Skocz do zawartości
IGNORED

PROCAB - Interkonekt audio

mdavis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zauważyłem iż kable firmy PROCAB cieszą się dużym zainteresowaniem. Chciałem poruszyć wątek dotyczący interkonektów tej firmy np ProCab CAB820/0,5 (co możecie o nim powiedzieć, czy jest lepszy od interkonektu DNM RESON)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12718-100005902 1174472855_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32360-procab-interkonekt-audio/

Mam CAB820/1 i mogę tylko tyle napisać, że jest dobrze, bo nic nie psuje. W ogóle, to nie wierzę w magię kabli. Po prostu trzeba coś kupić na minimalnym poziomie cenowym, ale by nie szpeciło i nie wpływało negatywnie na jakość dźwięku reprodukowanego...wpływanie na dźwięk za pomocą okablowania, to maskowanie błędów, które się popełniło, przy kompletowaniu komponentów:D

Interkonekt Klotz la grande trzeba samemu wykonać, a ten interkonekt ProCab 820 jest już gotowy. Z postów na forum wynika, że ProCab gra dobrze. Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie i uwagi.

• 1 miesiąc później...

Witam,

miałem Procab'a i najpierw przeszedłem na La'grange, a potem polutowałem sobie IC z kabla mikrofonowego Klotz'a.

Do dzisiaj siedzi u mnie w systemie.

Aczkolwiek tak jak jeden z moich przedmówców nie wierzę w "magię" kabli.

Owszem porządny kabel jak najbardziej "tak".Mam tu na myśli że nie jest to jakiś aluminiowy kabelek ze starej szuflady.Tylko przyzwoita miedź.

I taki też jest Klotz mikrofonowy.

papaja

• 2 miesiące później...

:):)

Panowie wpinacie i robicie łaczówki z "gówna", które jest "złotem" o innym przeznaczeniu. Poruszacie się w tym samym ale o róznym logo i nigdy nie będzie postepu. A wystarczy wpiąć kabelek wykonany z myślą do audio domowego i nawet głuchy uśłyszy w czym rzecz:)

Nie tylko myśleć, ale też słuchać dobrej muzyki przy tej robocie.

Nie dałem się zwariować magii kabli w sumie za 1,5kzł. Moje głośnikowe i interkonnecty brzmią świetnie.

Losowo włączone dostępnej mi osobie brzmiały tak samo.

Być może jeśli ktoś ma studio odsłuchowe w domu to usłyszy minimalną różnicę.

Wniosek jest prosty kto chce mieć magię niech płaci.

Ten Procab nie jest zly, co wiecej sadze, ze jest rownie dobry jak nie lepszy od podstawowych modeli audiofilskich producentow - tam placimy kilkakrotnie wiecej za sama tylko nazwe bo materialowo i konstrukcyjnie takie kable niczym sie nie roznia. Procab 820 jest fajny dlatego, ze mimo niskiej ceny niczego specjalnie nie psuje. Dodatkowym bonusem jest bardzo dobre ekranowanie tego kabla.

pzdr.

Tyle że........... nieekranowane brzmią lepiej i prawdziwiej. Ekran to wymysł dla kilometrów kabla układanego na scenie:), natomiast w dobrej konstrukcji "przeplot" pełni role ochronną nie gradując brzmienia.

Sorry że piszę w ten sposób ale wszystkie techno kable szybciej wypinam bo.............. .

Całkiem możliwe - co nie znaczy że ma sens wydawanie kilkuset/kilutysięcy złotych za pół metra przewodu głupiego kabelka.

Bez ekranu powinien być jeszcze tańszy niż z :)

Zatrudnijcie dziewczyny żeby Wam uplotły warkoczyk z odartego ze skóry klotza i po problemie! :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

panowie a jak to jest z resonem ? słyszałem ze ma lekko wycofaną górę. czy jest w stanie faktycznie wpłynąć korzystnie na system który jest na tyle detaliczny w wysokich tonach ze momentami (szczególnie na nienajlepiej nagranych płytach) jest za mocno w górnych partiach ?

mdavis > mam ten kabelek który jest na zdjeciu - jak gra>? - nie wiem szczerze mówiąc - łączy mi on tanie dvd samsunga z wzm. Naima - więc nie ma on zastosowania u mnie audiofilskiego - jedynie co mi się "rzuciło" na uszy to w porównaniu do Klotz-a troszkę mniejsza "szybkość" dźwięku ale ProCab ma lepsze "wypełnienie" - ot tak co mogłem zauważyć na tanim DVD

Po za tym jakość wykonania i wtyki są na bardzo dobrym poziomie jak za te pieniążki.

