Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Szukam dobrej lamy ECC81 do przedwzmacniacza Croft Vitale. Zalezy mi na dźwięku żywym, jasnym, dynamicznym z mocnym drivem tak aby klasyczny rock brzmiał z jak największym wykopem. Co by Koledzy polecili?

jak uda Ci sie znalezc to polecam ecc81 marconiego. Przed nimi mialem e801cc siemensa, sporo ludzi uwaza je za jedne z najlepszych ecc81 na rynku. Moim zdaniem w porownaniu z marconim graja jak tranzystory :) ja w tej chwili uzywam marconich w calej amplifikacji, od daca po stopien koncowy. Z tego co wiem to byly robione dla marconiego przez mazde, ale na 100% pewien nie jestem.

Sa bardzo muzykalne, wiele bardziej niz wszelkiej masci pochodne siemensy, telefuneny czy mullardy. Ja uzywam ich jako zamiennikow ecc83 i poki co wszystko gra.

• 2 tygodnie później...

patrząc na pomiary lamp ECC83 Telefunken na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to chyba parametry sa dość zjechane co... czy warto się nimi zainteresować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W życiu piękne są tylko chwile...

patrząc na pomiary lamp ECC83 Telefunken na tej aukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to chyba parametry sa dość zjechane co... czy warto się nimi zainteresować?

Ze zdjęć załączonych do tej aukcji wynikają dwie rzeczy:lampy są sprawne i nie były dość długo grane.100% emisji dla ecc83/12ax7=1,2mA:na niemieckich miernikach typu Funke=2,9mA-a na tym mierniku??Za 125euro to już można kupić sporo lamp.

Ta na szybko:1!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez triode

a jakim brzmieniem charakteryzują się SYLVANIE...? jak ktoś miał te lampki to niech się wypowie co...? za odpowiedz będe bardzo wdzięczny.. :-)

Edytowane przez zurek

Mam dwie parki Sylvani Baldwin z zielonym logo.

Takie uniwersalne , zrównoważone lampki. Przy nich RFT są płaskie , a Siemensy z fotki wyżej bardziej ostre.

• 1 miesiąc później...

a Mazdy 12ax7 to jakiej były produkcji ??? pytam się dla tego bo słyszałem o tych lampach ze są bardzo dobre... lecz w necie spotykam się z made in France oraz Great Britain... to które panstwo w koncu je produkowało ???

a Mazdy 12ax7 to jakiej były produkcji ??? pytam się dla tego bo słyszałem o tych lampach ze są bardzo dobre... lecz w necie spotykam się z made in France oraz Great Britain... to które panstwo w koncu je produkowało ???

Jeżeli w napisach serwisowych jest ``L``-to pochodzą z fabryki w Belgii,a poza tym oczywiście GB i Fr.

Jeżeli w napisach serwisowych jest ``L``-to pochodzą z fabryki w Belgii,a poza tym oczywiście GB i Fr.

to dwa panstwa produkowało te lampy pod jednym logiem??? a są róznice w dzwięku miedzy tymi lampami ???

to dwa panstwa produkowało te lampy pod jednym logiem??? a są róznice w dzwięku miedzy tymi lampami ???

Zapewne tak-vide lampy RCA z fabryk Mullard/Siemens/Japonia.Szkoda że takie drogie.

Tutaj z fabryki Tfkna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapewne tak-vide lampy RCA z fabryk Mullard/Siemens/Japonia.Szkoda że takie drogie.

Tutaj z fabryki Tfkna:

Ukryta Zawartość

a te to skąd są, może wiesz ? bo cos mi się zdaje ze to chyba GB... :-)

Ukryta Zawartość

bo Mazdy ze srebrnymi anodami to przeważnie produkowała Francja z tego co wyczytałem w necie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zurek

a te to skąd są, może wiesz ? bo cos mi się zdaje ze to chyba GB... :-)

Ukryta Zawartość

bo Mazdy ze srebrnymi anodami to przeważnie produkowała Francja z tego co wyczytałem w necie...

....miały tylko logo France.Kod zakładów producenta powinien być na lampie obok daty produkcji.Ze zdjęć w tej aukcji kompletnie nic nie wynika,w podobnym tonie było zapytanie do sprzedawcy,a w dodatku ``sold as is``.

Sądząc po pinach i getterze były uzywane-na pinach jest wyrażny ślad.Jeżeli niezbyt drogo,można zaryzykować.

Ukryta Zawartość

A te Mazdy z wspomnianej aukcji to najprawdopodobniej jugosłowiańska produkcja w fabryce która klepała EI. Tylko brandowane Mazda

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• 6 miesięcy później...

panowie szukam lamp do pre ecc83 o brzmieniu szybkim,szczegółowym,przejrzystym z nie przewalonym basem.wiem telefunken,siemens ale te lampy kosztują sporo może macie panowie jakieś propozycje lamp o podobnym charakterze grania za trochę mniejsze pieniądze.

Nowa produkcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

dzięki Lucky. a czy ktoś może kiedyś odsłuchiwał nosy(lata 50/60) tung sola 12ax7 lub 6ax7 (pomijając inny point)jaki charakter brzmienia mogą zaprezentować, bo przyznam jestem zainteresowany tą lampą.

Jeśli Nosy to zapytaj tutaj

Ukryta Zawartość

Ja też choruję na Tungsole ale 6SN7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko ta cena :( i dla pełni szczęścia 4 szt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lucky

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• 5 miesięcy później...

Witam.

Czy ktoś z Was miał kontakt z 12ax7 NOS Sylvanii? Chodzi mi konkretnie o lampki z logiem Baldwin:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawią mnie też te Tungsramy. Ktoś używał? -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Czy ktoś z Was miał kontakt z 12ax7 NOS Sylvanii? Chodzi mi konkretnie o lampki z logiem Baldwin:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawią mnie też te Tungsramy. Ktoś używał? -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Sylvanie (BALDWIN Brand) to bardzo popularne lampy, zarówno 12AX7 jak i 12AU7. Przyjemny, nie męczący, bezpieczny dźwięk.

12AU7 używałem w Amplifonie, a w obecnym wzmacniaczu mam zarówno 12AU7 jak i 12AX7.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem cały ten wątek o 12ax7 i ich zamiennikach. Okazuje się, że lampy NOS ecc83 Telefunkena tudzież innych jej odpowiedników z tamtych lat są pieruńsko drogie. Mając jednak możliwość współczesnych 12ax7 takich jak EH, Tung-Sol, ecc803s JJ i Sovtek 12ax7 LPS oraz PSVANE 12ax7 to jakie wybralibyście i dlaczego? Kupiłem po wielu przemyśleniach i odsłuchach innych lamp Xindaka MT-3. Wybrałem go ze względu na lampy 6n8s, gdyż wiem że są to rewelacyjne lampy. Z moimi kolumnami majacymi 92 db gra wyśmienicie. Mam już do niego po 2 lampy (NOS były ZSRR) 6n8s - 2 z 54 r. i 2 z 64 r. Muszę wypróbować tylko te roczniki podobno dobre jak stare wino :-) Problem tylko z wyborem tej jednej 12ax7. Lampy EL34 wymienię dopiero chyba w przyszłym roku i też nie wiem jezcze na jakie. Znalazłem stronę z lampami PSVANE i tam jest również EL34 PSVANE - kwadra za 99 USD. Cena jeszcze do przełknięcia. Ciekaw jestem Waszej opinii i wskazówek. Pozdrawiam.

12ax7 Psvane są nowe i równają brzmieniowo z najlepszymi NOSami za krocie. Wystarczy posłuchać.

Tak wszyscy łącznie z Tobą :-) piszą, ale ja nie miałem jej jeszcze okazji posłuchać. wiem tylko, że sprzedawana jest w parach i to może być problem. Czyli Twoim zdaniem nie bawić się w te ine tylko od razu w 12ax7 PSVANE?

