Skocz do zawartości
IGNORED

Baltlab Epoca III

marek-1969

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nowego brzydala na odsłuchy dzięki uprzejmości niezastąpionego Audioforte.

Napiszę więcej za parę dni.

W skrócie "na szybko": duży czad, duża moc - gra dobrze już na 9tej, wielgachny bas (choć u mnie się trochę snuje - chyba to jednak pomieszczenie...), nieskrępowane i dynamiczne brzmienie (a więc jak pisał Pan Redaktor Kłos), bardzo dobre wykonanie (do środka nie zaglądałem, ale na oko wygląda zacnie), pilot, xlr-y w standardzie. Ale ulotności i eteryczności pierwszej wersji jakby brak.... No i te hebelki - niezastąpione ;-)

pzdr fanów baltka!

kolega qman wrzuca jak rozumiem delikatny granat zaczepny to może sam coś napisze od siebie więcej, niż wpis powyżej

bo nie wiem, czy jestem na stereo czy na bocznicy

proszę o wpis w temacie baltlaba oczywiście

i również czekamy, byle nie za długo ;-)

O brzmieniu nieco napisałem. Dodam tylko, że nowa epoka to prawdziwa elektrownia mocy, moje shl5 na godzinie 9 śmigają aż cacy! Chętnych odsyłam do testu Kłosa w HFiM - ocena jest imho rzetelna i prawdziwa. Niestety brzmienie nie jest już takie airy jak wersji pierwszej, za to bas, dynamika i energia - powalają, szczególnie w tym zakresie cenowym i klasowym! Ewidentnie firma poszła za głosem ludu, a więc dała czadu i basu - niestety kosztem zwiewności, eteryczności, holograficzności dźwięku. Przestrzeń bez zarzutu.

Przeszkadza mi trochę lekki piach w średnicy, który bierze się imho z powyższych cnót nowego urządzenia, ale to się da poniekąd wyregulować kabelkami no i źródłem. Ale to już decyzja subiektywna co kto chce. IMHO: w tej cenie - brać, nie narzekać!

Dla chętnych: póki co dostępna jest wersja srebrna (bardzo ładna skądinąd robota), ale od sierpnia będzie dostępna wersja czarna (wg. info od producenta: czarne panele są w produkcji). No i jeszce jedno: lepiej gra na XLR-ach.

pzdr fanów baltka, czy mamy już swój klub???

• 2 miesiące później...

A czy ktos mial okazje porownywac Epoca III do Caspiana M Series-1? W zasadzie ostaly mi sie tylko te 2 wzmacniacze na mojej "short-liscie"... Ta sama polka jakosciowa, tylko nieco inne sygnatury brzmienia, czy tez wystepuje wyrazna przewaga jednego nad drugim? Bede bardzo wdzieczny za wszelkie uwagi. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

To ja też skorzystam z okazji i się zapytam. Czy może któryś z kolegów forumowych miał możliwość skonfrontować Epokę 3 z Creekiem Destiny, Atollem in200, Xindakiem XA6200SE (lub E), czy też Cambridge 840A? Podobno wszystkie one oferują sporą moc, dynamikę, przestrzeń i podobnie kosztują (xindak chyba najtańszy ale też w klasie A). Z góry dziękuję

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 9 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...
  • 2 miesiące później...

Minęło już trochę czasu i chyba trochę Baltlabów III jest chyba na rynku ... podzielcie się wrażeniami i przemyśleniami proszę ....

Może ktoś ma zdjęcie wnętrzności> Z przyjemnością popatrzę!

• 2 lata później...

Ile wygrzewa się baltlab III i jaka jest róznica w wygrzanym? Interesuje mnie ten wzm. słyszlem go w sklepie ale podobno był niewygrzany. Grał poprawnie, szczegółowo z mikrodynamiką ale troche chłodno bez emocji. Jak to z nim jest? W torze byly raczej cieple kolumny i analityczne żródło yamahy.

Epoki 3 nie słuchałem poza AS (ale wiadomo co to za odsłuchy), miałem natomiast Epoke 1v.3 i v2, pytanie czy ktoś robił bezpośrednie porównania piecyków do Epoki 3? Dużo słyszałem opinii że to już nie to samo co 1v.3/v2 ciekawe ile w tym prawdy.

Pozdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Różnice są, chłopaki to nieżle opisali w tym klubie w prasie też trochę można tego znaleść. Natomiast ciekawi mnie różnica po wygrzaniu e3, z ciekwości zapytam jak to było z 1 i 2 sam wygrzewałeś czy miałeś piecyki wygrzane?

Powiedzmy sobie szczerze, nie słyszę żeby sprzęt się "wygrzewał", nie chodzi mi akurat o te wzmacniacze ale ogólnie. Natomiast w tych konkretnych wzmcniaczach można było zauważyć różnice w brzmieniu pomiędzy zimnym a zagrzanym urządzeniem, dobrze było je więc włączyć ~20 minut przed słuchaniem. Miałem 1v.3, brakowało mi pilota więc posłałem go na "upgrade" do producenta na v2, konieczny był facelift aby posadzić tam zdalne sterowanie (i na tym koniec różnic pomiędzy 1 i 2), przy okazji dostałem nowe transformatory zalewane żywicą gratis, poprzednie były zwykłe, było to bardzo miłym zaskoczeniem dla mnie i tutaj zasługuje na wielki plus sam producent.

Pozdr.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ile wygrzewa się baltlab III i jaka jest róznica w wygrzanym? Interesuje mnie ten wzm. słyszlem go w sklepie ale podobno był niewygrzany. Grał poprawnie, szczegółowo z mikrodynamiką ale troche chłodno bez emocji. Jak to z nim jest? W torze byly raczej cieple kolumny i analityczne żródło yamahy.

Po prostu ten wzmacniacz tak gra.Ale brzmienie jest cieplejsze od wzmacniacza Primare I 21. Kiedy wysłałem mój wzmacniacz creek destiny do serwisu na wymianę przekaźników, dostałem od dystrybutora baltlaba III "wygrzanego". Co mogę powiedzieć nie było źle ale też nie mogłem się doczekać kiedy mój creek wróci. Baltalab to fajny wzmak tylko trzeba mu dobrać odpowiednich partnerów i jest z POLSKI.

pozdrawiam

Po prostu ten wzmacniacz tak gra.Ale brzmienie jest cieplejsze od wzmacniacza Primare I 21

Ja mialem u siebie Primare I21 i Baltlaba Epoca 2 nie III i potwierdzam Baltlab E2 tez cieplejszy od I21 i wokale na Baltlabie lepsze pelnie z masa a w I21 bardziej suche i odchudzone zostawilem sobie Baltlaba i nie zaluje chociaz Primare I21 tez gra czarujaco np. z ProAc D15 opisywalem porownanie tych wzmacniaczy i moje odczucia w klubie Primare mozna poczytac .

Primare z wygladu bardziej mi sie podobal swietnie wykanany piecyk cieszy oko ucho tez ale wszystko zalezy od upodoban i reszty systemu .

Ja mialem u siebie Primare I21 i Baltlaba Epoca 2 nie III i potwierdzam Baltlab E2 tez cieplejszy od I21 i wokale na Baltlabie lepsze pelnie z masa a w I21 bardziej suche i odchudzone zostawilem sobie Baltlaba i nie zaluje chociaz Primare I21 tez gra czarujaco np. z ProAc D15 opisywalem porownanie tych wzmacniaczy i moje odczucia w klubie Primare mozna poczytac .

Primare z wygladu bardziej mi sie podobal swietnie wykanany piecyk cieszy oko ucho tez ale wszystko zalezy od upodoban i reszty systemu .

potwierdzam primare i 21 rewelacyjnie zrobiony.

Co to znaczy analitycznie źródło Yamahy ? Baltlab jest cholernie wrażliwy na źródło i niestety nie zagra z byle czym.

stachus,

jeśli jesteś poważnie zainteresowany tym wzmacniaczem a zapewne warto (ja mam jak tak jak koledzy poprzednią epokę), to musisz go posłuchać z poważniejszym źródłem niż ta yamaha. Jeśli możesz zawitać do tego sklepu jeszcze raz, nie wiem co oni tam mają ale posłuchaj ze źródłami z półki 5000-7000. Popytaj też w zakładce "kluby" w wątku baltlaba co mają inni.

A wracając do tematu wygrzania to prawada, lepiej żeby sprzęt ogólnie popracował już kilka kilkanaście dni, i przed samym odsłuchem też ok. 20min. Każda epoca rozgrzewa obudowę do ok 65stopni i wtedy osiąga swój blask ;-D

Co ja Ci mogę doradzić, nie trenowałem wielu CD bo używam zewnętrznych przetworników.

stachus,

jeśli jesteś poważnie zainteresowany tym wzmacniaczem a zapewne warto (ja mam jak tak jak koledzy poprzednią epokę), to musisz go posłuchać z poważniejszym źródłem niż ta yamaha. Jeśli możesz zawitać do tego sklepu jeszcze raz, nie wiem co oni tam mają ale posłuchaj ze źródłami z półki 5000-7000. Popytaj też w zakładce "kluby" w wątku baltlaba co mają inni.

A wracając do tematu wygrzania to prawada, lepiej żeby sprzęt ogólnie popracował już kilka kilkanaście dni, i przed samym odsłuchem też ok. 20min. Każda epoca rozgrzewa obudowę do ok 65stopni i wtedy osiąga swój blask ;-D

Co ja Ci mogę doradzić, nie trenowałem wielu CD bo używam zewnętrznych przetworników.

Całkiem szczerze mówią jestem teraz po wymianie kolumn i róznymi sposobami szukam poprawy dzwięku, akustyka, kable. mam zamiar potestować jeszcze własnie dac, myslałem o rdac. Jeśli by się okazało żę nie bedę usatysfakcjonowany efektem. Bedę zmieniał wzmacniacz i pomyśle o baltlabie, ale z uwagi na cenę raczej chyba o e2.

ponad rok temu szukałem nowej integry i E III bardzo mi brzmieniowo odpowiadał . Niestety zraził mnie brak mozliwości pracy jako końcówka - mam nadzieje że Endo 1 będzie miało main-in oraz pre-out ( to ostatnie do pracy z Endo 3 )

To taka mała uwaga dla ludzi morza i dzwięku.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 lata później...

Epoca 3 na serio ma taki mocarny bas jak czytam ? Jak ten wzmak buduje scenę ? Gra trochę do przodu, czy w ryzach trzyma na linii kolumn , a z tyłu siedem planów po 5 rzędów ? Wokale idą do przodu ?

dobry wieczór wszystkim klubowiczom

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.