IGNAC, 10 Lip 2007, 15:16

>panowie a jak to jest z resonem ? słyszałem ze ma lekko wycofaną górę. czy jest w stanie faktycznie

>wpłynąć korzystnie na system który jest na tyle detaliczny w wysokich tonach ze momentami

>(szczególnie na nienajlepiej nagranych płytach) jest za mocno w górnych partiach ?

Kable Resona najwyższe tony pokazują mniej dosadnie co nie oznacza że ich nie ma.

Natomiast ostrość słyszy się na średnicy w górnej jej części a nie w tonach wysokich.

W celu likwidacji tego zjawiska należałoby poszukać kabla z wycofaną górną średnicą a nie górą. Podejrzewam jednak ze likwidacja krzykliwości i ostrości w tanim sytemie może doprowadzić do efektu zmulenia.

Lekarstwem na przypadłość tanich systemów jest używcie wyłącznie bardzo gładkich i muzykalnych kabli, którym minusem będzie to że kosztują nieraz tyle lub więcej niż dany system.

IGNAC, 10 Lip 2007, 16:10

>zydelek - no to ciekawe jest to. w sumie jak to mozna sprawdzic ? czy te ostrosci o ktorych piszesz

>wydaje tweter czy midwoofer ?

Który z głośników to zalezy od estawu i zestrojenia zwrotnicy. Górną średnicę przenosić może również nisko zestrojony głośnik wysokotonowy. Zazwyczaj ostrości są zlokalizowane w przełomie obu pasm. Do tego celu polecam płyty testowe JMLab i Focal.

Zydelek, 10 Lip 2007, 16:06

>Lekarstwem na przypadłość tanich systemów jest używcie wyłącznie bardzo gładkich i muzykalnych

>kabli, którym minusem będzie to że kosztują nieraz tyle lub więcej niż dany system.

Sorki, ale kto przy zdrowych zmysłach będzie korygował brzmienie kiepsko zestrojonego zestawu kablem wartym więcej niż system?

Na szybko przychodzi mi do głowy:

1. regulacja barwy na wzmacniaczu

2. ustawienie głośników równolegle do ścian (bez dogięcia)

3. dobre wytłumienie pokoju

4. wstawienie większego tłumika za tweeterem w zwrotnicy (lub przeprojektowanie jej)

5. zmiana ustawienia głośników (bliżej ścian) tak aby subiektywnie było więcej basu - często jego niedobór może powodować subiektywnie większą ostrość.

6. zmiana po odsłuchach któregoś elementu w systemie - jeśli uda się znaleźć ten który powoduje tą ostrość

Kable coś tam są w stanie zmienić w brzmieniu, ale to tak jakby na brak płynu chłodniczego w aucie ktoś radził zainstalować spoiler na klapę.... :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Ależ ja wcale nie radzę a wyłącznie odpowiadam :)

Kiedyś dawno temu mój system na dobrych kablach zagrał rewelacyjnie. Kable te kosztowały zdaje się 60% wartości mojego systemu. Potem były zmiany w sytemie i polemizowałbym co dąło mi wiekszą przyjemność w słuchaniu. Wymiana natomiast na coś lepszego pozwoliła na dalsze kroki w górę i otworzyła nowe możliwości.

Tak więc jak widzisz również nie obrałem drogi kablowej jako jedynej i słusznej:)

zrobiłem konekta z MC405

porównywałem go z klotzem mikrofonowym ( Tannoy DC 2, GC, Denon dcd-1460 )

procab zagrał lepszym dołem, szybszym, lepiej kontrolowanym, klotz z tym paśmie był jakiś rozlazły, ogólnie be.

wysokie tony też były lepsze, bardziej czytelne,szczegółowe i analityczne.

wydaje mi się że też miał lepszą przestrzeń

pod względem średnicy było ogólnie podobnie, chociaż klotz miał ciekawsze wokale, bardziej pełne, wyraziste.

dodam ze w zasadzie nic mi nie brakuje w dźwięku, tzn basu jest tyle ile trzeba, sopranu tez, srednica tez jest OK, tak jakby system grał zrównoważonym dźwiękiem. ale ... własnie bywa ze jest ostro, zalezy od płyty. tak jakby system był bardzooooooooooo czuły na jakos płyty i nagrań. najczesciej kiepska jakos nagrania objawia sie ostrością !!

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktoś porównywał te kabelki ?

powiem tylko ze mc405 rozwala klotza mikrofonowego i instrumentalnego, chodzi mi jak się ma do tego mc305

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.