Sklep lampy elektronowe sprzedaje także pojedyncze sztuki Psvane z par, wystarczy zadwonić i poprosić. Moim zdaniem alternatywa dla Psvane są tylko najlepsze typy NOS-ów , z zaufanych sprawdzonych źródeł, ale zapłacisz i tak kilka razy drożej. Popularne NOS-y i produkcję z New Sensor możesz olać i brać od razu PSVANE. Pamiętaj tyko że mają bardzo długi czas wygrzewania 100 -200h, niektórzy twierdzą że i 300h.

A odnośnie sprawdzonych źrodeł NOS-ów to polecam TCTUBES :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kupiłem tam trochę NOS-ów ( ostatnio 12BH7 ) i się nie zwiodłem. Może nie ma dużego wyboru ale wole kupować tu niż na ebay u dużych sprzedawców..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez makumba

Nie chcę ci doradzać, ale ja bym kupił Psvane od razu. Ale ja je znam :)

Dzięki SzuB :-)

Sklep lampy elektronowe sprzedaje także pojedyncze sztuki Psvane z par, wystarczy zadwonić i poprosić. Moim zdaniem alternatywa dla Psvane są tylko najlepsze typy NOS-ów , z zaufanych sprawdzonych źródeł, ale zapłacisz i tak kilka razy drożej. Popularne NOS-y i produkcję z New Sensor możesz olać i brać od razu PSVANE. Pamiętaj tyko że mają bardzo długi czas wygrzewania 100 -200h, niektórzy twierdzą że i 300h.

A odnośnie sprawdzonych źrodeł NOS-ów to polecam TCTUBES :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kupiłem tam trochę NOS-ów ( ostatnio 12BH7 ) i się nie zwiodłem. Może nie ma dużego wyboru ale wole kupować tu niż na ebay u dużych sprzedawców..

Mam również obawy aby kupować na ebay. Dziękuję Ci za link a w poniedziałek zadzwonię to lampyelektronowe i porozmawiam o 1 szt. PSVANE. Skoro twierdzicie, że są nawet lepsze od NOS-ów i w "ciemno" biorę opierając się na Waszych doświadczeniach z tą lampą. A to że długo się wygrzewa? No cóż ... trzeba uzbroić się w cierpliwość :-) która mam nadzieję zostanie nagrodzona. A jak jest z "długowiecznością" tych 12ax7 PSVANE? Mam nadzieję, że "pograją" z 2-3 lata? Coś wiecie na ten temat?

Ukryta Zawartość

Nie mam pojęcia odnośnie długowieczności, używam ich około 7 miesięcy i na razie nie ma najmniejszych problemów, zero szumów, mikrofonowania itp, daje to na dzieje na długi czas życia.

Dzięki SzuB :-)

Mam również obawy aby kupować na ebay. Dziękuję Ci za link a w poniedziałek zadzwonię to lampyelektronowe i porozmawiam o 1 szt. PSVANE. Skoro twierdzicie, że są nawet lepsze od NOS-ów i w "ciemno" biorę opierając się na Waszych doświadczeniach z tą lampą. A to że długo się wygrzewa? No cóż ... trzeba uzbroić się w cierpliwość :-) która mam nadzieję zostanie nagrodzona. A jak jest z "długowiecznością" tych 12ax7 PSVANE? Mam nadzieję, że "pograją" z 2-3 lata? Coś wiecie na ten temat?

Edytowane przez makumba

Nie mam pojęcia odnośnie długowieczności, używam ich około 7 miesięcy i na razie nie ma najmniejszych problemów, zero szumów, mikrofonowania itp, daje to na dzieje na długi czas życia.

Wielkie dzięki :-) Z jakim lampiszonem używaż tej PSVANE? Tak z ciekawości pytam :-)

Manley DAC i końcówka

Ciekawe jak zagrałby mój Xindaczek jakbym wymienił w nim wszystkie lampki na PSVANE .... :-) ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile to by było złotóweczek? Nawet nie liczę :-) Ale jak by to grało ... tego też nikt nie wie ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi