Skocz do zawartości
IGNORED

12AX7, 7025, ECC83 - zamienniki i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest możliwe, u mnie zamiast dwóch 12ax7 (zgodnie ze specyfikacją techniczną producenta) w Vincencie SA-T1 wstawili dwie 6n4 a tam gdzie powinna być jedna 6n4 była jedna 12ax7. Oczywiście wszystkie były made in china więc po zakupie zostały zmienione na NOSy.

• 2 tygodnie później...

Witam.

Właśnie dzisiaj, zakupiłem przez allegro 12ax7 tung-sol gold. Jak przyjdzie i trochę pogra to napiszę o wrażeniach. Teraz mam 12ax7 EH, którą też niedawno zakupiłem gdyż j/w napisałem miałem 12at7. Po wymianie lamp zmieniło się bardzo dużo i to na lepsze. Wypełnił się środek, dzwięk nabrał''ciała''i ogólnie zrobił się bardziej muzykalny. Jak na mój gust jest dużo lepiej. Z 12at7 po dłuższym odsłuchu odnosiłem wrażenie, że góra, środek i dół grają jak by trochę oddzielnie. Mam nadzieje, że tung-sol będzie jeszcze ciekawiej.

Widocznie tak. Swój wzmacniacz kupiłem z lampą 12at7, ponieważ napis na lampie nie był zbyt czytelny, przez cały czas myślałem, że to 12ax7 czyli ecc83. W/g danych technicznych takowa tam powinna być. Może to i dobrze, kiedy będe chciał posłuchać bardziej analitycznie, szczegółowo ale bez klimatu ''lampowego , to zamienię sobie na 12at7.

Z moich doswiadcznen - Tung Sol i Electro Harmonix z biezacej produkcji to doprawdy badziew.Jeszcze gorszy - znaczie lepsze sa Mesa Boogie - China. NOS'y jakie mialem -Philips JAN 5751, Telefunken ECC 83 a i swietna RFT !!!

Troche mnie zmartwiłeś, ale już za póżno, kupiłem mam nadzieje, że nie będzie tak żle. Może uda mi się kiedyś upolować jakiegoś dobrego NOS-a.

Nie.

Żeby wsadzić ECC83 zamiast 6N2P trzeba przelutować kable doprowadzające żarzenie. Natomiast bez lutowania w miejsce 6N2P możesz wetknąć amerykańską 6AX7.

Orientuje sie ktos czy w vincencie sv-226 (sa 4 lampy 12ax7) mozna uzywac 4 lampy roznych producentow czy trzeba minimum parami dobrac lampy? Mozna to jakos sprawdzic?

ECC83 TungSol Gold - to teraźniejsza produkcja ( radziecka ).Stare Nosy Tungsola nie miały gold pinów. I nie były klepane w Rosji.

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Soro, 21 Lis 2009, 20:09

>Orientuje sie ktos czy w vincencie sv-226 (sa 4 lampy 12ax7) mozna uzywac 4 lampy roznych

>producentow czy trzeba minimum parami dobrac lampy? Mozna to jakos sprawdzic?

Można używać w ten sposób, ale nie jest to rozsądne podejście.

Lampy różnych producentów różnie graja, montaż do wzmaka 4 przypadkowych lamp na 100% da bałagan !!

Jeśli już, można stosować lampy parami czyli taka sama lampa w prawym i w lewym kanale.

Co więcej sugeruję stosować parowane lampy o zbliżonej emisji.

Kupno takich lam nie nastręcza problemu tak więc myślę, że nie ma co kombinować.

witam szanowne towarzystwo. to moja pierwsza stycznosc z lampami, w dodatku, poki co, czysto teoretyczna, ale chcialbym sie czegos dowiedziec.

byc moze wyladuje u mnie wkrotce bardzo zacny odtwarzacz CD z lampowym stopniem wyjsciowym. pracuja w nim w sumie 4 lampki, w tym 2x 12AX7 i 2x 12AT7. no i czytajac Wasz watek, zapragnalem, choc nadal tylko czysto teoretycznie, pobawic sie lampkami ;-)

w zwiazku z tym mam pare pytan, np. ktore z tych lampek maja wiekszy, bezposredni wplyw na ostateczne brzmienie? Pewnie 12AX7, tak? czy w zwiazku z tym skupic sie na poczatek tylko na nich a te drugie zostawic oryginalne, czy moze te 12AT7 sa rownie wazne? jaka jest miedzy nimi zaleznosc, czy obie pary musza/powinny miec taki sam charakter (zalozmy, ze cieple Mullardy vs neutralne Telefunkeny)?

bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

PS. LTJ Sonic, odezwe sie do Ciebie w tej sprawie, ale inna droga ;-)

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ktos sie oritnuje co to za lampa? Na aukcji jest napsiane ze napewno nie uzywane przez ostanie 20lat, wczesniej nie wie wiec lampy ze starej produkcji a to juz cos ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 5 tygodni później...

Witam!

Przeczytałem w tym wątku o TungSolach ECC803S gold pin, że są niezbyt dobre. A kosztują trochę ( około 100zł/szt). Bardzo bym prosił użytkowników o opisanie swoich wrażeń ( dlaczego są słabe). Właśnie noszę się z zamiarem wymiany ECC83 w swoim wzmaku. Na lampach znam się słabo a niechciałbym wpakować się w jakiś badźiew.

Z góry dziękuję za porady!

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

• 1 miesiąc później...

Nurek

Tungsolek starych ( NOS) i nowych to chyba ecc803 nie było. Nowe odpowiedniki 803 to te właśnie - TUNG SOL 12AX7 Tungsol Gold Pin . Robione przez ruskich np w Saratowie.i Sa po 10 do 20 dolarów za sztukę na ebayu. więc 100 to trochę dużo.I gadka "słabe" trochę nie na miejscu. w Porównaniu z jakimi lampami???????Bo panuje tez opinia że te właśnie Tungsolki jako jedyne mogą walczyć z NOSami.

Pozdr

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi