Skocz do zawartości
IGNORED

Jak sprzedać polski folklor?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Papageno patrzył najpierw w Polskę, a teraz naokoło. Racji ma dużo...

Aczkolwiek myślę, że to zależy kto poda i jak tę muzykę. Na świecie znają nuty mazurkowe dzięki Szopenowi, ci bardziej awangardowi to i góralską muzykę dzięki Szymanowskiemu. Mnie się wydaje, że dzieje się coś ciekawego teraz z wpływem muzyki ludowej na muzykę w Polsce. Ożywczego. To i jest szansa, że kogoś to zainteresuje na świecie. Tylko.... i co z tego?? Cieszmy się, że nas to cieszy.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Kiedyś jeździłem z Kolbergiem po kraju. Słuchałem tych wszystkich przeraźliwie prymitywnych zaśpiewek i jeszcze prymitywniejszych "akompaniamentów" Nasze, polskie - myślałem. No i co? Nawet na mojej wsi żadna baba nie chce zaśpiewać, że kury piejo. Bo ich nie trzymajo, bioro z Unii pienionodze, bo Unia dajo. Ale szlachentne serca Polaków (niektórych) mogo se sprzedawać folklor. Polska to - podobno - wolny kraj.Hej, na wirsycku se stane, bede dyrektorem. I tak trzymać.

wrzucam kilka fotek z tegorocznego festiwalu 2009

Nowa Tradycja

niestety w tym roku NAGRODA GRAND PRIX

dla ZESPOlu Z BIALORUSI

FOLKROLL I NASTA NIAKRASAWA

niestety dlatego ze nie dla POlakow ale spiewala swietni i sie slusznie nalezalo

I miejsce dla mlodego zespolu z Kaszub

za mieszanke wybuchowa balkansko - klezmersko-polska

BUBLICZKI KASHUBIAN KLEZMER BAND

piekny koncert zawodowych muzykow

gosc zaproszony z Gruzji Urmuli

grali i cudnie spiewali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13141-100006445 1240944298_thumb.jpg

post-13141-100006446 1240944298_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

papageno, 28 Kwi 2009, 20:42

>Kiedyś jeździłem z Kolbergiem po kraju. Słuchałem tych wszystkich przeraźliwie prymitywnych.....

a to juz nie nasza wina

:)

wrzuce kilka zdjec

gosc festiwalowy Urmuli

Ukryta Zawartość

post-13141-100006442 1240944829_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam nadziej ze zalozyciel watku mi wybaczy

moich wpisow opisujacych dokonania wspoolczenej muzyki folkowej czy tam ludowej

nie chce zakladac oddzielnego

zdaje sobie dobrze sprawe ze muzyka folkowa czy ludowa jest najbardziej niszowa z muz

niestey dalo sie to odczuc na festiwalu

i nie ma sensu sie rozdrabniac

ja nadal nie rozumiem czym rozni sie polska muzyka folkowa od innych

zeby nia pogardzac i wysmiewac

moze ktos sensownej mi to wytlumaczy ?

michal stabro, 28 Kwi 2009, 20:36

>>papageno

>czym sie rozni polski folklor od innych narodow !?

bardzo mi przykro że pojadę po linii "cudze chwalicie swego nie znacie"..

:-((

nie było aż tak nośnych propagatorów jak Bartok, Kodaly

poza tym powiem jeszcze coś bardziej ryzykownego, jednak u nas do tej pory folklor jest czymś odrobinę wstydliwym, taka postszlachecka tradycja "pon nas obśmiwajom w duchu"

w czechach czy nawet w niemczech, jak się spojrzy na "koncerty życzeń" (takie do bólu popowe) to jest tam sporo takiego bezwstydnego jakby folkloru, w wersji spopularyzowanej, może i wulgarnej ale bez takiej pretensjonalnej przypudrowanej wstydliwości- dechowka, lustige musikanten i te klimaty

;-) nie chcę wspominać unruhestiftera jozina z bazin.. żeby nie wywołać nadmiernych fermentów

piszę to żeby zilustrować niesprzyjającą różnicę mentalności, u nas folklor musi być folkiem, musi być przybrany dystansem klimatu prawie ECM ĄĘ

a może się mylę? tak to czuję..

Horst, 28 Kwi 2009, 21:15

masz swieta racje

muzyka ludowa jest teraz passe

wstyd sie przyznac ze sie takiej slucha lub przyznac muzykowi ze sie inspirowal

przeciez to muzyka z nizin biednych prymitywnych chlopow pospolstwa

pisze tu z przekora

jazz , klasyka , etno , sluchanie tych gatunkow to co innego to nobilitacja

to wypada , to jest modne pochwalic sie w dobrym towarzystwie , robic wrazenie ze sie jest osluchanym

, elokwentnym i ma sie gust

natomiast wydaje mi sie , ze

kapele biesiadne zrobily wiele zlego

w pojmowaniu tego gatunku

fuzja muzyki rockowej z folkiem tez nie jest najlepszym pomyslem

potem folk dla niektorych w najlepszym wypadku to tylko ..pieja , pieja kury nie maja koguta ....

Horścik, jako osoba zaangażowana politycznie chyba wiesz, że przez ponad 50-siąt lat komuna skutecznie sprowadziła kulturę ludową do poziomu dożynek i cepeliady.

Nie liczyła się prawdziwa kultura wiejska, którą zaorano na czerwono, liczyła się ta socrealistyczno-przaśna, stworzona przez gomułko-podobne twory

Do tego dochodziły punkty za pochodzenie jak byłeś z gminu i swój, co skutecznie prowadziło do powiększania dystansu, różnic pomiędzy miastem, a wsią

z drugiej strony plan n-letni pompował środki w miasta, przemysł, a polska wieś ubożała i dziadowała

ale były PGRy i inne twory i to skutecznie hamowało wszelkie niepokoje

teraz odwrotnie - to miasto zazdrości wsi, że z UE to tak naprawdę rolnicy są w Polsce zadowoleni

Poza tym bycie w Polsce ze wsi oznacza, że jesteś obciachowy, gorszy.

Wniosek: od dawna w Polsce wieś i miasto to różne światy

Jakie to ma przełożenie na kulturę wiejską, czy polski folklor?

Ano taki, że miastowy nie do końca rozumie co to ten 'folk', wiejski się wstydzi swojego pochodzenia i dalej brnie w dożynkowe klimaty, a kultura, ta prawdziwa - wymiera po prostu, bo wymierają ci, którzy ją jeszcze pamiętają.

A Nowa Tradycja jest tego smutnym dowodem.

broy, dziękuję za twój apolitycznie zaangażowany post

ja jednak pozostanę politycznie przy swoich skojarzeniach, to znaczy że brakowało u nas kogoś formatu kodaly, bartok- kolberg też wykonał dużą pracę ale chyba nie aż tak gruntowną jak ci przykładowi węgrzy

co do peerelu, byłem z 2-3 razy na cepeliadach we wrocławiu zresztą, ot pamiętam np taki zespół z aragonii, fantastyczne występy- zresztą mocno różne od obiegowych wyobrażeń o hiszpańskim folklorze

wiem że było sporo płyt z polską muzyką ludową (seriami), niekoniecznie tandetnych, a sama "Cepelia" jako przedsiębiorstwo wyrobu suwenirów wcale nie była w najgorszym guście- no chyba że ktoś ją traktowałby kryteriami przyuczelnianej firmy produkującej naukowe kopie autentycznego rękodzieła, pamiętam też, że w takim dawnym poniemieckim wielkim pałacu było we Wrocławiu takie niezłe muzeum etnograficzne, obecnie jest tam pasaż handlowy- może to i lepiej

a nadal twierdzę, że jednak największe znaczenie ma to staropolskie "pon nos obśmiwajom w duchu" (to było chyba przed prl.., wyspiański)

no i jeszcze jedna rzecz, swojego czas rok w rok byłem "w Tatrach" i pamiętam takie obrazki, jak upite menele z wiochy po wyjściu z knajpy (koło remizy- serio) trzymając się za barki śpiewali tak, że na niejeden muzykologiczny etnograf nie miałby się do czego przyczepić- i nie mam zamiaru z tego wyciągać wniosków ani politycznych ani muzykologicznych- fajne wspomnienie z wakacji :-D

Ja bardzo przepraszam, ale jeden ze słynniejszych utworów Lutosławskiego ma wiele wspólnego z muzyką ludową: Koncert na orkiestrę. W latach 50-tych stworzył wiele znakomitych utworów opartych na muzyce ludowej, jak i inni kompozytorzy. Nikt mi nie powie, że jest "gorszym" kompozytorem od Kodaly'ego. Cosik mała erudycja w sprawach polskich.

erudycja? ;) a co to takiego? nie mam takich ambicyj..

mi chodzi nie o utwory z motywami folklorystycznymi, bo to można znaleźć i u wielu innych, a u Lutosa też w szeregu innych utworów/utworków..

tylko o systematyczną pracę naukową, nagrywanie, łażenie (jak Bartok) z fonografem i notatnikiem po wsiach i naukowe opracowywanie tego materiału, zresztą Bartok utwory ludowe potrafił (miał taką potrzebę) oprawiać w bardziej umiarkowany sposób, w swoich utworach (np. chóralnych) opracowaniach pieśni ludowych

chodzi mi jednak o tą esencjalną pracę etnograficzną Bartoka, Kodaly'ego, z muzykologicznym opracowaniem utworu- i upowszechnianie tego właśnie jak Bartok w prawie dosłownie cytowanych od początku do końca utworach chóralnych

też o coś takiego co jest jakby rozprawą nad pierwotnymi elementami muzyki ludowej- mikrokosmos

Wydaje się iż rzeczywiście istnieje ta pewna wstydliwość - folklor nie jest postrzegany jako cool. A jednocześnie słuchacze pragną go głęboko. I chciałabym i boję się prawda... Otóż wystarczy że zespół rockowy o cool wizerunku zagra kawałek folklorystyczny i już ten problem zostaje przekroczony, a publiczność bawi się jak szalona i śpiewa refreny, i chyba nawet nie wie że szaleje na zabawie ludowej:)

Lutoslawski Chopin Kilar Moniuszko mlodopolscy artysci

przyczynili sie do zaistnienia sztuki ludowej w almanachach

ale jak sprzedac i upowszechnic kultywowac folklor rdzenny !?

zeby nie byl obciachem i skamielina ?

pamietam ze w czasach komuny byl przykaz

podczas konkursow i przesluchan kapele ludowe posiadajace w swoim skladzie saksofon byly wykluczane i ingnorowane

czyli ot takie sobie praktyki pilnowania czystosci gatunku i chyba hanowania naturalnego rozwoju , naturalnej ewolucji

mozliwe ze takich praktyk bylo wiecej

Jedna uwaga panowie: po pierwsze to wspomnieni przez Was muzycy klasyczni inspirowali się folklorem, a nie odwrotnie.

Po drugie: Horst wspomina pijackie zaśpiewy, które tak go rozweseliły. Otóż tutaj pokrótce jest odpowiedź: mn. w Grecji, na Bałkanach i wielu innych krajach - nie mówiąc o kulturach pozaeuropejskich ludzie się BAWIĄ przy prawdziwym, rdzennym folku! Nawet tzw. ludzie miastowi lubiejom potańcować przy żywej, prawdziwej muzyce. Tamte narody czują żywą i trwałą przynależność do ludu i kultury ludowej. Folk nie jest skamieliną, czy czymś z innego świata.

U nas szeroko pojęta kultura współczesna wyparła całkowicie zabawy ludowe. Muzyka ludowa, folk to jest passe, to jest obciach. Wyobrażacie sobie współczesne zabawy weselne przy wiejskich muzykantach? W innych krajach, kulturach muzyka i kultura ludowa to powód do dumy, nawet - tutaj Horst nie bójmy się tego stwierdzenia - jest to patriotyzm, lokalny i narodowy. U nas ludzie wolą biesiady, niekończące się kabaretony, muzykę z najprostszym rytmem z głośników i hej sokoły!

Wydaje mi się, że rzeczywiście polityka ponosi sporo winy - pośrednio. Za czasów komuny w dobrym tonie (nazwijmy to tak umownie, teraz - "trendy", czy jakoś tak) było trzymać się z daleka od oficjalnego nurtu, a więc nie Cepelia, tylko pocztówki dźwiękowe z najtandetniejszymi kawałkami z Radia Luxemburg, bo to było "zachodnie", inne, wolne. Właśnie - wolne, bo czy przez 45 lat można było zrobić cokolwiek oddolnie bez oficjalnego namaszczenia, bez czujnego oka jakiegoś TW, czy innego "życzliwego"? I pytanie retoryczne - czy w tych warunkach mogła się jakakolwiek szczera muzyka ludowa rozwijać poza przyśpiewkami pod gierkowskie dożynki? Tu akurat państwowy mecenat na pewno przyniósł więcej złego niż dobrego. Teraz jest szansa, bo popkultura już od dawna gryzie własny ogon i serwuje wyłącznie papkę. Byle tylko nie robiło się z tego jakieś etno-polo dla bogatego klienta z piosenki Dead Kennedys:

Play ethnicky jazz

To parade your snazz

On your five grand stereo

Braggin that you know

How the niggers feel cold

And the slums got so much soul

witajcie

jak pisalem jestem pod wrazeniem piesniarza , muzykologa , scenarzysty Adama Struga z Lomzy

bardzo autentyczny mocny hipnotyczny glos ,

znalazlem dwie plyty jedna juz prezentowalem to okolicznosciowa z NT 2009 , chyba juz nie do dostania

druga Kapela Brodow Tance polskie

bardzo polecam

ps

zdaje sobie sprawe ze wsrod audiofili nie ma za duzo milosnikow kultury ludowej

ale licze na to ze moze znajdzie sie bratnia duszyczka i cos napisze na temat swoich fascynacji

lub odkryc folkowych

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> michal stabro

wcześniejszy post z tego wątku

Nowy2, 26 Kwi 2009, 15:57

>Adam Strug - usłyszałem go niedawno w II PR śpiewał a capella pieśń Adama Skorupki. Było to

>świetne.

>

Ukryta Zawartość

>jest i w wikipedii hasełko

Ukryta Zawartość

Płyta okolicznościowa z okazji festiwalu NT 09 rzeczywiście urokliwa, bardzo ciekawie zestawiona i co ciekawa - dobrze nagrana! A więc i radość dla audiofili!

Dziś, 2/05 na ulicy Lubelskiej, Scena Lubelska 30/32 koncert zespołu Janusz Prusinowski Trio, projekt Mazurki - to dla kogoś, kto został na majówkę w mieście stołecznym dość ciekawa propozycja. A płyta JPT jak wiadomo została wysoko oceniona w konkursie Folkowy Fonogram Roku 2008 - drugie miejsce!

pzdr

• 1 miesiąc później...

Ożywić chciałem nieco zapomniany wątek, a mianowicie - Kapela Brodów.

Jestem pod stałym wielkim wrażeniem muzyki pasyjnej, wielkopostnej w wykonaniu i interpretacji KB.

Co jeszcze polecicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Trochę odświeżę wątek i zaproponuję zespoł Sarakina. Nie jest to do końca polski folklor, bo ma raczej korzenie bałkańskie, ale nagrali płytę z folkowymi aranżacjami Chopina. Można posłuchać fragmentów na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a obejrzeć na

Ukryta Zawartość

Drugi zespół, który warto polecić to Hambawenah. Wykonują muzykę flisacką we współczesnych aranżacjach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dla oglądaczy -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

michal stabro, 28 Kwi 2009, 20:44

>wrzucam kilka fotek z tegorocznego festiwalu 2009

>Nowa Tradycja

To ja do kompletności dołożę zdjęcia z ubiegłorocznych Mikołajek Folkowych w Lublinie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - gdzie pojawiały się prawie te same zespoły ;-) (tegoroczne będą wkrótce)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tomaszg, 17 Gru 2009, 14:00

witaj

fajnie ze ktos tu zaglada

ja ostatnio sobie odsluchuje dwie plytki

Pachora - ast

oraz Nayekhovichi

oba zespoly nie z Polski

ale fajne , polecam

pozdrawiam chyba juz swiatecznie

i napewno zimowo :)

ps

chyba autor pozwoli , zeby tez zamieszczac i chwalic obcy folklor

, chyba nie ma sensu zakladac nowego tematu ?

Ukryta Zawartość

post-13141-100007660 1261058519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w tym momencie z folku to głównie słucham bretońskich kapel. Btw - bardzo często bretońskie zespoły mają nawiązania jazzowe - jako ciekawostka taki "cover" w wykonaniu Skolvana

.

Z polskich kapel folk-rockowych z kolei zapomniałem wcześniej wspomnieć o Szeli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Kapela parę lat temu się reaktywowała i jest jakaś szansa na nową płytę. Pierwszą kasetę za to można ściągnąć z ich strony. Z Szeli też wypączkowała kapela Ajagore

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie slyszalem na zywo

ale po przesluchaniu w necie mam ochote na

Apolonie Nowak

moze raczej na jej plyte :)

warto?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.