłaby zamiana klumn miejscami. Jeżeli objaw "pójdzie" do drugiego kanału, to wskaże na problem z kolumną, jeżeli nie to akustyka, elektronika lub okablowanie.

Miałem kiedys taki problem wina była spowodowana kablem głośnikowym jeden odcinek miał 2,5 m. a drugi tylko 60 cm. z czasem kolumna pod pięta do dłuższego kabla zaczeła inaczej grać.

Po czasie kupiłem inne kable w tych samych odcinkach okazało się że nic to nie dało po czasie słuchania dzwięk w kolumnach wyrównał się.

moim zdaniem dzieje sie tak w tanszych kolumnach ,niewiem czym to jest spowodowane.

wielokrotnie cos takiego mi sie zdarzalo.

przepinalem kolumne w miejsce drugiej i roznica byla ewidentna.

na tym samym kablu i stronie kazda grala troche inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.