Skocz do zawartości
IGNORED

jaki projektor ? pytanie do praktyków

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić projektor do salonu w celu rozbudowy swego KD. Rozważałem też LCD/Plazmę ale odpadły. Warunki wykorzystania :

Ekran w podstawie 220-240cm (lekko ponad 100"), projektor mogę powiesić praktycznie dowolnie przy suficie centralnie naprzeciwko ekranu, są rolety zewnętrzne także mozliwość całkowitego zaciemnienia ale chciałbym aby dało sie także oglądać przy niewielkim oświetleniu "dekoracyjnym", odległość od ekranu do "oczu" możliwa od 4 do 5 m. Cena - chciałbym się zmieścić w 10tys.

Moje pytania do użytkowników wszelakich projektorów :

- czy problem tęczy w DLP w dzisiejszych modelach z założonego przeze mnie pułapu cenowego już nie istnieje ?

- czy hałas projektora zawieszonego nad głową jest słyszlany z pozycji siedzącego ?

- jak jest z problemem czyszczenia luster w LCD ?

Jakie typy polecacie do rozważenia/zobaczenia w akcji podczas prezentacji ? Preferuję jakość obrazu ponad rozdzielczość FULL HD chyba że da sie to pogodzić :)

No i ostatnie - wybór będzie akceptować także moja żona która widziała w akcji Panasa zdaje się ax1000 tego z full HD oraz SIM C3X (na audioshow) i jakość obrazu z projektora nie może być gorsza od tego Panasa, który to został określony jako "minimalny poziom jakości" poniżej którego nie godzi się na projektor :)

Projektory użytkuję od dobrych kilku lat, wręcz niedługo minie dekada. Pamiętam, że na początku przygody z tymi urządzeniami, w sklepach "królowały" plazmy za 60 tysiaków, a o telewziorach LCD nawet się nie wspominało. Na naszych grupach dyskusyjnych taki temat jak projektor w ogóle nie istniał, a entuzjastów tego sprzętu naprawdę wtedy była garstka.

Technologia od tego czasu poszła mocno do przodu, a i ceny spadły. Więc - projektory mogły trafić pod strzechy.

Jeżeli chcesz wydać 10 tysiaków, to musisz wiedzieć, że AE1000 i jemu podobne (Mitsubishi HC5000 lub Epson TW-1000) kosztują ok. 14-16 tysiaków.

Jednak - mam dla CIebie propozycję. W podanej przez Ciebie kwocie, lub nieco powyżej można znaleźć ciekawe propozycje, wg mnie czasami gwarantujące lepszą jakość obrazu niż wspomniany AE1000.

Zastanó się na czym Ci zależy? Czy priorytetem jest bezwględnie jakość obrazu czy np. parametr rozdzielczości.

Bo tanio projektora Full HD w technologii nie znajdziesz.

Ponieważ, jak piszesz - lokalizacja projektora w salonie nie stanowi dla Ciebie problemu, nie musisz kupować projektora z tzw. lens shiftem. A tym głównie szczycą się modele LCD.

Jeżeli więc, to nie stanowi problemu to skupiłbym się na technologii DLP.

Kilka tygodni temu przesiadłem się z AE900 na Infocusa IN78EX i trudno w ogóle porównywać te urządzenia. Różnica w jakości jest wg mnie miejscami miażdząca.

Śmiem twierdzić, że niewiele telewzirów może dostarczyć również fascynujący obraz co Infocus.

Wadą DLP jest głośność pracy oraz to, że w cenie do 20 tys. kupisz raczej tylko 720p.

Dla mnie to nie jest to wadą, bo np. AE900 też był 720p, a mimo tego obraz z Infocusa jest czytelniejszy, wyrazistszy, bardziej trójwymiarowy. Po prostu ostrzejszy.

Proponuję poszukać modeli:

- Optoma HD73 (troszkę rozczarowuje, ale wg mnie i tak jest duzo lepiej niż np. w AE1000),

- Optoma H79 (z drugiej ręki, świetny model!),

- Infocus IN78EX,

- Mitsubishi HC3100 (najlepszy stosunek jakości do ceny).

Dobrze by było, aby sklep posiadał też np. Hitachiego TX-300. Mógłbyś naocznie przekonać się, że LCD jeszcze stanowczo odstaje od DLP.

Na rynku pojawi się niedługo JVC HD-1 oparty o I-DLA, który wszędzie zbiera entuzjastyczne recnezje.

Ale nie będzie chyba tak taki, jak to początkowo sugerowano.

Zdecydowanie Optoma H73. Gorąco polecam. Oglądałem tylko 1 film, ale zgniotło jakością obrazu mojego Epsona. H72 też bardzo mi się podobała. Ceny ok 7000 zł. H72 i był nieco jaśniejszy. Będzie na porządny ekran i kabel. Jak znajdziesz używaną H79, bierz natychmiast :)

Ile projektorow H79 uzytkowales americano?

Podejrzewam, ze "0" :)

Sprzedalismy H79 calkiem sporo i ani jedna sztuka nie byla wadliwa, ani nie miala problemow z chlodzeniem. Biorac pod uwage jakosc obrazu nie wiem czy bym znalazl z obecnych 720p DC3 w cenie do 17 tys zl porownywalne urzadzenie. Posiadal doskonala jednorodnosc obrazu zarowno w jasnosci jak i temp. barw.

Obraz jest bardzo przestrzenny i trojwymiarowy, co w tej klasie jeszcze jest rzadkoscia. Ma olbrzymie atuty, ktorych brakuje konkurencji. Pamietam, ze wiecznie musielismy na niego czekac bo Optoma miala ograniczone dostawy H79. Czasami czas realizacji wynosil nawet do 2 miesiecy.

Mr. Cinematic

właśnie w życzliwym odruchu skasowałem swoją odpowiedź...

co do jakości obrazu H79 jest niezła (jak działa - na zewnętrznym dodatkowym chłodzeniu np. Nexus external fan)

Nie chce rozpoczynac klotni jak to zwykle na forach bywa, ale jak cos ktos pisze to najlepiej albo na wlasnych doswiadczeniach, albo niech poda zrodlo, albo niech napisze "wydaje mi sie". Konkretnie, a nie gdzies ktos cos slyszal, ktos cos mowil, ktos przeczytal, ale nie wie gdzie itp.

W tym momencie zupelnie nie mam pojecia skad wziales swoje stwierdzenie. Podaj prosze zrodlo - zawsze chetnie dowiem sie czegos nowego i podejrzewam innych uzytkownikow tez to moze zainteresowac. Dobrze jakby nie dotyczylo 1 uzytkownika projektora bo to nie jest grupa reprezentatywna :)

Jesli moge wtracic swoje trzy grosze, to ogladanie projektora "przy oswietleniu dekoracyjnym" najlepiej wychodzi na folderach reklamowych, a nie w prawdziwym kinie domowych.

Chyba, ze za dekoracje uwazasz, jak w kinie, podswietlane tabliczki z napisem "exit" :)

pozdr, burz

Ok, po burzliwej debacie na argumenty wycofuje sie, skoro sypia sie grozby. Nie mam zamiaru z nikim zadzierac, ani tracic czas na bzdury.

Swoja droga oryginalne stwierdzenie ze jakosc obrazu H79 jest lepsza po zmiane chlodzenia...moglbys kiedys rozszerzyc ten temat, bo ciekawy. Na pewno producenci chetnie skorzystaja z Twojego pomyslu.

Dzieki za rzeczowe podejscie do tematu.

Dodam może jeszcze:

- problem efektu tęczy nie jest wg mnie podstawową wadą technologii DLP. Ale to też zależy od indywidualnych cech człowieka. Jeden zareauguje, drugi nie. Jeżeli mieścisz się w statystycznym przedziale, to uważam, że ten problem można pominąć.

- na pewno usłyszysz hałas z projektora DLP zawieszonego na głową. Infocus IN78EX w trybie low pracuje ciut głośniej niż AE900 w trybie high. Jak dla mnie jest to na granicy akceptowalności. Ale może ucho przyzwyczaiło się już do poziomu hałasu jaki wydał Panasonic, i teraz wszystko wydaje mi się głośniejsze?

LCD nowej generacji praktycznie są niesłyszalne w trybie low.

- musiałbyś mieć dużego pecha, aby spotkał Cię problem czyszczenia luster. Oczywiście warto przestrzegać czystości. Ja np. dodatkowo przykrywam projektor ręczniczkiem - na noc i kiedy jestem w pracy.

Żona się krzywi, ale wtedy przeca nie ma gości :-)).

Cinematic

nie zależy mi na tym, więc tak zostawmy...

Meloman

czyżby IN78 był głośniejszy od IN76? IN76 jest cichy, ale trochę gorzej z obrazem, mam zastrzeżenia...

Sprawdzałeś już te DVD ?

dzieki za rady :)

co do H79 - nie kłóćcie się - używki akurat projektora nie kupię a jej już nie produkują :)

na rozdzielczości full hd tak bardzo mi nie zależy - priorytetem jest jakość obrazu i zdaję sobie sprawę że 720p za kasę koło 10k da lepszy obraz niż full hd za podobną kasę - w tym wypadku wybieram 720p (chyba że full stanieją baardzo)

co do typów - własnie miałem "na oku" Mitsu HC3100 (wg entuzjastycznych opinii) oraz Optomę HD73 a z LCD Panasa AX100 / AX1000, Sanyo Z5 ???

czyli raczej polecacie za tę kasę DLP 720p ??

martwię się tylko tą tęczą ... - czy wielobarwne koła - szybsze niż kiedyś - nie rozwiązują tego problemu w 100%?? czy jest jakiś model DLP (cenowo rozsądny) wolny od tej wady ?? (jeżeli tęcza jest to żona ją zauważy :) - widziała nawet smugi w TV LCD za ponad 20K np. Soniak 52x2000 co innym nie przeszkadza..)

chcę się gdzieś "załapać" na prezentację - tylko muszę zawężyć grono modeli do kilku...

może ktoś potrafi powiedzieć czy np. HC3100 świeci conajmniej tak samo lub lepiej od Panasa AX1000 (to był już jakiś konkret) ?? - biorąc pod uwagę jakość obrazu oczywiście

Nie wiem jak pracuje IN76, bo nie widziałem go w akcji.

Mam tylko porównanie do AE900, które opisałem powyżej.

Właśnie sobie analizowałem rynek projektorów DLP oparty na DC3 i muszę powiedzieć, że Optoma ma na rynek amerykański bardzo ciekawą ofertę - modele HD7100 oraz HD7300.

Teoeretycznie mają ciut, ciut lepszą czerń niż H79 (0.2 lumena w stosunku do 0.22, dla porównania IN78EX - 0.29), posiadają lens shift (!) oraz mają krótką ogniskową (pozwalają wygenerować duży obraz z małej odległości - dla mnie bardzo ważny element). Jak dla mnie to ideał funkcjonalności, której trochę mi brakuje w Infocusie.

Pytanie już czysto teoretyczne do Cinematica - czy jest możliwość zamówienia tych modeli do Europy (Polski)?

Szkoda, że stara Europa zaczyna być traktowana przez koncerny powiedzmy z pewnym lekceważeniem...

"Americano" -> jakie masz zastrzeżenia do IN76? Oczywiście, że Infocus, to żadne mistrzostwo świata, ale wg mnie porządny krok w kierunku dobrego obrazu. Dziwi mmie np. bardzo mało recenzji tego modelu w internecie... W zasadzie nie znalazłem nic poważnego. Wszystkie kończą się na modelu IN76 i są z reguły dość pochlebne.

