Skocz do zawartości
IGNORED

Przysmaża mnie na średnicy

kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Tak konkretnie, to mam podbite na 1kHz i potem 4-5kHz. Nie jest to aż "męczące" (mimo wszystko średnica jest po prostu dobrej jakości), ale pewne zaburzenie w równowadze tonalnej da się odczuć.

kobayashi, daj wieksza cewkę(o wiekszej indukcyjności np. masz 1,5mH dajesz 1,8 lub nawet 2,2) dla midwoofera i przestanie Cię przysmażac :)))

Co tam masz za kolumny?

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Zarąbisty dylemat ;)

Dzięki.

A tak apropos:

>elektronika którą masz nie jest źródłem tego problemu. Moze być źródłem kilku innych

>problemów, ale nie tego.

Jakich?

Jeśli trafisz, to tym razem przyznam, że słyszysz na odległość ;)))

Tu nie ma zadnej filozofii, dajesz wieksza cewkę jak pisałem i po sprawie. Reszta własciwości kolumn nie ulegnie większym zmianom.

Tyle, ze nie wiem co tam za ceka siedzi, sądząc po firmowym spl AudioAcademy(lekko podbity środek pasma) to może być np. 1,2mH. Daj 1,8-2,2 i będzie OK.

Pozdrawiam

Zaledwie poprawna kontrola basu oraz jego czytelność i zróżnicowanie. Barwy średnicy mogłyby być lepsze, ilość i rozdzielczość mikrodetali także. Jezeli jednak, jak piszesz, masz problemy z akustyką pomieszczenia, to tych efektów możesz niedostrzegać.

>Zaledwie poprawna kontrola basu oraz jego czytelność i zróżnicowanie.

Tu jest właśnie b. dobrze - to także zasługa pomieszczenia. A że można lepiej - to zawsze i w każdym przypadku ;)

>Barwy średnicy mogłyby być

>lepsze, ilość i rozdzielczość mikrodetali także.

No tak, to niewątpliwie wątpliwa zasługa taniego Harmana. Choć słyszałem gorsze CD-ki. No, ale to m.in. właśnie dlatego chcę go zmienić :)))

Dobra - 1:1 - wynik znowu nie rozstrzygnięty ;)

Sorry, ale Vify TC połączone z Gainclonem, nawet najlepiej zrobionym nie będą miały nigdy bardzo dobrej kontroli basu, choć może ona być poprawna i może zadowolić wielu słuchaczy. Posłuchaj sobie np. kolumn Dali450 ze wzmacniaczem ... a niech będzie, Harman-Kardon HK680 zeby nie był za drogi, to będziesz wiedział o czym mówię.

Wygląda na to, że mam po prostu nieco większe wymagania niż Ty.

>Po prostu wywal GC ! Miałem 2 i oba smażyły, zresztą tylko średnicą ,bo nic innego tam nie było.

Eee no, wcale tak nie jest.

Zresztą ten GC nie gra sam. W połączeniu z S100 NAD-a stanowi dość unikalną "integrę", której pewnie nie miałeś okazji posłuchać. Kiedyś wprawdzie i na niego przyjdzie odpowiedni moment, ale póki co jeszcze sobie u mnie pogra.

>Wygląda na to, że mam po prostu nieco większe wymagania niż Ty.

Ooj tam zaraz. Nie licytujmy się na wymagania, bo moglibyśmy nie przestać ;))

U mnie jest naprawdę inaczej. Brak kłopotów z kontrolą basu. Pomieszczenie nie ma modów własnych, nie mam fal stojących, nie mam wzbudzeń. Pokój nie jest prostopadłościanem, a każda ze ścian... a zresztą, co ja będę tłumaczył, to by trzeba było zobaczyć :)))

Panowie, GC GC nie rowny, to fakt, znajda sie tez lepsze wzmaki fakt, ale takiej faktury basu z odpowiednimi kolumnami to sobie można szukać dłuuuugo. Z wiekszoscia kolumn nie jest dobrze, nawet nie powiem "jako tako",

tylko wprost: plaskato.

Żywosć i barwy(mam GC dual mono, BG, rezystory jak w projekcie Petera) to mocna strona tego wzmaka, jedyny minus to lekkie wyszczuplenie przekazu i niekompatybilność z wiekszoscia kolumn.

Głośnik musi byc lekki(mms poniżej 10g), zwrotnica prosta, najlepiej 8ohm, a efektywność 86-88dB min i gra...

Może jakiegoś mega basu w dużym pomieszczeniu z tego nie bedzie, ale do typowych blokowisk(do ok 20m2) i kolumn jak pisałem bajer uważam.

Hyperionów, ani Harmana nie znam, wiec Ci kobayashi nie pomoge.

Chyba, ze w wlkp gdzieś mieszkasz, to mozemy sie umówic i podjade ostudzic średnicę ;)

Pozdrawiam

lancaster>

Wroclaw, Panie Kolego, Wroclaw (podwodne miasto, zresztą ;)

Serdecznie bym zaprosił, ale doskonale zdaję sobie sprawę ze skali "zawracania d..." w tym przypadku. Gonić kogoś przez ćwierć Bolandy, żeby wylutował i wlutował cewkę - no tego nawet leniwy JA bym moralnie nie przełknął ;)

Kurdę no, lutownicę w reku już kiedyś trzymałem, powinienem sobie poradzić. Zobaczymy, co tam jeszcze od Maca dostanę na priva. Coś się przynajmniej dzieje, NO NIE? :)

w jednym z sasiednich watkow Qubric napisal:

"Przynajmniej przez pięć lat Audio Academy sprzedawał kolumny głośnikowe Hyperion z tak skopaną zwrotnicą, że dawała podbicie średnicy o 3db, a górnej średnicy o 8db. I złotousi recenzenci w wszystkich kolorowych pisemkach się onanizowali nad otwartością sceny dźwiękowej, szczegółowością i obecnością itp. ...

Dopóki AUDIO nie zrobiło pomiarów, które pokazały istotę zjawiska, żaden złotouchy nie potrafił rozróżnić 8db podbicia i to w dość szerokim paśmie!"

moze pechowo masz jeden z tych felernych egzemplazy?

Te egzemplarze Audio Academy nie były felerne. Tak była zaprojektowana zwrotnica ze względu na zastosowane głośniki. Był to pierwszy model Hyperion z 2 x 16cm Vifa i 20mm kopułką serii TC Seasa. Recenzja w AUDIO nr 11/2002

Sądziłem ze AA poprawił ten defekt w kolejnych modelach ale jak się okazuje jednak nie.

Efektywność średnią Hyperion I określono na 90db.

Pomiędzy 1000-1800Hz charakterystyka ciśnienia wznosiła się powyżej 96db a przy 2400Hz spadała do 90db po czym przy 4000Hz występował pik do 95db i od 5000Hz w miarę gładka charakterystyka na poziomie 91-92db.

Dodatkowo przy 800Hz występował bardzo silny pik rezonansowy od tunelu BR - praktycznie na poziomie ciśnienia otworu.

Recenzent napisał w streszczeniu brzmienia: >Mocno nasycone średnie częstotliwości, zwarty i naturalny bas, wysokie tony w umiarze. Utrata kontroli przy dużych poziomach głośności<

Ogólnie efekt podsłuchowy był taki jak z kolumn domowej roboty strojonych na ucho.

Gdybyś miał pierwsze Hyperiony to należałoby zrobić modyfikację do wersji II przez wymianę kopułki na większą i inna zwrotnice do niej.

Jednak z tego co napisałeś wynika że AA w kolejnych wersjach Hyperionów stosował cały czas tę samą zwrotnicę na niskie tony i te same głośniki niskotonowe Vifa TC.

Opisane przez Ciebie zafalowania charakterystyki pokrywają się z pomiarami wykonanymi w AUDIO

Tak jak napisał Lancaster powinna wystarczyć większa cewka w obwodzie filtra dolnoprzepustowego choć moim zdaniem jest tam jeszcze konieczne odstrojenie całego filtra II rzędu w celu zlikwidowania podbicia przy 4000Hz (nie znam schematu filtra więc nic w tym względzie nie pomogę) i podłubanie przy filtrze wysokotonowych żeby nie zepsuć fazy.

Pik rezonansu rury można zlikwidować stosując inny port BR z wyprofilowanymi krawędziami a przy jego wlocie przykleić cieniutka warstwę gąbki, lub owinąć krawędź po zewnętrznej warstwą waty lateksowej.

Możesz także wypróbować kable Van denHul Clearwater. Podobno nieco zamulają brzmienie (mnie to one nieco łagodzą). Wątpię jednak czy na to pomogą.

Na utratę kontroli przy dużej głośności nic raczej nie pomoże, to kwestia konieczności stosowania dużej obudowy dla tych głośników. Można by spróbować przemieścić wytłumienie na przednią ścianę z głośnikami ale wtedy trzeba też zupełnie zmienić strojenie BR.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.