Skocz do zawartości
IGNORED

MISSION CYRUS PCM II

rollins

Rekomendowane odpowiedzi

OStatnio od jednego z forumowiczów nabyłem odtwarzacz MISSION CYRUS PCM II. Teraz korci mnie aby posłuchać go z dodatkowycm zasilaczem PSX.

Pytanie - ma ktoś PSX'a w wielkopolsce? Chętnie bym podjechał do kogoś i posłuchał czy rzeczywiście będzie duża różnica, czy temat nie jest warty uwagi. Tym bardziej, żę ciężko nabyć w Polsce starego PSX... A może ktoś chce się pozbyć???

Poniżej foto odtwarzacza...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/32155-mission-cyrus-pcm-ii/

PSX to IMO troszkę zbyt kosztowna opcja jak na odtwarzacz - żeden cedek nie potrzebuje tyle prądu ile jest w stanie dać PSX a sam zasilacz do tanich nie należy - nawet jeśli kupuje się go z drugiej ręki. Myślę ze sensowniej będzie rozkminić jakie napięcia są potrzebne i samemu wykonać coś słabszego.

w przypadku Cyrusa, jedyne zadania jakie spelnia PSX w odtwarzaczach, to przejecie sterowania napedem. transformator, ktory jest w CD zasila wowczas tylko konwerter DA i reszte elektroniki. tworzy sie cos na wzor Transport/konwerter...i nic poza tym - czarow tu nie ma.

Z tym wykonaniem czegoś słbszego niż PSX to dobry pomysł... może ktoś dysponuje jakimś schematem albo ma psx'a i może pomierzyć jakie napięcia są na wyjściu????

Co do zasilania akumulatorowego... też dobry pomysł...

No a odtwarzacz jest piękny...:) I to za bardzo dobre pieniądze, jeszcze raz pozdrawiam poprzedniego właściciela...

Mam jeszcze jedno pytanie - czy napęd jaki posiada ten CD CDM4 to dokładnie ten napęd:

Ukryta Zawartość

CDM4/19???

Ukryta Zawartość

>rollins

Cieszę się, że mój Mission poszedł w dobre ręce, mam nadzieję, że będziesz zadowolony i będzie Ci dobrze służył

4/19 choć bardzo podobny nie będzie pasował, w moim poprzednim PCM II próba przeszczepu zakończyła się niepowodzeniem.

W tym modelu siedzi CDM 4/11

W PCM II siedzi CDM 4/11, oko jest takie samo jak w CDM 1 Mk II i zdaje się że 2/10 ale tego drugiego nie sprawdzałem na własnej skórze. Jeśli masz tego Missiona po Jarku to laser powinien jeszcze przeciągnąć parę ładnych latek, choć warto się zaopatrzyć już teraz w sprawny laser. Jeśli nie czyta niektórych CDRów to nie jest to powód do zmarwień - ten typ tak ma. oceniać po tym raczej można stan nagrywarki - płyty nagrywane dobrą nagrywarką czyta.

właśnie ostatnio doszedłem do tego, że to CDM 4/11. Tylko, że ciężko go zdobyć.... może macie jakieś namiary na kogoś kto chce się pozbyć takiego napędu???

Co do CDR-ów to rzeczywiście ma problem z niektórymi...

wiele cedeków ma problem z CDrami.

Po pierwsze nagrywarka musi dobrze rozpoznać płytę - np mój benq źle nagrywa czarne dysany bo je źle rozpoznaje. Skutek jest taki, że mój marantz ich nie czyta. Te same płyty wypalone na Teacu grają. Ogólnie to polecam do kapryśnych odtwarzaczy Verbatim Pastel. Wszystkiego próbowałem już i z dobrych jakościowo płyt te są chyba najlepsze. Kapryśny creak mojego kolegi także łyka pastele bez zająknięcia. Pomijam oczywiście tutaj płyty typu frog czy hit - one też są czytane - ale co z tego skoro po roku nie nadają się do użytku - pozatym bałbym się o laser przy takim badziewiu.

Dziś w nocy doszedłem do wnoisku, że coś tym odtwarzaczem jest nie tak.

Od jakiegoś czasu słyszałem delikatny przester w paśmie środkowym... Zmieniałem kable - sygnałowe, głośnikowe i nic... Przytachałem do domu wzmacniacz dzielony (pre i dwa monobloki) Thule i to samo... PAdło na cd... Podmieniłem odtwarzacz na starego sony CDP-202ESII i efekt ustał. Co ciekawe po podpjęciu do Cyrusa DATA jak przetwornik efekt wciąż występuje... Tak więc zniekształcenia muszą pojawiać się już w częsci cyfrowej..

Ma ktoś jakiś pomysł co może być tego przyczyną? Czyżby laser?

• 1 miesiąc później...
  • 2 lata później...

Mam pytanie do uzytkownikow PCMII. Kupilem rzeczony cd i chcialem sie upewnic w jednej kwestii.

Jak cd odtwarza i chce zapodac jakis inny utwor np z 1 na 8, to miga info TRACK i w momencie kiedy

przestaje migac odtwarza sie utwor nie rządany, ale ten, ktory lecial.

Natomiast jesli przelacze z 1 na 8 i wcisne PLAY, sprzet odtwarza 8 utwor i jest ok.

Chodzi mi o to czy faktycznie wybrany track nalezy potwierdzic play'em, czy jest to jakies niedomaganie cedeka?. Pozdrawiam i z niecierpliwoscia czekam na info.

Mam serdeczną prosbe o informacje czy cd posiada wyjscie o regulowanym napieciu czy stalym.

Na pilocie, ktorego nie posiadam jest regulacja glosnosci i nie wiem czy ona odnosi sie do wyjscia czy wzmacniacza sluchawkowego wewnatrz cd.

Kolejne pytanie, jesli jest wyjscie regulowane, to jak ustawia sie napiecie po kazdorazowym wlaczeniu

cd do sieci, czy jest zapamietane w odniesieniu do ostatniej regulacji czy ustawia sie zawsze na maxa?

Bede wdzieczny za wszelkie informacje.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.