Infocus przywiązuje jako jedne z nielicznych wagę do jakości produktów. W większości modele schodzące z fabryki są poprawnie skalibrowane co nie zawsze można powiedzieć o Mitsubishi, nie wspominając już o Optomie, któa ma bardzo rozstrzelane parametry.

Warto może też dodać, że od dłuższego czasu chodzą plotki o upadku/sprzedaży tego producenta.

"Kret" -> oglądanie filmów z projektora przy niewielkim choćby oświetleniu uważam za bezsensowne. Tracisz bardzo mocno na jakości obrazu - dynamice, kontraście, głębi kolorów... No po prostu na wszystkim.

Zresztą, pewnie nie bez powodu w kinie podczas seansu jest ciemno :-)) A zauważ proszę jak wygląda jakosć obrazu prezentowanych przed filmem reklam, przy półzgaszonym świetle...

Nie daj się zwieść także marketingowym cyferkom. Projektor z kontrastem 10 000:1 wcale nie musi mieć odczuwalnie lepszego kontrastu od modelu 6500:1 (zobacz ostatnią recenzję w audio-video - pojedynek TX-300 z AX100).

LCD mają tak wysokie parametry kontrastu (i ew. niektóre DLP), bo korzystają z dynamicznej przesłony.

Kontrast sprawdza się (podaje się) w tzw. trybie on/off czyli mierzy się poziom czerni dla całkowicie czarnego obrazu i poziom bieli dla całkowicie białego obrazu.

W pierwszym przypadku przesłona może się całkowice zamknąć, stąd np. Hitachi TX-300 uzyskuje tu tylko (aż) 0,1 lumena (bardzo dobry wynik). Z kolei dla białego obrazu, przesłona może się całkowice otworzyć.

A kontrast to nic innego jak stosunek jasności białego pola do jasności pola czarnego.

W praktyce, czyli przy oglądaniu filmów takie sceny nie występują. No - może łatwiej trafić, na całkowicie ciemne sceny (np. gwieździste niebo), niż całkowicie jasne... Nie mniej to tylko teoria.

Dużo bardziej miarodajnym testem jest pomiar kontrastu ANSI, który dokonuje się na obrazie przypominającym szachownicę czarno-białą. Tutaj w jednej scenie mieszają się jasne i ciemne pola. Dla dynamicznej przesłony to ciężki orzech do zgryzienia, bowiem dla ciemnych pół powinna się zamknąć, a dla jasnych otworzyć. Więc biedna trwa w jakimś półotwarciu, a pomiary kontrastu ANSI są wtedy dla projektorów LCD bezlitosne.

Tutaj kontrast to stosunek średniej jasności białego pola do średniej jasności pola czarnego.

Np. nowy Mitsubishi HC5000 (LCD) ma ten parametr dwa razy gorszy niż Infocus IN76 (DLP). I to w praktyce przy oglądaniu filmów często widać!

DLP które nie używają dynamicznej przesłony mają zawsze ten sa poziom czerni, niezależnie od wyświetlanej sceny. W LCD i DLP z dynamiczną przesłoną poziom czerni jest zmienny.

Oczywistym jest, że ten pomiar bardziej oddaje rzeczywiste możliwości projektora, bowiem, w kinie raczej spotykamy się ze scenami, w którym elementy ciemne mieszają się w kadrze z elementami jasnymi.

Reasumując - mierząc poziom czerni dla sceny przedstawiającej tylko gwieździste niebo, okazę się, że nowy projektor LCD wygrywa nawet z dobrej klasy projektorem DLP.

Z kolei, gdy do tej sceny dodamy np. słońce (element jasny) to szybko okaże się, że poziom czerni w LCD już nie jest taki rewelacyjny.

Kontrast ANSI z reguły wynosi od ok. 80 (AE900), poprzez ok. 260 (HC500) do ok. 650 (Optoma HD7100).

