Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 6.03.2024 o 18:23, qqrydza napisał:

Ta Da Tsz.

😄

Widzę, że aż zaniemówiłeś, bo trafiłem w sedno. Moja rada... nie bądź taki nachalny (i na kasę), to nie będziesz zrażał do siebie klientów.

Edytowane przez ampman
42 minuty temu, ampman napisał:

No cóż, każdy widzi co widzi. Bez komentarza.

Łap.

🙂

=========================================================================

Zapewne nie uwierzycie.

Tak czasami układa się życie.

Spacer po Bałutach w ten słoneczny lecz dzień zimny, spowodował zbieg okoliczności, bardzo bardzo dziwny.

Wyobraźcie sobie, że gdy bazarem pomykałem, syneczka z kramem ponownie napotkałem.

Tego samego, z którym kiedyś długo o lampach nawijałem.

Interes ubijałem.

To wnuczek profesjonalnego technika serwisowego, maniaka radiowo-lampowego.

No i co wyszło z tego?

Dawaj, mówię, dawaj co masz dobrego, sympatyczny kolego.

Powiedział: dla ciebie towar mam najlepszy, wiesz, że nie jestem jakiś pierwszy lepszy.

No i dał.

Patrzę i przyznam, że oczom nie dowierzam, nawet targować się zbytnio nie zamierzam.

Takie pudełka, jeszcze nieotwarte.

Brałem w ciemno i powiem jedno: ryzyko było tego warte.

Jednego pudełka nie otwieram.

Ktoś puka do drzwi.

Nie otwieram.

Przed Państwem...

Brimar 1958r.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1688.JPG

IMG_1686.JPG

IMG_1689.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdradź kody jeśli takowe znajdziesz, Brimar, to może być każdy producent... ot taka rewelacja.

PS. Brimar w opakowaniach Lorenz - super, na pewno masz złotego grala:)

Edytowane przez ampman
44 minuty temu, ampman napisał:

Brimar, to może być każdy producent... ot taka rewelacja.

Rewelacja, tak jak Twoja odpowiedź.

😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qqrydza
22 minuty temu, ampman napisał:

Owszem, widzę "Lorenz", ale to nie świadczy, że jest on producentem. Więc nie bierz mnie na kruczki.

1 godzinę temu, qqrydza napisał:

Brimar 1958r.

Ty w ogóle kontaktujesz?

😄

A jak by nie był ? To Ampman do pierwszego nie do żyjesz ,czy jak ? Bo nie wiem po co ta afera 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ampman jawi się w moich oczach jako taki „wioskowy głupek”.

W sumie łączy nas coś… pasja,

z tym, że moją pasją są miedzy innymi lampy a ampmana pasją, jak rozumiem, jest naprzykrzanie się innym użytkownikom forum.

😉

Wioskowy głupek... chybiłeś... w wiosce, to raczej ty mieszkasz i się napawasz swoimi lampionami za tysiące PLNów, bo wokół tylko łąki i krowy. Dziwne, że nikt ich nie chce a takie wyjątkowe. Zresztą nie raz ci się dostało na tym forum.. nie jesteś taki guru za jakiego się uważasz... prawie każdy umie czytać w internecie a potem pisać bajkonowele na temat wyjątkowości posiadanych lamp. Tylko kto tak robi? Ano zachłanny na zysk. I żeby nie było, wcale nie jestem o to zazdrosny, ale "bije" mnie to po oczach i chyba nie tylko mnie. Proponuję założyć dział "Lampy dla Audiofili sprzedam-kupię". Tam można sobie "krzyczeć" kwoty jakie kto woli.

Edytowane przez ampman

Chciałem jedną rzecz sprostować. Dotyczy to zwrotu „niklowane anody”.

Anody w większości wykonane są z niklu. Ich srebrny kolor to tylko efekt braku naniesionego innego materiału na anody.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Witam,

Jako nowicjusz w temacie lamp, po zakupie pierwszej hybrydy z dwiema ECC83 na pokładzie, aby liznąć chciaż trochę wiedzy w temacie, przed nieuniknioną wymianą preinstalowanych szkiełek na nowe, w ciągu kilku dni przebrnąłem przez cały ten temat. Od pięćdziesiątej którejś tam strony zamiast profesjonalnej dyskusji, opinii i porad natykałem się prawie wyłącznie na pyskówki rozjuszonych kogutów, nie wnoszące nic do materii określonej w temacie. Poziom "dyskusji" stał się tak żenujący, że chyba sami jej uczestnicy uznali, że milczenie jest złotem. Temat zamarł.

Panowie, posiadacie olbrzymią wiedzę, którą mam nadzieję dalej chcecie się dzielić z innymi. Utopią byłoby zakładać, że po tym wszystkim co przeczytałem możecie zapomnieć o wzajemnych uprzedzeniach, ale chyba nikt z Was nie miał zamiaru całkowitego zamknięcia tematu 12ax7?

Pewnie jestem naiwny, ale proponuję "zawiesić topór wojenny" i kontynuować temat.

Z powodów czysto egoistycznych zapytam, jakie lampki (nowe lub NOS-y) ograniczyłyby nieco podbity w moich kolumnach bas z okolic 50-60Hz i wypełniły trochę bardziej średnicę oraz wysokie tony?

44 minuty temu, jantor napisał:

jakie lampki (nowe lub NOS-y) ograniczyłyby nieco podbity w moich kolumnach bas z okolic 50-60Hz i wypełniły trochę bardziej średnicę oraz wysokie tony?

Tung Sol z dawnej produkcji (USA ) powinny się sprawdzić

3 minuty temu, dedal75 napisał:

To chyba nie zadanie dla lamp 🙃

Pytanie było nieco prowokacyjne, w celu reanimacji całego tematu.

Mimo wszystko sądzę, że lampy mogą w pewnym stopniu pomóc rozwiązać mój problem.

Przetestowałem do tej pory 3 pary lamp z aktualnej produkcji i gdybym mógł z Psvane Art wziąć dół pasma - szybki i punktowy, a z Genalex Gold Lion (nie chińskich) średnie i wysokie - dźwięczne i przejrzyste, to byłoby pozamiatane....

Może jednak są takie lampy, które łączą ww. właściwości...

Możliwe że są,  ale nie działają jak byś  chciał między 50-60hz . 

Może masz moda w pokoju na tej czestotliwosci ? 

A i pytanie,  dlaczego 50-60hz?

Zresztą wzmacniacze mają też swoje cechy , to też jest ważne do jakiego włożysz, konkretne ecc83 

Ps kolumn idealnych też nie ma 

Miałem od Kolegi PMC i ATC i z tych pierwszych przytulił bym niskie a z drugich średnicę i wysokie 🤷 tak że tego 

Edytowane przez dedal75

4 godziny temu, dedal75 napisał:

Miałem od Kolegi PMC i ATC i z tych pierwszych przytulił bym niskie a z drugich średnicę i wysokie 🤷 tak że tego 

Telefunken 😌

4 godziny temu, jantor napisał:

Genalex Gold Lion (nie chińskich)

A które to chińskie a które nie? Bo ja nawet nie wiedziałem. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

2 godziny temu, J4Z napisał:

Telefunken 😌

A które to chińskie a które nie? Bo ja nawet nie wiedziałem. 

Gold pins = rosyjskie

Silver pins = chińskie

6 godzin temu, dedal75 napisał:

Możliwe że są,  ale nie działają jak byś  chciał między 50-60hz . 

Może masz moda w pokoju na tej czestotliwosci ? 

A i pytanie,  dlaczego 50-60hz?

Zresztą wzmacniacze mają też swoje cechy , to też jest ważne do jakiego włożysz, konkretne ecc83 

Ps kolumn idealnych też nie ma 

Monitory Evoke 20 mają podbity zakres częstotliwości 50-60Hz.

Mam świadomość, że lampy nie działają tak klinicznie. Sądzę, że wzmacniacz z Psvane radził sobie lepiej z kontrolą basu, bo było go zwyczajnie mniej i to z pewnością w znacznie szerszym zakresie niż te 50-60Hz. Niestety z tymi lampami nie podobał mi się w zakresie średnich i wysokich tonów.

To że masz podbite to nie znaczy że np w pomieszczeniau dziury nie masz w tym paśmie.

Golden lion nie podeszly mi. 

Wiem że ciężko o bardzo dobre lampy no ale czasem coś się trafi . 

Może coś z telefunkena , sylvania ,siemens zaznaczam że tylko do sprawdzenia jeśli chodzi o brzmienie nie w kontekście Twoich 50-60hz 😉 

Bo w sumie jakie masz warunki odsłuchowe i hybrydę,  cisza.

Pzdr 

Ps a, i nie gasi się ognia benzyną (prowokacyjne zapytanie na ożywienie)🫣

28 minut temu, dedal75 napisał:

To że masz podbite to nie znaczy że np w pomieszczeniau dziury nie masz w tym paśmie.

Golden lion nie podeszly mi. 

Wiem że ciężko o bardzo dobre lampy no ale czasem coś się trafi . 

Może coś z telefunkena , sylvania ,siemens zaznaczam że tylko do sprawdzenia jeśli chodzi o brzmienie nie w kontekście Twoich 50-60hz 😉 

Bo w sumie jakie masz warunki odsłuchowe i hybrydę,  cisza.

Pzdr 

Ps a, i nie gasi się ognia benzyną (prowokacyjne zapytanie na ożywienie)🫣

Hybryda to Unison Research Unico Due.

Fatalne warunki odsłuchowe odpowiadające pewnie za większość problemów z basem - prawie kwadrat 25m2 w betonie.

Tylko proszę unikać odpowiedzi w stylu "zmień mieszkanie";-)

To ostatnie zdanie to chyba nie do mnie 🤔 

Fatalne warunki =leczenie bolączek lampami 🙃 błagam.  

Ja też.mam nie specjalne warunki , korygowanie ustawienia kolumn ewentualnie sprzętowe wspomaganie . 

Pzdr

8 godzin temu, dedal75 napisał:

To chyba nie zadanie dla lamp 🙃

Jak najbardziej, jest to zadanie dla lamp. Znam te Tung Sol, bo grały przez jakiś czas w mojej hybrydzie. W przejrzystym systemie lampy słychać bardzo wyraźnie, to w końcu główny element pre w hybrydzie a chyba nie chcesz publicznie twierdzić, że preampem nie zmienisz brzmienia końcówki? 🙂 

13 minut temu, jantor napisał:

Fatalne warunki odsłuchowe odpowiadające pewnie za większość problemów z basem - prawie kwadrat 25m2 w betonie.

Wg mnie to dobre warunki, może po prostu pusto masz w tym pokoju albo...? 

Haha , Boże Ty to poważnie piszesz .

Oczywiście miałeś DUE?

Nie twierdzę że lamp nie słychać ale to nie tak że korygujesz podbicie na 50-60hz🤦‍♀️ 

A to system dzielony 🤣 

Faktycznie warunki rewelacyjne ino trochę pusto jak piszesz .

No tak🙄

Edytowane przez dedal75

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Haha , Boże Ty to poważnie piszesz .

Oczywiście miałeś DUE?

Nie twierdzę że lamp nie słychać ale to nie tak że korygujesz podbicie na 50-60hz🤦‍♀️ 

A to system dzielony 🤣 

Faktycznie warunki rewelacyjne ino trochę pusto jak piszesz .

No tak🙄

Ty na pewno wiesz komu i na co odpowiadasz? Chyba, że już piątuniu od rana... 🙂 

14 minut temu, J4Z napisał:

Hehe, zagraci to basu w odbiorze będzie więcej. xD

Przecież nikt nie pisał, że on ma pusto w pokoju. 

• Pokaż nowe odpowiedzi