Skocz do zawartości
IGNORED

Analiza cepstralna, Round The Horn

jacek_zagaja

Rekomendowane odpowiedzi

Speaker Builder 8/94. Jeden z najbardziej intrygujaych artykulow audio do pobrania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadziwiajace jest jak dlugo uzywa sie Quada ESL57 jako wzorca.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32318-analiza-cepstralna-round-the-horn/

Jacku,

z inspiracji tubowych - Onkyo Grand Scepter

supermonster, non plus ultra, IMHO w kategorii supermonsterów bije na łeb Klipschhorny, Hartsfieldy, różne narożne Lowthery, Technicsy Phase Linear "10 000", Tannoye z serii Prestige... literalnie wszystko (nie wspominając nawet dzisiejszych grand slammów, idolonów i grand utopiów itp.)

poza Paragonami oczywiście :-) ale te są "z innej planety"

117 kg żywego dźwięku na kanał

czułość 100 dB/W

moc szczytowa 2000W

i ten niesamowity look a la silnik odrzutowy!

prosta konstrukcja dwudrożna - dwa midwoofery 8-calowe i midtweeter 2.5 cala

pozdrawiam!

p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę Jacku, że za Grand Scepter kryje się sporo idei, które mogą Cię szczególnie zainteresować

GS-1 sama firma do dziś reklamuje jako swoje szczytowe osiągnięcie

a konstruktor tych potworów - Pan Yoshii Hiroyuki (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )- ma na swoim koncie publikacje w AES zatytułowane przykładowo (taką znalazłem): "Horn Speaker Having Continuously Changing Cross Section"

ale najciekawsze jest co on TERAZ robi!!!

kolumny omnipolarne oparte o malutkie głośniczki (kalibru Jordanów JXr)!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

napędzane przez mikroskopijny wzmacniaczyk

IMHO w minimalizmie ZEN - na zdjęciu przykładowy KOMPLETNY system audio - przebił 47Labs i to "na wylot" :-))

rozwinął też własną "teorię" wg której zbudowane zosało Grand Scepter a która nosi nazwę która mnie wręcz zaalarmowała!

TIMEDOMAIN THEORY!

Ukryta Zawartość

(pierwszy mój wpis na forum (nie licząc stolarskich) dotyczył intuicyjnie - rzecz jasna - rozumianych "time distortions")

uffff że też wcześniej nie wpadłem na tego człowieka :-)

post-5623-100005962 1174411910_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ulega watpliwosci ze wykresy SPL nie sa specjalnie uzyteczne bo ciezko z nich wyczytac istotne informacje poza diagramami polar plot. Szkoda ze ten artykul o tubach jest z lat 80 - ja mam roczniki AES od 1993 roku. Uwe ktory sprzedaje w Niemczech Tractrixy mierzyl je z driverami 500-18000Hz w komorze komorki DIN i SPL jest rowne w zakresie +-0.5dB. Jack Bouska tez ma swietne wyniki (impulse resonse) ale on uzywa TADow (2001) a te sa drogie. Ostatnio TAD4001 poszedl za 1500$ para (4" berylu). Nie bardzo mi sie usmiecha ciac na 900Hz uzywajac tanszego drivera 1".

Takze wszystko wraca do Jordana. Interesuje mnie nagranie koncertu jazzowego z mikrofonami omni oddalonymi o 3m i reprodukcja tego na dookolnym przetworniku. Normalnie nalezy oczekiwac ladnej przestrzeni ale braku lokalizacji instrumentow. Nie bardzo jednak sobie potrafie to wyobrazic. Z drugiej strony stereolith (glosniki ustawione pleckami) puszczany z nagran binaural to podobna idea. Na razie brak mi czasu na eksperymenty.

Czekam na odpowiedz autora ARTY w sprawie dodania funkcji cepstrum.

Dziekuje ze ta ciekawa stronke - jak tylko znajde chwile to chetnie poczytam te teorie gdyz sa tam przyklady gdy w domenie czasowej cos sie dzieje a nie widac tego dobrze na SPL.

Co to za diver siedzi w tych rurkach? Czy sa one wentylowane? calosc plywa pod obciazeniem? Zawsze chcialem zrobic plywajace obudowy bipolarne ale JXR6 potrzebuje sprzezynki powietrznej.

Re: Molibden, 21 Mar 2007, 21:38

>Specjalnie odkrywczy to on nie jest.

no wiesz, nie chodzi o odkrywczość tylko o dźwięk ;-)

myślę, że po publikacjach w AES i zbudowaniu Grand Scepter Pan Yoshii nie musi już nikomu nic udowadniać :-))

dla mnie ta nieodkrywczość i zbieżność tego podejścia z tym co po latach zaproponował Linkwitz (u Niego przejście od Audio Artistry Beethoven do Pluto jest równie szokujące jak od Grand Scepter do Yoshii9) i o tym co piszą/proponują Moulton, Toole i inni

>Dziwne, jedna z polskich firm też coś takiego proponuje ale na dużo większym głośniku

o! to by było wreszcie coś nieodkrywczego! :-)

daj jakiś namiar please :-)

>Z jednego głośnika nie da się słuchać muzyki raczej.

no raczej, ale czy próbowałeś kiedykolwiek takiego "nieodkrywczego" rozwiązania (takiego jak Yoshii9)?

>Przy tym wygląda na to, że będzie pełno odbić od ścian i sufitu.

co jest bardzo dobrą rzeczą (sic!)

pozdrawiam!

graaf

ps.

>>Z jednego głośnika nie da się słuchać muzyki raczej.

nota bene - ostatnio opiniotwórczy redaktorzy orzekli, że się "jednak da" ;-)

myślę, że to znak, że rehabilitacja tego poglądu, że się "jednak da" jest bliska również na forach internetowych, zapewne ku rozpaczy doświadconych kolegów typu Bartek1 :-))

ostatnio dwóch naszych równie nieźle doświadczonych kolegów z forum słucha na 5-cm Jordanach JXr i też niezależnie potwierdzili, że się "jednak da"

mały szerokopasmowiec w styczniowym Stereophile:

Ukryta Zawartość

niższy model tej firmy jest z kolei recenzowany w najnowszym numerze HiFi Choice Pl

recenzje recenzjami ale myślę, że wywindowane absurdalnie ceny niewątpliwie podziałały na "wyobraźnię redaktorską"

gdyby to kosztowało 700 a nie 7000 USD to pewnie nie byliby tak chętni do porównań do Quad ESL ;-)

pewnie gdyby Fujitsu zastosowali Bandory albo Jordany JXr i wycenili na 17 000 USD stereofilscy redaktorzy by się popłakali ze szczęścia ;-))

Ukryta Zawartość

Ale ja nie chcę odbić!

Niestety nie pamiętam co to za firma. Mają stronę internetową we flashu, dużo drogich ładnie wyglądajuących zestawów. Ten z głośnikiem skierowanym do góry na jakieś 18-ce czy czym takim z ogromnym zawieszeniem górnym.

Pytanie - co z basem? Poniżej 100-200Hz pewnie spadek na łeb na szyję :|

Ten jego wzmacniacz to też pewnie jakieś voodoo, a w środku scalak(i) i 10-20W mocy na kanał, na więcej to nie wygląda (ale tyle wystarczyto takich glosniczków), może jakiś rodzaj GC albo T-Amp. Przestrzegam przed kupowaniem czegoś takiego za chore pieniądze, bo ta aktywna korekcja BS kosztuje jakieś 2zł.

Tych "rur" to bym posłuchał, wiem że takie małe głośniki do PC fajnie grają (ale mają wspomaganie z dołu).

Prawie ostatecznym sprawdzianem bedzie widmo wodospaowe. Ale jakos firmy nie kwapia sie z publikacjami tego typu. Kiedys gdy systemy do badania takiego widma byly drogie to mozna bylo zrozumiec dlaczego tego nie publikowali ale teraz?

Re: Molibden, 22 Mar 2007, 17:14

>Ale ja nie chcę odbić!

a dlaczego?

>Niestety nie pamiętam co to za firma. Mają stronę internetową we flashu, dużo drogich ładnie

>wyglądajuących zestawów. Ten z głośnikiem skierowanym do góry na jakieś 18-ce czy czym takim z

>ogromnym zawieszeniem górnym.

cholerka szkoda, naprawdę mnie zainetersowało :-/

>Pytanie - co z basem? Poniżej 100-200Hz pewnie spadek na łeb na szyję :|

trudno powiedzieć, ale nie sądzę by facet, który skonstruował dla wielkiej firmy Onkyo flagowego potwora wszechczasów nie doceniał problemu basu

to jest coś co mnie cholernie intryguje - jak można przejść ewolucję od Grand Scepter do tych Yoshii9?

choć przykład Linkwitza pokazuje coś podobnego - od potworów Audio Artistry "Beethoven" za 50 000 USD (najdrożse wersje) do Linkwitz Audio "Pluto" - omni na małych głośniczkach zbudowanych dokładnie z rur PCV (sic!)

w tym szaleństwie kryje się jakaś metoda!

>Przestrzegam przed kupowaniem czegoś takiego za chore pieniądze

a to inna sprawa :-)

Konstruktorzy tez sluchaja i pewnie potwory zle graly. Jak zreszta wiekszosc flagowych kolumn. One maja nie grac a szokowac wielkoscia i cena. Mysle ze jakosc nagran poprawila sie na tyle ze warto budowac cos co potrafi przeniesc do domu te wszystkie smaczki brzmieniowe nagrane na nowoczesnych nosnikach itp. I widac lepeij miec smaczki niz potwora w domu!

Po wczorajszym nagraniu koncertu jazz Lackerchmida nie mam watpliwosci ze do reprodukcji wystarcza radiatory bezposrednie jak moj JXR6 plus przyszlosciowa sekcja basowa oparta o DSP.

Nie rozumiem tylko dlaczego rekordery MD Sony przesterowuja sygnal. Po co oni montuja kompresory dynamiki? Uzylem elektreta 25mV/Pa bez zasilania ani kondensatorow odsprzegajacych DC. Jesli sygnal nie jest przesterowany to jest bardzo dobry (bez slyszalnego szumu malych wkladek) i nagranie bardzo relistyczne ale wystarczy mocniejsze uderzenie w werble albo stopa perskusji zeby byl jeden jazgot. Z Sharpem nie ma takich problemow - ma wejscie regulowane recznie i czesc.

Coraz bardziej podobaja mi sie wlasne nagrania live binaural - mozna je z powodzeniem uzywac w normalnej stereofonii. Nadmienie jeszcze ze sam koncert byl wzmacniany glosnikami PA (padnietymi) a samo pomieszczenie male i dudniace i dalekie od dobrej akustyki :)))

Po przeczytaniu artykulow z timedomaincorp widze ze Yoshi uzywa wlasciwych narzedzi i wie o co tak naprawde chodzi w reprodukcji muzyki. Analize cepstralna tez jest w uzyciu. Szczegoly bydowy tych rurek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: jacek_zagaja, 23 Mar 2007, 12:06

>Po przeczytaniu artykulow z timedomaincorp widze ze Yoshi uzywa wlasciwych narzedzi i wie o co tak

>naprawde chodzi w reprodukcji muzyki. Analize cepstralna tez jest w uzyciu.

a są to artykuły z 1983 roku i zgodnie z tymi założeniami były konstruowane już Onkyo Grand Scepter

hasło reklamowe GS-1 w folderach Onkyo to było >>Stepping into the "time domain"Szczegoly bydowy tych

>rurek:

sporo wariantów w tym patencie - ciekawe, który stosują w produkcie komercyjnym?

>_ jacek_zagaja

>Nie rozumiem tylko dlaczego rekordery MD Sony przesterowuja sygnal. Po co oni montuja kompresory

>dynamiki? Uzylem elektreta 25mV/Pa

Może mikrofon ma za dużą czułość? - wejście jest przystosowane do zwykłuch które dają np. 6-12mV/Pa. Trzebaby zmniejszyć o połowę wzmocnienie stopnia wstępnego w tym MD.

Molibden - byc moze jest tak jak piszesz choc te o mniejszej czulosci szumia gdyz podlaczalem takie z mojego mikrofonu pomiarowego. Ponadto problem jest ogolnie znany wiec z reguly ludzie kupuja Sharpy a nie Sonego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.