Jak można podbić parametr kontrasu? Ano są różne stuczki - np. przez zmierzenie poziomu czerni przy wyłączonym projektorze (sic!) lub w przypadku DLP - ustawiając koło barwne (segmentowe) na białym segmencie (zawyża się poziom jasności bieli).

Zresztą - oko ludzkie i tak ma percepcję rozróżniania kontrastu maksymalnie do ok. 300:1.

Nowe panele LCD D6 są na pewno kolejnym krokiem naprzód, ale DLP jest zawsze ciut lepsze.

Reasumując - nie chcę broń boże bronić mojej decyzji i pisać, że Infocus to sama rewelacja, bo ma pewne wady, głównie użytkowe, a i łatwo znajdzie się modele o lepszje jakości obrazu (głównie DLP), ale wg mojej subiektywnej opinii o czym już pisałem - IN78EX to zupełnie inna liga (jakość) niż AE900 nawet uwzględniając ceny obu urządzeń...

A jak czytam w czasopiśmie "Audio" o rewelacyjnym kontnraście Panasonica, to zastanawiam się ile pismak zgarnął od dystrybutora za taką recenzję.... I jak w takim razie nazwać kontrast z dobrej klasy projektora DLP?

Poszukaj sobie recenzji na amerykańskich stronach www. Z reguły znajdziesz tam obiektywne testy projektorów.

Duże znaczenie w odbiorze obrazu, poza zaciemnieniem pomieszczenia, ma jego wystrój - kolor ścian, sufitu, mebli... Jednym słowem - im pokój jest zaaranźowany w ciemniejszych kolorach tym lepiej (w ten sposób można wpłynąc na redukcję światła odbijanego, a tym samym poprawić subiektynie odbierany poziom kontrastu).

Dlatego najlepiej, jeżeli ktoś ma takie możliwości - adoptować sobie oddzielne pomieszczenie i dedykować je tylko do kina domowego - prezentacji z projektora.

No i broń boże nie używaj pomarańczowej ściany do oglądania filmów. Mając dobrej klasy projektor szybko docenisz co oznacza dobrej klasy ekran. Pamiętaj - zestaw zagra/zaświeci tak jak jego najsłabszy element.

Jeżeli mieszkasz w pobliżu Wrocławia lub blisko auostrady Kraków-Wrocław to polecam sklep Cinematic we Wrocławiu. Naprawdę profesjonalni ludzie tam pracują. Nie wciskają kitu...

Wg mnie HC3100 daje subiektywnie lepszy obraz niż AE1000. Jest też lepszy niż HD73...

W Panasonica AX100 i Sanyo Z5 bym się nie pchał jeżeli chcesz przeznaczyć ok. 10 tysiaków...

Zresztą - mnie osobiście obraz z Sanyo podoba się najmniej niż z innych LCD (choc np. na stronie www.cine4home.de ten model bardzo faworyzują. Bardziej obiektywną recenzję znajdziesz na www.projectorreviews.com - bezpośrednie porównianie Z5 z AE900).

No własnie - rozumiem, że te 10 tysiaków to tylko na projektor, bez akcesoriów - ekranu, kabli, uchwytu, źródła (np. odtwarzacz DVD lub BR). Bo inaczej to będzie trudno znaleźć

Wg mnie i tak na pewno przez najbliższy rok (półtora) będziesz korzystał głównie z tradycyjnych płyt DVD, a to tylko 576p. Trduno oczekiwać, że w ciągu nabliższych miesięcy polski rynek zaleją filmy w formacie HD...

Więc spokojnie wystarczy na dzisiaj projektor 720p.

Dodam jak ja odbieram obraz z projektora LCD i DLP:

- LCD: obraz bardziej plastyczny, kolory bardziej pastelowe, dużo mniejsza dynamika obrazu, czasami wręcz za mdło,

- DLP: żywiej i ostrzej, dynamiczniej, ale nie jaskrawo. obraz bardziej przypomina CRT. przekaz dużo bardziej wciąga widza, łatwiej zachwycić się jakością obrazu niż w LCD. Np. elementy metalowe wyglądają jak elementy metalowe, a nie udają ich jak to np. przedstawiał AE900.

Efekt tęczy musicie sprawdzić sami na sobie. Prędkość i liczba segmentów ma znaczenie, ale są modele DLP, gdzie ten efekt widać, pomimo, że zastosowano większą prędkość i wiecej segmentów barwnych....

HC3100 schodzi głębiej z czernią (0.22 lum) niż Infocus IN78EX i jest chyba ciut bardziej dynamiczny. Z kolei obraz z IN78EX jest bardziej krystaliczny, spokojniejszy - nazwałbym go eleganckim.

W wielu miejscach muszę się zgodzić z Melomanem. Mając przyzwoity LCD powinienem być apologetą tej technologii. I w momencie zakupu (rok temu) tak bbyło. Nie było po prostu porównywalnego funkcjonalnością i jakością projektora w tej cenie. Jednak na dzień dzisiejszy szarpnąłbym się na DC 3. Widziałem, porównywałem i zdecydowanie przewyższa moje LCD (Optoma, bo Infocusa w akcji nie widziałem). Co nie znaczy, że nie czerpię przyjemności z oglądania filmów. Boże broń! Świetnie mi się ogląda i po prostu o tym nie myślę. Jednak nie obraziłbym się mogąc to poprawić. W moim przypadku jednak istnieje czasami konieczność oglądania przy pewnym oświetleniu i wtedy te 1600 ANSI robi dobrą robotę. Filmy po ciemku oglądam jednak przy ok. 900 ANSI. Jeśli stać Cię na przyzwoity telewizor (do Wiadomości), całkowite zaciemnienie i dowolne ustawienie, to doradzałbym zakup DLP, nawet niespecjalnie funkcjonalnego. Sprawdź tylko czy nie widzisz tęczy. Moja Ex niestety widzi :( Ja nie.

Możesz też poczekać. Teraz kupić coś za 4 tyś. zł i zobaczyć, co będzie za ok. rok. Nie trzeba być wizjonerem żeby widzieć, jak wszystko przyspiesza w kierunku skoku jakościowego. Rok temu to było pół HD za 5-6 tys. zł. Teraz to będzie full HD za 7-9 tys. i upadek monopolu DLP na kontrast i naturalne kolory oraz wzrost funkcjonalności. Za rogiem D-ILA dla mas. Do walki włączają się też azjatyckie tygrysy. Po każdym takim skoku ceny z grubsza się stabilizują na ok. rok i wtedy warto kupować. Dlatego na razie nie zamierzam zmieniać swojego. Przesiądę się za ok. półtora roku już na fulla.

W AE900 shadow detail parktycznie nie ma :-)) Więc w IN78EX zawsze będzie lepiej...

Miałem krótko możliwość zoabczyć w akcji HD73 i pomimo, że obraz był zdecydowanie lepszy niż w AE900, to do Infcousa wg mnie sporo mu brakowało.

Właśnie IN78EX wg mnie dawał spkojniejszy obraz, bardziej klarowny i detaliczny w szczegółach. A przy okazji był subiektywnie bardziej kontrastowy...

Np. logo Warner Bros w ostatnim Harrym Porterze na Infocusie wygląda jakby było wykonane ze srebra, na HD73 jest temu bliskie, na AE900 tylko udaje...

Dalej - scena początkowa, jak woźny zapala palnik kuchenki.... Znowu na IN78EX widać, że elementy kuchenki są metalowe, na Optomie już nie za bardzo....

Dalej jest scena, jak teleportują się przy użyciu ... buta. Na Optomie ten but to jedna ciemna plama... Na IN78 można rozróżnić szczegóły...

Gdybym mógł wydać do 8,5 tysiaka to wybrałbym jednak HC3100 niż HD73. Nie mam bezpośredniego porównania Mitsubishi z Infocusem. Wiem, że przy pierwszej prezentacji obraz z HC3100 bardzo mi się podobał...

>>Woodolec

Oczywiście, że na projektorach LCD też da się oglądać, bo sam użytkowałem je przez kilka lat. A zachwytów nad jakością z Sony HS-1 (mój pierwszy) nie było końca. :-))

Sugeruję, że jeżeli dla "Kreta" priorytetem jest jakość obrazu, a ma do wydania konkretną kwotę, to wg mnie powinien jednak wybrać coś opartego na DC3.

Zresztą sma się przeknałem kompletując zestaw audio. Elementy wymieniałem kilka razy, niestety za każdym razem na droższe. Trywialnie, ale to fakt - eraz wiem, że za jakość trzeba płacić. Lepiej więc dołożyć, a kupić coś sensownego, niż po miesiącu zachwytów nad wielkością obrazu nie zastanawiać się czy można lepiej...

Od kilku lat użytkuję w stereo Arcama FMJ w systenie bi-ampingu. Jak dla mnie jest to system kompletny, jakość dzwięku jak dla mnie jest fenomenalna. Oczywiście, że można lepiej. Ale to co daje mi Arcam mi wystarcza.

W obrazie AE900 widziałem niedoskonałości, w Infocusie też są, ale stwierdziłbym, że w stosunku do moich oczekiwań spełnia je w 90%.

Zresztą co wybrać - LCD czy DLP - rozwazyłbym możliwość uzyskania efektu trójwymiarowości.

Na chwilę obecną tylko w DLP można dostrzeć ten efekt. Dobrym przykładem jest tu Optoma H79, głównie z powodu dobrej optyki (ostrości) oraz możliwości zejścia z poziomem czerni do bardzo dobrego poziomu 0,22 lumenów (bez dynamicznej przesłony). Bardzo żałuję, że nie produkują tego modelu.

Poza tym wchodzi nowa technologia pod strzechy czyli I-DLA. Już nowy JVC jest przełomem. Zobaczymy co przyniesie w tej materii ten i przyszły rok....

Niestety, po obejrzeniu dobrej klasy projektorów DLP stwierdziłem, że nie mogę czekać. Obraz z AE900 zaczął mnie irytować, czego wcześniej nie dostrzegałem. Nie byłem po prostu świadomy różnicy jakości...

Zresztą kto widział Sim2 na Audioshow ten będzie wiedział o czym mówię. Oczywiście nei porównuję IN78EX do sprzętu klasy high-end, ale teraz wiem, że AE900 to klasa budżetowa, zabawka, a nie projektor...

Małe sprostowanie - mając na myśli plotki o upadłości/sprzedaży miałem na myśli Infocusa, a nie Optomę jakby to mogło wynikać z tekstu. Zainteresowanych - przepraszam.

niezgodziłbym sie ,ze na filmy 1080p musimy jeszcze poczekac.

Polecam np. Blu-ray 90% tych filmow posiada PL lektor lub napisy. Niestety w DVD-HD brakuje PL. Odwarzacze Blu-ray mozna kupic w granicach 3tys. ale i świetnie sprawuja sie w odwarzaniu filmow DVD. Ewent. cos tanszego - odwarzacz do kompa blu-ray to wydatek okolo 1tys.

Koszt samego filmu blu-ray około 120zl. ale warto!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zapewniam ,ze na projektorze HD READY takie filmy wygladają pieknie i nie koniecznie beda lepiej sie prezentowac na projektorze Full HD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

JVC HD1 - jest już w sprzedaży / ok.20000 zł /

Na prezentacjach pokazywał w stosunku do Sony - lepszą czerń, wiecej szczegółów i lepsze nasycenie kolorów.

JVC też ciszej pracuje dzięki tunelowemu wyprowadzeniu wiatraków.

Niestety nie podano kosztów lamp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blu ray w PS 3- gra extra - warto choćby do tych celów zakupić. Dużym problemem jest dostępność filmów.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.